co vy na cikánské G?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...

hrajete cikánské G, nebo "standard" jak je v učebnicích? a myslíte že je to zlozvyk?

Můžete vybrat 1 možnost

Zobrazit výsledky

vlkodrak
Kontaktovat uživatele:

co vy na cikánské G?

Příspěvek od vlkodrak »

kdybyste nevěděli, je to akord s použitím palce- velké E držíte palcem na 3. pražci a současně tlumíte strunu A, no a pak buď ukazovákem nebo prostředníkem (podle libosti, já prostředníkem) malé e na 3. pražci..
na španělu jsem se začínal učit s pomocí kamaráda- samouka, který hraje právě cikánské G, no a já to od něj chytnul. přišel jsem dokonce na to že se tak dá držet i G7- prostě ukazovákem malý ečko na prvním pražci :D se stejným postavením palce...a ptám se- co vy na to? je to zlozvyk, který zaslouží bez milosti přeučit? nebo tak mám hrát klidně dál?
Prince

Příspěvek od Prince »

Nemam rad drzeni strun palcem, protoze se mi to nelibi... nekdy je to ovsem nutnost, coz o akordu G neplati, hraju ho tak, jak je v "ucebnici" ale navic drzim i strunu H na tretim prazci. Ale velmi casto ho hraji tzv. "barre". Protoze mi to v dane situaci vic sedne.
Ibanez PF60SECE
impact

Příspěvek od impact »

Ty tomu říkáš cikánské G, já v tom vidím Hendrixe nebo Fruscianteho. :)
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

možná Hendrix nebo Fruscinate, ale bez milosti přeučit, fakt! :twisted:

zjistil bys časem, že tě to omezuje, v rychlosti i přesnosti hry. a pokud se to rozhodneš přeučit, tak co nejdřív, protože čím dýl to budeš hrát takhle, tím hůř se bude přeučovat... (vím co říkám :roll: spousty jiných zlozvyků jsem se zbavovala hoooodně těžko, ale stálo mi to nakonec za to, hraje se mi teď mnohem líp a daří se mi rychleji dělat pokroky... ale některý věci pořád ještě odstraňuju, jak si člověk něco blbýho zafixuje, je to na houby)

Obrázek
kytarová škola - pojeďte! :)
týden nebo víkend na horách s kytarama, večírky až do rána, s akustikou i elektrikou
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Palcem se přece správně nai hrát nemá ne? Na ZUŠkách se učí, že palec má být zezadu krku....
Já osobně to nesnáším a koho uvidím tak ho zdrbu jak malý děcko :-D
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

rozhodne preucit :) casem by te to dost omezovalo... samozrejme neni dobre lpet na presnem drzeni akordu uplne pri kazde prilezitosti, obcas se to proste vyplati chytnout jinak - kdyz treba nasleduje neco, na co se lip prechazi prave z jine nez stand. pozice prstu... to G ale rozhodne preuc... ikdyz ja palec v posledni dobe taky dost pouzivam, tak nejak jsem si zvykl tlumit s nim E strunu napr. pri A, C atd. kdyz hraju nejak masakroidne :twisted:
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Když už jsme u toho jak hrajete C? (kromě na 3. a 8. pražci barre, že :-D )
Docst lidí ho hraje bez malíčku na 3. pražci spodního E. Správně by se mělo s ním. A když ne, E senesmí hrát, nebo musí tlumit. Ale myslím že správně je to i s malíčkem.
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

KIWI píše:Když už jsme u toho jak hrajete C? (kromě na 3. a 8. pražci barre, že :-D )
Docst lidí ho hraje bez malíčku na 3. pražci spodního E. Správně by se mělo s ním. A když ne, E senesmí hrát, nebo musí tlumit. Ale myslím že správně je to i s malíčkem.
no, tón E ale do akordu C dur patří, tak by tam nemusel vadit (ve smyslu, že by to znělo ňák disharmonicky), ne? tón G už stejně hraju na prázdné gé struně, takže ten se na tom spodním E taky opakuje... takže jsi docela vzbudil mou zvědavost - proč by se to mělo hrát jen s tím malíčkem nebo vůbec?

Obrázek
týden nebo víkend na horách s kytarama, večírky až do rána, s akustikou i elektrikou
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

No nechci tady vzbouřit diskzui na téma "kwi je debil", ale pro mě osobně to zní kapičku kakofonnicky, když tam hraju hluboké E. Jasně že E do akordu patří. A možná se to tak dokonce může hrát...ale...s malíčkem to hrajou mistři. Třeba já :-D

jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

KIWI píše:No nechci tady vzbouřit diskzui na téma "kwi je debil", ale pro mě osobně to zní kapičku kakofonnicky, když tam hraju hluboké E. Jasně že E do akordu patří. A možná se to tak dokonce může hrát...ale...s malíčkem to hrajou mistři. Třeba já :-D
:lol: houbeles vzbouřit... jenom jsem byla zvědavá, proč tam patří to a ne ono... prostě když něco nevím, tak mě to štve, proto se ptám 8)

Obrázek
dig_dag
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dig_dag »

No, tak ja bych rek, ze to je otazka zvyku. Jestlize Hendrix hral a Frusciante hraje cikanske Gcko, pak je jim to asi pohodlny. :D Zkuste treba tendle akord zahrat bez palce: 133210 - to je zrovna od Fruscianteho - Californication, Hendrixe ted heldat nebudu, ale oba sou spickovy kytaristi a vedi co delaj - a kdyby chteli tak se to urcite preucej :lol:
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Však on člověk taky nemusí hrát přesně co voni :-D A takove jakord tam je? to ani nevim. A to jsem docel velkej fanoušek redhotů. I když spíše Fleaho :twisted:

qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

dig_dag píše:No, tak ja bych rek, ze to je otazka zvyku. Jestlize Hendrix hral a Frusciante hraje cikanske Gcko, pak je jim to asi pohodlny. :D Zkuste treba tendle akord zahrat bez palce: 133210 - to je zrovna od Fruscianteho - Californication, Hendrixe ted heldat nebudu, ale oba sou spickovy kytaristi a vedi co delaj - a kdyby chteli tak se to urcite preucej :lol:
no chudak Jim(m)y uz se asi nic nepreuci :lol: a Frusciantik je muj kytarovy panbuh - takze proti jeho drzeni G-cka nic nemam... ja palec neodsuzuju, sam ho pouzivam treba na to tlumeni a kdybych pro neho nasel i jine vyuziti, tak proc ne... je ale blbe, kdyz se nekdo uci hrat na kytaru a "obchazi" drzeni jinak naprosto primitivniho G-cka tady tim "ciganskym" chmatem :) protoze se boji, ze jinak by tam ty pazoury nedal..

jinak ja u C-cka E ani G nehraju, E tlumim... ale vsechno ma neco do sebe a kdyz to tam sedne tak to tam proste sedne, takze nezavrhuju nic, ani to ciganske G, ale urco bych ho nebral jako zakladni pro zacatecnika na kytaru
dig_dag
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dig_dag »

Flea je hodne dobrej basak - to poznam ikdyz na basu nehraju. Ma hodne sveraznej styl, a kdyz ho poslouchas, poznas ze to je Flea a ze nikdo jinej tak nehraje. Red Hoti sou bezvadn:D Ja taky moc nechapu jak Frusciante hraje ty jeho barecka, ale asi se mu hrajou dobre... :lol:
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

kdyz jsme u toho flea, tak me kdysi napadla jedna vec... ma opravdu docela sverazny styl hry a nekdy me prijde, ze neco hraje stylem jako kdyby to hral na trubku - on totiz predtim hral na trumpetu, tak jestli mu z toho treba neco nezustalo i na tu basu...
dig_dag
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dig_dag »

Videl sem video, kde hral na trubku... mazec - hral normalne, kupodivu pusou :D, a dejchal nosem... :D
Frusciante je taktez muj nejvetsi kytarovy buh, ale nechapu, proc ho tak "bavi" hrat palcem:D
To ja kdyz sem zacal hrat akordy, ihned (jelikoz mam celkem dlouhy prsty) mi palce zacal "sam od sebe" tlumit struny:D :lol:
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Frusciante je váš kytarový bůh? to se docela divím. Já ho mám rád, stejně jako redhoty, ale kdybych hrál na kytaru, nevím jestli yb to byl můj vzor. jasně hraje prasárny (nejen barre s palcem apod. :-) ) ale někteří hrají ještě líp.
A flea hraje na trubku ještě teď. Viz jejich koncertové jamy apod. Nevím jestli je to jeho trubka v Humbp De Bump, ale dobrý. :-)
ehm..jsem jaksi off topic, omlouvám se :oops:

dig_dag
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dig_dag »

naposledy budu off topic, slibuju :lol:
to KIWI: ja si taky myslel ze sem Frusciante moc libit nebude, ale zmenil sem nazor.... :D
Prince

Příspěvek od Prince »

K tomu tlumeni palcem ... delam to taky, u vetsiny akordu, kde se dolni E hrat nema ...
Ibanez PF60SECE
vlkodrak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlkodrak »

koukam že je to asi hezká prasárna, no to jsem zvědavej jak se to přeučim :( asi holt budu hrát barré i když se mi to v moc nehodí k obyč akordům..
to C hraju bez malíčku na velkým E, a jelikož se vybrnkává od struny A tak tam asi to velký E patřit nebude ne?
ale tak tlumení Ečka u akordů C, A, D..to je v pohodě, ne? :roll: to dělám taky :D
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“