NEJLEPŠÍ OVERDRIVE

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
Pawlik

Re: NEJLEPŠÍ OVERDRIVE

Příspěvek od Pawlik »

S tím Mooer: já, když jsem kupoval ten svůj TomsLine Matchbox DI (a to už bude snad deset let, tehdy byly ceny těchhle drobností trochu výš, než dnes) platil jsem za něj cca 1100- 1200 Kč. To samé od Mooer stálo nějak kolem 2200. Tehdy jsem někde četl (už je to dávno a navíc už nepamatuju zdroj, takže bez záruky) že Mooer je nějaká jakože "značka" pro kterou některé věci navrhuje chlap, který se jmenuje Tamás (maďarská verze Tomáše) a nějaké věci si nechá dělat "bokem pro sebe" a prodává pod "svou značkou". Snad to bylo popsáno nějak podobně... S tím, že Mooer se "profiluje" jako dánský, kdežto onen Tamás je Maďar...
Ovšem jak říkám, informace bez záruky.
Ten Matchbox DI jsem používal, když jsem hrál s jednou sranda kapelou, akorát jsem se začal vracet k muzice, neměl jsem ještě žádný pořádný aparát a hrál jenom přes pedalboard do levné čínské aktivní bedny, která byla u nich ve zkušebně "navíc" (zbyla z páru, kde jedna "odešla" a oni pak koupili nový pár - a už tolik nešetřili :) ). Sestava Pb byla Boss LM-2B limiter, Bass eq a chorus (obojí Behr) a pak tenhle DI. A když jsem zapnul cabsim, začalo mi z toho lézt přesně to, co jsem potřeboval i bez použití eq...
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

cid píše: 18.08.2025 15:21 Fořte, nebo kdokoliv, co bys doporučil z IR cab-simulace v nabídce Thomanna? Sonicake nevede, pochopitelně v rozumné cenové relaci, 5000Kč je už moc.
Já ti bohužel nic doporučit nemohu, mám zkušenost pouze s tím Sonicake. Proč to musí být od Thomanna? Budeš muset platit poštovné, pokud neuděláš větší objednávku. Máš problém s Aliexpressem, že by ses tam musel registrovat?
Nebo ber tento, z Kytar nebo Muzikeru:
https://kytary.cz/tc-electronic-impulse ... /HN253725/
cid

Příspěvek od cid »

Fořte, děkuji, zjistím si více.
Pawlik, zrovna jsem přidával odkaz na video, když jsi vložil odpověď. Ozvu se poději, byl jsem vyslán do terénu se seznamem, co doma chybí. :wink:
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Koukám na ten TC bazmek a nevypadá to špatně. Akorát jsem s podobnou technikou nikdy nedělal, tak si nejsem jistý, jestli by bylo v mých silách z toho vyšlapat něco použitelného. Celestion moc nemusím (spíš Fane, Eminence a hlavně Jensen, pokud jde o kytaru) a netuším, nakolik je složité (nebo jednoduché) do toho sehnat/ nahrát nějaké ty "zvuky".
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Sehnat na internetech free IR je velice jednoduché. Staší zadat do vyhledávače "free IR". A pak samozřejmě pokud člověka nebaví procházet bambilionem impulsů v hledání svatého grálu, dají se koupit i různé od zavedených zvukových inženýrů. Což nemusí být záruka toho, že budou pro tvé ucho "lepší". :)
torst

Příspěvek od torst »

To co popisuje Hendrek je přesně ten důvod, proč bych dal pro pódiové nasazení přednost jednoduchému analogovému Speaksimulátoru. :-Z
https://www.thomann.de/cz/behringer_gi100_ultra-g.htm
"Já bych byla radši, kdybys nebyl v žádný skupině." (Liduška Zemanová)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tak když už natvrdo analog, tak alespoň s nějakou základní možností výběru typu emulace. Někomu nemusí 4x12 pasovat.
https://www.thomann.de/cz/hugheskettner_redbox_5.htm

Já mám GDI21, taky se tam dá pohrát s typem cabinetu, umístěním jakoby mikrofonu, apod. I když on je to spíš preamp, ale při flat nastavení na clean kanálu by to nemuselo zvuk moc zabarvovat. Používám jej celkem často na live i na doma.
https://hudebnibazar.cz/behringer-guita ... /ID683655/
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Hendrek píše: 19.08.2025 12:12 Tak když už natvrdo analog, tak alespoň s nějakou základní možností výběru typu emulace. Někomu nemusí 4x12 pasovat.
https://www.thomann.de/cz/hugheskettner_redbox_5.htm
Poslouchal jste někdo zvukové ukázky na Thomannu? Nepřijde vám, že u nich mají přehozený popis, tj. ty z "reference speaker" jsou nejspíš hnané přes RedBox? Jsou takové "pod dekou", chcíplé, ne moc přirozené. Kdysi jsem měl starší verzi Red Boxu, snad Mk II, tam právě té simulaci trochu přirozená agresivita chyběla.
torst

Příspěvek od torst »

GDI21 mám taky, ale jak píšeš, je to spíš preamp. Ta "speaker simulace" je jen částečná, zvuk do linky je pořád bzučivý. Srovnal jsem s orig. GT2, ten je opravdu kulatější, komplexnější. Ale zas o to hůř do aparátu ....
Fořt: Mě ty ukázky přijdou v pořádku. To je prostě zvuk bedny. :-J Není tak roztřepenej. Á capella to asi mate, alev nahrávce by zafungoval.
Zde můj GI100 s modifikacemi:

na konci mám pro sorovnání zvuk s IR´s nezdá se mi ten analog o tolik horší.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Dnes jsem objednával zase nějaké životně důležité zbytečnosti, takže jsem přihodil ten HB MicroCAB. Uvidíme, přinejhorším to jde vrátit, žejo, i když u podobných věcí je u mě pravděpodobnější, že to skončí ve "zvukařském kufru" ve zkušebně (v oddělení "kdyby náhodou", tam mám takovou už docela objemnou sbírku - a sem tam něco opravdu jako kdyby našel).
Pokud to půjde, jak má, do víkendu by to mělo být doma, tak dám vědět, jestli to půjde do boardu nebo do toho kufru. Nakonec jsem zvolil tuhle cestu - mimo jiné proto, že když žiju a pracuju na horách, klasický počítač už jsem neměl v ruce ani nepamatuju. Buď telefon, nebo tablet (a ten taky není žádná sláva) a řešit konektivitu mezi androidem (když to nemá ani standardní USB A) a efektem se mi nechce.
torst

Příspěvek od torst »

"klasický počítač už jsem neměl v ruce ani nepamatuju. Buď telefon, nebo tablet (a ten taky není žádná sláva) a řešit konektivitu mezi androidem (když to nemá ani standardní USB A) a efektem se mi nechce."
Opět souhlasím. Čím jednodušší, tím lepší. V nahrávce by se analog vs. IR´s poznal. Ale na těch našich pódiích a PAčkách to asi nevynikne.
José

Příspěvek od José »

Základní impulzy typicky maršála mají různí jejich výrobci free. Za mne bych volil Origin Effects jako velkého producenta špičkových věcí - hlavně tam nemaj tisíc možností - 1×12″ – Magnatone 213; 1×12″ – Fender Brown Deluxe; 4×12″ – Marshall 1960B G12H55; 4×12″ – Bogner V30; 2×12″ – Fender Twin JBL D120F; 2×12″ – Vox AC30 Silver Alnico; 1×12″ – Fender 5E3 Tweed Deluxe, od každého tři mixy dark, normal, bright. Tam už si člověk opravdu vybírá a ne přebírá.

A nezapomínat na torstovu sadu, kde Maršál funguje (zkoušeno na PC v mixu dema) skvěle!
Hills Next HNB5n - BSS AR133 - JHS p’n’p - Echolette M120 - Soundelirium NY 121 (B&C 12HPl64)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Torstova marshalla 4x12 mam take uloženého v Radaru.
torst

Příspěvek od torst »

José, Hendrek: Rdím se blahem!
(Poslední dobou preferuji své 2x12, ale to už jsme hodně OT).
torst píše: 19.08.2025 14:20 "Pawlik: klasický počítač už jsem neměl v ruce ani nepamatuju. Buď telefon, nebo tablet (a ten taky není žádná sláva) a řešit konektivitu mezi androidem (když to nemá ani standardní USB A) a efektem se mi nechce."
Opět souhlasím. Čím jednodušší, tím lepší. V nahrávce by se analog vs. IR´s poznal. Ale na těch našich pódiích a PAčkách to asi nevynikne.
Zase abych ty IR´s krabičky úplně nehaněl - nemusíš nic editovat, ta interní nabídka je dostatečná a to co vytáhneš z analogu v těch IR´s najdeš taky. Jen se dostaneš do fáze, že budeš mít 10 nebo kolik možností a nebudeš vědět, která je lepší .... Dilema moderní doby!
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Většinou to dilema není zas tak velké, protože ti padne do ucha jeden dva přednastavené impulsy a zbytek pak můžeš vesele ignorovat. Aspoň já to tak mám. Asi jsme tu dost odbočili a hodilo by se to spíše sem:
IR (impulse response)
Simulace reproboxu pro LIVE (stompbox a rack)
Takže pokud chcete téma dále rozvíjet, přesuňme se dále do některého z nich. Díky.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Já osobně na zkreslovací krabičky moc nejsem, ale teď jsem si postavil Hot Cake 77 a je to jeden z mála který mne velice zaujal, doporučuji vyzkoušet, princip je jiný než u klasik, zádné diody v cestě signálu, tak si představuju zvuk overdrive
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Trevore máš to zapojené podle obrázku, nebo jinak ?
crowther-hot-cake-1977-schematic.png
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Ano, to je ono
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

Včera jsem letmo zkusil porovnat Ibanez TS808 s Maxonem OD808. Identicky je to samozřejmě stejnej obvod, ale překvapilo mě, že Ibanez je nejsilnější ze všech originál screamerů. Měl jsem za to, že je to právě naopak, protože čínský kopie s přepínačem, fungovaly právě tak, že u TS808 klesnul signál. No opak je pravdou a nejslabější signál měly TS-9/OD-9. Jinak samozřejmě křivka u všech stejná, "devítky" musely mít akorát o půl políčka otočenější tone.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
torst

Příspěvek od torst »

King of Kings
https://kytary.cz/joyo-r-20-king-of-kings/HN237303/
Netvrdím, že je nejlepší, ale zaujal. Původně jsem ho ubazařil na zkoušku, postřeboval jsem OD a silný DIST v jednom. To se nepotvrdilo, oba zvuky jsou OD i když s trochu různou barvou a intenzitou. Páčky ještě nějak mění strukturu, dobrý. Ale Dist z toho nedostanu ani při spojení obou, pořád to je lampový středový, a moc pěkný, overdrive.
Tak jsem ho dal na HB, že půjde do světa. No včera zas test do trandového Laneye. Nejsem extra kofr na tyhle vycizelované moderní drivy, ale tenhle mě fakt zaujal. Nesnáším nadužívané slovo ´transparentní´, ale prostě to tak je. Porovnal jsem třeba s BOSS Dual OD, který je stavěn podobně (2 zvuky) a hodně podobně i hraje, ale má ve zvuku kousíček takové jakoby plastové placatosti. Kdežto KoK zní opravdu přirozeně, má ty zdravé, nepřibarvené středy, nic cizího nepřidá jen tu kytaru nabudí. Prostě jak lampa (?). A při sešlápnutí obou polovin je to silnějí zpěvnější tón, ale i tak pořád srozumitelný, držící barvu kytary. Do kapely asi nebude, ale na doma je to paráda. Na pokojové sólování snesu lecos, od ZOOMa po PODa, ale když pak uslyšíš, že i z toho trandu leze profesionélní emerickej zvuk, je to pěkný!
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“