Jak počítat 15/16 takt a podobné zvrhlosti.

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Jak počítat 15/16 takt a podobné zvrhlosti.

Příspěvek od Graywolf »

Stručně: Jak si klepat/kývat/jinak počítat patnácti šestnáctinový takt.

Celý příběh: Před nějakou tou dobou jsem se konečně dokopal nacvičit všechny věci co hrávám na živo s tím že si jsem schopen celou dobu poctivě klepat doby. A mám silnej dojem že na mě to hodně zpřesnilo, a je to dost slyšet i na poslech. Rád bych u toho zůstal, ale poslední dobou se setkávám s náročnějším taktováním na počítání.

7/8 by ještě šlo. Tam jako počítání beru jak klepnutí nohou dolů, tak zvednutí nahoru. Sudý takty teda začínaj zvednutím nahoru, ale pokud je ve skladbě takových taktů sudej počet, což zatím všude bylo, tak se to pak krásně vyjde a plynule naváže na zbytek. Není problém.

Průser je u 15/16. Klepat si každou šestnáctinu, to by mi asi upadla noha, odhadování je nepřesný a podvědomně sklouzávám do 4/4. Nemá někdo tip jak na to?
piranha90
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak počítat 15/16 takt a podobné zvrhlosti.

Příspěvek od piranha90 »

Základem je, aby ti v hlavě tikaly šestnáctky. Pak třeba klepej nohou na každou první dobu, kdy u posledního taktu máš jakoby 3/4, zkrátíš ho.
Polopaticky:
A-akcent
- doby

A - - - A - - - A - - - A - - a opakuješ.
takže to bude vypadat nějak tak
15/16:

A - - - A - - - A - - - A - - A - - - A - - - A - - - A - - A - - - ...
je to přeci brnkačka :)

Martin Šuk - Concert Guitar Master Grade 2013 smrk+ palisandr
Seagull S6 Folk, cedr + divoká třešeň
Fender Standard Telecaster + Dimarzio Ritchie Kotzen pickups
Roland AC-60 Rosewood
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Graywolf píše:Stručně: Jak si klepat/kývat/jinak počítat patnácti šestnáctinový takt.

Celý příběh: Před nějakou tou dobou jsem se konečně dokopal nacvičit všechny věci co hrávám na živo s tím že si jsem schopen celou dobu poctivě klepat doby. A mám silnej dojem že na mě to hodně zpřesnilo, a je to dost slyšet i na poslech. Rád bych u toho zůstal, ale poslední dobou se setkávám s náročnějším taktováním na počítání.

7/8 by ještě šlo. Tam jako počítání beru jak klepnutí nohou dolů, tak zvednutí nahoru. Sudý takty teda začínaj zvednutím nahoru, ale pokud je ve skladbě takových taktů sudej počet, což zatím všude bylo, tak se to pak krásně vyjde a plynule naváže na zbytek. Není problém.

Průser je u 15/16. Klepat si každou šestnáctinu, to by mi asi upadla noha, odhadování je nepřesný a podvědomně sklouzávám do 4/4. Nemá někdo tip jak na to?
Pořiď si nějaký chytřejší metronom - je to s ním jednodušší a přesnější. Klepání potom přijde přirozeně - ten metronom tě nepustí.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

No, tikání šestnáctin si supluju tím že pravačkou lítám šestnáctiny ve vzduchu nad strunou tam kde nehraju. V rovných rytmech mě to zajišťuje že mám vždycky na dobu úder dolů, tak tam ty akcenty sedí líp.

Jinak, u toho nepravidelnýho klepání nohou je průšvih ten, že člověk nehraje podle toho jak klepe (což ho srovná do latě :) ), ale klepe podle toho jak hraje, což se mi zdá být jen tak pro pocit, že člověk tou nohou něco dělá. Nepravidelý klepání podle mě moc přesnosti nezajistí.

Spíš přemýšlím si to počítat jako střídání 7/8 a 8/8 kdy se to obrací vzhůru nohama. Budu muset klepat jen každou druhou šestnáctinu, a budu klepat pravidelně.

Jinak, pasáž u které to teď řeším je v tempu 90, tak kdybych si měl klepat každou šestnáctinu, tak bych jel jednou nohou to co by jel metronom se čtvrtinama na 360. To bych měl nohy jak maratonskej běžec a ještě bych se v tom asi nestíhal orientovat.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Graywolf píše:Jinak, pasáž u které to teď řeším je v tempu 90, tak kdybych si měl klepat každou šestnáctinu, tak bych jel jednou nohou to co by jel metronom se čtvrtinama na 360
Meronom nemusí, a ani nemůže (360 bpm neumí), ťukat každou 1/16. Ale může třeba ťukat každou lichou, (takže co ťuk, to úhoz dolů), a hlídá (jiný zvuk) vždy první dobu v taktu (nebo akcent) apod. Dig. metronomy toho umí hodně, a dá se cvičit různě.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

No jo, ale takt musí být u metronomu pořád stejný, ne? A co když se ti střídaj lichý rytmy s normálníma?
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Jester píše:No jo, ale takt musí být u metronomu pořád stejný, ne? A co když se ti střídaj lichý rytmy s normálníma?
• Metronom: Tempo: = 30-250 (s přesností ±0,1%), Doba: 0-9, 2+3, 3+2, 3+4, 4+3, 4+5, 5+4, 5+6, 6+5, 6+7, 7+6, 7+8, 8+7, 8+9, 9+8 (24 druhu), Rytmus: čtvrťová nota, 8-inová nota, 8-inová pomlka s 8-inovou notou, triola, triola s pomlkou uprostřed, 16-tinová nota, 16-tinová pomlka se 16-tinovou notou, CLAVE1, CLAVE2 (9 druhů – viz originální manuál)
Ty metronomy umí hodně, ale asi ne všechno. Jak to použít je ale vždy na hráči.
Potom jde ještě použít on-line, nebo softwareový metronom.
http://kytary.cz/boss-db-30/HN073938/
http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=& ... 7w&cad=rja
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

Ohledně metronomu díky za rady, ten bossáckej db30 dokonce i mám, ale spíš mi šlo o to vlastní klepání nohou. Metronom schová spoustu drobných rytmikcých odchylek který až s vlastním klepáním vylezou napovrch. Je strašně nepřirozený dát úder malinkatej kousíček vedle vlastního klepnutí nohou (zatímco být o malinkatej kousíček vedle metronomu je pro spoustu lidí zcela přirozený :) ). Takže, když se člověk naučí klepat si přesně a dobře doby, a hrát s tím klepáním, je to na přesnosti dost cítit.

Otázka tedy ani tak nebyla, "jaká techniká vychytávka bude umět počítat 15/16 místo mě, abych to do toho mohl hrát, naposlouchat si a pak to uměl nějak imitovat?" ale "jak si to mám počítat já sám?"
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Graywolf píše: Metronom schová spoustu drobných rytmikcých odchylek který až s vlastním klepáním vylezou napovrch. Je strašně nepřirozený dát úder malinkatej kousíček vedle vlastního klepnutí nohou (zatímco být o malinkatej kousíček vedle metronomu...
S tím se nedá souhlasit. Je to obráceně.
Metronom nic neschová, pokud nejsi hluchej (potom by nemělo cenu dál to rozvádět). Naopak jak si psal, člověk má tendenci upravit klepání podle toho jak hraje - tudíž špatně.
člověk nehraje podle toho jak klepe (což ho srovná do latě :) ), ale klepe podle toho jak hraje
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

Když to je obráceně tak je to špatně a zbytečně. Ta citace je vytržená z kontextu (odmítnutí nepravidelnýho klepání, protože tam už k tomu dojde, a v té souvislosti to bylo napsaný).

Jak jsem říkal, prve se člověk musí naučit klepat stabilně a přesně. Na to se samozřejmě metronom hodí. Ideální cvičení je třeba klepat si paličkama do tichýho metronomu. Mělo by to být nastavený tak, že když člověk klepne naprosto přesně, neslyší metronom vůbec. Jakmile ho uslyšel tak trochu ujel. Krása tohodle je, že člověk musí tempo držet uplně sám, a přesně.

Pokud člověk do metru jen normálně hraje, většinou si všimne jen těch větších záserů. Ne detailů.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Graywolf píše: člověk musí tempo držet uplně sám, a přesně.
Možná mluvíme každý o něčem jiném, já nepoužívám metronom (primárně) abych udržel tempo, ale abych zahrál takt (složitější) rytmicky správně (když se to učím) a později rytmicky přesně (když to cvičím).
Zejména tóny hrané levou rukou (slide, hammer, pull) a tóny těsně před nimy a po nich (natož když jsou hrány jen jako ozdoby) má člověk sklon přirozeně zkracovat či natahovat.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Graywolf píše:Stručně: Jak si klepat/kývat/jinak počítat patnácti šestnáctinový takt.

Nebude to problém, pokud máš kompjutr, což zřejmě máš... jestli sem tedy nepíšeš z telefonu. :wink:
Nejefektivnější je naklikat si midku a zacyklit si přehrávání a zkoušet hrát do toho, začít třeba s pomalejším tempem a zrychlovat a časem si to zafixuješ/zautomatizuješ, mozek to pak sype sám. :wink: Pro metro používám perkusivní zvuky typu woodblock, cowbell, atpod. můžeš si snadno zvýraznit 1. dobu a vůbec si to udělat jak ti bude nejlépe vyhovovat. Není ani od věci si pro usnadnění naklikat třeba dotyčnou basovou linku toho partu, je to zábavnější a lépe se na rytmus zvyká.
Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Já osobně jsem přestal počítat, protože jsem se nikdy nemohl pořádně dopočítat :D Vše začalo když jsem koupil sedmu a začal hrát Meshuggah a Periphery, kde jsou samé polyrytmy, synkopy a nevím co všechno. Zjistil jsem, že nejlepší pro mě osobně je, jak se říká, cítit ten grův a pak ani nemusím nic počítat :)
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Fade píše:Já osobně jsem přestal počítat, protože jsem se nikdy nemohl pořádně dopočítat :D Vše začalo když jsem koupil sedmu a začal hrát Meshuggah a Periphery, kde jsou samé polyrytmy, synkopy a nevím co všechno. Zjistil jsem, že nejlepší pro mě osobně je, jak se říká, cítit ten grův a pak ani nemusím nic počítat :)
No, za sebe bych poznamenal, že jedna věc je do podobných taktů riffovat a něco jiného do toho vymýšlet a hrát sóla či vrstvit melodie. :wink:
wreptile
Bandzone: http://bandzone.cz/ghostface

Příspěvek od wreptile »

Když se tyto věci učím, snažím se je hlavně naposlouchat. Zapamatovat si a hlavně ústy interpretovat ten groove, když to zvládneš "odzpívat" přesně, zvládneš to i zahrát...
Kytara: Epiphone SG G400 | Kawai Aquarius s krkem Jackson
Basa: Squier Precision Bass modded
Snímače: DiMarzio Tone Zone, Kawai zebra hb
Box: Marshall 1936
Hlava:Randall RH 50T
Efekt: Joyo Vintage Overdrive, KOKKO Compressor, Rowin Noise Gate, Twinote Boogie Distortion, Boss SD-1, Artec Analog Delay, Behringer DD300, KOKKO Linear Boost
Bezdrát:AKG WMS40 Pro
GHOSTFACE - rock 'n' roll / post hardcore
http://bandzone.cz/ghostface
KOFE-IN - pop / rock
http://bandzone.cz/kofein
Slayertplsko

Příspěvek od Slayertplsko »

wreptile píše:Když se tyto věci učím, snažím se je hlavně naposlouchat. Zapamatovat si a hlavně ústy interpretovat ten groove, když to zvládneš "odzpívat" přesně, zvládneš to i zahrát...
Tak nejak. Urcite je to nejake zlozene alebo aditivne metrum, cize napr. (3+3+3+3+3)/16. Urcite nie je dobou sestnastina a urcite si nemas tu tukat, ved to je blbost. Zrejme to ma pat dob po tri 16ky, cize jedna doba je osmina s bodkou (podobne ako 6/8, 9/8 ci 12/8). Ale mozno je to aditivne metrum a doby su rozne dlhe, to neviem povedat, kym nepocujem tu vec.
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

Díky všem za názory. Nepočítání vůbec a naučit se to odposlechnout je to čemu jsem se chtěl vyhnout (důvody by byly na kratší slohovku, a asi je to i dost subjektivní záležitost). Každopádně, počítání jako složeniny zní mnohem líp. Popravdě, brát 15/16 jako 5*3 noty mě vůbec nenapadlo a rozhodně to zkusím použít. Jen tam bude problém s přechodem na pasáže ve 4/4.

Konkrétní pasáž kterou jsem zrovna řešil (i když mě otázna zajmá spíš obecně) je http://www.imagehosting.cz/images/1516.png . Třikrát zapsáno to stejný. Nakonec jsem skončil u toho že si taktování počítám tak jak je to v tom posledním zápisu (aspoň u prvních dvou taktů vychází základ akordu na pro mě první, což se hraje o dost příjemněji).
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“