Nasazovani novych strun
Pravidla fóra
Nasazovani novych strun
Zdravim. Budu poprve menit struny na base. A nevim jestli se ty struny taky maji namotavat jen na nekolik otacek, jako na elektrice, nebo cele aby se nerozladovaly.
Re: Nasazovani novych strun
Namotávají se také jen na několik otáček. Namotat celé by se ti je tam nejspíš ani nepodařilo, protože by se tam nevešly. Já vždycky nechám přečnívat tak 3-4 palce, ucvaknu to a pak namotávám.Zejus píše:Zdravim. Budu poprve menit struny na base. A nevim jestli se ty struny taky maji namotavat jen na nekolik otacek, jako na elektrice, nebo cele aby se nerozladovaly.
Oproti kytaře je na base lepší vyměňovat je postupně. Sundáš jednu a hned nandáš novou a až pak sundaváš další. To kvůli tloušťce strun. Baskytarové struny jsou tlusté a tím pádem mají větší tah na krk kytary. Krk je uzpůsoben tomuto tahu a kdyby jsi sundal všechny najednou, krk by se prohl dozadu a mohl by se i zlomit. Není to pravidlo, ale nemá cenu to riskovat.
ted jsem sledoval podobnou diskuzi v částí fora o kytarách doporučuju přečíst.. 
- Hegrik
- Kontaktovat uživatele:
jenom teda dodám, že bych na base měl už asi pětkrát zlomenej krk protože vždycky sundám všechny struny najednou a pořádně vyčistim hmatník 
Já ho teda čistim vždycky postupně. Kvalitnější basy by s tim problém mít neměly, ale ty méně kvalitní nebo ty starší ano. Kamarádovi se to stalo se Squier P-čkem. Sundal struny, vzal hadřík a stačilo aby na ten krk lehounce přitlačil a křup, krk byl v pr*eli. Proto to radši neriskuji.Hegrik píše:jenom teda dodám, že bych na base měl už asi pětkrát zlomenej krk protože vždycky sundám všechny struny najednou a pořádně vyčistim hmatník
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Natahovat víc než nějaké 3, 4, možná 5 cm nemá smysl. Ono by to šlo i dost těžko a hlavně by pak basa moc neladila. Prostě natáhnout tak dvě otočky hezky vedle sebe a je to.
Nicméně zlomení krku po sundání všech strun je rozhodně nesmysl. Empiricky potvrzeno
Nicméně zlomení krku po sundání všech strun je rozhodně nesmysl. Empiricky potvrzeno
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
woro90-1
Fotky!Durin píše:Sundal struny, vzal hadřík a stačilo aby na ten krk lehounce přitlačil a křup, krk byl v pr*eli.
- Hegrik
- Kontaktovat uživatele:
teda taky bych rád viděl, jo a mám tu nejlevnější basu od fokuse takže nic takovýho že bych měl drahej kvalitní nástroj u kterýho tohle nehrozíworo90-1 píše:Fotky!Durin píše:Sundal struny, vzal hadřík a stačilo aby na ten krk lehounce přitlačil a křup, krk byl v pr*eli.
Dej mi tejden, zkontaktuju howoro90-1 píše:Fotky!Durin píše:Sundal struny, vzal hadřík a stačilo aby na ten krk lehounce přitlačil a křup, krk byl v pr*eli.
Neměl zrovna v místě lomu suk?Durin píše:Kamarádovi se to stalo se Squier P-čkem. Sundal struny, vzal hadřík a stačilo aby na ten krk lehounce přitlačil a křup, krk byl v pr*eli.
BTW: Mám 5ti drát, tudíž ještě větší pnutí a struny už jsem měl dole kolikrát
Je tedy pravda, že ta basa stála nová přes 20k, ale i tak...
Yamaha BBG5A, Jolana Galaxis Bass, Zoom B2, VOX, ORX
Jako takhle. Řikám z toho, co jsem slyšel z různých rad a když mě v tom navíc utrdila ta kámošova baska, tak už to radši tak dělám a radim i ostatním. Člověk za to nic nedá a mám aspoň jistotu. 
to jsou mi teda novinky zatím se mě to teda nestalo a to jsem vyměnil neli 300sad strun na různých nástrojích aby mě praskl a nebo se ohl krk basy a to je tobias teda hodně haklivka má totiž dva dráty v krku takže krk není tak pevný. Asi mám štěstí a to sundávám všechny narázDurin píše:Jako takhle. Řikám z toho, co jsem slyšel z různých rad a když mě v tom navíc utrdila ta kámošova baska, tak už to radši tak dělám a radim i ostatním. Člověk za to nic nedá a mám aspoň jistotu.
MM stingray hh 4str, FODERA NYC de luxe 4str, Ampeg svt cl ,Ampeg svt810e
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Pokud je krk z dobře řezaného kusu dřeva a nemá nějaké vady, tak je v podstatě nemožné, aby se něco takového stalo...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Přesně tak. Ty fotky bych taky rád viděl. Pokud ten krk zlomil tak jsem si jist, že tam byla chyba materiálu. Ale nebylo to rozhodně způsobené chybějícím tahem strun. To je opravdu nemožné.
Zdůrazňuju to, protože bych nerad, aby se tu začaly šířit nějaké fámy.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
-
woro90-1
Dokonce někteří kytaráři ohýbají krk dozadu, aby se lépe měnily pražce.
...nicmene je to lepsi vymenovat postupne uz jenom kvuli tomu ze si to pak rychlej sedne ty struny (prave ze se ten krk tak neprohne).
Ja mam zase vyzkouseny ze i kdyz se natahne struna cela (ano vleze se to tam) tak baskytara normalne ladi.
Ja mam zase vyzkouseny ze i kdyz se natahne struna cela (ano vleze se to tam) tak baskytara normalne ladi.
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
-
woro90-1
Ladí, ale stabilita ladění není taková, jaká by mohla být s dobře namotanou strunou.KIWI píše:a mam zase vyzkouseny ze i kdyz se natahne struna cela (ano vleze se to tam) tak baskytara normalne ladi.
- Nesst
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
- Kontaktovat uživatele:
Podle mě u baskytar pokud má člověk dobré ladící mechaniky je úplně jedno, jak to člověk namotává. Já třeba namotávám jako prase, ale struna se mi po pár dnech už potom vůbec nepohne...
Naučit se pentatoniku je jako naučit se plazit. Pokud nechceš žvýkat hlínu, nauč se teorii.
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
-
woro90-1
Pokud nepřelaďuješ, nebenduješ a nepopuješ, chápu to - struna se nemá moc proč hnout.
Co to, prosím?woro90-1 píše:a nepopuješ
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY