Problémy s dolními tóny na alt saxofon

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
petr123

Problémy s dolními tóny na alt saxofon

Příspěvek od petr123 »

Nejde mi po roce pořádně zahrát dolní C a H. Trénuju, ale o moc se to nezlepšilo. Co s tím? Zkoušel jsem různě ovlivňovat pusou a nic. A taky třeba včera se saxofonu jakoby nechtělo hrát a dneska jako vyměný a jde mi to všechno lehce. Je to normální?
Genesis
Kontaktovat uživatele:

Re: Problémy s dolními tóny na alt saxofon

Příspěvek od Genesis »

Zrovna u sebe nemám křišťálovou kouli, ale spodní tóny právě jako h a bé jsou problématické, ale zmíněné bé je všeobecně problémem.Chce to přizpůsobení ústní dutiny, dostatek vzduchu ( resp. tlaku ), ale především také hubičku ,,šitou na míru,,.Nejlepší je si osobně v prodejně vyzkoušet několik kusů hubiček ( ve Tvém případě spíše ,,zavřených,, ) a poté vyselektovat jen jednu- doporučuji si na to vyhradit pár hodin rozdělených do dvou dnů.A úplně nejlepší je, vzít si ssebou někoho znalého!Ze zkušenosti mohu doporučit hubičky od fy Otto Link :)
Hagstrom Isabella, Prudencio Saez Mod 2
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
petr123

Příspěvek od petr123 »

Genesis píše:ve Tvém případě spíše ,,zavřených,,
co znaméná zavřená hubíčka
barlaam

Příspěvek od barlaam »

Obrázek
tip opening=otevřenost hubičky, čím větší, tím menší nátisk a silnější zvuk, můžeš více rozechvět plátek
čím menší, tím méně můžeš dbát na tvorbu tonu a také, když hraješ nahlas, tak už to nezní tak dobře, jako, kdyby měl otevřenější hubičku
Yamaha YTS 275, Yamaha P95
Hudba jsou vaše zkušenosti, vaše myšlenky, vaše moudrost. Pokud ji neprožíváte, nikdy z vás žádná nevyjde. - Charlie Parker
extrakatka

Příspěvek od extrakatka »

Stejný problém jsem řešila při hře na basklarinet... V porovnání s klarinetem se nátisk docela lišil, takže mi chvíli trvalo, než jsem se to naučila určitým způsobem odlišovat. Tak dlouho jsem zkoušela spodní tóny, až se to povedlo. Chce to úplně zapomenout na nějaký nátisk a různě otvírat a "boulit" pusu. Hubičku mi bylo líto měnit:)
Ráda jezdím na koncerty a ještě stále si kupuji hudební CD. Poslouchám klasiku, ale i pořádný rock.
macerasax

Příspěvek od macerasax »

Ahoj já mám větší problém než ty mě když zkouším hrát spodní tóny tak se ozvou vrchní a přito nedržím oktávovou klapku.. :( Vůbec nevím co s tím pomůžete mi někdo ? :cry:
gembec

Příspěvek od gembec »

nemas moc mekky platok alebo neni nejaky zadrhel v nastroji? alebo do toho moc funis, to asi nie. :)
ja som hral na tenora, a nikdy som s tym problem nemal na altku by sa malo hrat este lepsie.
housenka

Příspěvek od housenka »

macerasax píše:Ahoj já mám větší problém než ty mě když zkouším hrát spodní tóny tak se ozvou vrchní a přito nedržím oktávovou klapku.. :( Vůbec nevím co s tím pomůžete mi někdo ? :cry:
Ahoj, problém už se ti asi povedlo vyřešit, je to tím, že plátek moc mačkas rty, musis povolit tlak a rty pri vysokych tonech pouze roztahnout do úsměvu. A pri nizkych zase opacne. Taky s tim bojuji, mně to někdy zase piskne.
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“