Sedmistrunka versus barytonka

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Demilich

Re: Sedmistrunka versus barytonka

Příspěvek od Demilich »

Rozdíl je dle mého především v tom co chceš a využiješ. Hlavní apsekty, co vybrat se podle mě řídí hlavníma věcma a to je ZVUK, který je ovlivněn především snímači, protože kombinace dřev vybereš dle modelu, takže například, když se ti líbí zvuk EMG707 tak si kup sedmu, protože na barytonovou šestku si EMG707 nedáš (to je volovina). Druhá věc je MENZURA a to musíš vědět sám, jakou chceš. Jestli to nevíš, tak ti podle mě není moc co radit.
Řeknu ti svůj pocit.
Mám sedmu, co má defakto barytonovou menzuru. Menzura té Damien 7 je tuším 688mm (z hlavy...) takže o 4 cm delší než klasické stratovské 648mm. Barytonky mívají i více, až 30'' (to nevím číselně kolik je), což mají třeba meshuggah na svých 8-strunkách. Těch 30'' je pro mě určitě už strašně moc. Proč? Protože teď jak mám 688mm tak jsem víceméně spokojen. Vzdálenost prvních pražců je větší, ale zvládám ji vpohodě. Víc bych asi nechtěl kvůli pohodlí hraní, to vím. Dále pak ladíme standart B, což má při strunách 11-60 opravdu božský zvuk v kombinaci s tou delší menzurou a ještě to umáčknu :) Zároveň si uvědomuju, že v kapele, kde hraju, nevyužiju rozsah té sedmistrunky. Výsledek? Pro hraní ve své kapele by pro mě byla vhodná barytonová šestistrunka s menzurou 688mm, abych tam měl jen šest strun = užší krk pro pohodlnější hraní.
Jenže do toho se mi míchá to, že chci doma hrát kdeco jiného a ladění klasické šestky, které mám pod Háčkem, se mi hodí. Proto když si budu kupovat novou kytaru, asi to bude opět sedmistrunka.
A když už mám rád ty EMG707, tak si koupím sedmu s nima.
Můj výsledek? Další moje kytara bude nejspíš sedma, 688mm menzura, EMG707, pevná kobylka, průchozí krk a ebenový hmatník (se mi líbí, ale vyzkouším jak to bude zvukově)...
Zkus si podobnou úvahu a jestli máš nějaké hráčské zkušenosti, příjdeš na řešení sám. :wink:
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Můžu porovnávat bariton Fender Jaguar a Sedmičku Procházka. Asi nehrajeme stejný styl a asi nemáme stejné nároky na nástroj, ale obecné postřehy:

- Bariton je peklo na transpozice ( čteš z listu a transponuješ o interval níž ).
- Baritonu lépe ladí po celém hmatníku tlusté struny a ladění nezakolísá, při silném úhozu.
- Sedmička má barevnější akordy při čistém zvuku i slabším nakreslení, takže předpokládám, že bariton bude lepší na silné zkreslení.

Je Ti to k něčemu?
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

jazzman: toho jaguara mas s humbuckerama a stoptailem nebo klasicky? takova rychla kytara jako jaguar musi byt na zkresleni a podladeni hodne zajimava
DirX

Příspěvek od DirX »

Demilich píše:Rozdíl je dle mého především v tom co chceš a využiješ. Hlavní apsekty, co vybrat se podle mě řídí hlavníma věcma a to je ZVUK, který je ovlivněn především snímači, protože kombinace dřev vybereš dle modelu, takže například, když se ti líbí zvuk EMG707 tak si kup sedmu, protože na barytonovou šestku si EMG707 nedáš (to je volovina). Druhá věc je MENZURA a to musíš vědět sám, jakou chceš. Jestli to nevíš, tak ti podle mě není moc co radit.
Řeknu ti svůj pocit.
Mám sedmu, co má defakto barytonovou menzuru. Menzura té Damien 7 je tuším 688mm (z hlavy...) takže o 4 cm delší než klasické stratovské 648mm. Barytonky mívají i více, až 30'' (to nevím číselně kolik je), což mají třeba meshuggah na svých 8-strunkách. Těch 30'' je pro mě určitě už strašně moc. Proč? Protože teď jak mám 688mm tak jsem víceméně spokojen. Vzdálenost prvních pražců je větší, ale zvládám ji vpohodě. Víc bych asi nechtěl kvůli pohodlí hraní, to vím. Dále pak ladíme standart B, což má při strunách 11-60 opravdu božský zvuk v kombinaci s tou delší menzurou a ještě to umáčknu :) Zároveň si uvědomuju, že v kapele, kde hraju, nevyužiju rozsah té sedmistrunky. Výsledek? Pro hraní ve své kapele by pro mě byla vhodná barytonová šestistrunka s menzurou 688mm, abych tam měl jen šest strun = užší krk pro pohodlnější hraní.
Jenže do toho se mi míchá to, že chci doma hrát kdeco jiného a ladění klasické šestky, které mám pod Háčkem, se mi hodí. Proto když si budu kupovat novou kytaru, asi to bude opět sedmistrunka.
Můj výsledek? Další moje kytara bude nejspíš sedma, 688mm menzura, EMG707, pevná kobylka, průchozí krk a ebenový hmatník (se mi líbí, ale vyzkouším jak to bude zvukově)...
Zkus si podobnou úvahu a jestli máš nějaké hráčské zkušenosti, příjdeš na řešení sám. :wink:
vyčerpávající!!!!!!Tady je obsaženo všechno důležité....Jenom bych se zeptal jaký hraješ styl?
Porizka - BS Custom 8
Ibanez - RGA 8
Line6 - POD X3
Orange - PPC 212
!!!!!Morava!!!!!
Fractal Audio - Axe-Fx ULTRA už brzooo!!!
jiri.polasek

Příspěvek od jiri.polasek »

Demilich píše:Rozdíl je dle mého především v tom co chceš a využiješ. Hlavní apsekty, co vybrat se podle mě řídí hlavníma věcma a to je ZVUK, který je ovlivněn především snímači, protože kombinace dřev vybereš dle modelu, takže například, když se ti líbí zvuk EMG707 tak si kup sedmu, protože na barytonovou šestku si EMG707 nedáš (to je volovina). Druhá věc je MENZURA a to musíš vědět sám, jakou chceš. Jestli to nevíš, tak ti podle mě není moc co radit.
Řeknu ti svůj pocit.
diky
jiri.polasek

Příspěvek od jiri.polasek »

Jazzman píše:Můžu porovnávat bariton Fender Jaguar a Sedmičku Procházka. Asi nehrajeme stejný styl a asi nemáme stejné nároky na nástroj, ale obecné postřehy:

- Bariton je peklo na transpozice ( čteš z listu a transponuješ o interval níž ).
- Baritonu lépe ladí po celém hmatníku tlusté struny a ladění nezakolísá, při silném úhozu.
- Sedmička má barevnější akordy při čistém zvuku i slabším nakreslení, takže předpokládám, že bariton bude lepší na silné zkreslení.

Je Ti to k něčemu?
To ladění je hodně důležité. To si představuju jako hlavní výhodu barytonky, protože s podladěnou šestkou to bylo peklo. Tóny kolísaly, hlavně na power akordech a navíc se prostě tlusté struny rozlaďovaly.
Kupodivu tenhle problém jsem měl na BCRich s pevnou kobylkou, zatímco na Fokusce s hodně špatným Floydem to bylo lepší. Ale ta nestabilita tónu tam byla taky ...
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Jaguar byl bariton, bez tremola, měl jsem jej půjčený krátce a nebyla to špatná kytara. Ale mě Jauár, Jazzmaster a jiné zrůdičky dost baví, tak jsem možná neobjektivní.

Rozlaďování je fyzika - dle síly úderu se u podladěné struny mění zvyh tónu, k tomu dochází vždy, ale na dobré kytaře, dobrých strunách apod. konstantně,zdvyh je malý a počítá se s tím při konstrukci.

Můžu jen závidět, kdyby se dělaly osmičky na jazz, neváhal bych ani chvíli. Současné nástroje s EMG jsou naprosto nepoužitelné. Já mám sedmu proto, že na ni mohu hrát najednou kráčející bass a nad tím doprovod nebo melodii - viz: Jimmy Bruno, doporučuji poslechnout všem, i metalistům, je to fakt drtič. :D
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
DirX

Příspěvek od DirX »

Jazzman píše:Jaguar byl bariton, bez tremola, měl jsem jej půjčený krátce a nebyla to špatná kytara. Ale mě Jauár, Jazzmaster a jiné zrůdičky dost baví, tak jsem možná neobjektivní.

Rozlaďování je fyzika - dle síly úderu se u podladěné struny mění zvyh tónu, k tomu dochází vždy, ale na dobré kytaře, dobrých strunách apod. konstantně,zdvyh je malý a počítá se s tím při konstrukci.

Můžu jen závidět, kdyby se dělaly osmičky na jazz, neváhal bych ani chvíli. Současné nástroje s EMG jsou naprosto nepoužitelné. Já mám sedmu proto, že na ni mohu hrát najednou kráčející bass a nad tím doprovod nebo melodii - viz: Jimmy Bruno, doporučuji poslechnout všem, i metalistům, je to fakt drtič. :D
Co ti brání si ji nechat postavit? Kvalitní snímače(pasivní) se na osmičku sehnat dají....
Porizka - BS Custom 8
Ibanez - RGA 8
Line6 - POD X3
Orange - PPC 212
!!!!!Morava!!!!!
Fractal Audio - Axe-Fx ULTRA už brzooo!!!
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“