Kapodastr

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Kapodastr

Příspěvek od Nero »

Kytaru ti to nezničí. Důležité je, aby prohnutí kapa odpovídalo radiusu hmatníku, šlo nastavit přítlak, který drží dost, ale nerozlaďuje, a aby vydržela guma držící struny.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
sparrow

Příspěvek od sparrow »

Kytaru ti to nezničí, ale může ti to poškodit krk, typicky ti to do dřeva vyryje nějaké důlky, nebo ti poškrábe lak. Jestli tohle není tvůj případ, tak to bude v pohodě..
Dunlop U.S.A. .96 mm
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Jaký kapodastr něco takového dělá?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
sparrow

Příspěvek od sparrow »

Nero píše:Jaký kapodastr něco takového dělá?
Šmejdský :-D
Dunlop U.S.A. .96 mm
woro90-1
Rádce

Příspěvek od woro90-1 »

Můžou to dělat třeba špatně udělané kopie Tromonů s moc úzkými kolečky a silnou pružinou, poškozená účka s ohnutou nebo na kov oholenou packou dotahovacího šroubu, případně používané bez ochranného korku/plsti/gumy, příliš měkká céčka nebo poškozená stejně jako jsem naznačil u úček...

Tady jedna špatně řešená kopie Tromonu:
Obrázek

Účko v dobrém stavu:
Obrázek

Céčko ve špatném stavu, které už by krk poškodilo:
Obrázek

I takovéto věci se používaly, původně měly přes tu pružinu gumovou hadičku, která ale svojí délkou nestačila:
Obrázek

Obrázky převzaty z Frets.com
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tyhle mučící nástroje bych si na kytaru nedal...

PetrPeter 1975 - 2008
Klešťo

Příspěvek od Klešťo »

Nemáte někdo zkušenosti s tímto kapodastrem http://kytary.cz/black-anne-kapodastr-a ... /HN004979/
Stojí za to si jej pořídit?
Dowina DCE 999s, Tenson D1, Squier Tele custom, Tenson strat pack, Ashton VP50, Boss DS-1, Behringer TU 300 a plno dalšího
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

woro: Chybí už jen španělská bota. :D
langja

Příspěvek od langja »

Klešťo píše:Nemáte někdo zkušenosti s tímto kapodastrem http://kytary.cz/black-anne-kapodastr-a ... /HN004979/
Stojí za to si jej pořídit?
Určitě by se našlo něco lepšího...
Dělá na krku takový škrábanečky, protože na tý pacce, co to chytá ze spodu za krk, je nějaká koženka (která se mi po měsíci odlepila) a ta gumička, co přimačkává struny, se mi taky odlepila.
Bendovat s tim taky neni moc dobrý, protože to neudrží struny na místě a pak ti tam jezdí(Nylonový struny jezdí taky dobře.) --- "jezdí"- struny při bendu zůstanou v té pozici kterou bendnete. :)
Má to výhodu, že to můžeš hodit na španělu nebo něco s rádiusem, protože "Segmenty svou pružností kopírují libovolný hmatník" a nasadíš to po chvilce cviku i jednou rukou.
Klešťo

Příspěvek od Klešťo »

Tak když se koženka odloupne, tak to není problém reklamovat. Bendovat s tím nebudu. Sháním nějaký dobře nasaditelný ne moc drahý kapodastr na dečko. Co by jste doporučili, nejraději bych se vlezl do těch 200Kč. Diky
Dowina DCE 999s, Tenson D1, Squier Tele custom, Tenson strat pack, Ashton VP50, Boss DS-1, Behringer TU 300 a plno dalšího
langja

Příspěvek od langja »

Klešťo píše:Tak když se koženka odloupne, tak to není problém reklamovat. Bendovat s tím nebudu. Sháním nějaký dobře nasaditelný ne moc drahý kapodastr na dečko. Co by jste doporučili, nejraději bych se vlezl do těch 200Kč. Diky
Tak jasný, že to jde nalepit, vteřiňák to drží už přes rok :D
Jak tak koukám na kytary.cz tak tam toho do 200,- moc neni.
Zkus se zeptat v nějakých hudebninách, tam by mohli mít nějaký solidní Kapo do dvou kil.
Gac
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gac »

Co tohle kluci ? Levnější Dunlop Trigger ? http://kytary.cz/blond-capo-silver/HN121348/
Cort Z42 Brown (Seymour Duncan SH-1 59' + SH-4 JB), combo VOX AD30VT-XL ..., Struny D'Addario EXL 110, Trsátka Dunlop Jazz III
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Nelíbí se mi tam to: Vhodný pro akustikcé i elektrické kytary. Na akustiku potřebuješ silnější kapo (když tam máš třeba 13tky) a na elektriku slabší. Když dáš silný kapo na elektriku co má třeba 10tky tak se ti rozladí.
Proto dělá Dunlop Trigger jak pro akustický tak pro elektrický kytary.
Neříkám, že je ten blond špatnej, nezkoušel jsem ho, ale nelíbí se mi ta věta, že je vhodný pro všechny kytary.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Bude to okopčený Trigger a proto bych se ho nebál. Používal jsem ho nějakou dobu jak na elektrické, tak akustické kytaře, a bylo to bez problémů. Nějak mi nevadí, že se musí upravit ladění, pokud použiješ kapo - to je stejně třeba skoro s jakýmkoli.

PetrPeter 1975 - 2008
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Fajn, věř Nerovi. Já mu taky budu věřit.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

S tím laděním u kapodastrů je to stejně ošemetné. Už několik let používám kopii Shubbu. A je nutné upravovat přítlak, když ho použiješ na prvním pražci nebo na sedmém - už jen kvůli tloušťce krku, která se mění. Takže u jakýchkoli kapodastrů s pevně danou silou stisku je třeba počítat s tím, že ladění se bude muset hlídat a případně upravovat. Důležité podle mě je, aby seděl radius kapa a radius krku, pak už to je v klidu.

PetrPeter 1975 - 2008
jbiker

Příspěvek od jbiker »

První kapo, které mám a nerozlaďuje je G7th Performance. Ovšem ta cena. Koupil jsem ho u Furchů v Brně skoro za litr. Seděl jsem tam přes hodinu a bylo mi blbý odejít a neudělat kšeft, tak jsem vzal kapo. Ale nelituji. Je teda trochu těžší. Porovnávám se Shubb Lite a páskovým Dunlopem - a ten už je fakt překonaný. Seřídíš na druhý pražec a na pátém přetahuje a brutálně rozlaďuje, seřídíš na pátý a na druhý nedotáhne.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Jak se jim to na tom podařilo vyřešit? Že by ty plastové "zuby" na zadní pacce nějak korigovaly přítlak? Bohužel se mi ještě nedostal do ruky...

PetrPeter 1975 - 2008
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Je tam asi nějaká rohatka a pružina jen na udržení západky. Stačí jen přiměřeně domáčknout rukou. Ty plastové zuby mi spíš připadají, že mají usnadnit usazení na různé tvary krku. Je to ve dvou bodech, asi tvrdší guma nebo nějaký elastomer a sedí opravdu dobře.
Sektor

Příspěvek od Sektor »

Vzal jsem kdysi DUNLOP Trigger Capo nikl a nemůžu na něj říci jediné špatné slovo. Používám ho každý den na akustice a občas i na elektrice (Strat). Po 2 letech na něm není jediná zmínka opotřebení, dokonce ani špína se nedrží, nic. Jeho použití je otázkou 2 vteřin včetně sebrání ze stolu a nestalo se mi, abych ho dal nějak blbě a struny drnčely. Repliky od BLOND bych se asi nebál - vypadá to jako věrná kopie. Nicméně, upřímně jsem nečekal, že to bude u Dunlopu po 2 letech používání všechno jako nové. U BLOND s 3x menší cenou bych měl asi vnitřní potřebu to 1x měsíčně kontrolovat, jestli se třeba neodlupuje guma co doléhá na struny atp.

Pokud má někdo ten BLOND déle jak 2 roky a nepociťuje od novoty změnu, budu rád za info a pořídil bych ho jako levnější záložní variantu na cesty.
Acoustic, electro-acoustic and electric guitar. Piano, Zoom H4n & Zoom H1 V2, flute, harmonica and other musical instruments.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“