Hrajeme swingovou muziku a retro pop, kde byla zejména v 70. letech využívána rytmická el. kytara jako tzv. "přiznávka" na lehké doby. Šlo o velmi charakteristický styl krátkého zvuku, obarvující rytmičák bicí soupravy, někdy dokonce jej kytara v měkčích pasážích nahrazovala. Jak docílit takového toho skleněně zvonivého zvuku, malinko připomínajícího tak trochu zvuk prázdného lahváče?
A mimo té přiznávky - Nevíte někdo dokonce, jaké kombinaci efektů bylo používáno ve filmové hudbě Zdeňka Lišky v druhé polovině 70. let?
příklad: http://www.youtube.com/watch?v=6XB54QJzWqk
Tipuji Phaser, kvákadlo, tremolo, delay? Ale v jakém pořadí? Věděl by někdo detailněji?
Myslím, že nějaký filtr - autowah, by to měl zvládnout. Např. EHX Q-tron, nebo Q-tron+, který má víc možností. Delay tam samozřejmě může být, zařazený samozřejmě až za filtr.
Jinak prosím moderátory o přesun do správné škatulky.
Tak v tehdejší době byla u nás o efekty docela nouze. Absolutním králem ve výbavě kytaristů - a to ultimativně rozšířeným - byl samozřejmě EH Small Stone. Ten měl dvě polohy na posuvném přepínači - v poloze Color se děje to, co myslíš (tedy doufám, že jsem se trefil). Ono to pak tak žbluňká, že mi z toho jde za chvíli hlava kolem, ale koneckonců v kapele jsme museli mít každý taky phaser (i když to bylo o něco málo později, než ten film)... Strašná doba, ale taky díky tý záplavě ho slyšíš na tolika nahrávkách...
Podívej se na tohle video a přetoč si ho na 3:15, kdy to přepne na Color on a pak o kousek dál to zrychlí a okolo 4.00 bude hrát asi podobné věci, co myslíš.
Jinak pak toho tady zas tolik nebylo... nějaký Schallery (Rotorsound), výjimečně MuTron II/III, automatický celkem otravný kvákadlo EH Doctor Q a Bass Balls... Doctor Q mne napadl jako varianta, kdyby ti nestačil můj předchozí tip, ale myslím, že to, co hledáš je EH Small stone s režimem Color On.
Souhlas. I nová nano verze EHX Small Stone hraje v té výraznější poloze Color s vysoko vytočeným Rate jako autowah. Jinak současný EHX Q-tron by měl de facto kopírovat zmiňovaný Mutron.