Vliv uchycení snímačů na zvuk

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...

Uvažuju o tématu diplomky "Ovlivnění výstupního signálu elektrické v závislosti na druhu dřeva a uchycení snímačů k tělu". Podle mě - co je slyšet, jde i změřit. Mám jít do toho a konečně fyzikálně popsat příčiny odlišnosti zvuku?

Můžete vybrat 1 možnost

8
50%
0
Žádná hlasování
8
50%

Celkem hlasů: 16

Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Ta verze s uchycením snímačů je podle mýho blbina. A kdyby to náhodou byla pravda, tak tady vůbec neřešíme dilema mahagon / olše / lípa / dřevo XX, ale váhání mezi šrouby / rámečky / pružinkami / vruty / nevim čim ještě.

Jaký má vliv dřevo? Doufám, že má "teorie" je správná, jestli ne, tak mě někdo určitě opraví... Upozornuju, budu ted o kytaře mluvit trochu hanlivě, až mě huba bolí :D :wink:

Takže, kytara jsou vlastně dráty napnutý na dřevěný fošně. Vzhledem k tomu, že ta fošna drží dráty napnutý, tak ovlivnuje jejich kmitání. A tím by měly vznikat zvukový rozdíly mezi dřevy...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

No, kdyby sme so rovnou přečetlli elaborát petrapetera pro nováčky
Měkčí dřevo je charakteristické tím že absorbuje energii strun, což se projeví snížením ostrosti tónu a úbytkem sustainu. Výsledkem je zvuk preferovaný jazzovými kytaristy.
Tvrdá dřeva naopak absorbují energii strun daleko méně, nástroje mají větší ostrost a sustain - ideální zvuk hodící se do stylů jako je country, rock, a také samozřejmě pro hraní sól.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayslypper »

Nero píše:Takže, kytara jsou vlastně dráty napnutý na dřevěný fošně. Vzhledem k tomu, že ta fošna drží dráty napnutý, tak ovlivnuje jejich kmitání. A tím by měly vznikat zvukový rozdíly mezi dřevy...
dalo se zkrátit na b) :lol: :lol: :lol:
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Přesně tak... B

PetrPeter 1975 - 2008
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

A neexistuje k tomu nějaký podrobnější pojednání nebo vědecká práce? :lol:
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Chlapče, to budeš muset hledat sám... Na netu najdeš kopu o tom, jaké dřevo má jekaj zvuk, ale proč to tak je nějak přesněji, to jsem asi ještě neviděl...

PetrPeter 1975 - 2008
MrDuck
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MrDuck »

Nero píše:Chlapče, to budeš muset hledat sám... Na netu najdeš kopu o tom, jaké dřevo má jekaj zvuk, ale proč to tak je nějak přesněji, to jsem asi ještě neviděl...
Abych pravu řek...taky by mě to celkem zajímalo,jako programátor hned všecko zkoumám technicky,a tohle mi celkem vrtá hlavou :P Každopádně...proč sou vlastně snímače v kytaře přes pružiny? Že se nechaj ovlivnit když kmitá jedna struna,tak mužou kmitat s ní,to eště pochopim,ale důvod nevidim,tak by mě zajímalo, proč to mám mít na měkko když to pak dělá zpětnou vazbu na reprák...(vono sem měl snímač dost blízko strun,takže mu stačilo celkem málo,teď je to lepčí..)...musim se do tý fyziky zahloubat,mě nikdy moc nebavila...
Yamaha RGX320 -> Hartke GT60 -> Celestion G12T-100
Obrázek
Obrázek
Obrázek
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

pružinky jsou u snímače z jednoho jednoduchýho důvodu. Nejde vůbec o ovlivnění zvuku nebo čehokoliv jiného. Má to dva důvody:

1. samotnej šroubek by se bez pružinky vyšrouboval ze snímače. Pružina plní funkcí přuzné podložky.
2. Kdyby tam nebyla pružinka tak by ti snímač poskakoval hahoru a dolu i se šroubkama. V případě uchycení přes pickguard....
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Já jen pokdu jde o tu anketu tak tu može nějakej moderátor opravit ne?
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

chcete to máznout?
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

aivn86 píše:Němám moc pocit, že by to mělo mít nějaký větší vliv. Snímač z 99% přenáší pohyb strun a ne pohyb dřeva. I uchycení jak rámečku co je v něm snímač nebo uchycení snímače do dřeva není tak pevné, aby dokázalo přenést nějaké vibrace nebo něco co by mohlo ovlivnit zvuk.
snimac ve svem el.magnetickem poli zaznamenava na 100% pohyb struny a vubec ne dreva....

zpusoby uchyceni jsou jen zalezitosti designu, u pickguardu je to pak otazka, kolik dreva z "masivu" tela se ubere oproti jen ciste vyfrezovanym diram pro snimace...
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... :)
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

MrDuck píše:
Nero píše:Chlapče, to budeš muset hledat sám... Na netu najdeš kopu o tom, jaké dřevo má jekaj zvuk, ale proč to tak je nějak přesněji, to jsem asi ještě neviděl...
Abych pravu řek...taky by mě to celkem zajímalo,jako programátor hned všecko zkoumám technicky,a tohle mi celkem vrtá hlavou :P Každopádně...proč sou vlastně snímače v kytaře přes pružiny? Že se nechaj ovlivnit když kmitá jedna struna,tak mužou kmitat s ní,to eště pochopim,ale důvod nevidim,tak by mě zajímalo, proč to mám mít na měkko když to pak dělá zpětnou vazbu na reprák...(vono sem měl snímač dost blízko strun,takže mu stačilo celkem málo,teď je to lepčí..)...musim se do tý fyziky zahloubat,mě nikdy moc nebavila...
snimave jsou na pruzinkach proto, aby tam drzeli, a aby si je mohl posouvat nahoru dolu.... nemaji nic spolecnyho s kmitanim struny....
Klidne si misto pruzinek dej pod snimac pruzny tvrdsi molitan, bude plnit skoro stejny ucel... (u singlu se to delava)
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... :)
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

MENHYR píše:
aivn86 píše:
MENHYR píše:Kámo, vždycky to není uchycené do pickguardu ale u mnoha kytar to jde přímo do dřeva. A to co tady meleš o piezo tak to nemá s tímhle topicem vůbec nis společného :idea:

O piezzo snímači jsem psal proto, že jsi o pár řádků výš napsal, že snímač je prímo spojený šroubkem se dřevem. A že by to mohlo ovlivnit zvuk. A já jsem tím chtěl vysvětlit, že elektromagnetickej snímač nesnímá chvění dřeva. Takže vliv dřeva na zvuk je v tomhle případě minimální. U piezzo snímače je to přesně naopak.
Tak v tom případě jsi mi nerozumněl co jsem tím myslel. Bylo to myšleno tal, že ten šroubek který zprostředkovává uchycení do dřeva je s tím dřevem na "pevno" spojeno, potažmo pak tedy je zajištěn styk snímače se dřevem což zvuk jisto jistě ovlivňuje. Piezo je to cos psal s tím souhlasím... Ono když to tak vemeš tak ten topic je docela dost zajímavě položen. To na co se tazatel ptá je dosti nešťastně zvolená otázka. Pokud chci zjistit jestli ta či ta kytara s různým uchycením hraje nějak tak si to zajdu vyzkoušet do hudebnin.
... neovlivnuje....
Naposledy upravil(a) petrpeter dne 19.11.2007 11:33, celkem upraveno 2 x.
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

dayslipper píše:
Caggan píše:pardon, otazka z tohohle topicu byla minimalne jednou pozměněna, a moc sem to endaval
co se týče textu, tak ten jsem jen umazal, pak jsem přidal obrázek. ale i s obrázkem jsi to pak taky nepobral. ale jestli ses snažil najít rozdíl mezi těmi singly, tak je to jasné. :)
Ale teď jsem zvědavý, jestli následující řádky pobere vůbec někdo. :roll:
MrDuck píše:jak je snímač uchycenej pružně,tak začne normálně v tý kytaře vibrovat
To je zajímavé, ale někakého toho fyzikálního pohledu je jasné, že v případě rezonance se můžou rozkmitat struny nebo i snímač.

Když říkáš, že to může udělat takovou neplechu, tak asi bude nejlepší si upnout snímače použitím zápustného šroubu + 2 matice - tedy žádná pružinka a při tom výškově nastavvitelné) - asi si to tak časem udělám. :lol:

Když budu hodně velký detailistický fyzik-diletant, tak výstupní signál by měl být silnější, čím je pevněji uchycen snímač k tělu.
V případě jedné struny je snímač unášen tam kam zrovna struna kmitá, když je tedy uchycen pevně, bude větší ampituda.
Tahle celá věc, když se zamyslíte, by neměla ani nijak souviset s kmitáním celého těla (když pomineme setrvačnou sílu strum).

Jak je právě zvuk ovlivněm větším rozkmitáním celého těla, to je otázka.

Zajímala by mě ale hlavně tato věc.

Otázka: Jakým způsobem vlastně dřevo ovlivňuje zvuk (výstupní signál):
a) přímo tím, že na něm prostě ty snímače visí (pak tu musí být jakási zhovadilá forma piezo-efektu)
b) ovlivnění charakteru zvuku strun dřevem a jejich prostřednictvím se pak teprv přenese charakteristický zvuk do snímače.

Myslím, že za dobu existence elektrické kytary by toto mělo být dávno objasněno.

Jestli platí za a), tak dle selského rozumu by mělo platit, že uchycení snímačů musí mít ještě podstatnější vliv, než druh dřeva (když snímač nebude spojen s tělem, tak zvuk nebude ovlivněn.

Tak a teď se předveďte páni technici. :twisted:

:roll: promin, to je ale "blby teoretizovani" :roll: ..... :D

drevo a kmitajici struna ma urcitou barvu, sustain, frekvencni charakteristiku, harmonicke, atd.....
snimac tohle kmitani struny pouze zaznamenava ve svem el. magnetickem poli..... at uz ho prisroubujes pres ramecek, do dreva, prilepis, podrzis v ruce (cokoliv)... jen zaznamenava kmitani kovu (ocel. jadra struny) v el. magn. poli.... - el.magneticke pole snimace nezaznamena zadne "mechanicke" vibrace a rezonance - Tohle by si snad mohl vedet, kdyz ses chtel pustit do diplomky.... ?!? :roll: :idea: :?:
Naposledy upravil(a) petrpeter dne 19.11.2007 11:30, celkem upraveno 1 x.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Myslím, že tím co tu napsal Petrpeter je jasné, že způsob uchycení snímače je naprosto zanedbatelný, vlastně nulový. Špatně usazený nultý pražeč vám udělá na kytaře větší paseku, než to jestli je snímač ve dřevě nebo ve vzduchu.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Dark Axel píše:chcete tu anketu máznout?
určitě, ale pochybuju, že to dokážeš. celé se to nějak podělalo, a teď se mi celá anketa v editaci nezobrazuje.

Anketa měla vypadat takto:
Uvažuju o tématu diplomky "Ovlivnění výstupního signálu elektrické v závislosti na druhu dřeva a uchycení snímačů k tělu". Podle mě - co je slyšet, jde i změřit. Mám jít do toho a konečně fyzikálně popsat příčiny odlišnosti zvuku? Studuju mechatroniku, takže by to bylo ideální téma, ale jeho praktický účel je otázkou.

a) Ty vole, jdi do toho. Taky bych rád věděl, jak to vlastně je.
b) Tohle fakt neřešim. Mám plasťáka od Vaie.
c) JEM20TH nemám, ale dělat na tohle diplomku je totální zhovadilost.
P.S.: na fóru nějak přestaly fungovat upozornění na odpovědi.
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Do anketní otázky se mi nevešlo celé tvé úvodní slovo, snad neva, jinak asi nějak tak jak je to teď? :-)
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“