Ozvučení menších prostor, zpěv

Dotazy, rady, zkušenosti ...
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Re: Ozvučení menších prostor, zpěv

Příspěvek od aivn86 »

Co si myslíte o tomhle? Neslyšel jste někdo něco podobného?
Na menší prostory pro přizvučení zpěvu, kláves a akustické kytary? Vše ostatní do vlastních aparátů?
http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=6 ... =15&order=
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Andre

Příspěvek od Andre »

Dobrý den,
myslím, že není dobré se na svět koukat takhle černobíle. Je jasné, že aktivní bedny od RCF a Behringera jsou od sebe kvalitativně dosta daleko, ALE oboje má svoje použití dle potřeb a možností (hlavně finančních).
Vlastním malý aparát se dvěma RCF310A a aktivním subbasem. Zároveň mám zkušenost s Behringery B212D z jedné zkušebny (přes mix tam jdou zpěvy, dechy a nějakou dobu byla napojená i basa). Mám tedy zkušenost s oběma značkami a myslím si, že obě má co nabídnout.
RCF mají pěkný zvuk, jsou lehoučké a hrají po čertech nahlas, nicméně jedna stojí 12.000Kč. Behringery B212D hrají o něco méně nahlas (čistě můj subjektivní pocit), mají o něco nevyrovnanější zvuk, na druhou stranu jsou ale osazeny 12'' repro a stojí 6.000Kč.
Je bez debat, že RCF310A je kvalitnější bedna než B212D. Stojí ale dvakrát tolik. Když bych se měl dnes rozhodovat, co jako mladá kapela s malým rozpočtem pořídím do zkušebny a na občasné samodomo koncerty, nejspíše bych se přiklonil k těm Behringerům, protože za poloviční cenu nabídnou tříčtvrteční výsledek. Rozdíl v ceně bych investoval třeba do mixu, ekvalizéru nebo kvalitních mikrofonů.
Pokud bych se měl ovšem rozhodovat o sestavě zaměřené vyloženě na zvučení malých koncertů, volil bych RCF se subbasem.
Je to ovšem pouze můj názor a nikdo s ním nemusí souhlasit.

ještě dodatek, moje osobní zkušenost se zvukem několika aktivek z té nejnižší cenové kategorie (konkrétní typy si nepamatuji): RH sound 10'' a 12'',15'' (zlo), Omnitronic 10'',12'' (děsné zlo, horší než RH sound), Skytec 12'' (lautr taková hrůza jako Omnitronic), monitory od Thomanna Eco (slabé, zvuk žádná sláva), monitory Laney a aktivky Laney CPC (silnější než thoman, zvuk jakž takž ale divné výšky).
Ve srovnání s těmito bednami ze stejné cenové relace jsou Behringery B212D dobré bedny. Stejně tak jako jsou RCF310A dobré bedny ve srovnání s ostatními v cenové relaci 12.00Kč.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Souhlasim, mam podobnou zkusenost a B212D mame ted ve zkusebne na zpev a jsme spokojeni.

On je ale zasadni problem v tom, ze si spousta kapel mysli, ze kdyz vrazi 15 nebo 20 tisic do aparatury, tak budou mit takovej aparat, s kterym bez problemu nazvuci koncert... Coz proste pravda neni. Budto to bude neco na urovni Behringera a bude to maximalne na zkusebnu (nebo folkovy tria :)), anebo se do toho musi vrazit vic penez.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Andre

Příspěvek od Andre »

Wohma píše:On je ale zasadni problem v tom, ze si spousta kapel mysli, ze kdyz vrazi 15 nebo 20 tisic do aparatury, tak budou mit takovej aparat, s kterym bez problemu nazvuci koncert... Coz proste pravda neni. Budto to bude neco na urovni Behringera a bude to maximalne na zkusebnu (nebo folkovy tria :)), anebo se do toho musi vrazit vic penez.
Když to je právě otázka, čemu se říká "nazvučit koncert". Z kapelou jsme léta hráli v malých hospodských sálech a na svatbách kamarádů přes zkušební aparát a výsledek nebyl o tolik horší, než kdybychom pozvali někoho s profesionálním PA. V takovém malém sále pro pár desítek lidí obvykle není potřeba nazvučovat bicí (maximálně lehce přiznat kopák) a v tu chvíli bohatě stačí menší výkon aparatury, aby ty bicí nepřeřvávala. Vyšší výkon by pak byl leda na škodu. S kapelou jsme hráli leckde a za celou dobu mám ty nejhezčí vzpomínky právě na takovéhle malé amatérské koncerty (obvykle zadarmo) - bezkonkurenčně nejlepší atmosféra. Kluby jsou proti tomu nechutně sterilní, o festivalech nemluvě.

Ostatně právě na takový typ koncertů jsem si pořídil aparaturu (2xRCF Art310A, 1x dB Technologies Sub15D, tedy max SPL 2x127+133dB) a naplno to tavím jen venku. Vevnitř to příjemně uhraje tak 100 lidí.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

...Vyšší výkon by pak byl leda na škodu. :roll:

Tak to je hláška dne !

Opravdu, ale opravdu si nevzpomínám, kdy by byl v praxi vyšší výkon PA na škodu.

Už jen z principu celého řetězce vyplývá, že s vyšším výkonem se zvětšuje odolnost proti zpětné vazbě, nehledě na kvalitu zvuku.

Základem je "správné" nastavení úrovní celého řetězce, což je i většinou napsané na prvních stranách manuálů a publikací a proto na mixech máme gain, tlačítka PFL, měření a indikátory clip...

Je to podobné silnému autu - jedu jak chci a potřebuju a ne jak mi auto dovolí a může
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Andre

Příspěvek od Andre »

Pavel2
Máš pravdu, špatně jsem se vyjádřil. Myslel jsem samozřejmě vyšší úroveň hlasitosti. Slovo "výkon" jsem použil nevhodně.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Jasně, každej občas napíšeme nějaké moudro :-)
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
bigmal

Příspěvek od bigmal »

ahoj, před časem jsme vyměnili obstarožní 25kg vážící konec 2x400W při 4ohmech za krásnej power mix Behringer PMP 3000, 2x600W. Nevím kolik váží, ale váha je směšná. Výkon bohužel taky. Na sály, nebo venkovní akce naprosto nedostačující a to hrajeme pop.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ten starej mix mohl mit taky vykon 2x400W sinus, to by pak bylo nekde jinde, nez 2x600W Peak u Behringeru.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“