Za relativně nedávnou krátkou dobu jsem se nejen na tomto webu setkal s dotazy na MIDI připojení k počítači, přičemž v nemalé míře bylo zastoupeno i pátrání nad tím, proč nefunguje to zapojení, které tazatel zkoušel. Vzhledem k tomu, že existuje široké zastoupení rozličných programů (ať už DAW nebo typu Sibelius, čili notový zápis, a další), radil jsem vždy pokaždé totéž: zanalyzovat si MIDI komunikaci nějakým nástrojem. Nastavení MIDI se totiž v tom kterém programu výrazně liší; minimálně umístěním v menu a moje paměťová kapacita jaksi nedostačuje (nehledě na to, že učit se spoustu software jen proto, abych semtam někomu poradil, se mi zdá vyloženě kontraproduktivní...). Takže řešením je:
Program pro monitorování MIDI komunikace.
Samozřejmě jich je více, ale mým oblíbencem je freeware utilitka (pro nekomerční použití) MIDI-OX (http://www.midiox.com). Nejenže je to velice triviální nástroj pro práci, ale když se blíže kouknete na jeho možnosti (nebudou předmětem tohoto článku), tak zjistíte, že je to sakra silný kousek software! Každopádně následující text bude popisovat základní nastavení a způsob ověření správné MIDI komunikace. Pochopitelně bude bude součástí i jeden příklad zřetězení několika MIDI nástrojů, protože to už není úplně jednoduchá věc a opravdu záleží co, jak a kam připojíte, aby vše fungovalo jako celek.
Vyjdeme pro začátek z jednoduchého příkladu: mějme klávesy, které mají MIDI In a MIDI Out konektory (dle standardu: kulatý 5-ti kolík DIN), dále zvukovou kartu (nebo jen nějaké MIDI rozhranní, třeba USB/MIDI převodník), kam se dají klávesy připojit, 2x klasické MIDI kabely a jeden počítač s nainstalovaným programem MIDI-OX.. Instalace je velice jednoduchá a nezáludná – prostě z výše uvedených stránek si stáhnete instalační soubor aktuální verze programu a spustíte. Odklikáte požadovaná „Next“, „Finish“ a podobná tlačítka a po ukončení celého procesu a spuštění programu obdržíte zhruba to, co je na obrázku1:

Tedy – nebude to přímo to samé, okno bude menší a i obsah se bude trochu lišit. Ale to nevadí, hned to napravíme

Začněte standardně zvětšením hlavního MIDI-OX okna, což je zcela běžná činnost v systému Windows. Proveďte zvětšení prostě o kus do šířky a do výšky; podstatné je zobrazení všech ikonek nabídek v horní liště. Následně si vyvoláte okno „Monitor – Input“ (obrázek 2) a okno „MIDI Port Activity“ (obrázek 3).

Následně je nutné provést správné zapojení tzv. „MIDI okruhu“ - tedy pokud již vše nemáte propojeno

Propojení máme, MIDI-OX spuštěný a jeho pracovní plocha nakonfigurovaná, takže je třeba ještě dotvořit to datové propojení na straně programu. Provedete to vybráním požadovaných MIDI In a Out portů, takže vše bude asi jasné z obrázku 4.

V mém případě je vše zapojeno do MIDI okruhu zvukovky SB AWE32, takže výsledek je na obrázku 5:

Okno Monitor Output vám vypíše informaci o otevřením MIDI vstupu a výstupu a v okně Activity bystě měli vidět nějakou aktivitu (pravděpodobně položka RT). Pokud se vám začnou plnit okna Monitor pravidelnými zprávami Active Sensing (což je právě to, co bliká v okně Activity), aplikujte nastavení filtru: Options > MIDI Filter > System Realtime a zde klikněte na položku „FE-Active Sensing“. Potvrďte OK, zaškrtněte „Apply Filter to Input Monitor too“ a opět OK. Viz obrázek 6:

No a pak už stačí mačkat klávesy a obdržíte asi něco podobného obrázku 7:

Tím by bylo vše hotovo a vy jste se ujistili, že máte MIDI klávesy správně zapojeny. Pokud ve výše uvedeném postupu něco zhavaruje, zkuste jako první prohodit MIDI In a Out kabely – docela to pomáhá

Závěrem slíbený popis jednoho z mých setupů. Výchozí stav: MIDI klávesy Edirol PCR-800, Access Virus B, SW Cubase. Požadavky: vše propojit tak, abych klávesami mohl hrát na Vira a zároveň nahrával MIDI z nich do Cubase. Plus možnost nahrávat i vlastní MIDI z Vira (práci s jeho kontrolery) do Cubase. Takže jak z toho ven? Po chvilkovém zkoumání a praktických testech z toho vyšlo toto:
Edirol MIDI Out -> zvukovka MIDI In
zvukovka MIDI Out > Virus MIDI In
Virus MIDI Out > Edirol MIDI In
aktivování MIDI Merge na Edirolu (čímž se z jeho MIDI Out stalo vlastně MIDI Out + Thru)
Vysvětlení pro pochopení: MIDI Out port je ten, ze kterého jdou MIDI data zařízení. MIDI Thru je port, ze kterého jdou data, jež přicházejí na MIDI In. Z tohoto důvodu není možné připojit Edirol do Vira a pak teprve do zvukovky, neboť v případě použití MIDI Out (Virus) by se do počítače nedostávaly MIDI zprávy z Edirolu a v případě použití MIDI Thru (Virus) zase MIDI zprávy z něj. Pokud by ale měl Virus jen jeden MIDI Out port, do kterého by se softwarově „připojil“ i MIDI Thru (jako to má Edirol), šlo by zapojení řešit i takto. Protože má ale Virus MIDI Out i Thru na samostatných konektorech, musel jsem zapojení MIDI okruhu řešit tak, jak jsem popsal původně. Tok dat je správný a MIDI okruh uzavřený (ano – i zde se dá vytvořit zpětná vazba tím, že se použije MIDI Thru ve všech zařízeních a MIDI data tak začnou rotovat v MIDI okruhu – schválně si to zkuste).
MIDI-OX se dá použít i na spoustu dalších věcí: posílání SysEx zpráv, MIDI Bulk Dump, přehrávání MIDI souborů atdatdatd. Při spojení s virtuálním MIDI kabelem (třeba Hubi`s Loopback) se dá MIDI-OX „vřadit“ do toku MIDI dat a zkoumat, co se děje na MIDI sběrnici při komunikaci vašich MIDI zařízení s programem, kde je chcete použít. Já virtuální MIDI kabel používám třeba pro případ, kdy pracuji s výběrem zvuku v generátoru zvukovky a nechci vypínat Cubase. Ale využití by se našlo i více....
Pavel „pavlii“ Kappler
© 2010