pigdestroyer píše:no já bych se spíš zastal těch nováčků. prostě jim přijde všechno složité, tak prostě udělají první věc, která je napadne - kytara do 150,- na metal - SZ/úvodní email nikdo nikdy nečte, tys někdy
četl např. první mail od gmailu?? pochybuju.. a pokud jo, tak ses asi hodně nudil. nemyslím to zle, prostě jako všude chvíli trvá než se zorientuješ. a taková blbost jako to prvotní přesměrování by určitě věci velmi napomohla.
Sice nejsem administrátor, ale přesto si ve vlákně
Volejte administrátora dovolím reagovat:
1.
Pokud někam vejdu, tak se musím chovat podle psaných, nepsaných, zažitých a specifických pravidel toho kterého prostředí. To platí pro školu, pracoviště, rodinu, MHD, hospodu, silniční provoz a i pro virtuální prostor internetu.
Pokud se tak nechovám nebo chovat nechci, jsem v nejlepším případě upozorněn na porušení pravidel a je mi doporučeno správné řešení.
Tady na fóru jsme ale v mnoha případech ještě benevolentnější a to tím, že téma (ať už duplicitní nebo v nevhodné sekci) přesuneme nebo sloučíme se starším, duplicitním vláknem.
V případech, kdy je vlákno zamknuto, vždy najdeš důvod zamknutí a přesměrování do správných míst.
V opačném případě by se to zvrhlo v anarchii, která by měla dopad i na ostatní. Věřím, že toto fórum by v tomto případě zaniklo nebo se stalo nepřehledným mementem a ti slušní a pravidel dbající by odešli.
2.
To, že lidé nečtou pravidla a pak se jimi neřídí, je jen a jen jejich problém. Tady je to řešeno uvodní soukromou zprávou od administrátora, kde to rozhodně není nudné čtení a navíc je to přehledné a jasné.
Jako nováček ať už na pracovišti nebo v autoškole absolvuji školení a dokonce z pochopení pravidel skládám zkoušku. To bohužel asi nepůjde v našem případě zařídit. A pokud by to šlo, tak by sem už vůbec nikdo nechodil.
3.
Pravidla tohoto fóra nejsou v prostředí internetu něčím specifická nebo vyjímečná. Chovat se tak musíš na všech fórech. Mě osobně vždy překvapí, když se někdo ptá na snímač v sekci elektrických kytar. Proč?
Když si chci koupit v eshopu snímač, taky ho budu hledat mezi kytarami? Nebo když si chci koupit rohlík a sekanou tak půjdu do drogerie?
4.
Dalším problémem je slušnost. Některý nováček se předem omluví že si není jistý správným umístěním svého dotazu. Některý se omluví později přes SZ. S takovými lidmi se jinak spolupracuje než s těmi, kteří plácnou stokrát omílaný dotaz do špatné sekce a ještě ho zpestří nespisovnou češtinou a mají pocit, že se všichni kvůli nim přetrhnou. A když jim poradíš vhodné jiné téma, tak ti ještě vynadají.
Já osobně nemoderuji dlouho, ale co už jsem dostal hanebných SZ a co jsem se na sebe dozvěděl...
Je mi z toho smutno. Dlužno podotknout, že těch omluvných a děkovných bylo taky pár.
5.
Nejsme placené fórum a všichni jsme zde nezištně (ve smyslu financí) a dobrovolně.
Jsme tu rozděleni do určitých skupin a každá skupina má jiný úkol. Ostatně to vyplývá z jejich názvů a nemá cenu to rozpitvávat: odborníci, rádci, moderátoři...
S tím souvisí ta empatie, která některým chybí. Málokdo se umí vžít do role těch, kteří mají za úkol toto fórum udržovat přehledné, slušné, tématické a v neposlední řadě i v rámci platné legislativy ČR.
Nebo máš pocit, že my se tady nemusíme řídit pravidly a zákony?
A nakonec můj osobní přístup. Než jsem se zaregistroval na tomto fóru, tak jsem půl roku věnoval čtení příspěvků a orientaci. Po zaregistrování jsem zjistil, že se mi otevřelo UG a začalo vše nanovo.
Pokud bych to měl tedy brát z hlediska empatie, tak by se každý nováček měl chovat jako já. To ale nikdo po nikom nechce. Tady se chce jen to nejzákladnější- nejdříve vyhledat informaci (ne nadarmo se říká, že na internetu najdeš všechno) a pak se případně zeptat na správném místě.
Pokecat o autech a ženských můžeme v UG a ne řešit kolik peněz prokouřím ve vlákně o lampových zesilovačích. Což je mimochodem další problém, ale o tom jinde a jindy.