Alice (Carla Bissi), Itálie

Vše o kapelách a hudebnících ...
Odpovědět
nowacki

Alice (Carla Bissi), Itálie

Příspěvek od nowacki »

Kdo pamatuje italský pop 80-ých let, tak si určitě vzpomene na písničku Una notte speciale, kterou mají mimochodem na playlistu česká rádia doteď a kterou zpívá vynikající italská zpěvačka Alice. Bohužel si myslím, že povědomí o jejím díle je u nás omezeno jen na tuhle skladbu, která, paradoxně, není úplně typická pro hudbu, kterou dělala později a dělá dosud. Kdybyste se chtěli více seznámit, můžu doporučit k poslechu například skladby Nomadi, Tempo senza tempo, Open your eyes, In viaggio sul tuo viso, Ecco i Negozzi nebo z poslední doby Nata ieri či Orientamento.

Rád bych se pokusil touhle cestou zjistit, zde a jak je tato zpěvačka u nás ve skutečnosti známa. Mám ten pocit, když se většiny lidí zeptám, že ji skoro nikdo nezná, ale každému se její hudba potom líbí. Na Una notte speciale zabírá většinou každý.
nowacki

Re: Alice (Carla Bissi), Itálie

Příspěvek od nowacki »

Tak vážně nikdo nic...? Přiznám se, že mně to trochu překvapilo. Škoda. Máte-li zájem něco pěkného, a ne úplně běžného, a rozhodně ne obyčejného slyšet, Youtube je na dosah... České publikum tuto dámu zřejmě nezná, k vlastní škodě. Její hlas rozhodně patří mezi ty nejlepší, které dnes znějí. Italové by nejspíše řekli "La sua vocalita e straordinaria...".
okon

Příspěvek od okon »

Nechtělo se mi, ale nakonec jsem se zaregistroval, abych mohl vzdát hold této úžasné zpěvačce a ženě. A taky abych poděkoval NOWACKImu, že na ni upozornil a abych mu dal najevo, že není osamocený obdivovatel. Tu holku miluju do dnes, byť jsme už postarší. Vlastně jsem ji znovu objevil poté, co jsem zaslechl v rádiu Una notte speciale a se slzou v oku zavzpomínal. Rovněž nechápu, že má tak málo prostoru v našich médiích a ani na Wikipedii nemá stránku. Mocný Google také o ni mnoho neprozradí...
Tak ještě jednou dík pro NOWACKI a poděkování a obdiv signora Carla Bissi.
nowacki

Příspěvek od nowacki »

No tak sláva! Já už nedoufal, tak jsem se sem nějakou dobu nedíval... Díky za příspěvek. Moje nejzazší vzpomínka spadá do roku 1981, když jsem v záznamu Sanrema v ČST viděl její vítěznou Per Elisa. Ta písnička mi tehdy připadala velmi zvláštní. Na Youtube je k vidění stejně jako sousta dalších. Ale Alice má stránku na wikipedii, na it. a myslím, že i na en. Letos v září byl otevřen oficiální web http://www.alice-officialwebsite.com , nejaktuálnější monitor je na blogu http://aliceedintorni.blogspot.it , ten je tedy italsky, ale moc se mi líbí taky blog http://temposenzatempo.wordpress.com , který je nově psaný i v angličtině pro fanoušky v zahraničí.

S tím prostorem v našich médiích to není nic divného, u nás vládne hudba anglosaské provenience, což je jedna věc a druhá je společná všude na světě, že to, co je vysíláno je samozřejmě určeno plošnou poptávkou. Carla sama v rozhovorech zmiňuje, že si je vědoma toho, že její hudba je pro velkou část médií málo komerční. Její muzika od druhé poloviny 80. let až do dneška se taky liší od Una notte speciale i od toho, co spadá do začátku 80. let. Poslední album, Samsara, vyšlo letos v září. Její úžasná kariéra úspěšně trvá víc než 40 let, od prvního vystoupení v Sanremu 1972 s Il mio cuore se ne va (http://www.youtube.com/watch?v=ahbOW8WtqUM) až do loňské, a dále i letošní, tour se Samsarou (Itálie, Německo, Rakousko).

Mimochodem, nejenom, že je skvělá interpretka - zpěvačka a pianistka, ale je i skladatelka a píše nádherné texty. Ona je uvěřitelná, myslím, jako poctivá v tom, co dělá, těžko to nějak jinak vystihnout přesně ... Fascinuje mně, co dokáže člověk obdařený takovým talentem vytvořit.
Ostrovanka
Nový uživatel

Příspěvek od Ostrovanka »

Mám radost, že jsem (náhodou) narazila na někoho, kdo nejen zná Italku Alici (Carla Bissi), ale má ji taky rád. Kdysi u nás vycházely její - ještě "normální gramofonové" desky a já je mám, nikdy se mi neomrzí, akorát je už nemůžu poslouchat, protože není na čem. SAHÁNÍM S NÍ JAKÉKOLI CD, bohužel když už na netu najdu, je "nedostupné". Osobně ji považuji za NEJ zpěvačku na světě, kvůli barvě hlasu, rozsahu a tomu, jak umí (a asi taky proto, že miluju italštinu). Také mám bohužel zkušenost, že když se někoho na Alici zeptám, nikdo ji nezná. A přitom je tak výjimečná - mně se líbí snad všechny její písně, vždycky je to originální, neotřelé a "neozpívá" se mi to ani po letech.

okon:
také jsem se zaregistrovala po kratším váhání jen proto, abych mohla přispět na téma ALICE. Také jsem už postarší a také její písně miluju dodnes, snad dokonce ještě víc než v mládí. Na ni se prostě nedá zapomenout, je úžasná. Díky všem, kdo tu o ní mluví, mám radost, že nás je víc :-)
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Poslechl jsem ukázky, působí na mě naprosto tuctově a nezajímavě. Co se mi ale líbí je, že si někdo vzpomněl. Každý interpret touží přesně po něčem takovém.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Odpovědět

Zpět na „Skupiny a hudebníci“