Moderní klasická hudba

Vše o kapelách a hudebnících ...
Odpovědět
shoooter

Moderní klasická hudba

Příspěvek od shoooter »

lei píše:tedy kromě náhodné řady tónů různé výšky, jinými slovy, možná by to znělo podobně jako soudobá vážná hudba.
Tobě přijde vážná hudba jako náhodná řada tónů :shock: ???
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Improvizace, pentatoniky

Příspěvek od Nero »

lei, pokud jde o moderní klasickou hudbu, mám pro tebe tip na rozšíření obzorů... :wink:

recenze-alb-f60/philip-glass-orion-2005-t22727.html
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
arguit

Příspěvek od arguit »

Naposledy upravil(a) arguit dne 5.10.2012 10:13, celkem upraveno 1 x.
Godin A6 Ultra Koa
Godin Exit 22
Godin 5th Avenue Black
PRS SE Semi-Hollow
lei

Příspěvek od lei »

Samozřejmě je ta poslední věta legrace.

Ale zas tak daleko od pravdy myslím nejsem - vždyť co jiného je aleatorika? A jak jinak než netropický chaos působí ty složité vzorečky?

Jinak občas si něco vyposlechnu, nikoli tedy s gustem, ale se snahou o poučení a poznání, občas někdo nemůže na koncert Bergu a má předplatné, ale přiznám se, že tomu asi na chuť už nepřijdu a zamrznu u rané moderny.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Aleatorická hudba je ale jen jedním z mnoha směrů moderní klasiky...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
lei

Příspěvek od lei »

No já vím. I proto to byla nadsázka. Ale přece jen - který dnešní směr je takříkajíc "poslouchatelný"? Minimalismus? Leda ten, ale to je zas opravdu minimalistické řešení.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Kde pro tebe začínají ty dnešní směry? Za moderní klasiku považuju druhou polovinu 20. století a tam skládali i lidé jako Carl Orff, Igor Stravinskij, Dimitrij Šostakovič, John Williams, Ennio Morricone... A máš tu uskupení jako Kronos Quartet a podobně.

PetrPeter 1975 - 2008
lei

Příspěvek od lei »

Tak moderna začíná na začátku 20. století, to myslím ranou modernou (u nás pozdní Suk, Novák, Janáček), to je moc pěkné, i když takový Messiaen, to je někdy maso, to se nedá.

Mluvil jsem o soudobé hudbě, tak to je dejme tomu hudba posledních 30 let? Typ John Cage? Nebo jsou dnes nějací neoneoklasicisti? Slyšel jsem věci od O. Kukala, a to je hezké, i když nevím, nakolik to jde s dobou, není to typická "soudobá hudba". To, co pravidelně propaguje W. Dobrovská na Vltavě, a jako že jsem toho slyšel už tuny, to je tahání kočky za ocas. Ale vím, že jsou lidi, co se přes to překoušou a začnou to oceňovat.
Nero
Rádce

Re: Moderní klasická hudba

Příspěvek od Nero »

Pokud jde o české skladatele, tak vcelku zajímavé věci dává dohromady Vlidmír Hirsch, zkus ho. I když ho asi bude možné zařadit minimálně některými díly k minimalistům.

PetrPeter 1975 - 2008
lei

Příspěvek od lei »

Fajn, to zkusím. Což minimalismus mně osobně připomíná postupy obvyklé v "populární" hudbě, konkrétně různé takové ty gotické rocky a ambienty, ty starší rozplizlejší věci od Tiamatu, například. Takže minimalismus je takový popík, a proto se mi dobře poslouchá.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Akorát bych neřekl, že minimalismus připomíná Tiamat, ale že Tiamat se inspiroval u minimalistů. Přece jen on z těch dvou byl později :) Ale ano, minimalismus může být i slušně popový, viz Tiersenn. Na druhou stranu Reich nebo Adams popíkovatí opravdu nejsou :)

U mě jsou minimalisté také favorité, pokud jde o soudobou klasiku.

PetrPeter 1975 - 2008
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

Pro me je moderni klasicka hudba toto
AntaresX9

Příspěvek od AntaresX9 »

Mě tak napadlo jestli by se mezi moderní klasiku dali považovat kompozice od Nobua Uematsua (kdo hrál série Final Fantasy tak zná).

Jackson DKMG (Dimarzio D-Activator, PAF 36th anniversary)
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
Odpovědět

Zpět na „Skupiny a hudebníci“