pájení kabelů a jacků

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
duri

Re: pájení kabelů a jacků

Příspěvek od duri »

Jaguar master píše:A když mi všecky spojení které jsem připájel zreznou? Prostě pájím jacky občas, to že to přehřeju a pak se to uvolní je moje chyba že to pájím jak blb, ale nechápu proč to rezne. Používám normální cín "ze šuplíku" a nějakou pájecí "kapalinu" nebo co to je.
Není ta kapalina kyselina, co se používá na pozinkovaný plech? To bych se nedivil, že ti něco zrezne!
PRS Hollowbody II SE Piezo, EB Music Man JP6 Piezo, Fractal FM3.
duri

Příspěvek od duri »

Wocass píše:Jak tu někdo psal, pořádně prohřát to místo, je blbost. Když se rozehřejí kontaky jacku tak jak všichni víme kov se zahřeje celý, takže při velkém zahřátí se roztaví izolace mezi kostrou a kanálem a celý jack může jít do koše. (docela to zamrzí unějakého dražšího)
U pájení nezáleží na prohřátí druhého materiálu pokud se nejedná o svařování pájkou. Druhý materiál by měl být při normální teplotě, díky které cín rychleji zatuhne a nerozlívá se nám dále, mohlo by pak též dojít k propojení kostry a kanálu což je nežádoucí.
Blbost je neprohřát místo spoje! Ano, kov je velmi dobrý vodič tepla, takže když se roztaví izolace mezi kontakty, jde o nekvalitní konektor. U kvalitních konektorů je na izolaci použit termoset, u nekvalitních termoplast.
Wocass
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wocass »

Místo spoje ano ale tím se rouzumí to, že jej prohřeješ tím jak připájuješ cín a ne, že budeš samotný jack ohřívat.
Yethell
The Mirrors
Vojtaa
Změňme sebe změníme svět
duri

Příspěvek od duri »

Jasně, že neohřívám celý jack, ale musím si tu plošku, kam chci připájet vodič připravit tak, aby k ní cín přilnul-nejčastěji pomocí kalafuny. A v tom to právě je. Kvalitní konektory mají místa spoje přizpůsobena rychlému a pevnému přilnutí pájky. Shity - už jsem měl v ruce Neutriky - čajna (už umí napodobit všechno) na první pohled k nerozeznání od originálu, ale po rozmontování hrůza! Zkoušel jsem i pájet, málem jsem spálil trafopáječku...
:!: Pozor na tyto falza, koupil jsem je v kamenném obchodě a při reklamaci se mi prodejce dušoval, že nakoupil v dobré víře, že je to origo!!! :!:
ReVolt

Příspěvek od ReVolt »

nechapu co to tak řešite... ja sem si dělal kabelaž doma jacky mam nejake zančkove cosi ale že bych to nějak připravoval nebo co.... pajel sem to obyčejnym cinem co sem našel v garaži a pájka vypadá asi tak že origoš žhavici vlakno je někde v pr...pryč a mam tam obyčejnej měděnej drat a na kalafunu sem si vzpoměl až druhej den co sem to měl spajeny... a hraje to bezvadně už nevim jak dlouho...
Metal is the law that keep us all united free.
http://nase.dobrotynakazdyden.eu - naprogramoval jsem a spravuji
http://www.turistickyraj.cz - naprogramoval jsem a spravuji
micafica

Příspěvek od micafica »

Myslím, že je to v rukách a neznalosti technologie. Jde o to, aby se materiál pořádně prohřál, drátek byl ocínovaný a vše zafixováno, aby se s tím při tuhnutí cínu neklepalo - to je hotová líheň studeňáků !!!! Já osobně používám standardní trubičkový cín s tavidlem a dále starou dobrou kalafunu a prehistorickou transformátorovou páječku. Stalo se mi pouze jedinkrát, že jsem to nevyřešil ani s nahřívací páječkou, a to u kovového lomeného jacku Neutrick, kdy země (tedy obal jacku) nešel prohřád nebo jeho materiál nebyl k tomuto určen a tam jsem drátek zafixoval mezi šroubovací kostru jacku a je to v poho.
Fender Strat USA Deluxe SSH, Schecter Hellraiser C7, Gibson LP Studio, Fender tele Mex. Std, Epi SG 400, ENGL - E650 R.B., ENGL BOX 4x12 V60, Pedalboard - download/file.php?id=876&mode=view, ruce ....
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Nemám rád niklované kontakty a termoplasty.
Pořádně prohřát je potřeba, a když se taví plast, je to na nasrání. Bohužel to při koupi konektoru často nejde poznat, z čeho je. Stará finta je letovat jack (nebo napájecí konektor) zasunutý ve zdířce, takže když se plast nataví, aspoň to zase ztuhne ve správné poloze. A chytnout pájecí očko jehlovými kleštěmi těsně za letovaným místem pomáhá fakt hodně, odvádí to dost tepla. Chce to 3 ruce, nebo pean, jehelec atp.
Na letování elektroniky je jakákoli kapalina podezřelá, zvlášť HCl.
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Doporučíte nějakou nepříliš drahou pájku? Asi něco jako pájka s odsávačkou v jednom neexistuje, že? To už bych chtěl asi moc :-)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Pokud vim, tak neexistuje. Na pajeni beznych kabelu ti staci v podstate libovolna pajka - vetsina lidi myslim pouzije klasickou trafopajku (da se koupit za nejakych 400), tam te nemusi zajimat ani moc parametru, protoze byvaji vesmes podobne. Ja osobne pouzivam mikropajku, ale to hlavne proto, ze mam k dispozici kvalitni model od Welleru. Mikropajky se delaji o ruznych vykonech, ale pokud nevezmes tu nejslabsi, tak bys nemel mit sebemensi problem. Ja mam tusim 60W a staci to i na pajeni masivnich silovych kabelu.

K trafopajce doporucuju koupit tzv. vecny hrot, pajelo se mi s nim velmi dobre a v ramci moznosti je opravdu vecny ;)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Tak trafopájku doma mám, jsem uvažoval o mikropájce s tou jsem nikdy nedělal. Ale přijde mi šikovnější mít něco s hrotem, než s takovým okem jako na trafopájce. Možná, že dělají jiné očka nebo jak se to jmenuje, ale já mám pořád takové ty co se dělali snad před 30 lety :)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Delaji se furt stejne. Jestli mas doma trafopajku, tak zkus ten vecny hrot (kdovi, co na ni mas tedka :D) a uvidis, ale pokud si nekoupis poradnou pajeci stanici, tak by v rychlosti ci kvalite pajeni nemel byt rozdil. Samozrejme za predpodkladu aspon zakladniho know-how :)
Somnus Aeternus
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Něco takového:
Obrázek

No u 3,5 Jacků jsem se s tím vždy nervoval, no co zkusím příští týden až bude čas udělat kabel ke kytaře a doufám, že si nespálím prsty a nebudu moct hrát :-D
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Hele image se mi zadnej nezobrazuje :)
Spaleny prsty jsem parkrat mel, ale nikdy nic vaznyho, aby me to na delsi dobu vyradilo z hrani ;) A to IMHO nejsu zrovna nejakej ultra sikula.
Somnus Aeternus
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Tak jako příloha
Přílohy
PS-CuSn.jpg
PS-CuSn.jpg (9.37 KiB) Zobrazeno 6015 x
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Tak to je klasickej obyc drat, co se normalne pouziva. Spis jde o to, v jakym je stavu, ty draty se v zavislosti na zpusobu pouziti, tloustce a materialu nekdy rozpadnou.
Somnus Aeternus
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Aha, tak to je v pohodě, někde mám krabičku plnou náhradních. I když, naposledy se to uprostřed zlomilo snad ještě jak jsem byl v pubertě a vypaloval jsem tím do dřeva :-D
Jimmy2

Příspěvek od Jimmy2 »

Vyhod to a kup vecnej hrot.. Dela se s tim o moc lip, a myslim si, ze jsou opravdu neznicitelne :)

http://www.gme.cz/cz/vecny-hrot-k-trafo ... 0-494.html

0,8-1,6 mm
Cort KX5, Cort CJ 1F NS, Marris CL-100, Roland Cube 30x, Toneport GX, Amatér a věčný začátečník.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Jimmy2 píše:Vyhod to a kup vecnej hrot.. Dela se s tim o moc lip, a myslim si, ze jsou opravdu neznicitelne :)

http://www.gme.cz/cz/vecny-hrot-k-trafo ... 0-494.html

0,8-1,6 mm
Ano, to si opravdu jen myslíš. Já viděl, jak ten svár mezi špičkou a tlustším drátem kámošovi prasknul, či jak se prostě klasicky odpařil a odjebal ten hrot až rovněž praskl :D
Ale jinak jo, vydrží to víc a ten tenčí drát má větší teplotu a rychleji to smaží, takže se s tím trochu lépe dělá :)
Na pájení konektorů ale používám klasický hrot měděný, co jsem jich za 10 korun koupil v pytlíku několik. Obvykle je totiž potřeba (neutriky :twisted: ) prohřát pořádný kus železa a mít tam docela hodně cínu aby to drželo a tidlat to s tím malým hrotem by se mi nechtělo. 8)
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Wocass
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wocass »

Celou dobu pájím kabely trafopájkou. Teď si kupuji novej (metráž), takže budu zase pájet a chtěl bych zkusit mikropájku. Dělá se to stím lépe, nebo kytarovej jack je ještě moc velkej na mikropájku? Trafopájkou umím pájet obstojně ,takže si to hezky spájet umím, proto mám strach abych to nepodělal tou mikro.
Yethell
The Mirrors
Vojtaa
Změňme sebe změníme svět
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Obrázek
Takovouhle mikropájkou se dá podle použitého hrotu a teploty pájet buď jemný tišťák, nebo okapová roura. Důležité spíš je, jestli když si ji koupíš, ti k něčemu bude. Na pájení jednou za měsíc je to holá zbytečnost, protože je to navíc těžší s tím spájet něco jako kytarové jacky. Hrot hřeje furt, takže nemůžes využít to, že si nabereš cín, pustíš spoušť a tepelnou setrvačností si ještě nabereš kalafunu předtím, než odložíš pájku na stůl. Mezitím si nachystáš káblík k pájecímu místu, jednou rukou držíš v kleštích, druhou bereš pájku s nabraným cínem a jedeš. Chci vidět jak bys tohle dělal s mikropájkou. Ano, šlo by to, ale musel bys bejt sakra rychlej profík, abys to stihl, než by ti to z cínu udělalo přepálený kekel :D Já když pájel kabely Axlovi a Armimu, tak jsem využil i jejich rukou na držení a natáčení jacku, takže asi tak... :lol:
Takže moje rada: Pokud to nevyužiješ jinak = častěji a hlavně řekněme profesionálněji, nemá to smysl. :wink:
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“