Sustain na e ve vyšších polohách
Pravidla fóra
Sustain na e ve vyšších polohách
Zdravím,
jen se zeptám podle vašich zkušeností. Nevím, jestli je to tím, že mám raději nižší dohmat, ale mám pocit, že vyšší polohy na hubeném e znějí velmi krátce (do tři vteřin chcípnou cca 20. pražec+). Setkali jste se tím všichni? Jedná se mi spíše o hypotetickou záležitost. Na ty pražce se v 99,5 % nedostanu při hře, ale tak by mne zajímaly vaše zkušenosti.
Podle mě se jedná o fyzikální záležitost, kdy prostě vibruje jen malý kousek struny, ale třeba se pletu. Třeba by bylo na čase zkusit jiný kabel, či to dohnat gainem, nebo zkusit aktivní snímače. Nebo nakonec zvednout kobylku, ale to mi moc nepomohlo. Ne v rozmezí, které jsem schopen tolerovat. Vzdálenost od pražce je cca 2,5 -3 mm na 24. pražci - 0,5 mm na 1. a cca 1,5 - 2 na 12. Toto je moje vysoká verze dohmatu =)
V případě snížení o milimetr je sustain podobný, řekl bych, ale noty už se "dusí" a nezní úplně ideálně. V polohách blíže k hlavě je sustain neskutečný. =)
Svou roli asi hraje i to, že mám hubené struny (snížil jsem z 10 na 9), které prostě divočeji oscilují.
Díky za názory.
jen se zeptám podle vašich zkušeností. Nevím, jestli je to tím, že mám raději nižší dohmat, ale mám pocit, že vyšší polohy na hubeném e znějí velmi krátce (do tři vteřin chcípnou cca 20. pražec+). Setkali jste se tím všichni? Jedná se mi spíše o hypotetickou záležitost. Na ty pražce se v 99,5 % nedostanu při hře, ale tak by mne zajímaly vaše zkušenosti.
Podle mě se jedná o fyzikální záležitost, kdy prostě vibruje jen malý kousek struny, ale třeba se pletu. Třeba by bylo na čase zkusit jiný kabel, či to dohnat gainem, nebo zkusit aktivní snímače. Nebo nakonec zvednout kobylku, ale to mi moc nepomohlo. Ne v rozmezí, které jsem schopen tolerovat. Vzdálenost od pražce je cca 2,5 -3 mm na 24. pražci - 0,5 mm na 1. a cca 1,5 - 2 na 12. Toto je moje vysoká verze dohmatu =)
V případě snížení o milimetr je sustain podobný, řekl bych, ale noty už se "dusí" a nezní úplně ideálně. V polohách blíže k hlavě je sustain neskutečný. =)
Svou roli asi hraje i to, že mám hubené struny (snížil jsem z 10 na 9), které prostě divočeji oscilují.
Díky za názory.
Naposledy upravil(a) Wakizashi dne 25.05.2011 20:48, celkem upraveno 1 x.
B.C. Rich Jr. V 7 ; Boss MT2, kabely Planet Waves, ... , Jazz III max grip, H3, Dadi 3 mm, Big Stubby 1 mm, Dunlop, Elixir, M-Audio Fast Track MK II
Re: Sustain na e ve vyšších polohách
Chcípne, ale nedrnčí, zní ty 3 s čistě, nedrhnou o vyšší pražce? Po přechodu na slabší struny se mohl změnit průhyb krku, chtěl by třeba trošku povolit. Jinak tomu sustainu musíš samozřejmě pomoct rukama, chce to trochu rozvibrovat, případně (u zkresleného zvuku a dostatečné hlasitosti) si pomoct vazbou.
Naposledy upravil(a) Fořt dne 25.05.2011 20:50, celkem upraveno 1 x.
-
woro90-1
Čím kratší struna (při shodné tloušťce a napětí), tím kratší sustain.
Pokud ale slyšíš že to bere o další pražec, máš v nepořádku buď prohnutí krku nebo zarovnání pražců. Nejvyšší pražce se podbrušují, zhruba od 15. pražce výš se každý brousí o chloupek nižší, aby to v nejvyšších polohách znělo čistě a i při silnějších úderech to neužíralo i tak dost krátký sustain.
Pokud ale slyšíš že to bere o další pražec, máš v nepořádku buď prohnutí krku nebo zarovnání pražců. Nejvyšší pražce se podbrušují, zhruba od 15. pražce výš se každý brousí o chloupek nižší, aby to v nejvyšších polohách znělo čistě a i při silnějších úderech to neužíralo i tak dost krátký sustain.
Hele já nejsem žádný odborník, ale o sustejnu vím asi toliko.... Je mnoho faktorů které ho ovlivňují. Od kvality dřeva přes systém uchycení kobylky a krku. Ty máš v popisku kytaru s tremolem. Pokud je nekvalitní nebo nekvalitně nastavené, nebo jsou tam vytahané pružiny, tak se to na sustainu do značné míry projeví. Taky většinou platí pravidlo, že pokud je nekvalitně přišroubovaný, nebo přilepený krk, může to mít také vliv. Co se týče hraní ve vysokých polohách tak selským rozumem by se dalo říct že struna držená dál od kobylky je delší, potřebuje kmitat menší frekvencí a tedy může kmitat déle, na to bych ale moc nesázel. Když si poslechneš nějaké sóla od Garyho Moora které hraje ve vysokých pologách tak ty tóny znějí nekonečně dlouho. Takže těžko říct, ale myslím si že výška dohmatu zásadní vliv určitě nemá, pokud vyloženě struna nedrnčí o pražce.
Apec: Jet city JCA 50+ 1*12 Engl homemade box (1* cellestion vintage 30),
Kytara: Pořízka Stratocaster SSS
Kytara: Pořízka Stratocaster SSS
Ahoj,
nene, neřekl bych, že by to drhlo o pražce. To mě napadlo jako první věc. Není to tam slyšet. A pokud se jedná o drnčení na to je expert hluboké E, což se v tomto případě také nekoná. Pražce vypadají, že jsou přidělány korektně. To s tím zabrušováním je pro mne docela novinka. I když relevantní a logická.v truss rod chyba určitě není. Už jen proto, že ovlivňuje cca 1-12 pražec. U Neck- Through asi i něco maličko dále.
Jinak intenzita zvuku je taková, že tón jde stejně intenzivně a pak chcípne velmi rychle.
Jediné, co mě napadá jako možný důvod jsou Buď pružiny u tremola (počítám tak 2-3 roky staré). Tremolo by mělo být seřízeno korektně (i namazané). Případně vada na kráse je block tremola, kde by mohl pomoci masivnější block.
btw. Floyd je FRT-O2000 - Korejská varianta podle specifikací originálního Schaller, přestože kostičky v sedlech jsou ze zinku a tudíš levnější. V Schaller je tohle z jiného materiálu tuším (tohle jsem probíral s product managerem B.C. RIch abych poodhalil nejasnost, která se za poslední rok dva objevila jako tsunami)
nene, neřekl bych, že by to drhlo o pražce. To mě napadlo jako první věc. Není to tam slyšet. A pokud se jedná o drnčení na to je expert hluboké E, což se v tomto případě také nekoná. Pražce vypadají, že jsou přidělány korektně. To s tím zabrušováním je pro mne docela novinka. I když relevantní a logická.v truss rod chyba určitě není. Už jen proto, že ovlivňuje cca 1-12 pražec. U Neck- Through asi i něco maličko dále.
Jinak intenzita zvuku je taková, že tón jde stejně intenzivně a pak chcípne velmi rychle.
Jediné, co mě napadá jako možný důvod jsou Buď pružiny u tremola (počítám tak 2-3 roky staré). Tremolo by mělo být seřízeno korektně (i namazané). Případně vada na kráse je block tremola, kde by mohl pomoci masivnější block.
btw. Floyd je FRT-O2000 - Korejská varianta podle specifikací originálního Schaller, přestože kostičky v sedlech jsou ze zinku a tudíš levnější. V Schaller je tohle z jiného materiálu tuším (tohle jsem probíral s product managerem B.C. RIch abych poodhalil nejasnost, která se za poslední rok dva objevila jako tsunami)
Naposledy upravil(a) Wakizashi dne 25.05.2011 21:34, celkem upraveno 3 x.
B.C. Rich Jr. V 7 ; Boss MT2, kabely Planet Waves, ... , Jazz III max grip, H3, Dadi 3 mm, Big Stubby 1 mm, Dunlop, Elixir, M-Audio Fast Track MK II
- DL
- Kontaktovat uživatele:
Sustainer ?dlabajíč píše:Když si poslechneš nějaké sóla od Garyho Moora které hraje ve vysokých pologách tak ty tóny znějí nekonečně dlouho.
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
Jestli se nepletu, sustainer má třeba i takový Vai nebo i Kerry King. U Vaie nevím jestli to má jako snímač nebo pedál.DL píše:Sustainer ?dlabajíč píše:Když si poslechneš nějaké sóla od Garyho Moora které hraje ve vysokých pologách tak ty tóny znějí nekonečně dlouho.
-
Teorge
Někde jsem četl, že na některé kytaře má Vai fernandes sustainer místo snímače.
- Fade
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
- Kontaktovat uživatele:
Jojo, má. Má to na své FLO jako krkový snímač.
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
Ok chápu, sice jsme se k tomu dostali jako OT, ale mám si koupit Sustainer. *kidding*
Přestože by to bylo asi nejzajímavější řešení pro kohokoliv, kdo chce sustain až do nebes... případně pekel.
Přestože by to bylo asi nejzajímavější řešení pro kohokoliv, kdo chce sustain až do nebes... případně pekel.
na BO (a MOJO) ho ma taky.Fade píše:Jojo, má. Má to na své FLO jako krkový snímač.
Já měl stejný problém na jedné své drahé kytaře.Vyřešilo to zvednutí celé kobylky(zvětšil se úhel na konci krku mezi hmatníkem a strunou) a přitáhnutí výztuhy(dohmat-výška strun nad 12.pražcem se vrátil na původní vzdálenost).Příčinou toho krátkého sustainu je,že struna je příliš blízko nad vedlejším pražcem.Není to slyšet!Ale ona se nemůže plně rozkmitat..Nezoufej a pokud to tvé seřízení kytary dovoluje,zkus to!
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Mám tu samou zkušenost.
Parker Fly Select Artist 3TB USA ,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,
grock píše:Já měl stejný problém na jedné své drahé kytaře.Vyřešilo to zvednutí celé kobylky(zvětšil se úhel na konci krku mezi hmatníkem a strunou) a přitáhnutí výztuhy(dohmat-výška strun nad 12.pražcem se vrátil na původní vzdálenost).Příčinou toho krátkého sustainu je,že struna je příliš blízko nad vedlejším pražcem.Není to slyšet!Ale ona se nemůže plně rozkmitat..Nezoufej a pokud to tvé seřízení kytary dovoluje,zkus to!
Ahoj,
díky za tip. Zkusím snížit reliéf a ještě zvednout tu kobylku. Jen mi připadá zajímavé, že ten tón svou intenzitou neklesá postupně, ale náhle ke konci. Pokud mají snímače dobrý sustain v nižších polohách, nemůžou být špatné.
Pak dám vědět.
- Fade
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
- Kontaktovat uživatele:
FLO je tímto tak nejznámějšíParis píše:na BO (a MOJO) ho ma taky.Fade píše:Jojo, má. Má to na své FLO jako krkový snímač.
Skervesen 4AP Custom Shop
Tlustá struna tlumí sama sebe tím víc, čím je tlustší a kratší, to ani nemusí drnčet. Je to běžný jev. Pokud navíc i drnčí, může tón zhebnout opravdu rychle.
Jasně, jasně, jenže já mám největší problém s vysokým e. Vinuté struny jsou na tom v pohodě =)kmensik píše:Tlustá struna tlumí sama sebe tím víc, čím je tlustší a kratší, to ani nemusí drnčet. Je to běžný jev. Pokud navíc i drnčí, může tón zhebnout opravdu rychle.
Řek bych že né, tlustčí struna má větší hmotnost tak se to srovná.kmensik píše:Tlustá struna tlumí sama sebe tím víc, čím je tlustší a kratší, to ani nemusí drnčet. Je to běžný jev. Pokud navíc i drnčí, může tón zhebnout opravdu rychle.
Na kopírce P.R.S. sem měl na tenkem E od 10 - 12 pražce hodně krátký sustain pomohla úprava kobyly jiné struny a hlavně krkový snímač dolů skoro o 2 milimetry.
- ...EDGE...
Jinak to co tu popisujes je zcela prirozeny jev, uz na zacatku tematu ti to woro vysvetlil a kdovi co s tim stejne nenadelas..nemusis vinit tremolo, ani prazce, nebo buhvico jeste.
Ok nebudu to nějak dál řešit. Na ty pozice se nedostanu v 99 % případů, tak je to vesměs jedno. Díky všem za rady. Klidně thread můžete locknout. =)