Design strunných nástrojů

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: Design strunných nástrojů

Příspěvek od kocour »

kodl258 píše:...... mě tam např. iritovalo všudypřítomné "růžové dřevo".
Samozřejmě, že tam jsou cenné informace, ale když už to tisknou na kříďák, tak by to mělo být dokonalé.
Náhodně otevřeno: strana 134, gibson sg standard - menzura 618,75 mm (24 3/4 ")
A takových věcí je tam víc.
V dnešním uspěchaném světě není čas na stoprocentní dokonalost. Statistiky, data, software prostě "dozrávají" u zákazníka.
Dvakrát měř - a hned řež, to je dneska hazard, obzvlášt při konstrukci a výrobě el. kytary.
Nezbývá, než ty nejdůležitější parametry (menzura, polohy snímačů, rozměry hmatníku atd.) ověřit ve více zdrojích (google, prospekty aj.), nebo oměřit přímo, pokud ta možnost je.
Obrysy korpusů měřím a porovnávám trochu podrobněji, ale +- milimetr chyba tak závažná není:
Mezníky
Mezníky
Nejpřekvapivější je "AGP"-parametr (od kobylky k pinu) u různých modelů kytar :!:

:wink: -kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Hello Forum :)
doposud jsem knihy o designu, konstrukci el. kytar sháněl, kupoval, četl nebo podrobně studoval. Před dvěma lety jsem si uvědomil, že všechny ty poznámky, nápady, skici, už nestačím třídit a je na čase ukládat do paměti jen to nejpodstatnější. A z toho se mi vyklubal systém, který spočívá v měření parametrů v souřadnicích. Naměřené souřadnice "opěrných bodů" - check points - obsahují dost informací, které jsou potřebné k nakreslení obrysu a funkčních detailů kytary. A navíc lze kombinováním hodnot souřadnic "křížit" různé tvary kytar nebo je vzájemně porovnávat.
Všechny tyto úvahy jsem shrnul na 216 stránkách mé první knihy:
ImageHandler.ashx.jpg
Kniha je k dostání u vydavatele "Tredition" jako paperback, hardcover nebo e-book:
https://tredition.de/autoren/jan-jirask ... ck-104920/ 18,99 Eur = 490 Kč
https://tredition.de/autoren/jan-jirask ... ok-104922/ 6,50 EUR = 170 Kč
Příští týden bude už asi k dostání i na Amazonu.
V Kapitolách 5 a 6 je třicet výkresů kytar a baskytar se všemi rozměry a polohami !!!
A německý text do češtiny zvádne překládač Googlu.
Zdraví J.J. - kocour

P.S. Kniha jako e-book bude, k downloadu až koncem listopadu (Erscheinungsdatum: ca. 29.11.2018). Vydavatel musí předlohu upravit do formátů e-pub, etc..
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Ukázky z vybraných kapitol:
Leseprobe Navigator.pdf
(1.84 MiB) Staženo 230 x
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Kocour: až se to vydáš i v ČJ nebo AJ, měl bych o ní zájem... louskat knihu pomocí google translator pro mě význam nemá :D.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Pikus píše: 7.11.2018 14:48 Kocour: až se to vydáš i v ČJ nebo AJ, měl bych o ní zájem... louskat knihu pomocí google translator pro mě význam nemá :D.
Na české verzi už makám, ale nejen český text, musím i některé výkresy upravit pro češtinu. Cíl mám březen 2019.
K výkresům a tabulkám parametrů kytar a baskytar na e-booku (DE) není znalost němčiny potřeba.
Auswahl E-Gitarren.pdf
Výběr výkresů korpusů el. kytar
(823.5 KiB) Staženo 225 x
Auswahl E-Bass.pdf
Výběr výkresů korpusů baskytar
(396.96 KiB) Staženo 199 x
:wink:
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

O knihu "Navigator" už přibývá zájemců, hlavně potom, co jsem založil téma na Faceboku:
https://www.facebook.com/Gitarren-Navig ... 462259851/
I na Amazonu je už konečně k dostání i jako paperback a hardcover. Pro jistotu jsem si sám od Amazonu objednal jednu "papírovou". Potvrdili dodání v prvním týdnu po Novém roku.
České vydání zatím sestavuju, ale nejde to tak rychle, jak jsem si myslel. První manuskript jsem si troufnul psát přímo v němčině. To jsem trochu podcenil moje znalosti jazyka, který jsem se důkladně začal učit až po "čtyřicítce". Chyby, hlavně ve slovosledu a stylu mi opravil můj syn Tomáš, který má německé školy už od 2. třídy základky a vnučka Chiara, studentka pedagogické "vejšky". Jejich komentář byl - Táto /dědo, píšeš německy ale s českou stavbou vět. A pleteš rody podstatných jmen, např. (ta) Kapitola je německy (to) das Kapitel :lol:
Pro českou verzi tedy nestačí nakrmit Google Translator a fertig ist es. Musím dbát na to, abych se nedal ovlivnit německou gramatikou a slovními obraty (Redewendungen). Tím, že má kniha víc výkresů než textu, musím samozřejmě i všechny vysvětlivky ve výkresech "počeštit" a přizpůsobit graficky. To znamená, české vydání bude někdy na podzim 2019. Ale bude :?:
Pro útěchu se budu snažit na Facebooku komentovat i česky.
Ahoj
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Amazon šetřil na papíru :roll: :cry:
Pro jistotu jsem si objednal jednu od Amazonu, abych věděl, jak "rychle" dodávají. Po dvou týdnech přišla.
Formát Amazon-Verze je podstatně větší(18,9 x 24,6 cm, než od vydavatele Tredition 17 x 22 cm). To by nevadilo, ale mizernou kvalitou papíru prolínají obrázky a výkresy naskrz a fotky jsou rozmazané. Není divu, když namísto 90g pappíru, tisknou na tenký 78g-papír.
Raději objednat zde:
https://tredition.de/autoren/jan-jirask ... ck-104920/
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Ahoj
Narazil jsem na knížku - Make Your Own Electric Guitar & Bass / Dennis Waring, David Raymond
není to asi žádný zázrak ale možná se něco z toho někomu hodí
http://download.library1.org/main/18700 ... 001%29.pdf
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Trevor píše: 21.01.2019 13:08 Narazil jsem na knížku - Make Your Own Electric Guitar & Bass / Dennis Waring, David Raymond
není to asi žádný zázrak ale možná se něco z toho někomu hodí
http://download.library1.org/main/18700 ... 001%29.pdf
Stejný název má dvojnásobně obsáhlejší kniha od Melvyna Hiscocka:
https://www.amazon.com/Make-Your-Own-El ... n+Hiscock
Make Your Own EG
Make Your Own EG
;)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

I na tuhle knihu mohu přidat odkaz, pokud je zájem ..
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Zdravíčko,
pro neúnavné návrháře, jejichž koš na papír je plný zavrhnutých skic kytarových těl, doporučuji "Klonování".
Recept:
Vezmeme dva rastrované výkresy, například těchto dvou "dětí" Leo Fendera:
Nejstarší dítě - TELEcaster
TELEcst-190225.jpg
a mladší děcko, narozené pod firemním logem MM - Musicman, křtěné AXIS
MM-AXIS-190225.jpg
Na první pohled vypadají obě, podle mého názoru, hodně rozdílně
TELE-&-AXIS-190225.jpg
Když ale jejich souřadnice Check-Pointů graficky "zprůměrujeme" a spojíme hladkou křivkou
Combi-TELE-&-AXIS-190225.jpg

obdržíme elegantní obrys těla s DNA obou sourozenců na předlohách.
Clone-TELE-&-AXIS-190225.jpg
;) J.J.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Vy starší,

Zůstaňte doma.
Pokud zemřete, vaše žena, prodá vaše kytary za cenu, kterou jste jí řekli, že jste za ně zaplatili!
:lol:
Moon

Příspěvek od Moon »

kocour píše: 8.04.2020 18:18 Vy starší,

Zůstaňte doma.
Pokud zemřete, vaše žena, prodá vaše kytary za cenu, kterou jste jí řekli, že jste za ně zaplatili!
:lol:
To je dost dobrý postřeh. U nás by to bylo o tom, kolik jsem zaplatil za ty černý krabičky co
"sbírají shora" :D Nevím, kdo by pak byl pozůstalý. :)
Když už jsem v tom psaní, vysvětli mi, proč jsou korpusy baskytar Fender o cca 5 mm slabší než kytarové. Nějaký důvod to přeci mít musí.
GK MB 150 S, GK MB 800
J. Bass Hand Made / Lindy Fralin p.u.-------------- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/ Bare Knuckle 58 p.u.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Je to větší, takže by byly moc těžký?
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Když jsem před lety poprvé uviděl Carlose Santanu s jeho Yamahou SG 2000, automaticky jsem ji srovnával s Gibsonkou Les Paul. Podobnost s Gibson SGéčkem mi ani navzdory názvu Yamaha SG nenapadla.
Až včera, když jsem dokreslil souřadnicový výkres Yamahy SG 1800, jsem si graficky ověřil, že obě SG jsou skoro dvojčata, a Les Paulka je spíš sestřenice.
Yamaha SG
Yamaha SG
Polohy souřadnic s specs
Polohy souřadnic s specs
Porovnání obrysů se vztahem k nulovému bodu menzury pod kobylkou:
červená = Gibson SG
červená = Gibson SG
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

kocour píše: 3.11.2018 14:26 Hello Forum :)
doposud jsem knihy o designu, konstrukci el. kytar sháněl, kupoval, četl nebo podrobně studoval. Před (čtyřmi) lety jsem si uvědomil, že všechny ty poznámky, nápady, skici, už nestačím třídit a je na čase ukládat do paměti jen to nejpodstatnější. A z toho se mi vyklubal systém, který spočívá v měření parametrů v souřadnicích. Naměřené souřadnice "opěrných bodů" - check points - obsahují dost informací, které jsou potřebné k nakreslení obrysu a funkčních detailů kytary. A navíc lze kombinováním hodnot souřadnic "křížit" různé tvary kytar nebo je vzájemně porovnávat.
Všechny tyto úvahy jsem shrnul na 216 stránkách mé první knihy:
viz nahoře
Kniha je k dostání u vydavatele "Tredition" jako paperback, hardcover nebo e-book:
https://tredition.de/autoren/jan-jirask ... ck-104920/ 18,99 Eur = 490 Kč
https://tredition.de/autoren/jan-jirask ... ok-104922/ 6,50 EUR = 170 Kč
Příští týden bude už asi k dostání i na Amazonu.
V Kapitolách 5 a 6 je třicet výkresů kytar a baskytar se všemi rozměry a polohami !!!
A německý text do češtiny zvádne překládač Googlu.
Zdraví J.J. - kocour
Zdravím a zatím se mi daří kličkovat mezi Covidy,
z prodeje mojí knihy jsem zatím ještě ani nedostal ani polovinu z částky, co jsem musel zaplatit vydavateli. Proto chci připomenout, že ta němčina by nevadila každému, kdo hledá základní plány tvarů kytar a baskytar s rozměry a polohami detailů, které se snadno dají zvětšit na velikost 1 : 1
Zde je pro názornost dvacet rastrových výkresů nejpopulárnějších typů kytarových korpusů:
Souřadnice jsou extra v knize
Souřadnice jsou extra v knize
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Meow,
právě jsem v "Guitar Builders Community" ve FB odpověděl na otázku
What is the minimum size blanks I need for an explorer?
Pokud to má být z jednoho kusu a s kresbou let rovnoběžně s podélnou osou, musí být minimální rozměry tyto:
délka 22.8" (578 mm)
šířka 16.4" (416 mm)
Rastr s očíslovanými kachlemi jsou čtverce 100 x 100 Milimetrů.
Souřadnice lze vyčíst v kachlech č. 24 a 35.
Explorer-tile-drw.jpg
:wink: :?:
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Zdravím .... (Corona negativní, mysl pozitivní)
Křížení obrysů korpusů elektrických kytar má smysl hlavně u tvarů, které mají stejný směr rohů a protilehlého zadku. Proto jsem si vybral právě Parker Fly a PRS. Jejich rozdíl v délce menzury (648 proti 635 mm) zde nehraje roli nebot přední hrana krku (NE) má u obou obrysů stejnou polohu.
Markantní rozdíl vidíme v poloze kontrolního bodu AGP (závěs řemene GPW). Pro překvapivě stejnou ergonomii obou výchozích modelů kytar svědčí skutečnost, že jejich nejdůležitější „opěrné“ body WNG-WSG, MNG-MSG, a téměř i HNG, a výřezy CWO CWU se v podtatě kryjí.
Hbr-Parker-PRS.jpg
Hbr-zz-Parker-PRS.jpg
:wink: :?:
kcr
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Pěkná kniha, koukal jsem, že ji má u nás v Rbk na krámě Karel Vychitil. Pro mě by bylo ideální, kdyby se ta elektronická verze dala koupit včetně elektronických výkresů např. v dxf.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Konstrukčních výkresů elektrických kytar je ke stažení zdarma nebo levně z Netu, o tolik méně, čím více se můžeme spolehnout na jejich přesnost a úplnost ve všech detailech.
CNC software pro frézovací šablony, stejně jako hotové MDF šablony se vyplatí koupit jen v případě, že se podle nich bude vyrábět serie deseti nebo více stejných kytar.
Účel knihy "Navigátor" je nabídnout orientaci v hromadě tolika rozmanitých tvarů různých elektrických kytar a baskytar. Orientaci, v jakých rozměrových hranicích se obrysy korpusů a hlavic "rozumných" kytar vyrábějí.
A upozornit na skutečnost, že funkčním jádrem každé kytary je hlavně hmatník, s jeho přesnými polohami pražců, které jsou zdarma k dispozici.
Kdo si chce navrhnout tvary a kombinace detailů pro vlastní výrobu kytary, nepotřebuje bezpodmínečně stoprocentně přesné rozměry. I v případě napodobení známých modelů (Gibson, Fender etc.), záleží hlavně na dojmu podobnosti, identifikaci.
Kreativní amatér potřebuje pouze zvolit délku menzury , vhodně umístit pouhých 15 kontrolních bodů obrysu do souřadnicového systému, zvolit vhodný hardware a přizpůsobit ho do systému.
Proto by nemělo smysl nabízet všechny výkresy, obsažené v knize "Navigátor" jako dxf nebo Pdf ke stažení a vytisknutí jako předlohu 1:1
Zvětšit výkres z knihy na velikost 1 : 1 je jednoduchá záležitost (google: Grid method drawing)
:wink: kcr
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“