aparáty MARSHALL - naše zkušenosti s jednotlivými modely

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
reason

aparáty MARSHALL - naše zkušenosti s jednotlivými modely

Příspěvek od reason »

čau,
řekl bych, že by nebylo od věci založit link, který by se kompletně věnoval určitým značkám zesilovačů / komb. vím, že je tu toho již dostatek (prošel jsem vše a musím poznamenat, že mi to hodně pomohlo při výběru marshalla v cenové relaci do 15 tis. (bavím se o celolampové hlavě). tímto linkem bych jednak chtěl ušetřit mnohým z nás složitou několika týdenní práci z hlediska třídění a porovnávání informací. prostě a jednoduše - pokud máte zkušenost s marshally, dejte ji sem. myslím, že zájemci o tento apec váš příspěvek ocení. doufám, že mě nepošlete někam a založíte i thready, které se budou dotýkat i jiných firem. PROSÍM VŠECHNY, ABY UVÁDĚLY MAXIMUM INFORMACÍ, KTERÉ SE VZTAHUJÍ K HODNOCENÍ APARÁTŮ = CO HRAJETE / CHCETE PO APARÁTU / POUŽITÁ KYTARA / BEDNA / KRÁTKODOBÁ NEBO DLOUHODOBÁ ZKUŠENOST / CO SE LÍBILO / NELÍBILO apod.

pokud dovolíte, začnu:

marshall valvestate 8100:
přestože jde o pololampu, umístím jej sem. valvestata bych shrnul slovy: za málo peněz hodně muziky. kdyby se mi nepodařilo uvolnit finanční prostředky na lampovou hlavu, zůstal bych u tohoto modelu. cena hlavy se pohybuje už od 3500,- do cca 6tis. jde o zesák cenově dostupný, který v dané kategorii nezklame. kdybych ho měl v době, kdy jsem začínal, byl bych nejšťastnější tvor pod sluncem. lampový zvuk v pravém slova smyslu ale neposkytne - bohužel :( nutno ho brát jako přestupní stanici
vždy jsem přes něj hrál na kytary s 2 X HB - nářez...možná až moc velký)
+ slušný výkon, ostrý gain, je svůj
- zvukové spektrum zesilovače se podle mého názoru neprojevuje barevností ale přeléváním písku
určení: řekl bych, že na metal je více než vhodný
komba-zesilovace-reproboxy/marshall-val ... valvestate

marshall MA 50:
komba-zesilovace-reproboxy/marshall-ma- ... 26537.html
komba-zesilovace-reproboxy/marshall-196 ... 26603.html
naprosto s kritikou souhlasím (odzkoušeno / viz. odkazy) hrát se na to samozřejmě dá. co mě ale zaráží je cena. myslím si, že kritika pramení z velké části i z této věci.
zvuk: nad očekávaní velmi jasný, ale bohužel příliš umělý. navíc se pořádně neprojevuje tónové spektrum. přestože hrajete možné i nemožné, výsledný efekt je pořád stejný - jasná, zářivá gula bez života / čistý zvuk byl ale obstojný

marshall jcm 900:
podle mě relativně drahá hlava. zvukově bych ji charakterizoval jako vytuněná MA 50ka = více basů, úbýtek umělého zvuku (ne úplný), agresivnější zkreslení. charakter zvuku se mi ale docela líbil. že je to marshall ale poznáte. mělo to i dravost, což u ma 50ky neexistuje. umí držet tón, ale přesto máte pocit, že na metal je příliš "slabá" a na blues moc umělá. bohužel mě definitivně odradilo jemné pískování, které bylo doslova všude. co se mi ale líbilo byla velká citlivost na signál vycházející ze spolupráce mezi hráčem a nástrojem.
zkoušeno přes box marshall 1960 + kytara epiphone les paul (cca 8tis.)
určení: klasika (hlavně rock a metal) na blues je podle mě vhodnější než např. JVM nebo JCM 2000DSL

marshall jcm 2000 DSL:
co čtu, tak hodně kritizovaná řada. podle mě je ale na tvrdou hudbu skvělá. zvuk je i při silném zkreslení docela čitelný a marshallovsky agresivní. myslím si, že se dokáže prosadit. podle mě jde o marshalla v novém kabátě, který čelí nájezdům konkurenčních moderních hi-gain zesilovačům a při tom si snaží udržet svůj charakter (podle mě se mu to i slušně daří). dá se sehnat kolem 15 tis. osobně bych tuto cenu i jaksi dokázal akceptovat. nekoupil jsem ji právě pro její "nadstandardní" moderní hi-gain. podobný názor ale mám i na jiné značky. na metal je podle mě velmi vhodná. umí i solidní crunch. co mi vadilo je jeho zvuková jednostrannost (plochost). je to můj subjektivní dojem, ale stejně jako mi příjde vyumělkovaný moderní metal, stejně vidím i tuto hlavu (neznamená to, že ale nehraje!!). odzkoušení každopádně silně doporučuji. věřím, že mnohým sedne.
použitá kytara jackson DK2 + box 1960 (hrál jsem na to nerušeně poctivých 45 min)
určení: dle mého soudu ideální na metal

marshall jvm 205 H:
pro mě osobně velké zklamání. ve srovnání s DSL úplný outsider. zvuk mi přišel zahuhlaný (ať jsem kroutil jako blázen) a překombinovaný množstvím zvukových možností. točíte v naději, že tó trochu vyjasníte a rozjiskříte, ale bohužel... hrál jsem na to tak 15 minut, takže toto hodnocení neberte moc vážně. podle některých jde o zesák, který postrádá dynymiku. v podstatě jsem podobného názoru. v současné době doporučuji odzkoušet a odejít s prázdnou. kytara gibson + box 1960
určení: od každého něco, ale nic pořádně :|

marshall jcm 900 SL-X:
podle mě jedna z nejlepších možností mezi marshally do max. 15tis. za hlavu. "nevýhodu" může pro někoho znamenat jednokanál. osobně se mi do jednokanálu moc nechtělo, ale když jsem ho jako milovník marshall soundu prvně uslyšel, bylo rozhodnuto. podle mě nejlepší varianta na rock a metal za slušné peníze. cena se pohybuje cca mezi 12 - 13 tis. za 50w verzi. plný šťavnatý tón - skvělé basy a solidní crunch. na blues bych ho ale nedoporučoval, protože se mi zdá ve všech nastaveních agresivní.
- jako mínus vidím, že z něj nedostanete teplý tón (zařadím sem i ten jeden kanál - daň za dobrý zvuk)
+ cena a slušný zvuk
box - 1960 / hrál jsem na něj přes tyto kytary jackson dinky / jackson RR / gibson studio / kopie fender / kopie LP gibson

chtěl bych poděkovat fóru a hlavně všem, kteří mi v průběhu hledání poskytli cenné rady, odkazy a informace. ušetřili mi tím spoustu času a nervů. přestože jsem fórum prošel v rámci tématu takřka celé, jejích postřehy ke mně byly zásadní a rozhodující. můžu jen dodat, že to, co se tady člověk dočte z velké části odráží realitu.

pokud by měl někdo zájem o recenzi zesilovačů marshall, přidejte ji sem. sám jsem zvědavý na vaše hodnocení těchto aparátů. myslím, že mnoho z nás by ocenilo testy na 8kila (2203 i 2205), plexiny, 30th anniversary (6100), vintage modern (2204) aj.

dobrým hlavam zdar, špatným hlavám zmar :mrgreen:
Naposledy upravil(a) reason dne 9.11.2011 22:11, celkem upraveno 1 x.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: aparáty MARSHALL - naše zkušenosti

Příspěvek od Kinx »

vsechny zesilovace jsem zkousel vetsinou s kytarou PRS custom, fender strat, ci gibson SG special (ta devadesatkova verze s humbuckerama)

osmistovky (2204 a 2203 horizontal input) - jedny z mych nejoblibenejsich aparatu, moje nejoblibenejsi zesilovace od marshallu. Umi "jen jeden zvuk" ale zato uzasne. korekce nemaji oproti nekterym modernim aparatum zdanlive skoro zadny zaber, ale na zakladni regulaci staci (moje oblibene nastaveni je anti V, funguje vzdy :)) . pro me osobne dostatek gainu (preamp volume na max se silnyma snimacema - PRS, EMG, Dimarzio Distortion, gibson 500t) na doprovody i sola, vetsina lidi ale na tvrdsi zvuky dokopava krabickama dle sveho uvazeni (i ja je s oblibou dokopavam, ale ne porad) - prijde mi ze s tim funguje skoro cokoliv. je to neuveritelne hlasity aparat a ma hodne basu, takze na rychle sypacky to neni uplne ono (pokud to neni frekvencne poladene nebo vhodne dokople). taky bacha v kapelnim mixu na ty dunive basy, nekde to proste neni uplne koser. hral jsem na nej nejake koncerty a mnohokrat jsem se s nim potkal i mimo podium, pokazde spokojenost :) ve vetsine pripadu jsem ho zkousel s boxy 1960A nebo AV, s obema to hralo dobre. kdybych neziskal vyhodne bartrem recto, asi bych asi bych misto nej poridil 2204 (nebo MTS od randallu, viz thread :) ).

6100 - na jare jsem an nej odehral koncert, pouzival jsem tedy jen lead kanal a ten se mi libil moc. byla to ta obycejna verze v cerne kozence se zlatym panelem, hralo to fakt pekne ale melo to jednu pomerne velkou vadu na krase, velky brum. asi to byl problem primo toho zesilovace ktery jsem mel pujceny, ale majitel rikal ze pry to je problem cele te jedne serie ve ktere byl zesilovac vyrobeny. kazdopadne ma velke rezervy co se tyce gainu a pevny, hutny zkresleny zvuk jak se singly tak s HB.

JCM900 - odehral jsem na nej par koncertu, mnohokrat jsem jej potkal pri zkouseni s ruznejma kapelama. myslim ze jsem uz za tu dobu vyzkousel vsechny mozne typy tohohle zesilovace, ale nazor na ne mam porad jednotny :) pro me osobne trpi takovym parazitnim "hnusem" na vyskach ktery nejde vykroutit. takovy hnusny syceni. kdyz jsem do konce JCM900 pripojil jiny preamp tak to nedelalo, preamp 900 to ale delal i v jinych koncich. Na kamosove 900 sl-x se mi nejlip osvedcilo bizarni nastaveni basy 0, stredy max, vysky 0, presence 0 - 9h, master max a minimalni mnozstvi gainu (aby to hralo). zkouseno s boxy 1960AV a 1960A.

DSL 50 a 100 - spolu s osmistovkou me nejoblibenejsi marshally. obrovske mnozstvi gainu, zvuk se pritom da nastavit velmi podobny jednokanal osmistovce (ale s gainovou rezervou a moznosti vykroutit basy pryc). napred jsem ten aparat moc nemusel (asi to zpusobilo kombo DSL401 o kterym si myslim ze je kram), pak jsem na ne odehral par zkousek s kapelou a klidne bych na ne hral porad :) normalni clovek na funkci deep ani nesahne, ale verim ze se najde spousta lidi kteri ji miluji :) reverb nehodnotim a clean mi prijde nemastny neslany (nikdy jsem ho nepouzil, hraju na zkresleny kanal a ciste zvuky delam volume potakem). opet boxy 1960A a 1960AV.

na vic si ted nevzpomenu :)
citizen.one

Příspěvek od citizen.one »

no tak kdyz uz jste se do toho dali, tak prispeju též...

vetsina dlouhodobe hrana s LP, posleze jeste s dalsima druhama kytar napric spektrem...

MG15R
zadna velka slava, na domaci vrzani jaks taks, na zkusebnu ne, uvadim snad jen protoze to bylo prvni kombo, ktery jsem mel :)

MG50
kram, akorat vetsi nez MG15, s marshallem klasickym takrka nic spolecneho

DSL401
kdyz to vezmu zpetne, tak to nebylo vubec spatny, kamarad ho ma dodnes a je s nim spokojen, v dobe kdy jsem ho mel, byl asi vic problem v mym vlastnim hrani nez v tom kombu...co se pamatuju, tak to hralo skoro se vsim prinejmensim slusne...

JCM800 2205
ted se nekoho dotknu, ale strasne kram, zadnej tlak, takovy mdly, nechtel bych uz...testovano na vsem moznym kdekym, se super kytarama, nic no... po nejakym modu pry hrajou solidne...

JCM900SLX
viz kinx, ale zase s greenbackama to taky nehralo uplne blbe...

JCM800 2204/2203/JMP
parada, na tom se shodnou asi vsichni, z nejakyho duvodu jsem si to ale nikdy neporidil, kdyz uz jsem posleze mel 6100,asi ani moc nebyl duvod...jinac viz kinx

6100
druha serie, tudiz ne ta limitovana, ale porad v modre kozence a s EL34, perfektni zesilovac, mirne vyssi brum tam byl taky, nicmen ten je u me skoro u vseho, kdyz tu nemame v cely ulici zemeni...velka variabilita, hralo to skoro se vsim zase...kamarad ma tu cernou, hraje mu to taky moc dobre...kdyz jsem to prodal predevsim kvuli ustupu z 412 halfstacku, tak jsem uvazoval o koupi kombo verze, nakonec se uz na bazaru neobjevila...nema ale takovou reakci, dynamiku jako jednokanaly...

1974x
sice teda starozvuk, ale jinac nadhera, vsechno co od ampu clovek potrebuje - tzn zvuk, reakce, dynamika a dal nic...
dost jsem to chtel, objevilo se mi tu neco podobneho razeni, ale clovek nikdy nevi...

1959SLP
opet narez, akorat moc silnej, tech 100w je proste priserne moc, kor kdyz se ma kreslit koncem...

Bluesbreaker
nekde mezi 1974x a 1959SLP s trochu jinsim charakterem, ne ze by si ty dve byly tak podobny, ale je to stejnej typ zvuku, nicmene co se pamatuju, tak me to celkem dostalo, v blizke dobe se ma zastavit kamarad s reissue, kterou mu jeste doladili do detailu podle stareho modelu, tak jsem zvedavej, jestli to bude tak dobry, jak se pamatuju...

vseobecne jsem od tech nejnovejsich ,,nacouval'' k tem nejstarsim, ty proste hrali nejlip, jasne ze neumi nektere veci co moderni serie, ale maji tak dobry zaklad, ze se na tom da stavet jeste leccos. Je to tedy cely silne subjektivni prave tim presunem k hrani na jednom kanalu a skrceni zvuku jen potakem, tam pak precejen vylezou kvality aparatu, ktere se z multikanalu az na vyjimky (a s tou jsem se zatim nesetkal, aby to reagovalo a cistilo lip jak jednokanal) dostat nedaji.
reason

Příspěvek od reason »

počteníčko 8) dík za pokračovaní
reason

Příspěvek od reason »

jcm 800 2203 + box 1960 A + kytara jackson DK2:

tak tuhle verzi jsem měl prvně na celý den sám pro sebe. je to jeden z nejlepších zesáků na planetě :D (brát s nadhledem). takový crunch jsem nikdy neslyšel. skvělá dynymika, skvělý zvuk ala ac / dc. pokud ho dokopnete bossem SD 1 nebo ibanezem tube screamrem, zamilujete se. rozložený akord je čitelný i při vyšším zkreslení. zvuk je průrazný, jasně definovaný. navíc má kolem sebe takový ten marshall airbrush 8) můžu jenom doporučit. bavil mě mnohem víc než 5150 (ale to už je jen na vkusu)
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

2203 a TSko je boží kombinace.
Johny_Hard

Příspěvek od Johny_Hard »

JTM 45, 1987, 1959.......

Prostě klasika starééé dobrééé poctivé zesilovače marshall, non-master, možnost laborovat se zvukem pomocí propojování vstupu, JTM obsahuje usměrnovací elektronku ve zdroji.

1959RR

Zesilovače upravený pro Randyho Rhoadse, bílá barva tohoto zesilovače se na podiu nedá přehlédnout, nejedná se už o dvoukanálový vstup jako u plexin, jeden kanál je zapojený jako z plexiny ( kanál s vyšším zkreslením) a po zapojení kytary do druhého vstupu se přidá před triodu další trioda ( kaskádovité zapojení) a dodá zesilovači větší gain, jeden potenciometr na vstupu slouží tedy pak jako master a jeden jako nastavení gainu.

JCM800

Tenhle typ asi nemusim moc rozebírat, Master volume, volume preamp, při nakopnutí zesilovače (DS1,MT2,SD1) hutný zvuk a více gainu, obsahuje dva vstupy čistý a zkreslený. Jednoduchý zesilovač, který se hodí snad pro všechny styly hraní.

JCM900

Není 900 jako 900, existuje spoustu verzí, například místo 4100 bych doporučil radši 2100, 4100 je dvoukanál s reverbem a v předzesilovači má pouze 2xEcc83 ( nepočítám invertor 1xEcc83), 2100 má 3xEcc83 nebo 2xEcc83 s diodovým zkreslením, doporučují verzi bez diodového zkreslení, 4100 má v předzesilovači spoustu operáku, skoro bych to už nazval HYBRID, ale koncový stupeň je stále lampový. JCM900 má samozřejmě u všech modelů více gainu než JCM 800.

JCM2000

Na zesilovači (DSL) mi přišlo, že má spoustu výšek, se singlovými snímači bych nedoporučoval, s humbecrovými by to bylo lepší, čistý kanál samozřejmě paráda. TSL model bych doporučil spíš pro tvrdší styly.

VS100R

Hlavička, která se dá sehnat na bazaru za minimum peněz, když se porovná cena a zvuk není co řešit, v předzesilovači je jedna ECC83, zbytek operáky a v konci tranzistory, je to tříkanál a obsahuje ještě reverb. Chválím tento model, i když je to hybrid prostě zvuk parádní.

Marshall MA50-100

Když jsem uviděl poprvé tento zesilovač na internetu nevěříl jsem svým očím, marshall nový model který nestál více jak 20 tis, jednu chvíli jsem ovažoval o jeho koupi, ale pak mě to přešlo, zjistil jsem že reprobox a kombo neobsahuje reproduktory celestion ale nějaké eminence, na koncertě jsem na tento zesilovač hrál, a přišlo mi to něco jako valvestate. Prostě čekal jsem od tohoto zesilovače něco víc, ale za tu cenu co jsem mohl čekat. Rozhodně bych k tomuto zesilovači doporučil lepší repro než je puvodní eminence a pomocí efektů doladit jeho zvuk. Při jeho provozu bych doporučovat větší hlasitost, s malou hlasitostí je to samé křápání a vyhuhlaný zvuk.

Tohle jsou jenom moje názory a zkušenosti s těmito jednotlivými modely marshall.
Karel90

Příspěvek od Karel90 »

Paradni čtení ale prosim kdyby někdo mohl popsat jcm2000 tsl 602 dik moc
reason

Příspěvek od reason »

Karel90 píše:Paradni čtení ale prosim kdyby někdo mohl popsat jcm2000 tsl 602 dik moc
taky se přidávám. TSL by mě taky zajímalo. třeba i ve srovnání s JVM... mně osobně by vadilo množství korekcí na zesilovači TSL, ale pokud to má dobrý zvuk, tak proč ne.

dík johnymu za nový příspěvek.
rene

Příspěvek od rene »

Na to TSL 602 hraje náš kytarista. Jako mam na to takovej rozporuplnej názor. Jeden řiká, že z toho jde hotovej kvalitní a variabilní zvuk, druhej zas říká, že to nemá dynamiku a trochu charakter. V zásadě se to snaží udělat Marshall sound zabalenej do moderní krabice. Korekce mi přišly celkem v pohodě, veškerej chod včetně hlasitosti je plynulej. Je tam cítit, že je to dvourepro, proto ten zvuk je pevnější, přesto bych u toho komba doporučil vyměnit repro. Hlava + 1960 box proti kombu je nebe a dudy. Reverb mě nijak nenadchnul, na můj reverb v AC30 nemá ani v nejmenšim. Variabilita samozřejmě vysoká, od čistýho až po slušný zabijárny ( prófa ví že vic než polovinu zkreslení nepotřebuje :wink: ) Abych to shrnul, tak za ty prachy bych čekal trochu víc, ale nic to nemění na věci že je to dospělej aparát, kterej asi uspokojí většinu zákazníků.
PRS Soapbar II, POD HD500, Martamp #1, Crybaby classic, hero and destroy 'n' roll.....

....používejte zámky na popruhy, jsou moc dobrý....
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Kombo TSL 602 je nadprůměrně poruchová věc. Snad i ty Valvestate jsou o trochu spolehlivější. TSL 602 má rozměrově nejmenší výstupák, co jsem kdy v této výkonsotní třídě viděl. Neuvěřitelně poddimenzovaný, často hoří. Je sice levný a snadno dostupný, protože v každém servisu o jeho problémech vědí, tak je mají skladem, ale to je malá útěcha. Prostě zoufalost. Na zvuku je to samozřejmě znát. Středovýškový jedák s úplnou absencí basů. O pevném zvuku může mluvit jen člověk, který nikdy na nic jiného nebrnknul. Hlava je na tom kupodivu o dost lépe.
Dusty95

Příspěvek od Dusty95 »

Skvělý článek, jen jsem tu nikde nenašel 410H, máte s ním někdo zkušenosti? (uvažuju o koupi)
Johny_Hard

Příspěvek od Johny_Hard »

jen tak mimochodem jsem našel schémata nějaké, možná se budou hodit:
http://forum.metroamp.com/viewforum.php?f=25
Dusty95

Příspěvek od Dusty95 »

Zdravím, chci se zeptat na JVM 410H, máte s ním někdo zkušenosti? A jaký Marshall je podle vás ten nejlepší?
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Dusty95 píše:Zdravím, chci se zeptat na JVM 410H, máte s ním někdo zkušenosti? A jaký Marshall je podle vás ten nejlepší?
Jo, mám ho. V původní orig. verzi mne nebaví, ale upravoval jsem ho jak sobě, tak známým. Po úpravě spokojenost maximální - vynikající výbava, prorgamovatelný 6 switch, MIDI, 4 kanály se 3 mody, dig.reverb - prostě výbava bezkonkurenční. Ale pro mé srdce člověka, který má rád reakci zesilovače na ruku a zpívající kytary, bylo potřeba do něj trochu sáhnout. Jinak je signálová cesta plně lampová, žádný hybrid a diody pro zkreslení...
Obrázek
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

zkousel jsem ho pomerne letmo, nehraje spatne. vic me z modernich marshallu bavi DSL50 ci 100.
Karel90

Příspěvek od Karel90 »

Prosim ještě o pár názorů na JCM
900.Nemužu se rozhodnout mezi modely 2100(2500) Hi-gain mkIII nebo SL-X Hi-gain mkIII , 4100(4500) Hi-gain Dual reverb.Tak kdo mate zkušenosti poraďte dik.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Karel90 píše:Prosim ještě o pár názorů na JCM
900.Nemužu se rozhodnout mezi modely 2100(2500) Hi-gain mkIII nebo SL-X Hi-gain mkIII , 4100(4500) Hi-gain Dual reverb.Tak kdo mate zkušenosti poraďte dik.
SL-X jako jediná kreslí lampama...osobně se mi líbí víc třeba Valveking než JCM900
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Tak on i dual reverb kreslí lampama, ale asi taky i diodama. Není to špatný apec a s valvekingem bych ho nesrovnával. SLX jsem neslyšel, ale všichni ho vychvalují a MKIII by měl být dost podobný - povedený apec.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

ja si nemuzu pomoct ale prislo mi to vsechno proste hodne podobny. 900 ma specifickej parazitni "smrad" ve vyskach kterej nejde vykroutit pryc, ostatni higain marshally to nemaj (nebo to jde odkroutit). tohle je specifikum toho aparatu, deje se to nekde v preampu. proste to nekomu sedne a nekomu ne, me teda ne.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“