Gibson LP Standard/Custom vs. Fender '72 Telecaster Deluxe

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Petr Elt

Gibson LP Standard/Custom vs. Fender '72 Telecaster Deluxe

Příspěvek od Petr Elt »

Zdravim vsechny na foru! Delsi dobu uvazuji o zakoupeni kytary. Par let uz se pohybuji v oboru a celkem se vyznam. Nicmene pred par mesici mi vznikl problem. Nemohu se rozhodnout. Prvni verze drazsi Gibson standart nebo custom. Ostatni typy jako traditional, special ba dokonce studio neprichazi v uvahu, vyhozene penize oknem dle meho nazoru, lepe uplatneno v Epiphone napr.

Nebo druha verze Fender Telecaster Deluxe. Tam je to jasne. Jakykoliv jiny tele se mi prici, at uz custom nebo dokonce drazsi americke rady. Nemaji sustain.. Telecaster Deluxe a LP's maji stejne HB snimace, coz mi dela vetsi a vetsi problem se rozhodnout. Hodne o tom mluvi take Shiflett z Foo Fighters, ktery tvrdi, ze oba typy jsou nedosazitelne.

Fender, ovsem pouze osobni nazor, nemam rad. Neumim to vysvetlit, jsou to jen pocity, tak se prosim pustte do me s mirou..

Myslim si, ze Tele Deluxe je velka nahoda fenderu a ta kytara opravdu jede! Coz o jinych typech jako tele custom atd vubec napsat nemohu:(

Vlastnim amp TSL 100, takze uz se staram pouze o nastroj. Diky za vase nazory !!!!
Naposledy upravil(a) wikxzen dne 25.03.2012 20:35, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Upraven název tématu.
Jester
Rádce

Re: Gibson LP Standard / Custom vs. Fender Telecaster Deluxe

Příspěvek od Jester »

No nebudu psát úplně k tématu, tj. co si máš nebo nemáš koupit (rozdílnější kytary než LP a Tele snad ani neznám ...), ale:
1. Tele Deluxe vypadá třeba i takhle:
http://kytary.cz/fender-american-deluxe ... /HN112880/
to co sháníš je pravděpodobně "72 telecaster¨deluxe"
http://kytary.cz/fender-72-telecaster-deluxe/HN083127/
2. Mohl bys mi vysvětlit, jak se pouhou záměnou singlu za HB na stejném teleti zvýší sustain?
3. Že by zrovna teletům, se strunama vedenýma skrz tělo, chyběl sustain, to jsem ještě neslyšel.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Petr Elt píše:. Prvni verze drazsi Gibson standart nebo custom. Ostatni typy jako traditional, special ba dokonce studio neprichazi v uvahu, vyhozene penize oknem dle meho nazoru, lepe uplatneno v Epiphone napr.
WUT? ani omylem.

telata jsou samozrejme kus od kusu, ale vetsinou spis sustain maji :)

jestli fender nemas rad, tak s tim nebojuj a porid gibson :)
Petr Elt

Příspěvek od Petr Elt »

Chlapci, velmi vam dekuji za vase nazory. Urcite spise zvazuji LP. Mimochodem ano, myslel jsem samozrejme DELUXE 72, nejlepe road worn.. omlouvam se, ze jsem nebyl presny.

Hodne se s tim peru, ten deluxe hraje opravdu pekne, ale asi ustoupim a dam prednost klasice. Jako dite jsem hral na Epiphone LP Custom, takze to s nejvetsi pravdepodobnosti necham na tom Gibsonu.

Jeste k tomu DELUXE, kouknete na video s porovnani s customem. http://www.youtube.com/watch?v=lxqePAIntWs

Nezda se vam, ze custom je spis jako Kustom od kolegu z vychodniho bloku? Opravdu jde asi o chut a libivost zvuku celkove.
miro

Příspěvek od miro »

no chápu ještě ten rozpor, jestli LP nebo Tele, resp. co jako první :mrgreen:

Upřímně nechápu Tvůj dotaz a přijde mi velmi zmatený - jedním dechem jmenuješ LP custom a standard a zároveň traditional Ti přijde jako póvl, abys pak nakonec řekl, že to je snad lepší Epiphone???

Dokonce se Ti pak příčí custom Tele, protože nemá sustain???

A největší problém při rozhodování jsou snímače????????

Tak nevím, já bych si pořídil třeba tohle:
http://www.thomann.de/de/fender_america ... in_car.htm
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Petr Elt píše:Par let uz se pohybuji v oboru a celkem se vyznam.
V jakém oboru? Aktivní kytarový hráč, bedňák nebo prodejce kytar?
Petr Elt píše: Prvni verze drazsi Gibson standart nebo custom. Ostatni typy jako traditional, special ba dokonce studio neprichazi v uvahu, vyhozene penize oknem dle meho nazoru, lepe uplatneno v Epiphone napr.

Nebo druha verze Fender Telecaster Deluxe. Tam je to jasne. Jakykoliv jiny tele se mi prici, at uz custom nebo dokonce drazsi americke rady. Nemaji sustain.. Telecaster Deluxe a LP's maji stejne HB snimace, coz mi dela vetsi a vetsi problem se rozhodnout. Hodne o tom mluvi take Shiflett z Foo Fighters, ktery tvrdi, ze oba typy jsou nedosazitelne.

Vlastnim amp TSL 100, takze uz se staram pouze o nastroj. Diky za vase nazory !!!!
Nesmíš se na mě zlobit, ale tvému příspěvku taky moc nerozumím. Je to nějak o penězích, o dražším nástroji, o vyhozených penězích... Dost z toho cítím vychloubání.
Spíš pochopím dotaz nováčka, jestli je lepší kytara za 2500,- nebo za 2700,-.
Poradím ti vyzkoušet si tuhle kytaru - http://www2.gibson.com/Products/Electri ... ional.aspx
A i když je to obyčejný Traditional za 3500 dolarů, tak budeš možná překvapen.
Jazzman
Rádce

Re: Gibson LP Standard/Custom vs. Fender '72 Telecaster Deluxe

Příspěvek od Jazzman »

Kytary Tele a LP jsou si podobné jako opice s lopatou. HB na Tele Deluxe rozhodně nepřipomíná HB na Gibsonech, tak jestli Tě baví zrovna tyto dvě kytary, je nejlepší cesta mít časem obě. Jedna druhou nenahradí. Jelikož nebudeš vyhazovat peníze za Studio nebo Traditional, budeš na ně mít brzy.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Jenom podoktnu - porovnával jsem gibson traditionl, standard, nové studio a své studio z roku 91. Nejlíp hrál asi traditional, v těsném závěsu mé studio. Hodně daleko za nima standard a o dnešním studiu nemluvě. Zkoušel jsem to s tím, že po koupi toho starého studia jsem si nebyl uplně jistý a zvažoval jsem koupi nového kusu, naštěstí mě tenhle přímý test přesvědčil. Jinak teda jako všichni ostatní se připojuju k tomu, že se tele vs LP není adekvátní srovnávání. Btw. to video telecasteru co postuješ je obyč mexičan, je trochu nefér ho srovnávat s několikanásobně dražšími gibsony.
Black Winter
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Black Winter »

Ahoj, nejlepsi volba bude poridit starsi kousek od Les Paulu pro tebe si myslim... Hodne jsem diskutoval tyto temata s lidma, co tomu fakt rozumi a Gibson do roku 90. max. 92 je jeste OK... Dnesni produkce je docela loterie a hlavne konecna zpracovani, lakovani atd. neni ono. Sam mam ale treba Gibson 2008 a ta kytara je proste uzasna, je to kus od kusu... Vyber spravne ;)
grock

Příspěvek od grock »

Kdyby problém dnešní produkce Gibsonu bylo lakování, byla by to sranda :wink: . :wink: Asi někoho naštvu, ale já mezi tele deluxe a LP podobnost vidím- koncepce 2 snímačů a tedy spíše práce s potenciometry než s přepínačem, umístění poťáků i přepínače, pevná kobylka, sustain, HB snímače. Takže názor, že jsou to ty nejvíc odlišné kytary nemám, co by potom byl klasický strat...Stejné kytary to ale samozřejmě také nejsou, když to člověk přímo porovná zvukově, má jasno hned. I ty HB se liší , nejen dřevo, konstrukce a menzura. Tele je LP nejblíž z Fendrovské produkce a pokud už člověk chce mít i Fender sound a nemuset si zvykat na odlišné ovládání, není lepší volby, model Custom má podle mě větší rozsah barev a možností než deluxe, takže moje rada-kup LP a tele custom! Třeba postupně...
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Nadávat na levné Gibsony je celkem folklór a přijde mi to....no to je jedno. I když mě ta firma hodně štve řemeslným zpracováním poslední doby a svou nenažraností ( Custom shopy z překližky za strašné peníze ), srovnávat dnešní kytary s těmi starými 20,30,40 let je nesmysl. V roce 1970 stál Custom 30 000 Kčs, za což byla nová Škodovka nebo barák na vesnici. Dnes stojí 3,5 průměrného platu, dejme tomu 5 platů, ekonomové jsou šmejdi, nelze jim věřit. Myslíte, že kdybyste vzali peníze na novou Fábii, že by za ně nebyl špičkový nástroj?

Dovede dnes někdo vyrobit za 15-25 000 zvukově zajímavější kytaru s lepeným krkem? Vážně se nedá vybrat slušný nástroj mezi Flying V Faded, LP Studio Faded, LP 50,60 tribute, SG Special apod.? Thoman prodal LP Faded přes 2000 ks a i když Gibson na hlavici dělá hodně, úplná polena to nebudou. Zkouším je často a pro mě je tak 1/4 levných kytar Gibson přijatelná, pár i dost zajímavých. Traditionaly se mi zatím 2 ze 4 líbily a nároky na kytary, po těch letech, mám celkem vysoké. Hlavně na délku tónu, dynamiku čistého zvuku, seříditelnost, spolehlivost kytary....

Mít LP a Tele s HB je, myslím dobrá strategie, jsou jiné, zvukem HB trochu podobné, na koncertě, v jednom aparátu, snadno přehoditelné.
grock

Příspěvek od grock »

Jen na doplnění Jazzmana- ta cena kytar v poměru k platu , to mě právě dojímá na dnešní situaci a proto nemůžu odolat a stále něco kupuji, na stará kolena :wink: . Já jsem svůj první Gibson koupil jako bazarový v 90. letech, byl to Custom z r.76 a mám ho včetně dokladů, stál v NY 600,- USD a clo do CSSR bylo 78kčs. :!: (Kupoval to tenkrát Pragokoncert).
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Tak hlavně tehdy byl asi jiný kurs dolaru a proto by bylo třeba zajímavější srovnávat to s US platem :)
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Les Pauly a archtops, byly a jsou drahé i pro Američany, proto SG, Juniory a Japonci, ale znáte muzikanty, když vidí kytaru, ani žrát nemusí :wink: Když Gibson před dávnými časy začal vyrábět Studio, přísahal, že je ze stejných materiálů jako Standard, jen ušetřili za drahou ruční práci. Věří tomu dnes ještě někdo? Těžko.
Srovnávat s platem Američanů je zbytečné, protože za jejich mzdu neděláme a co si budeme povídat, oni taky ne. Jestli je tam průměrný přijem pod 50 000 USD za rok a přitom na něj nedosáhnou ani vojáci v Afgánistánu, kde denně riskují krk, tak jej tam počítají asi stejně objektivně jako u nás :-) Na Čezu je taky průměrný plat jako hrom, jen Roman bral půl miliardy ročně, to se to pak průměruje a LES Paula si asi nekoupil :wink:
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jazzman píše:Jestli je tam průměrný přijem pod 50 000 USD za rok a přitom na něj nedosáhnou ani vojáci v Afgánistánu, kde denně riskují krk, tak jej tam počítají asi stejně objektivně jako u nás :-)
Průměr je průměr a počítá se všude na světě stejně :)
(Nicméně taky kvůli tomu se běžně u platů řeší kromě průměru i medián, který je u nás někde okolo 16 - 17 tisíc...)

Ty přepočty jsou ale celkově dost problematické. To ale není obsahem tématu...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“