chtěl bych se zeptat, Kterou si mám koupit. Na foukačku zatím neumím, ale moc rád bych se to naučil. Větší problém je, že mám málo peněz ( vánoce
Ps: Jestli má někdo nějaký návrh, sem s ním
Pokud chceš foukačku na blues, záleží na tom, jestli budeš hrát sám nebo s kytarou. S kytarou bych ti doporučil laděnou v A dur nebo D dur (hraje se na to blues v E a v A). Na céčko hraješ blues v G, což je pro kytaristu postatně méně pohodlné. Áčko má hutný, chraplavý bluesový zvuk, spotřebuje ale hodně vzduchu, zvlášť proto, že nejlépe zní v dolní oktávě. Déčko je zase dobré v horních polohách, ve kterých se dobře ovládá, a má ostrý, průrazný zvuk. Special 20 je dobrá volba, být tebou koupím ji hned, ale pokud na ni nemáš, zkus Travellera, to pouzdro se hodí a zlí jazykové tvrdí že ačkoli Silver Star a Traveller vypadají stejně, Silver Star má podřadnější hlásky a hůř těsní. Nemám to ale potvrzené. Pokud máš opravdu málo peněz, vykašli se na Hohnera a kup čínu značky Golden Cup. Mám tu verzi Antique s mosaznými covery laděnou v C a má to trochu jiný zvuk než hohnerky, průraznější, ne tak zastřený, což je fajn s mikrofonem (stačí méně gainu), případně i akusticky s kapelou - více vyčnívá. Co se týče spolehlivosti, hraju na ni půl roku a teprve teď se slyšitelně rozladilo G, a to ji nešetřím (hraju na trubku, tak to občas rád trochu osolím, nehledě na to, že jsou pak bendované tóny pevnější a lépe vyznívá flutter, growl a vibrato).White_line píše:Zdravím,
chtěl bych se zeptat, Kterou si mám koupit. Na foukačku zatím neumím, ale moc rád bych se to naučil. Větší problém je, že mám málo peněz ( vánoce). Takže jsem musel omezit výběr.... Jde mi o to, že bych se naučil na nějaké levné a později bych si koupil Hohner special 20 ... Jinak si mám nejspíš vzít C-dur že?
Díky moc za vaše odpovědi, cením si jich
...
Samozrejme, že záleží aký štýl chceš hrať. Bluesové a jazzové harminky sú veľmi a niekedy až priam nehorázne drahé. Ale ak máš záujem o takzv countryrockové hraní tak ja som si kúpila jednu čínsku haraburdu Parrot a už za chvíli mi jedna dievWhite_line píše:Zdravím,
chtěl bych se zeptat, Kterou si mám koupit. Na foukačku zatím neumím, ale moc rád bych se to naučil. Větší problém je, že mám málo peněz ( vánoce). Takže jsem musel omezit výběr.... Jde mi o to, že bych se naučil na nějaké levné a později bych si koupil Hohner special 20 ... Jinak si mám nejspíš vzít C-dur že?
Díky moc za vaše odpovědi, cením si jich
...
Nic proti, ale asi se v tom moc neorientuješ, co? Jazz se hraje na něco úplně jiného než blues, jazz se většinou hraje na chromatiky a občas i na diatoniky upravené na možnost plně chromatického hraní (XB, OBH, SH). Blues se hraje na nejednodušší desetidírkové richterky. To tvé "takzv countryrockové hraní" se hraje na to samé co blues.Sony76542 píše:Samozrejme, že záleží aký štýl chceš hrať. Bluesové a jazzové harminky sú veľmi a niekedy až priam nehorázne drahé.
Co se týče "nedofukování", nebyla to náhodou druhá tahaná?Sony76542 píše:Ale ak máš záujem o takzv countryrockové hraní tak ja som si kúpila jednu čínsku haraburdu Parrot a už za chvíli mi jedna diev
rka nedofukovala tak ako by mala.
Že je to Hohner nic neznamená, Silver Star se seká v čínské továrně a na kvalitu se tam moc nehledí. Zvuk je zpočátku slušný, ale rychle odchází, ladění drží jen první měsíc. Dylan vždy používal harmoniky tradiční konstrukce, z vyšších řad Hohneru, vyráběných v Trossingenu. Silver Star je z Číny a konstrukcí odpovídá Special 20, tedy něco výrazně jiného. Tím ovšem nechci zavrhovat moderní konstrukci, těsní nejspíš lépe a při pomačkaných coverech netahá za vousy, a nehrozí že by se na mřížce objevila ostrá hrana.Sony76542 píše:Potom som si kúpila Hohner Star a ten zvuk je tam fantastický. Takú značku používa aj sám pán Bob Dylan 10 dierkovú .. tú najslávnejšiu