Cvičit alternate nebo economy picking?
Pravidla fóra
Cvičit alternate nebo economy picking?
Nazdar chlapy, mám na vás takovej dotaz. Jak hrajete rychlý stupnicový běhy přes několik strun? Já jsem se odjakživa učil striktně dodržovat střídání úhozů nahoru dolu (alternate pickung) a to i v případě, že to vycházelo tak, že jsem musel strunu jakoby přeskočit. Pravda je, že to člověku udržuje rytmus a pravidelnost ve hře. Problém je, že jsem v tom, že se mi nedaří vypilovat takovou dokonalost jakou bych si představoval. Nedokážu to hrát dostatečně rychle a v těch jakoby přeskocích přes strunu velmi často udělám chybu (brnknu vedlejší strunu nebo se ozve tzv. mrtvý tón). Nedávno jsem se tady dočetl, že spousta lidí používá trv. economy picking (hlavně na metal). Už to pár dní zkouším cvičit, ale přijde mi to takový neohrabaný a nedá se v tom udržet pravidelnost, když ta ruka jede nahoru dolu a pak třeba dvakrát dolu. Vždycky mě to rozhodí. Jak to hrajete a cvičíte vy?
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Re: Cvičit alternate nebo economy picking?
Jedu podle tohoto: http://www.ultimate-guitar.com/lessons/ ... cking.html
Na konci je fajn cvičení, na kterým jsem se tu techniku za pár dní docela naučil:
Na konci je fajn cvičení, na kterým jsem se tu techniku za pár dní docela naučil:
Kód: Vybrat vše
E|----------------------------------|----------------------------------|
B|----------------------------------|----------------------------------|
G|----------------------3-2---------|----------------------5-4---------|
D|----2-5-3-2---------2-----5-3-2---|----3-7-5-3---------4-----7-5-4---|
A|--3---------5-3-2-4-------------4-|--5---------7-5-4-6-------------6-|
E|----------------------------------|----------------------------------|
|----------------------------------|---------------------------------------|
|----------------------7-6---------|-------------------------9-8-----------|
|----6-9-7-6---------6-----9-7-6---|----7-11-9-7-----------8-----11-9-8----|
|--7---------9-7-6-8-------------8-|--9----------11-9-8-10--------------10-|
|--------------------------------------------------|
|--------------------------------11-10-------------|
|-----10-13-11-10-------------10-------13-11-10----|
|--11-------------13-11-10-12-------------------12-|
|--------------------------------------------------|------------|
|--------------------------------13-12-------------|------------|
|-----11-15-13-11-------------12-------15-13-12----|------------|
|--13-------------15-13-12-14-------------------14-|-15~--------|
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
J.J. Cvič, cvič, hochu, v podpisu máš nějaké flamenco, tak patrně víš, že i v prstové technice se při melodické hře střídají ukazovák s prsteníkem. A hlavu vzhůru, vycvičit se to dá a klidně i ob strunu. Střídání úhozů je při poctivém nácviku prokazatelně rychlejší a méně křečovité. Při cvičení stupnic ale i jiných melodických útvarů doporučuji střídat rytmus a tempo - např. Dlouhá-krátká, krátká-dlouhá, dvě krátké-dlouhá, trioly, střídání: čtvrtky-osminy-trioly-šestnáctky a zpět, apod. Výsledek se určitě dostaví.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Já jsem se možná vyjádřil tak, že to vypadá, že jsem totální začátečník. No na kytaru jsem začínal asi před 14 lety. Asi po 4 letech hraní (hodiny a hodiny denně) jsem se však dostal do fáze, že jsem měl naučenejch tolik zlozvyků, že jsem se úplně zasek. Vůbec jsem se nezlepšoval spíš naopak to mě tak zdeprimovalo, že jsem hraní na kytaru zabalil a 9 let jsem na ni nesáhl. Upozorňuje, že tehdá jsem ještě ani nevěděl co je internet, abych se mohl tak jednoduše hudebně vzdělávat jako dneska. No a u těch rychlejch běhů se mi prostě zdá, že zabředávám do starejch kolejí a to bych fakt nerad. Proto zjišťuju, kde je chyba.
P.S. Díky flamencu jsem se asi před rokem vrátil ke kytaře. Střídání úhozů dvěma prsty v běhu ve flamencu (picado) nemá s pickingem moc společnýho protože se vždycky hraje nahoru jen různýma prstama, takže se tam žádná struna nepřeskakuje.
Jinak dík za odpovědi.
P.S. Díky flamencu jsem se asi před rokem vrátil ke kytaře. Střídání úhozů dvěma prsty v běhu ve flamencu (picado) nemá s pickingem moc společnýho protože se vždycky hraje nahoru jen různýma prstama, takže se tam žádná struna nepřeskakuje.
Jinak dík za odpovědi.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Ano, picado = hra dopadem, proč by se neměla struna přeskakovat? Existuje spousta melodíí např. s větším než kvartovým skokem no a tam to zpravidla jinak než ob strunu nejde - nebo máš na mysli něco zcela jiného?takže se tam žádná struna nepřeskakuje.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
J.J. - rozhodně to chce trénovat vše. Základem je samozřejmě poctivý alternate, bez toho kytarista nemůže fungovat. O krok dál je tzv "economy", s kterým si člověk může výrazně zjednodušit práci u mnoha licků. A samozřejmě, nakonec to můžeš završit sweep pickingem, který zase posune možnosti o něco dále.
Bohužel (nebo bohudík?) jako vše na kytaře - i tohle je jen a jen o cvičení. Samozřejmě je hezký si najít nějaký cvičení, ale nejvíc tě vždy posuneš, když si vyčíhneš nějaké "reálné" skladby, které se naučíš.
Bohužel (nebo bohudík?) jako vše na kytaře - i tohle je jen a jen o cvičení. Samozřejmě je hezký si najít nějaký cvičení, ale nejvíc tě vždy posuneš, když si vyčíhneš nějaké "reálné" skladby, které se naučíš.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
to Atkins: Ano mám namysli něco jinýho. Myslím tím, to že v klasický kytaře nebo flamencu prostě když brnkáš prstama, tak prsty jedou pořád stejným směrem (teda až na palec), takže přechody i ob několik strun jdou hrát celkem v pohodě.Navíc můžeš brnkat každým prstem jinou strunu. Ale u hry trsátkem tzv. alternate pickingem tu strunu jakoby přeskakuješ, takže ta ruka dělá dost velkej pohyb a s tím mám právě problémy. Např.: končím brnknutím nahoru na struně e , takže pokračuju úderem dolů na struně h tzn. že ji musím nejdřív trsátkem přeskočit, abych ji mohl brnknout. Doufám, že je už jasný, co jsem tím myslel.
to Nero: Jo je mi to jasný. Já jen, že občas se mi podaří nějakej ten běh tím alternatem zahrát docela dobře, ale zahraju to druhej den a je to katastrofa. Prostě se na to nemůžu spolehnout. Takže to nemůžu ani reálně použít, protože spoléhat na to, že mi to možná někde před lidma při vystoupení vyjde a možná ne, to prostě nejde. Tak jsem jen zjišťoval, jestli nejsem jedinej blázen na světě, kterej se snaží hrát rychlý běhy alternatem.
to Nero: Jo je mi to jasný. Já jen, že občas se mi podaří nějakej ten běh tím alternatem zahrát docela dobře, ale zahraju to druhej den a je to katastrofa. Prostě se na to nemůžu spolehnout. Takže to nemůžu ani reálně použít, protože spoléhat na to, že mi to možná někde před lidma při vystoupení vyjde a možná ne, to prostě nejde. Tak jsem jen zjišťoval, jestli nejsem jedinej blázen na světě, kterej se snaží hrát rychlý běhy alternatem.
- Nero
- Rádce
Řekl bych, že asi většina lidí hraje rychlý běhy alternate... A pokud nemáš jistotu, znovu platí naše kouzelné zaklínadlo, které se schová do písmenek "CCC" 
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Tak to jsem rád, že patřím do větší skupiny bláznů. Takže jdu drtit, drtit a drtit a snad to časem přijde. Dík za odpovědi a zdar.
Hi again Amid,
I am often asked by students: “Should I learn to use strict alternate picking or directional (economy) picking”?
Before I answer this question here, let me quickly explain the difference between the two terms.
Alternate picking requires you to pick using upstrokes and downstrokes, but you may NOT play more than one downstroke in a row or more than one upstroke in a row. An upstroke must always be followed by a downstroke and vice versa. This technique is used by the majority of guitar players.
Directional picking (which is also called economy picking) also uses upstrokes and downstrokes, but there are situations when you can play two downstrokes in a row or two upstrokes in a row. The former occurs when ascending 3 note per string runs, and the latter happens when descending on 3 note per string runs.
While there are a lot of guitar players who can and do play amazingly fast and well with strict alternate picking, I prefer to use economy picking for the following reasons:
When playing 3 note per string scales, alternate picking requires you to make an extra motion with your picking hand every time you cross strings. Directional (economy) picking avoids this problem by taking alternate picking to a whole new level of efficiency. The ability to perform two downstrokes or upstrokes in a row when strings are crossed on 3 note per string scales, makes the picking motion much faster and more efficient. I don’t really think of alternate picking and directional (economy) as two completely different things. Directional picking is STILL alternating the pick strokes, only in a much more efficient way.
In fact, directional and alternate picking are completely identical when playing 2 or 4 notes per string. This is because the most efficient motion in this case is achieved by alternating the pick strokes exactly.
Alternate picking is a much older concept than directional picking. Initially it was developed to avoid having to play consecutive down strokes or consecutive upstrokes only. Directional picking was developed after thinking about how to make the picking motions even more optimized and efficient in ALL playing contexts.
So, for these reasons I use directional picking and teach it to all my students. I also recommend that you learn it as well. To hear what results some of my students have achieved with directional picking, check out the playing of Mike Philippov, Zack Uidl, Chris Kalkbrenner and Angel Zamora
Would you like me to show you how to master the guitar in the shortest amount of time possible? If so, then come to this page: http://tomhess.net/CorrespondenceGuitarLessons.aspx and tell me more about yourself by filling out an evaluation form.
Thanks,
Tom
Tom Hess Music Corporation
http://tomhess.net
http://practicegenerator.com
Po Box 113
Cary, IL
60013-0113
United States of America
- Nero
- Rádce
A co je na tom tak objevného?
PetrPeter 1975 - 2008
Nic, akorat to nekterym lidem muze byt napomocne k pochopeni rozdilu mezi economy a alternate p. Od toho tu forum prece je.
Ahoj, chtěl bych se vás zeptat jestli u toho alternate pickingu existuje nějaké pravidlo kdy začne první drnknutí dolu anebo nahoru. Díky
-
Teorge
Já začínám tak, aby mi to, co nejčastěji vyšlo při přechodu na další strunu směrem k ní. Nevím jestli je to pravidlo.
Ne. Odvine se to od toho, jak chceš, aby ti vycházely údery dále. Třeba u něčeho takového začínám raději úderem nahoru, protože se mi pak power-akord po palm-mutingu hraje úderem nahoru špatně.Perryman píše:Ahoj, chtěl bych se vás zeptat jestli u toho alternate pickingu existuje nějaké pravidlo kdy začne první drnknutí dolu anebo nahoru. Díky
Kód: Vybrat vše
PM----| PM----|
e -------------------------------------------
b -------------------------------------------
G -------------------------------------------
D -2----------2--3--5--2----------8--5--3--2-
A -0--0-0-0-0-0--1--3--0--0-0-0-0-6--3--1--0-
E -------------------------------------------
u d u d u d d d u d u d u d d d dGibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
- Nero
- Rádce
Pohled 1: Je to jedno, začínej si, jak chceš...
Pohled 2: Je lepší začínat směrem dolů a hrát tak, aby se ti po nějaké době (takt, dva takty...) ta rytmická figura uzavřela a tys měl orientaci v tom, kde jsi. Přrozenější je pro většinu lidí začínat první dobu úderem dolů.
Pohled 2: Je lepší začínat směrem dolů a hrát tak, aby se ti po nějaké době (takt, dva takty...) ta rytmická figura uzavřela a tys měl orientaci v tom, kde jsi. Přrozenější je pro většinu lidí začínat první dobu úderem dolů.
PetrPeter 1975 - 2008
V podstatě je to jedno, jsou dvě hlavní hlediska:Perryman píše:Ahoj, chtěl bych se vás zeptat jestli u toho alternate pickingu existuje nějaké pravidlo kdy začne první drnknutí dolu anebo nahoru. Díky
1) Co je pro tebe přirozenější (jak píše Nero, pro většinu lidí je přirozenější začít úderem dolů)
2) Zvukové hledisko: např. Gilbert nebo Petrucci říkají, že často začínají úderem nahorů, protože tak se dá dosáhnout takového "slapnutí" (strunu jakoby "podebreš a odtrhneš", takže nástup tónu je výraznější, "perkusivní").
Jestli budu mít chvíli čas (ale nic nemůžu slíbit), napíšu ti pár cvičení na alternate picking.
K economy pickingu: osobně bych doporučil nejdřív se naučit slušně sweep picking, dle mých zkušeností je economy picking potom jednodušší, protože se naučíš část techniky, která je pro člověka, zvyklého na alternate p. při pokusech o economy p. jakoby nepřirozená. Dobře zvládnout sweep včetně zatlumování (už nehrajících) strun je sice obtížné, ale základ je pro ruku přirozený.
Na nácvik sweepu jsou ideální šestistrunné figury s jedním tónem na strunu.
- Nero
- Rádce
To je podle mě až finále cvičení sweepingu. Podle mě je lepší začínat figurami na 2 strunách a pak postupně přecházet na 3, 4, 5 a nakonec 6 strun.dfyc píše: Na nácvik sweepu jsou ideální šestistrunné figury s jedním tónem na strunu.
PetrPeter 1975 - 2008
Tohle je těžké rozhodnout. A je to o individuálních zkušenostech. A finální technice sweepu. To, co učím já (a považuju to za technicky nejčistší), je sweep s postupným tlumením strun malíkovou hranou při pohybu dolu. Všiml jsem si, že u lidí, které jsem začal vést s třístrunným sweepem (což je podle mě minimum), dochází k výrobě zlozvyků a mají hlavně problém s tlustým ěčkem, kde ruka visí volně nad strunami (aby nic netlumila). Sweep stylu "6 strings/one note per string" mi přijde dneska jako ideální pro nácvik sestupného běhu (nahoru si to už většina lidí, zvyklých na alternate picking, automaticky zatlumí ukazovákem, resp. ostatními prsty).Nero píše: To je podle mě až finále cvičení sweepingu. Podle mě je lepší začínat figurami na 2 strunách a pak postupně přecházet na 3, 4, 5 a nakonec 6 strun.
Ten princip vidím v tom, že pro náscvik synchronizace mezi pravou a levou rukou je v postatě jedno, jestli jde člověk přes 3 struny nebo 6, podstatný rozdíl je právě v tom tlumení a je dobrý nezískat zlozvyky na tom třístrunném, naopak naučit pravou ruku správné technice tlumení hned od začátku.
Při alternate pickingu při pohybu dolů (myšleno k tenkému E) se tlumení malíkovou hranou dá snadno zařídit úhlem ruky ke struně, ale u sweepu to z principu nejde (ať už člověk dělá "kolečko" nebo jede po strunách rovně).
Stěžejní je podle mě nikoliv počet strun, ale rychlost. Vždycky doporučuju začít hodně pomalu, a aby byl každý odehraný tón následně perfektně zatlumený a následující perfektně znělý. Spousta lidí se naučí sweep jako "táhlý chrchel" a při pomalejším tempu všude všechno proznívá. Pak už je těžké odnaučovat.
Jinak podle mě je finále sweepu "přerušovaný sweep", kdy pohyb pravé ruky zastavuješ a dohráváš pomocí hammer/pull off, hlavně tercie nebo gambalovské sekundy (které ve sweepu znějí opravdu zajímavě).
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Co je prosím "gambalovská sekunda"?gambalovské sekundy