Opřená ruka

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Opřená ruka

Příspěvek od Nero »

piranha90 píše:
Nero píše: ... a pak přijde pasáž, kterou kvůli zvuku budeš potřebovat hrát blíž ke krku a najednou jsi ztracený, protože se nemáš oč opřít... :P
Tak k čemu máme krkový snímač? :D
Zapni si krkový snímač a zkus hrát nad ním a nebo nad kobylkovým. A naopak. Výsledek? 4 různé zvuky... Škoda jich nevyužít.

Zvuk není dán jen tím, jaký snímač je zrovna aktivní, ale i tím, kde se do struny udeří. Protože to samo eliminuje některé alikvóty. Můžu to tady teoreticky rozebírat, ale lepší bude, když to sám ozkoušíš - a uslyšíš. :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
simonwalker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od simonwalker »

Nero píše:
pehve píše:
Nero píše:Teda pehve, ty tvoje přirovnání, to je věc :D

Jen dodám - hrát s rukou "v luftě", ale mít ji zpevněnou nad tím správným místem, ne nějak zběsile mávat.
no jo.. :) taky jsem kdysi opíral malíček o desku až mi to kdosi (Pavel68?)vysvětlil, a navíc se mi líbí španělská kytara( Gabriela) tam se neopírá nic tak jsem toho nechal a opírám pouze loket a to i s trsátkem.
Chvíli to trápilo a potom nastal ten šílenej rozlet kdy v jednom taktu můžeš probrnknout struny prstama, přihodit pár tonů trsátkem, udeřit dlaní do desky a zakončit to vyhrávkou s trsátkem nebo prstama, co je libo. Na tohle musí být pevný loket a volný zápěstí.
Tak tak - můžu jen litovat, že u elektrický kytary tohle nemám ještě 100% zmáknuté a malíček někdy opírám / chytám za rámeček snímače... :oops:
Nero me videl jak to delam 90% casu, je to hroznej zlozvyk, porad si tam nejak opiram ten prst, proto taky nemam na LP, protoze to je docela daleko...
Squier Classic Vibe 50's Stratocaster/Gibson Firebird Studio => G Lab Wah => Electro Harmonix LPB-1 => T.C. Electronics G Major => Fender Super Champ XD
piranha90
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od piranha90 »

Nero píše:
piranha90 píše:
Nero píše: ... a pak přijde pasáž, kterou kvůli zvuku budeš potřebovat hrát blíž ke krku a najednou jsi ztracený, protože se nemáš oč opřít... :P
Tak k čemu máme krkový snímač? :D
Zapni si krkový snímač a zkus hrát nad ním a nebo nad kobylkovým. A naopak. Výsledek? 4 různé zvuky... Škoda jich nevyužít.

Zvuk není dán jen tím, jaký snímač je zrovna aktivní, ale i tím, kde se do struny udeří. Protože to samo eliminuje některé alikvóty. Můžu to tady teoreticky rozebírat, ale lepší bude, když to sám ozkoušíš - a uslyšíš. :wink:
Tak jasně, že to je jiná barva zvuku, ale u elektriky dělají snímače více, jak poloha ruky.

Martin Šuk - Concert Guitar Master Grade 2013 smrk+ palisandr
Seagull S6 Folk, cedr + divoká třešeň
Fender Standard Telecaster + Dimarzio Ritchie Kotzen pickups
Roland AC-60 Rosewood
Jaguar master
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jaguar master »

Dariel píše:
Jaguar master píše:....a hraju všecko zásadně skoro na krku :D Občas přemýšlím na co mám krkový snímač :P....
Tohle jsem nějak nepobral :?: :lol:
Já taky ne :D Sorry mělo tam být že nevím k čemu mám kobylkový snímač :oops:
Final Frontier
woro90

Příspěvek od woro90 »

piranha90 píše:Tak jasně, že to je jiná barva zvuku, ale u elektriky dělají snímače více, jak poloha ruky.
Hádal bych se, ale jsem nekonfliktní člověk - takového rozsahu zvuků, jako dosahuješ rukou, přepnutím snímačů nedosáhneš, ani kdyby ses rozkrájel :wink:

Hlavně jde o to, že každá z těch změn zvuku se zakládá na něčem trochu jiném, a dobře se toho dá využít, když např. hraješ nějakou jazzovou improvizaci a chceš změnit výraz, ale bez přepnutí snímačů - chceš jinýá zvuk, ale prohnaný stejnými dráty. Tak podle potřeby hraješ u kobylky nebo třeba pár tónů až u 12. pražce, čímž získáš podobný zvuk jako u harfy. A těžko budeš třeba u každého třetího tónu přepínat snímače.

Jak pravil moudrý mocný Nero - zkus si to a uvidíš.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

woro90 píše:
piranha90 píše:Tak jasně, že to je jiná barva zvuku, ale u elektriky dělají snímače více, jak poloha ruky.
Hádal bych se, ale jsem nekonfliktní člověk - takového rozsahu zvuků, jako dosahuješ rukou, přepnutím snímačů nedosáhneš, ani kdyby ses rozkrájel :wink:

Hlavně jde o to, že každá z těch změn zvuku se zakládá na něčem trochu jiném, a dobře se toho dá využít, když např. hraješ nějakou jazzovou improvizaci a chceš změnit výraz, ale bez přepnutí snímačů - chceš jinýá zvuk, ale prohnaný stejnými dráty. Tak podle potřeby hraješ u kobylky nebo třeba pár tónů až u 12. pražce, čímž získáš podobný zvuk jako u harfy. A těžko budeš třeba u každého třetího tónu přepínat snímače.

Jak pravil moudrý mocný Nero - zkus si to a uvidíš.
Přesně tak... Změna polohy ruky ti dává mnohem více možností než pouhé přepínání snímačů (kde máš běžně 3 či 5 poloh), v kombinaci ruka + snímače dostáváš mnohonásobně větší paletu výrazových prostředků a nových zvuků, přesunutí ruky je výrazně rychlejší jak přepínání snímačů.

Navíc - kdo říká, že se bavíme jen o elektrice?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“