řekl bych, že by nebylo od věci založit link, který by se kompletně věnoval určitým značkám zesilovačů / komb. vím, že je tu toho již dostatek (prošel jsem vše a musím poznamenat, že mi to hodně pomohlo při výběru marshalla v cenové relaci do 15 tis. (bavím se o celolampové hlavě). tímto linkem bych jednak chtěl ušetřit mnohým z nás složitou několika týdenní práci z hlediska třídění a porovnávání informací. prostě a jednoduše - pokud máte zkušenost s marshally, dejte ji sem. myslím, že zájemci o tento apec váš příspěvek ocení. doufám, že mě nepošlete někam a založíte i thready, které se budou dotýkat i jiných firem. PROSÍM VŠECHNY, ABY UVÁDĚLY MAXIMUM INFORMACÍ, KTERÉ SE VZTAHUJÍ K HODNOCENÍ APARÁTŮ = CO HRAJETE / CHCETE PO APARÁTU / POUŽITÁ KYTARA / BEDNA / KRÁTKODOBÁ NEBO DLOUHODOBÁ ZKUŠENOST / CO SE LÍBILO / NELÍBILO apod.
pokud dovolíte, začnu:
marshall valvestate 8100:
přestože jde o pololampu, umístím jej sem. valvestata bych shrnul slovy: za málo peněz hodně muziky. kdyby se mi nepodařilo uvolnit finanční prostředky na lampovou hlavu, zůstal bych u tohoto modelu. cena hlavy se pohybuje už od 3500,- do cca 6tis. jde o zesák cenově dostupný, který v dané kategorii nezklame. kdybych ho měl v době, kdy jsem začínal, byl bych nejšťastnější tvor pod sluncem. lampový zvuk v pravém slova smyslu ale neposkytne - bohužel

vždy jsem přes něj hrál na kytary s 2 X HB - nářez...možná až moc velký)
+ slušný výkon, ostrý gain, je svůj
- zvukové spektrum zesilovače se podle mého názoru neprojevuje barevností ale přeléváním písku
určení: řekl bych, že na metal je více než vhodný
komba-zesilovace-reproboxy/marshall-val ... valvestate
marshall MA 50:
komba-zesilovace-reproboxy/marshall-ma- ... 26537.html
komba-zesilovace-reproboxy/marshall-196 ... 26603.html
naprosto s kritikou souhlasím (odzkoušeno / viz. odkazy) hrát se na to samozřejmě dá. co mě ale zaráží je cena. myslím si, že kritika pramení z velké části i z této věci.
zvuk: nad očekávaní velmi jasný, ale bohužel příliš umělý. navíc se pořádně neprojevuje tónové spektrum. přestože hrajete možné i nemožné, výsledný efekt je pořád stejný - jasná, zářivá gula bez života / čistý zvuk byl ale obstojný
marshall jcm 900:
podle mě relativně drahá hlava. zvukově bych ji charakterizoval jako vytuněná MA 50ka = více basů, úbýtek umělého zvuku (ne úplný), agresivnější zkreslení. charakter zvuku se mi ale docela líbil. že je to marshall ale poznáte. mělo to i dravost, což u ma 50ky neexistuje. umí držet tón, ale přesto máte pocit, že na metal je příliš "slabá" a na blues moc umělá. bohužel mě definitivně odradilo jemné pískování, které bylo doslova všude. co se mi ale líbilo byla velká citlivost na signál vycházející ze spolupráce mezi hráčem a nástrojem.
zkoušeno přes box marshall 1960 + kytara epiphone les paul (cca 8tis.)
určení: klasika (hlavně rock a metal) na blues je podle mě vhodnější než např. JVM nebo JCM 2000DSL
marshall jcm 2000 DSL:
co čtu, tak hodně kritizovaná řada. podle mě je ale na tvrdou hudbu skvělá. zvuk je i při silném zkreslení docela čitelný a marshallovsky agresivní. myslím si, že se dokáže prosadit. podle mě jde o marshalla v novém kabátě, který čelí nájezdům konkurenčních moderních hi-gain zesilovačům a při tom si snaží udržet svůj charakter (podle mě se mu to i slušně daří). dá se sehnat kolem 15 tis. osobně bych tuto cenu i jaksi dokázal akceptovat. nekoupil jsem ji právě pro její "nadstandardní" moderní hi-gain. podobný názor ale mám i na jiné značky. na metal je podle mě velmi vhodná. umí i solidní crunch. co mi vadilo je jeho zvuková jednostrannost (plochost). je to můj subjektivní dojem, ale stejně jako mi příjde vyumělkovaný moderní metal, stejně vidím i tuto hlavu (neznamená to, že ale nehraje!!). odzkoušení každopádně silně doporučuji. věřím, že mnohým sedne.
použitá kytara jackson DK2 + box 1960 (hrál jsem na to nerušeně poctivých 45 min)
určení: dle mého soudu ideální na metal
marshall jvm 205 H:
pro mě osobně velké zklamání. ve srovnání s DSL úplný outsider. zvuk mi přišel zahuhlaný (ať jsem kroutil jako blázen) a překombinovaný množstvím zvukových možností. točíte v naději, že tó trochu vyjasníte a rozjiskříte, ale bohužel... hrál jsem na to tak 15 minut, takže toto hodnocení neberte moc vážně. podle některých jde o zesák, který postrádá dynymiku. v podstatě jsem podobného názoru. v současné době doporučuji odzkoušet a odejít s prázdnou. kytara gibson + box 1960
určení: od každého něco, ale nic pořádně

marshall jcm 900 SL-X:
podle mě jedna z nejlepších možností mezi marshally do max. 15tis. za hlavu. "nevýhodu" může pro někoho znamenat jednokanál. osobně se mi do jednokanálu moc nechtělo, ale když jsem ho jako milovník marshall soundu prvně uslyšel, bylo rozhodnuto. podle mě nejlepší varianta na rock a metal za slušné peníze. cena se pohybuje cca mezi 12 - 13 tis. za 50w verzi. plný šťavnatý tón - skvělé basy a solidní crunch. na blues bych ho ale nedoporučoval, protože se mi zdá ve všech nastaveních agresivní.
- jako mínus vidím, že z něj nedostanete teplý tón (zařadím sem i ten jeden kanál - daň za dobrý zvuk)
+ cena a slušný zvuk
box - 1960 / hrál jsem na něj přes tyto kytary jackson dinky / jackson RR / gibson studio / kopie fender / kopie LP gibson
chtěl bych poděkovat fóru a hlavně všem, kteří mi v průběhu hledání poskytli cenné rady, odkazy a informace. ušetřili mi tím spoustu času a nervů. přestože jsem fórum prošel v rámci tématu takřka celé, jejích postřehy ke mně byly zásadní a rozhodující. můžu jen dodat, že to, co se tady člověk dočte z velké části odráží realitu.
pokud by měl někdo zájem o recenzi zesilovačů marshall, přidejte ji sem. sám jsem zvědavý na vaše hodnocení těchto aparátů. myslím, že mnoho z nás by ocenilo testy na 8kila (2203 i 2205), plexiny, 30th anniversary (6100), vintage modern (2204) aj.
dobrým hlavam zdar, špatným hlavám zmar