Earvana

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Teorge

Earvana

Příspěvek od Teorge »

Vlastníte nebo setkal už se někdo s Earvana Floyd Rose™ Compensated Nut? Zajímalo by mě jestli je nějaký problém při přechodu z klasických opotřebených FR zámků a jak jsou na tom ty "kameny" s výdrží.
kmensik
Rádce

Re: Earvana

Příspěvek od kmensik »

Už se to někde prodává? Za kolik?
BTW se špatným laděním způsobeným zámkem jsem se nesetkal, kupodivu byly vždy dobře umístěné i správně vysoko. Pak není kompenzace třeba.
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Prodává se to už skoro rok, ale jen R3 Floyd Rose or 1-11/16" verze. Přímo na stránkách Earvany cca 90USD :(
S laděním nemám problém, jen původní kameny na zámcích strun byly dost měkké, jsou v nich obtisknuté struny a už nedrží jak držívali. Tak uvažuji, jestli to rovnou nenahradit tímhle.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

kmensik píše:Už se to někde prodává? Za kolik?
BTW se špatným laděním způsobeným zámkem jsem se nesetkal, kupodivu byly vždy dobře umístěné i správně vysoko. Pak není kompenzace třeba.
Sorry, ale kdyby takhle uvažovali všichni, tak jsou zaměstnanci firmy Earvana na dlažbě. Kompenzovaný nultý pražce se nepoužívaj proto, že by ty původní byly špatně umístěné nebo byly příliš vysoké, ale proto, aby se aspoň částečně eliminovaly nevýhody rovnoměrně temperovaného ladění. Jestli ovšem jednotně kompenzovanej pražec může fungovat na všechny menzury, tloušťky strun a ladění je otázka. Někde jsem četl, že kompenzace nuláku má smysl pokud je u každýho nástroje dělaná individuálně. Myslím že tyhle předražený "kompenzace" od Earvana jsou spíš záležitostí MOJO. Trochu jsem s kompenzací nuláku experimentoval u španěly, když jsem si vyráběl nulák z kosti, ale ladilo to spíš hůř, tak jsem se na to vybodnul.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Nejlépe se kompensace osvědčila u elektrik s tenčími strunami (10-) a s hladkým géčkem, tam to funguje opravdu dobře a slušného ladění lze docílit i u poměrně laciných nástrojů.
První verze ořechů stály za prd, protože byly ze dvou kusů a v mnoha případech to pohnojilo zvuk, ty současné jsou už v pořádku ale nevýhodou je, že je to změna nevratná - musí se ubrousit kus hmatníku.
Kvalitní nástroje tyto zásahy tolik nepotřebují - většinou ladí slušně, mám na mysli kousky 30+
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

JJ: Blbost, tohle kompenzovaný nulák neřeší, to řeší true temperament atd. Podle mých vědomostí řeší kompenzovaný nulák jen první pražec (další pražce mnohem míň) a to hlavně z důvodu tuhého konce struny, který se těsně za ořechem nechová jako kloub, ale spíš jako konzola, a z toho vyplývá horší ladění.
Teď koukám, že Buzz Feiten nejsou křivé pražce, ale taky jen kompenzovaný nulák. To jsem blázen..
Myslel jsem tohle: Obrázek
Obrázek
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Jojo, tyhle křivotiny znám, ty řeší ladění na celým hmatníku. Ale myslím, že kompenzovanej nulák to právě jen lehce kompenzuje od prázdnejch strun. Já to chápu tak, že když u klasickýho nuláku při standartním ladění zahraju standartní akord E dur v 1. poloze, tak tón Gis na struně G je o několik centů výš než by měl být. A ten kompenzovanej nulák tohle lehce koriguje tím, že zkrátí celkovou délku struny G, takže vzdálenost mezi nulákem a 1. pražcem se zmenší a při standartním ladění by tón Gis měl tedy ladit přesněji. No a na tomhle principu to funguje i u ostatních strun. Proto taky kompenzovanej pražec řeší jen pár prvních poloh jak to taky výrobce udává. Tohle celý je moje domněnka, jak jsem to do teď chápal. Je možný, že to funguje úplně jinak. A Buzz Feiten jsem vůbec nikdy nepochopil, protože tam se mi ani ten nulák nezdá kompenzovanej.

EDIT: Beru zpět, našel jsem pár lepších fotek Buzz Feitenu a ten nulák kompenzovanej je. Ty fotky dávaj za pravdu spíš tý tvojí teorii. Tak nevím.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Napsal jsi to přesně.

Dělá to víc lidí, jen z toho nedělají takovou vědu:
http://www.monteallums.com/enut_tuning.html#ensupp

Takhle vypadá Buzz Feiten na koleně, moravský způsob:
post262135.html?hilit=o%C5%99ech#p262135
Odpovědět