Ahoj, kedze sa chystam na nakup nejakych krabiciek precital som si tu pripsevky o efektoch a o aparatoch a nie je mi jasna jedna vec. Ked som spravne pochopil tak skreslenie je zariadene na pre-ampe. Znamena to teda ze ked si kupim napriklad tuto krabicku http://www.audiotek.cz/product-16734-di ... h-hot-head obsahuje zaroven aj predzosilovac a lezie z toho signal ktory mozem strcit rovno do power-ampu?
Druha cast otazky - ked zapojim takuto krabicku medzi gitaru a kombo ktore ma pre-amp s modelingovym procesorom. Teda predpokladam ze pouzitelny je v tom pripadne jedine Clean kanal. Respektive ak ide z tej krabicky uz predzosielny signal, tak prechadza aj cez pre-amp v kombe alebo nie? Ako sa ten signal spracuvava a aky to ma vplyv na zvuk?
A ak ta krabicka nepredzosiluje zvuk tak aky je rozdiel ked ju zapojim pred pre-amp a ked ju za pojim az po nom do FX slucky? Teda asi to funguje len ak je spravny moj predpoklad ze pri pouziti krabicky nemozem pouzid skreslenia na predzosilovaci v kombe.
Celkovo tomu velmi nerozumiem a nie som si isty ci sa mi vobec oplati nieco kupovat tak budem rad ak mi to niekto vysvetli.
A este jedna drobna otazka nechcem zakladat nove tema - compressor sa hodi skor na pouzitie pri cistom/jemne skreslenom kanale alebo sa hodi aj na silnejsie metalove skreslenie?
Zbytečně si to komplikuješ.
Power amp má menší citlivost, takže se přímo do něj krabičky se signálem velikosti kytarového signálu přímo nezapojují. Powerampy mají i nižší vstupní impedanci, takže se do nich přímo kytary nezapojují, protože ty typicky potřebují vstup s vysokou impedancí (jinak hrají zak z...). Zjednodušeně tohle vynech, to je celkově zbytečná úvaha.
Ten uvedený distortion ani nemá použitelné korekce, aby ti správně připravil signál, notabene pokud ho přepneš na čistý, nemáš tam v cestě vůbec nic, co by zvuku pomohlo. Prostě to není dobrý záměr, pryč od něho. Musel bys mít třeba lampový preamp/modelingový preamp, který pustíš do power ampu.
Modelingové combo sice umí čistý i zkreslený, spíše je pak otázka, jestli bude lepší použít tento samostatný zkreslovač nebo přímo modeling zkresleného lampáče z toho comba. Případně nějaké menší zkreslení z comba (lehký crunch) a k tomu tuhle krabičku. Bez uvedení typu comba se nedá přesně říci, jestli tahle krabička k němu bude mít smysl, v řadě případů smysl mít nebude, bude stačit zkreslení z modelingového comba, v některých případech i modelingovému aparátu pomůže lehké dobarvení vstupu ze zkreslovače typu Tubescreamer s malým zkreslením.
Kytarový preamp upravuje úrovně signálu, impedance, umožňuje korekční (někdy efektové) úpravy, zkreslovací krabička signál samozřejmě pošle do preampu, obvykle v intenzitě běžného kytarového signálu, pouze u spec. aplikací, například pro přebuzení lampového předzesilovače se zvyšuje výstupní napětí ze zkreslovací krabičky výrazně nad úroveň kytarového signálu. Zkreslovací krabička není náhrada predzesilovače.
Zkreslovací krabička v efektové smyčce není standardně dobrý nápad. Dává se za kytaru, kam byla navržena, ve smyčce je signál, na který není navržena, takže nebude hrát tak, jak tvůrce zamýšlel, navíc je tam víc rušivých signálů a má tendenci zesilovat šumy a brumy z předzesilovače. Obvykle v tomto místě (efektová smyčka) je signál za korekcemi předzesilovače, což znamená obvykle totální degradaci zvuku přes takovou krabičku (přebuzení na basech), výstup z kytary je typicky středovější a na tento signál je krabička navržena. Prostě zkreslení patří za kytaru.
Kompresor je vynikající vynález, ale při podobných zkreslovacích krabičkách a velkém zkreslení bude zvyšovat náchylnost ke zpětné vazbě. Typicky se samozřejmě používá hlavně u čistějších a čistých zvuků, u některých lampáčů ale funguje dobře i pro zkreslené zvuky - tím myslím lehkou kompresi až za zkreslením nebo u zvukaře pro vyrovnání zvuku. U velkého zkreslení je zbytečné a kontraproduktivní zapínat kompresor ve formě kytarového pedálu hned za kytarou.
BTW... uvedená krabička má sice výstup do aparátu i do mixu, ale na výstupu do mixu je jen nějaká simulace reproboxu, možnosti nastavení malé, žádné zpříjemňující prostorové efekty, takže se přes to hůř cvičí třeba do sluchátek... Pokud by to mělo hrát doma do hifi bedýnek nebo do mixu, byl by lepší nějaký amp-modeling (Line6, V-amp,...)
Dakujem za skvele vysvetlnie, uz tomu myslim rozumiem lepsie.
Co s tyka tvojho prveho odstavca tak to ani tak nebol zamer, len som chcel pochopit ako to funguje a vysvetlil si mi to dobre.
Typ komba - jedna sa o Line6 Spider 30W. Skresleni ma plno, da sa z toho dostat celkom obstojne nastavenie tvrdeho zvuku a ma 12" reprak, kedze som ho zohnal za dost dobru cenu chcel som proste skusit ci nebude stat zato pouzit ho bez zkresleni a ako to bude zniet s tou krabickou aky bude rozdiel vo zvuku a podobne, ked to pustim s krabickou na cisty kanal a na kombe pojde len Reverb atd. A ku tej krabicke, tu som tam hodil len ako priklad lebo tam maju nejaku akciu 2+1 zdarma ale ked to budem fakt kupovat tak by som asi isiel do toho http://www.audiotek.cz/product-15077-boss-ds-1. Takze ide mi o to ci bude mat taka konfiguracia zmysel, pripadne by som mozno este vyskusal ten Compressor na cisty zvuk, tiez asi Boss.
Takze zhrniem zavery co som z toho urobil:
- Zkreslovacia krabicka nie je predzosilovac
- Zkreslovaciu krabicku je mozne pouzit aj s Gain-om na predzosilovaci, je to otazka vskusu a treba to vyskusat
- Zkreslovacia krabicka patri za gitaru a nie za preamp
Ano, přesně.
Co se Line6 III Spider, tak sice jsem se kdysi dostal do křížku s distributorem, když jsem na to psal recenzi, prostě reklamní slogany byly podle mne přehnané, ale použít se to samozřejmě dá. Největší slabinou byl reprák, takže místo investice do krabičky bych udělal investici do Celestionu V30, který ti ten zvuk z comba podstatně zlepší i bez dalších krabiček. Teprve pak bych řešil něco dalšího, ale co se DS-1 týče, tak nevím, jestli si k tomu nějak pomůžeš, asi bych se zatím na to vykašlal a pracoval jen s tím combem.
Ta 30W verze je ještě hodně ořezaná, tak uvidíš, co budeš potřebovat, je otázka, kolik a jak toho nahraješ na čistý, abys kompresor využil, řada lidí na začátku si ho koupí, ale často pořádně neví, co s ním, a než k tomu doroste, zase ho prodá. Já bych moc nespěchal s utrácením.
Pokud to budeš chtít do kapely, tak je to dost slabý, určitě bych v prvním pořadí upgradoval reprák, protože ty původní ve Spiderech jsou dost bláto.
Asi mas pravdu s tym utracanim Ja som fakt chcel tie krabicky len vyskusat, nie zeby som nutne potreboval iny zvuk, aj ked si myslim ze DS-1 uz je trochu investicia aj do buducna. Co sa komba tyka tak som hladal kombo na domace hranie a rozhodoval som sa medzi Crate FW15R a Peavey Rage 258, tam by mozno ta krabicka vynikla viac, pripadne este Roland Cube 15XL. Ale potom prisla vyhodna ponuka na toho Spidera a nechal som sa zlakat A je to IV nie III. V kzadom pripade som pocital s tym ze ho asi chvilu poskusam a potom predam, takze je mozne ze predsa len na doma zozeniem nieco s tych vyssie uvedenych. Najviac mi vadi ze to doma nemozem pustit nahlas a dusim to na nizkej hlasitosti. Ako to vidis s tymi dvoma (troma) vysie uvedenymi aparatmi? A inak fakt dakujem za rady, velmi si mi pomohol pri rozhodovani.
krabicky k tomu spideru nejsou prilis vhodny, to, co v nem mas, bude asi znit temer vzdy lip, nez kdyz pred to prasknes krabku, kor DS-1, jinde nez pred lampou to zni podle me debilne, neni to ono (muj nazor) setri prachy na velky amp a zatim si pohrej s tim co mas kdybys mermomoci potreboval naky krabky vyzkouset tak se zeptej nekoho v okoli, urcite ti rad neco puci a predvede
gloomyens píše:...a rozhodoval som sa medzi Crate FW15R a Peavey Rage 258, tam by mozno ta krabicka vynikla viac, pripadne este Roland Cube 15XL. Ale potom prisla vyhodna ponuka na toho Spidera a nechal som sa zlakat A je to IV nie III. ....... Najviac mi vadi ze to doma nemozem pustit nahlas a dusim to na nizkej hlasitosti. Ako to vidis s tymi dvoma (troma) vysie uvedenymi aparatmi? A inak fakt dakujem za rady, velmi si mi pomohol pri rozhodovani.
Crate a Peavey jsou analogy, Roland a Line6 modeling. Pokud jsi omezen hlasitostí a jde o domácí hraní, bral bych určitě modeling. Bude ti hrát dobře i do sluchátek, což u těch dalších neplatí. Jestli Roland nebo Line6 je samo diskutabilní, najdou se zastánci obou, teď mi sem někdo přitáhl nějakýho Roland Cube (modelingovýho), že přes to bude točit a žádný jaro to teda nebylo. Vypli jsme ho rychle a točil na něco z mých zásob (konkrétně na HD500, když chtěl modeling). Takže z těchto dvou bych při vědomí toho, jak jsi lehce naznačil styl, volil Spidera s tím, že bych v žádným případě nekupoval další krabice na zkoušku a radši ty peníze vrazil buď do vyšší modelové řady nebo do něčeho podobného, co bude mít za výsledek přímý vliv na kvalitu. DS-1 za vylepšení fakt nepovažuju.