Odborná rada pri kúpe huslí
Pravidla fóra
Odborná rada pri kúpe huslí
Dajú sa nejakým spôsobom zhodnotiť husle len podľa štítku a obrázkov? Proste ak si pozriem nejaký inzerát, nájde sa tu človek, čo by mi vedel povedať, či sú husle hodné danej ceny? Uvažujem o kúpe niečoho okolo 500€ (približne 13000kč) a určite by sa dalo cez inzerát kúpiť aj lacnejšie, pričom ale skutočná hodnota by bola vyššia. Alebo máte niekto radu po akých husliach sa pozerať v danej cenovej relácii?
Re: Odborná rada pri kúpe huslí
Nedají.... Nenajde...Azuritko píše:Dajú sa nejakým spôsobom zhodnotiť husle len podľa štítku a obrázkov? Proste ak si pozriem nejaký inzerát, nájde sa tu človek, čo by mi vedel povedať
A ako mám na to ísť? Nájsť odborníka, respektíve majstra husliara čo husle opravuje aj predáva? Či ani to neni najlepší spôsob?
Obětuj par korun(€) za kafe(lahvinku) a vem sebou zběhlého hráče(učitele z lidušky)... Chceš něco nemálo utratit a šlápnout do h..na by bylo škoda,ne? Pokud tedy nechceš nakupovat třeba z USA,UK apod.
Lahvinku to sa mi zamlúva
Ale potom každé budú znieť dobre
neee vážne. Hmmm asi horšie husle ako mám určite nekúpim, len nechcem sa nechať nachytať. Huslistu nepoznám, ostáva mi asi fakt len majster husliar, u ktorého snáď kúpim a neoklame ma. Ale možnno by niekto vedel poradiť aké staré a od akého majstra by som mal pozerať husle za mnou uvedenú cenu. Predsa len už to nieje minimum, snáď sa dá za tú cenu kúpiť niečo trošku lepšie ako Valencia za 3000kč...
Vloni na podzim jsem kupoval housle v ceně do 20k. Přemýšlel jsem podobně jako ty - když půjdu k houslaři, ukáže mi housle té ceny. Pokud budu hledat po inzerátech, můžu třeba náhodou dostat stejně kvalitní nebo kvalitnější (zvukově) housle za půlku. Jenže to má ten háček, že tu kvalitu neumím zcela sám posoudit (u těch, kam jsem se mohl dojet podívat), když kupuješ housle, musíš je slyšet i z dálky, ne jen když na ně hraješ ty. Takže jsem vzal kamarádku houslistku, a omrkli housle u houslaře (protože na to aby se mnou běhala za každým inzerátem, navíc ne v místě bydliště, to nešlo). A můžu říct že ani z těch několikerých, ze kterých jsme vybírali, tak zvukově stály opravdu za to asi dvoje. Je pravda, že každému sedí a líbí se něco jiného, ale moje rada je- opravdu je nekupuj sám, zkus sehnat někoho, kdo hraje.
Můžeš zrovna trefit na ošklivé housle, bez žíhání, "noname" nebo kopie, a můžou mít relativně krásný, vyrovnaný zvuk (v té ceně, asi nebudou mít zvuk jako mistrovské housle za 100k), stejně jako na pohled nádherné housle, které nehrají nic moc. A to klidně vedle sebe postav dva kousky od "stejného" tvůrce. Žádné dvoje housle nejsou stejné. Podle obrázku nepoznáš krom zvuku ani skryté vady, někdy nai nejsou vidět praskliny z fotek, takže bys mohl pěkně naletět...
edit: jo a máš pravdu, než Valencie, to budou dobré jakékoliv starší housle nečínské výroby. Někde jsem tu na fóru četl jak někdo zvuk těhle levných houslí přirovnal "znějí jako konev"

Můžeš zrovna trefit na ošklivé housle, bez žíhání, "noname" nebo kopie, a můžou mít relativně krásný, vyrovnaný zvuk (v té ceně, asi nebudou mít zvuk jako mistrovské housle za 100k), stejně jako na pohled nádherné housle, které nehrají nic moc. A to klidně vedle sebe postav dva kousky od "stejného" tvůrce. Žádné dvoje housle nejsou stejné. Podle obrázku nepoznáš krom zvuku ani skryté vady, někdy nai nejsou vidět praskliny z fotek, takže bys mohl pěkně naletět...
edit: jo a máš pravdu, než Valencie, to budou dobré jakékoliv starší housle nečínské výroby. Někde jsem tu na fóru četl jak někdo zvuk těhle levných houslí přirovnal "znějí jako konev"
VIem ako spoznať skrytú prasklinu, pričom na mojich valenciach nieje už ani skrytá, je silne viditeľná
preto potrebujem niečo kvalitnejšie, ale je tých huslí naozaj mnoho a vyznať sa v tom nieje ľahké. Len naozaj nikoho nepoznám. Možno niekoho, kto pozná niekoho, kto by o tom mohol čosi vedieť. A keďže to nebudú majstrovské husle za 100k, tak to musím natrafiť na sólidného chlapíka, čo nebude chcieť zarobiť na ničom... Dá to ešte prácu získať husle, ktoré budú stáť za svoju cenu a nebudem z nich sklamaný....
Ahoj, za 3000Kč se dají při troše štěstí sehnat housle, na které nějaký ten rok pohraješ a ještě je bez ztráty prodáš. Myslím tím opravdové housle, ne nefunkční dekoraci ala Valencia. Učitele ze ZUŠ jako poradce bych si dobře vybral, většina z nich - aspoň dle stavu jejich vlastních houslí - ví o nástroji dost málo. Když už takhle naslepo někoho vybrat, je lepší nějaký člen orchestru, komorního souboru (samozřejmě profík, ne z ochotnického komorního souboru barokní hudby). Tam je větší šance, že ti dobře poradí. A pokud bude mít VŠ na housle, tím lépe, na konzervatoři většině na kvalitě nástroje nesejde, nebo se o ni nezajímají, protože jim ho koupí třeba rodiče. Na VŠ už se to řeší víc.
Nemusíš kupovat nástroj za 100 000, ani za 20 000, kvalita zvuku dejme tomu starších houslí v rozpětí 10 000 - 40 000kč může být shodná, ale housle se můžou lišit dle cen houslaře, kvalitou materiálu, stářím, to je různé. A ani známý houslař nemusí být zárukou lepšího zvuku. S dále stoupající cenou neroste kvalita zvuku lineárně, tedy housle za 200 000kč určitě nehrají 2x lépe než za 100 000, a u high end nástrojů je to vyložené snobství - zahrál jsem si už na 3 originální nástroje od Stradivariho a můžu posoudit.. Obecně lze určit podle fotky housle nekvalitní v nejnižší cenové relaci, ale to je vše, se zvukem ti opravdu nikdo nepomůže. A bohužel, dnes narazíš dříve na dvojhlavé tele, než na člověka, který na tobě nebude chtít vydělat. Nicméně, než začneš vnímat kvalitu zvuku houslí jako limitující pro tvůj další houslový rozvoj, to si ještě pěkných pár roků počkáš. U houslí jako u žádného jiného oboru platí, že řečmi na stradivárky ještě nikdo nic nezahrál
Nemusíš kupovat nástroj za 100 000, ani za 20 000, kvalita zvuku dejme tomu starších houslí v rozpětí 10 000 - 40 000kč může být shodná, ale housle se můžou lišit dle cen houslaře, kvalitou materiálu, stářím, to je různé. A ani známý houslař nemusí být zárukou lepšího zvuku. S dále stoupající cenou neroste kvalita zvuku lineárně, tedy housle za 200 000kč určitě nehrají 2x lépe než za 100 000, a u high end nástrojů je to vyložené snobství - zahrál jsem si už na 3 originální nástroje od Stradivariho a můžu posoudit.. Obecně lze určit podle fotky housle nekvalitní v nejnižší cenové relaci, ale to je vše, se zvukem ti opravdu nikdo nepomůže. A bohužel, dnes narazíš dříve na dvojhlavé tele, než na člověka, který na tobě nebude chtít vydělat. Nicméně, než začneš vnímat kvalitu zvuku houslí jako limitující pro tvůj další houslový rozvoj, to si ještě pěkných pár roků počkáš. U houslí jako u žádného jiného oboru platí, že řečmi na stradivárky ještě nikdo nic nezahrál
Pokud máte dotaz ohledně houslí nebo hry na housle, pošlete klidně SZ. Ohledně smyčcce samozřejmě taky :O)
Síce som nikdy na iných husliach ako na Valenciách nehral, ale som si istý, že zvuk takmer na hocakých iných husliach bude lepší. A to ešte mám aj vadu v spoji... A už dlhšie sa mi zdá, že zneujú lepšie len pri určitej teplote. A nechcem pozerať husle za obrovské peniaze, kľudne ak budú stáť aj tých 3000 a budú stáť za to, tak to beriem. Len to, že sám to veľmi neposúdim, zrejme každé mi budú znieť lepšie ako moje
Poznám ľudí čo sú na VŠ ale nie na husle, no možno by mohli poznať niekoho, kto hrá v orchestry alebo študuje na husle. Nejak to snáď zariadim. Len fakt sa bojím toho, že sa nechám oklamať, čo naozaj robí takmer každý v dnešnej dobe a pri husliach to ani nieje ťažké...
však píšu, že Valencia nemá s houslemi nic společného
odkud jsi? Mám dost známých po orchestrech v čr i sr.
Pokud máte dotaz ohledně houslí nebo hry na housle, pošlete klidně SZ. Ohledně smyčcce samozřejmě taky :O)
Poslal som PMkmoch123 píše:však píšu, že Valencia nemá s houslemi nic společnéhoodkud jsi? Mám dost známých po orchestrech v čr i sr.