zapojení efektu, poraďte
Pravidla fóra
zapojení efektu, poraďte
Tak nakonec jsem si k Ježíšku koupil jako dokrmovadlo Turbo tube screamera jak jste mi poradili, ale jelikož effekty mi moc neříkaj, trochu primitivní otázka pro Vás experty, mám krabky: Ladička Boss TU-2, Boss DD-3, Ibanez turbo tube screamer, takže... EHM... Jak to zapojit, spíš mi jde co kam a jak za sebe.. Dal bych všechno do smičky, kromě ladičky, ale rači se ujistím. Děkuju
- mycountry
- Kontaktovat uživatele:
Re: zapojení efektu, poraďte
Ladičku na začátek, za ni TS, do smyčky delay..
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Přesně tak...mycountry píše:Ladičku na začátek, za ni TS, do smyčky delay..
cervajssi, kdybys dal TS do smyčky, tak by ti to dělalo docela ošklivé věci a vůbec by to neplnilo to, k čemu ten efekt vlastně slouží. Všeobecně si pamatuj, že vše, co se má so dočinění se zkreslením nebo jeho úpravou (boostery atd), tak se dává před preamp aparátu.
V jednom článku, co zde najdeš jako Oznámení, jsem psal následující
Pořadí zapojení efektů
Často se řeší, kam v řetězci efektů zapojit jakou krabičku. Bohužel (nebo bohudík), na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Zapojení efektů za sebe je silně individuální věc a každému může vyhovovat jinak, protože každá možnost zapojení tvoří zcela jedinečné možnosti práce se zvukem. Je např. velký rozdíl v zapojení wah-wah pedálu před nebo za zkreslení. Dá se ale naznačit, jak je to většinou běžné:
Kytara -> efekty upravující hlasitost (Compressor) -> efekty modulující frekvenční spektrum (pre-distortion EQ) -> zkreslení -> efekty modulující frekvenční spektrum (post-distortion EQ) -> modulační efekty -> efekty upravující hlasitost (Volume, Tremolo, Limiter, Noise Gate…) -> efekty pracující z časovým průběhem (delay, echo, reverb) -> zesilovač
V případě užití efektové smyčky se pořadí nemění, jen se do ní nedávají distorze, tudíž odpadá rozdělení pre/post-distortion ekvalizace. Stejně tak se před zesilovač zapojuje wah-wah pedál.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Jasný, ten topic už jsem asi někdy četl dík. Ale jelikož jsem v životě smyčku nepoužíval... Můžete mi prosim poradit odkud kam pujde jakej kabel a jak to spojit s efektama co budou v před preampu
? Mám v tom docela bordel, tak kdyby ste mi to někdo vysvětlil, budu rád. Někde jsem na foru viděl obrázkový schéma, ale teď se ho nějak nemužu doloudit.
- mycountry
- Kontaktovat uživatele:
kytara --> ladička -> tubescreamer --> input na zesilovači
eff. send --> delay --> eff. return
master out => reprák
Preamp je to, co zesiluje / zkresluje zvuk (tak, aby ho zbaštil poweramp) mezi inputem a effects send, mezi effects return a master out je poweramp, který signál zesílí tak, aby oživil reproduktor
eff. send --> delay --> eff. return
master out => reprák
Preamp je to, co zesiluje / zkresluje zvuk (tak, aby ho zbaštil poweramp) mezi inputem a effects send, mezi effects return a master out je poweramp, který signál zesílí tak, aby oživil reproduktor