Výrobce: Electro Harmonix
Model: Memory Toy
Foto:

Pořízeno: Zhruba před měsícem v Audioteku
Cena: 1741,- Kc
Testováno na: Schecter C-1 Classic, ENGL E-650 Blackmore, ENGL E212V
Základní charakteristika:
Memory Toy je jednoduchý delay s modulací. Samotné nastavení delaye je celkem klasické - Delay nastavuje čas zpoždění (rozsah 30 - 550ms), Blend nastavuje poměr původního signálu a dozvuků a Feedback nastavuje počet dozvuků. Modulační část pedálu je skromnější - jediným ovládacím prvkem je páčka pro zapnutí/vypnutí modulace. Ta je pochopitelně spíše pro nenáročné, její parametry se sice dají vyladit pomocí trimrů uvnitř přístroje, ale pokud někdo potřebuje modulaci, spíš bych doporučil model Memory Boy.
Samotná krabička je příjemně malá, nezabere téměř žádné místo na pedalboardu. Napájení je klasické a la Boss (2,1mm Jack, 9V DC, center negative).
Zpracování:
Jde o klasické šasí EHX typ XO, pevný kovový odlitek, footswitch je klasický true-bypass přepínač - jde trochu ztuha, ale při běžném užití (sešlapování) to vůbec nevadí. Snad jediný menší nedostatek je poloha potenciometru Blend, resp. velikost jeho krytky, někomu by mohlo dělat potíže s ním manipulovat, aniž by rozladil ostatní potenciometry. Ale ja tyto problémy neměl, takže jde spíš o spekulaci.
Ovládací prvky jsou velmi citlive, zejména Delay a Blend - každá změna se projeví.
Efekt je kompletně analogový, nenajdete v něm žádný převodník ani jiné digitální mršítko.
Zvuk:
Nyní k tomu nejdůležitějšímu. Dle mého názoru jde o naprosto bezkonkurenční produkt z hlediska poměru cena/výkon. Delaye v ceně do 2000 by se daly spočítat na prstech jedné ruky a většina z nich trpí závažnými nedostatky. To ovšem není případ Memory Toye...
Abych měl trochu férové porovnání, zkoušel jsem vedle sebe Danelectro Dan Echo, Memory Toy a boutique krabičku Earthquaker Devices Disaster Transport. Šel jsem po dvou zvucích - příjemné sólové ztučnění a intenzivnější delay pro volume swelly. Nepříliš překvapivě v obou kategoriích zvítězil zhruba dvakrát dražší Disaster Transport, nicméně Memory Toy byl jen v těsném závěsu. Každý ze tří pedálů měl i při (přibližně) stejném nastavení výrazně jinou barvu zvuku, ale u Dan Echa i při kroucení s potenciometrem Hi-Cut nešel nastavit tak příjemný zvuk jako s ostatními dvěma. Memory Toy má dle mého názoru parádní zvuk jak na sóla, tak i na jiné experimenty. Určitě zvládne i slapback a další běžná užití delaye, ale není to moje parketa, takže bych to asi stejně nedokázal objektivně posoudit.
Při sepnutí či zařazení do signálového řetězce jsem nezaznamenal žádný nárust brumu či šumu. Cvaknutí spínače je docela hlasité, ale mám pocit, že do samotného audia se příliš nepromítá, při hraní v kapele jsem si ničeho nevšiml, jen při tišším testování o samotě a tam jsem spíš slyšel mechanický hluk než nějaký pazvuk z reproduktoru.
Spolehlivost:
Neočekávám žádné problémy - šasí je pevné, switch by měl něco vydržet a produkty EHX jsou myslím celkem spolehlivé, ostatně jejich efekty ze 70. let fungují dodnes.
Shrnutí:
Jak jsem již psal v kolonce Zvuk - podle mě jde o nejlepší dostupný analogový delay pedál. Zajímalo by mě srovnání s MXR Carbon Copy, který u nás stojí zhruba 3x tolik (i když je to spíš vina dovozce, v Americe je pouze 2x dražší než Memory Toy) - osobně si myslím, že rozdíl rozhodně nebude propastný, pokud vůbec nějaký bude. To, že se Memory Toy chytá i na zatím zvukově nejzajímavější delay, který mi prošel pod rukama (EQD Disaster Transport), myslím dokazuje jeho kvality.
Zajímavou alternativou může být i Memory Boy, který přidává ovládací prvky pro nastavení modulace a vstup pro expression pedál, který bohužel ovládá čas a ne feedback. To má ovšem napravit Deluxe verze Memory Boy, která ma vyjít na přelomu roku, to už ale bude záležitost s tap tempem a velkou variabilitou a cenově i využitím bude výrazně jinde než Memory Toy.
Kdyby mi efekt ukradli, koupil bych si ho znovu?
Rozhodně.
Video: