Zpěv a astma

Technika zpěvu, zpěvová aparatura, efekty, ...
Odpovědět
Valovka

Zpěv a astma

Příspěvek od Valovka »

Ahoj, chtěla bych poprosit o nějaké rady a postřehy Vás, kteří už máte něco za sebou a třeba si s podobným problémem někdo z Vás dokázal poradit.
Kdysi jsem zpívávala v kapele (nejsem žádná mladice), víceméně bez větší techniky a pravidel, což dopadlo tak, jak muselo, uřvala jsem se do takového zánětu, že jsem se odepsala na pár let. Pak dlouho nebyl důvod začít znovu. A teď se, na popud přátel muzikantů, pokouším ke zpěvu vrátit. Techniku, hlasová cvičení a dech už poctivě cvičím, mám výhodu silného hlasu, taky jsem sluchař, takže i vícehlasé vokály nasazuju spatra, po prvním poslechu. Průšvih je ale moje alergie a astma, které jsem dříve neměla, a to i když užívám léky. Nejde o dech, ale o suché sliznice a neustálé zahleňování. Mám za sebou ORL i foniatra, hlasivky mám v naprostém pořádku. Pitný režim dodržuju - kolem 3l denně, Vincentku piju a cucám v pastilkách střídavě s pastilkami sléz - heřmánek - šalvěj. Mám inhalátor, v něm Vincentku s Mucosolvanem. Pomáhá to, ale jen dočasně. Po půlhodině zpěvu se mi hlasivky jakoby potáhnou blankou a nejde to "urvat". Brání mi to v nižších polohách, zastře se mi hlas a ve výškách občas přeskakuje, takže "kokrhám". :? Mám možnosti zpívat na veřejnosti, ale s tímhle handicapem si na pódium prostě netroufám. :( Existuje něco, babský recept, cvičební technika, cokoli, co by mi mohlo pomoct? Hlavně co zabírá třeba dočasně, ale rychle...Čeho se vyvarovat, kromě známého mléka... Děkuji za názory a zkušenosti!
fates

Re: Zpěv a astma

Příspěvek od fates »

Ahoj,
taky to znám.

Dlouho jsem exedimentoval s pitím u zpěvu až mi někdo poradil víno.

Zkus u zpěvu polosladký víno, nejlepší madarský, je takový do sladka a bude tě na sliznici hezky hřát.
Mě například po vodě vyschne v krku a končim.Astma je svinstvo, dejchnout si před zpíváním, pokud se ti u zpěvu špatně dýchá.Hlavně se pořádně a dlouho rozezpívat.

To zastření a kokrhání, bych právě vyděl v nedostatečným rozezpívání, nebo pití něčeho kyselého, ochuceného kyselinou citronovou, co stahuje hlasivky.Ruzný čaje, nebo perlivé nápoje.
Žádný oříšky před zpíváním ani nic studenýho pokud máš tyhle problémy.

Snad jsem nějak pomohl.
Když tak zavolej 777989666

Fates
Odpovědět

Zpět na „Zpěv“