Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording

Příspěvek od pavlii »

2vasekh: odstínění (fyzické) cajonu -> správný nápad, tudy vede cesta.

K fázím: je potřeba k tomu přistupovat přesně tak, jak to fyzikálně funguje a vědět, jak to člověk chce mít. Tj. například ta zmínka o zpožďování kvůli sólovému zpěvu: víceméně nesmysl - ty mikrofony jsou všechny "room", takže ty jsou od toho, aby braly zvuk jako celek. Tudíž sólo zpěv kolegy z pravé zadní části (například - viz video) prostě bude časově postupně v těch mikrofonech, ale rozmístění sboru je statické, takže to logicky ruční časový posuv jen zhorší, protože se "zmastí" ta prostorovost.

Při rozhození do sterea zhruba tak, jak jsou ty mikrofony (plácnu odhad: L100-L50-C-50R-100R) musí být výsledek prostorově a zvukově korektní, pokud byly splněny i podmínky pro vzdálenosti mikrofonů vůči sobě a vůči zdroji zvuku - viz například pravidla pro A-B techniku.

Fakt je ten, že já bych na to šel se 3 mikrofony max (pro tenhle případ), možná bych spíš volil jen mojí oblíbenou X-Y či NOS a handku (jako ty).

Ale jak píše cherreda i torst, príma práce, klobouk dolů a jen tak dál! :-)

P.

home recording: Cubase Pro 13+14, WaveLab Pro 12
Dynaudio BM6 + A500, Antelope Discrete 8 Pro SC
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

vasekh píše: 19.02.2024 15:06
cherreda píše: 19.02.2024 14:49 Vidím dobře, že před sborem je 5 kondíků? V mixu jsou nakonec všechny?
Do monitorů jsi jim dal piano, to je jasné - byly tam při tolika lidech potřeba i ty sólové handky?
Hodně dobré dotazy! Učebnice nelžou, takže se to fakt fázově mlátilo, čili nakonec jsem skončil u kompromisu mikrofonů 1, 3, 5, protože přece jen potřebuju pokrýt všechny hlasy. Asi měsíc poté jsem to takhle zkusil na 3 mikrofony i naživo na koncertě a bylo to OK (zvukaři většinou dávají víc, ale vypadá to, že to je spíš kontraproduktivní).
Ohledně odposlechů - sólové zpěvy ano, protože se potřebují slyšet i když sbor zabere a opačně sbor potřebuje slyšet sólo. Problémy byly jiné. Za prvé silný náběr sólového zpěvu do sborových mikrofonů -> problém s fází, který jsem nevyřešil, protože jakkoliv jsem to zkoušel zpožďovat, tak to bylo jen horší. No a obrovský náběr cajonu do sborových mikrofonů -> příště určitě vzít plexi.
No pěkně, ajaj, dobré vědět, kdyby náhodou někdy něco... :)
Právě jsem si říkal, že vepředu jsou mikr. metr od sebe, tak...
Díky za postřehy, čoveka ty věci vůbec nenapadnou, dokud není nějaká zkušenost.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

cherreda: je to tak, a proto nepohrdnu žádnou možností si zkusit něco nového, protože se člověk vždycky něco dozví
pavlii: mám pocit, že si úplně nerozumíme. Zpožďováním myslím zpoždění handky vůči sborovým mikrofonům. Takové věci dělám běžně, ale zde je problém ten, že sólo zpěv není ve sborovém "wavu" vidět (není dost silný a nemá transienty), tudíž se to nedá srovnat podle oka.
Jinak použití 5 mikrofonů v této situaci nedává podle teorie (pravidlo 3:1) smysl, což se ukázalo jako pravda - na druhou stranu techniky jako XY, ORTF, NOS nebo M-S bohužel naráží na to, že nelze dělat poměry jednotlivých sekcí. Čili použití tří je asi tak nějak rozumný kompromis...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jo - na sekce, pak OK. Pravidlo 3:1 není dogma a spíš neplatí (viz třeba príma shrnující dokument od DPA).

I zpožďování handky do toho spadá. Co bude timingově sedět jsou jen 3 věci: handka, cajon a klávesy.

EDIT: ale jako chápu, byť handka, tak zpěv je se sborem. Ona má sice taky přeslech, ale ne tolik (nebo spíš jde o to KDO v daný moment má handku, jestli 1. řada nebo nahoře ..... no těžký. Pak to posouvání má smysl, ale může být víc/míň úspěšný. Ale já bych neposouval.

Zbytek je room a je, bude a měl by být zpožděn oproti těm výše uvedeným věcem a to je v pořádku.

Protože takhle natáčené s těmi sekcemi stejně moc neuděláš. Tohle je živý záznam, takže tady je potřeba ta různá zvýraznění/potlačení a akcenty sboru mít už v tom provedení. Takže na takhle malé těleso musí perfektně fungovat i normální stereo technika.

Takže netřeba hledat problémy tam, kde nejsou a naopak si pro další akce pamatovat, jak by co mělo být (ve srovnání s předcházejícími akcemi).

To je jako u bicích - má-li postupně akcentovat třeba víření virblu, musí to tak zahrát bubeník. Jinak to neudělaš (postprodukčně), protože přeslechy. Nebo ztišit hajtku - neproveditelné. A tohle je vlastně totéž, jen se "sekcema" lidí, kteří jsou ale pohromadě.

P.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 19.02.2024 21:44, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Doplnění textu.

home recording: Cubase Pro 13+14, WaveLab Pro 12
Dynaudio BM6 + A500, Antelope Discrete 8 Pro SC
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Měl jsem taky možnost točit sbor o cca 10 lidech a bez žádných nástrojů. Zpívali nám intro pro naše CD. Tak jsem zvučení řešil 3x mikrofon před sbor, pro každou sekci a plus 2x OH. Docela mě dostávala sbormistrová. I když stála "starnou" od mikrofonů a přidala se zpěvem ke sboru tak celý sbor bezproblémů " přeřvala". U mixu jsem měl problém nejvíc stěma OH a nakonec jsem jim přehodil panoramu L mic doprava a R mic doleva a kupodivu to zafungovalo. Dnes bych si stím určitě poradil líp, ale co už učený z nebe nespadl. Určitě to byla zajímavá zkušenost a bohužel asi další nebude.
Tak jsem aspoň vyhrabal tuhle fotku z přípravy. Sbormistrová stála u těch kláves, ty používla aby si dala tón.
SBOR.jpg
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
torst

Příspěvek od torst »

Vygeneroval jsem novej hit. Uvidíme, jestli to některý z bandů bude chtít hrát.
https://soundcloud.com/torst2/labut
The wind of change, Blows straight into the face of time, Like a stormwind that will ring
The freedom bell for peace of mind. (Wind of Change, Scorpions)
bazdesh
last.fm: bazdesh
Bandzone: bazdesh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bazdesh »

hezky morbidni torste, ja bych to jen na 2:46 useknul :D
José

Příspěvek od José »

Óh, dost můj šálek té!
Hills Next HNB5n - BSS AR133 - JHS p’n’p - Echolette M120 - Soundelirium NY 121 (B&C 12HPl64)
torst

Příspěvek od torst »

dík za reakce. Už se k tomu vracet nebudu, asi zůstane v šuplíku, resp. v DAW.
The wind of change, Blows straight into the face of time, Like a stormwind that will ring
Fořt

Příspěvek od Fořt »

LUBOSH píše: 20.02.2024 15:21 Měl jsem taky možnost točit sbor o cca 10 lidech a bez žádných nástrojů. Zpívali nám intro pro naše CD. Tak jsem zvučení řešil 3x mikrofon před sbor, pro každou sekci a plus 2x OH. Docela mě dostávala sbormistrová. I když stála "starnou" od mikrofonů a přidala se zpěvem ke sboru tak celý sbor bezproblémů " přeřvala". U mixu jsem měl problém nejvíc stěma OH a nakonec jsem jim přehodil panoramu L mic doprava a R mic doleva a kupodivu to zafungovalo. Dnes bych si stím určitě poradil líp, ale co už učený z nebe nespadl. Určitě to byla zajímavá zkušenost a bohužel asi další nebude.
Tak jsem aspoň vyhrabal tuhle fotku z přípravy. Sbormistrová stála u těch kláves, ty používla aby si dala tón.
SBOR.jpg
Možná jsi v tomle případě měl použít jen 2 mikrofony, jeden z každé strany pro stereo efekt, nebo uprostřed v XY pozici.
Hiddenplate
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hiddenplate »

Ahojte kolegove, tak jsem blbnul s kamosem, kteryho bavi prevazne rock... a blbly jsme... az jsme vyblbly koncept konstrukce songu... jeste to nema vymyslenej zacatek a pokracovani... ale zaklad songu tam je... kazdopadne me zajima co si o tomto konceptu myslite? vyslechnu rad jakoukoliv kritiku na tema produkce... diky

https://soundcloud.com/hiddenplate/rock-song-concept-v4
Ivan

Příspěvek od Ivan »

Hiddenplate píše: 25.02.2024 6:26 Ahojte kolegove, tak jsem blbnul s kamosem, kteryho bavi prevazne rock... a blbly jsme... az jsme vyblbly koncept konstrukce songu... jeste to nema vymyslenej zacatek a pokracovani... ale zaklad songu tam je... kazdopadne me zajima co si o tomto konceptu myslite? vyslechnu rad jakoukoliv kritiku na tema produkce... diky

https://soundcloud.com/hiddenplate/rock-song-concept-v4

Dost dobre. Keby to bol song znamej americkej kapely, tak by to bol mozno hit. Tu v CZ/SK to asi zial skonci na pomyselnej virtualnej skladke nepovsimnutych hudobnych diel.
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Hit by to byl, ale před 15 lety. Bohužel teď už je to opáčko (byť kvalitní) již slyšeného.
torst

Příspěvek od torst »

Další nástřel pro kapelu:
https://soundcloud.com/torst2/postapokal
Ač milovník LP a SG jsem tentokrát vytáh ´strakáče´, abych si v beglajtech taky trochu ´zaprskal´.
Kytary jsou POD, basa linkou+Plugin, bicí MT Power drums.
José

Příspěvek od José »

Hele tady v tom videu padla dobrá poznámka:

ořezem na 8kHz omezíš trochu toho digi harshe.
Hills Next HNB5n - BSS AR133 - JHS p’n’p - Echolette M120 - Soundelirium NY 121 (B&C 12HPl64)
torst

Příspěvek od torst »

Haló, ťuk, ťuk, ťuk ! Vstávat ! Ještě jste mi nepochválili genialitu předchozího songu ! Že se budu zlobit !?
Posílám další, ještě lepší !
https://soundcloud.com/torst2/tranzice
Nic pro hyenika. V refrénu je přízvuk: tranziCÉ.
Kytary beglajt - základní presety EZmix2, sólo - Simulanalog JCM900.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

torst: oba kusy jsou tvoje standardní kvalita (v pozitivním i negativním slova smyslu), čili asi není moc co komentovat. Zajímalo by mě, jak to funguje na živém koncertě (ale na cestu se kvůli tomu asi vydávat nebudu :-))
torst

Příspěvek od torst »

Dík. Funguje to docela dobře. Na živo se ještě sníží interpretační a hráčská kvalita a zvýší hlasitost a údernost. Světový věhlas tak máme zajištěný zejména na Benešovsku !
starypard

Příspěvek od starypard »

torste, mé ženě, staré rockerce, se líbí Labuť. Je to prý docela vtipné a hudebně stylové.
torst

Příspěvek od torst »

Dík, ale Labuť je extrém, hrozná, ne vtipná. Ani jsem to kapele nenabíd, objevili jí i tak a samozřejmě odmítli.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“