Problémy v oblasti zvukových karet
Pravidla fóra
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Problémy v oblasti zvukových karet
Jaký je použit ovladač zvukovky? A pro srovnání - jaký byl použit u PreSonus?
P.
P.
Karta PreSonus fungovala perfektně a proto jsem si koupil Roland
... Ale nechme to být. Vše bude jen ovladačema. Nová karta - jiné ovladače. Musí se ti objevit v audio devices jako nové zařízení. Můžeš pak přepínat mezi PreSonus a Roland. Obě zároveň nepoběží. Ale střídání klidně.
Nejjednodušší program na nahrávání je Wavosaur. Aspoň u mě. Ale neumí vícestopé synchronní nahrávání. Jen jednotlivé stopy. Ale má bezva výbavu a umí používat i externí pluginy.
Na vícestopé nahrávání ten tvuj Audacity. Nic jednoduššího a srozumitelnějšího jsem si neviděl. Kristal Audio Engine taky ujde, ale už je tam nějaké routování, přepínání.

Nejjednodušší program na nahrávání je Wavosaur. Aspoň u mě. Ale neumí vícestopé synchronní nahrávání. Jen jednotlivé stopy. Ale má bezva výbavu a umí používat i externí pluginy.
Na vícestopé nahrávání ten tvuj Audacity. Nic jednoduššího a srozumitelnějšího jsem si neviděl. Kristal Audio Engine taky ujde, ale už je tam nějaké routování, přepínání.
Bolševik metalu nepřál, o to víc jsme se v něm snažili. (Aleš Brichta, 2025)
Potřeboval jsem kartu schopnou nahrávat 4 stopy současně. Můj malý skvělý PreSonus Firestudio mobile dosluhuje a umí jen 2 stopy. Dlouho jsem váhal jakou zvukovku koupit. Roland Rubix44 za 5 tisíc Kč, nebo Steinberg ur44 skoro 7 tisíc. Zvolil jsem příznivý poměr mezi kvalitou a cenou. Nainstaloval jsem ovladače a nastavil jsem vše jak má být, ale na Audacity (poslední verze) to prostě dobře nefunguje. Ano, mezi kartami bez problému přepnu na starý PreSonus a ten nahrává a přehrává bez problémů, ale jak jsem už psal: Umí jen 2 stopy a stářím mu odcházejí potenciometry a do nahrávání občas začíná pouštět ruchy. Chtěl bych jednoduchostí podobný program, který by zvládal Roland Rubix44 a nahrával bez problémů v plné kvalitě 4 stopy současně. Představoval jsem si to takto: Přímo do karty zapojím 4 mikrofony, ty se budou nahrávat rovnou čistě do 4 stop. Zároveň vývodem z karty vytáhnu mikrofony do mixu každý zvlášť. Při nahrávání potřebuji současně přehrávat v Audacity stopu s hudebním podkladem tu potřebuji dostat výstupem do mixu ideálně také zvlášť. U preSonusu jsem přehrávanou stopu pro poslech naroutoval jen do sluchátkového výstupu. To proto, abych mohl jak na zkouškách tak při vystoupení zvučit poslech. U Roland Rubix44 nic takového nastavit nelze. Nevím, jestli jsem to správně popsal. Mám mix Spirit FX8. Obávám se, jestli lze z karty vytáhnout každý mikrofon zvlášť do mixu. Funguje to u jiných karet se čtyřmi vstupy, že by bylo možno monitorovat, tedy stáhnout do mixu všechny 4 vstupy zvlášť? Váhám jestli kartu nevrátit a jestli to co potřebuji zvládá Steinberg ur44, nebo jiná zvukovka?
Moc děkuji za rady.
Moc děkuji za rady.
Naposledy upravil(a) Hof dne 9.11.2020 14:23, celkem upraveno 1 x.
Použil jsem vždy poslední ovladače ze stránek výrobce Roland a PreSonus a instaloval podle návodu. Myslím, že nastavení je správné a že problém je v případě Roland Rubix44 jen ve spolupráci s Adacity, který jsem zvyklý používat. Virtualní mix a nastavení Rubix44 na rozdíl od PreSonusu nemá. To mě nepříjemně překvapilo, protože s ním se dalo hodně nastavit a měnit vstupy a výstupy. Jinak jsem se rozepsal o tom co potřebuji vyřešit v dalším příspěvku. Díky za rady.

Telegraficky: To, že ti karta funguje blbě nesouvisí s Audacity. Tam máš prostě nějakej konflikt spíš HW. Máš dostatečný výkon počítače? Správnou verzi Win? Pokud hledáš program DAW, u karty by měl být přiložený Cubase LE. Ale ta registrace po webu je martyrium. To routování se 4 mikrákama by mělo jít. Karta má 4x out, tak asi ano. Na to co popisuješ to je dobrá volba, myslím.
https://www.steinberg.net/en/products/a ... loads.html
https://www.steinberg.net/en/products/a ... loads.html
Bolševik metalu nepřál, o to víc jsme se v něm snažili. (Aleš Brichta, 2025)
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
A nema ten mix nahodou na nekterych kanalech direct out? Ze by bylo lepsi zapojit mikraky do mixu a z direct out do zvukovky. Nejaky staricky Behringer co mame tohle umi, prvnich 8 kanalu je vyvedeno jeste pred korekcemi ven na jacky.
Hraju výhradně na šrot.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Takto jsem dotaz nemyslel. Chtěl jsem zjistit typ ovladače (systémový ve Win, ASIO, ...). Jak píše torst, pokud je to stejný typ ovladače, tak i osobně nevidím důvod, proč by to nemělo fungovat (ale počítače si dělají co chtějí - víme všichniHof píše: ↑9.11.2020 12:30Použil jsem vždy poslední ovladače ze stránek výrobce Roland a PreSonus a instaloval podle návodu. Myslím, že nastavení je správné a že problém je v případě Roland Rubix44 jen ve spolupráci s Adacity, který jsem zvyklý používat. Virtualní mix a nastavení Rubix44 na rozdíl od PreSonusu nemá. To mě nepříjemně překvapilo, protože s ním se dalo hodně nastavit a měnit vstupy a výstupy. Jinak jsem se rozepsal o tom co potřebuji vyřešit v dalším příspěvku. Díky za rady.![]()

Každopádně pro tebou popsaný účel ti 4x4 karta stačit nebude (sólo do mixu chceš 6 kanálů, to tahle karta nemá). Chceš-li ven do mixu posílat 4x mikrofon a 1x podklad (stereo), potřebuješ kartu 8x8 (nic mezi tím se nedělá, pokud vím). Routování pro monitoring/přímé výstupy lze obvykle udělat v DAW (obávám se, že rozhodně ale ne v Audacity) nebo pak v interním mixu zvukovky (pak by šlo stále používat i Audacity).
Příště před unáhlenou koupí (a následně zbytečným vracením produktu) je potřeba si zjistit maximum možných informací; vypadá to jako stále se opakující rada, ale ne-moc-kovaní-v-problematice uživatelé (lhostejno, jak dlouho už do toho "dělají") se bohužel chovají prakticky stále stejně

P.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ano - to bych případně volil spíš, tenhle řetězec (za podmínky - jak píšeš - že to umožňuje ten mix).
P.
- LUBOSH
- Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum
Jestli správně vidím na XLR mic vstupy je asi výstup DIR. Bohužel lepší fotku jsem nenašel. 
https://reverb.com/item/1922722-soundcr ... -rack-ears

https://reverb.com/item/1922722-soundcr ... -rack-ears
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Tak ten Spirit to umi, staci nahlednout do popisu na strance vyrobce
- Direct outputs from channels 1 to 8 for multitrack recording
- Direct outputs from channels 1 to 8 for multitrack recording
Hraju výhradně na šrot.
Ano, Spirit má 8x direct out. Zkoušel jsem to tak zapojit. Jde to, ale jednou to předzesílím na Spiritu a podruhé úplně stejně na vstupu na zvukovce. Výsledkem je šum z mixpultu Spirit. Počítal jsem, že když budu nahrávat vstupy přímo z nové zvukovky, bude zvuk čistější a lepší. A opravdu to je velký rozdíl.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Bez připojeného mikrofonu ten DO šumí taky? Čili je to opravdu vlastní šum mixpultu (jeho preampu)?
P.
P.
- LUBOSH
A do kterých vstupů zvukovky jsi připojil ty výstupy z mixu připojil? Na vstupy 1-2 nebo do linkových 3-8? Myslím u té presonus.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
2LUBOSH: to na věci zřejmě nic nemění (samozřejmě jde o určitý návrh preampu, ale ta karta má 8 linkových vstupů, z toho 2 mikrofonní). Jde maximálně jen o to, zdali Gain ovladače pracují i s tím linkovým vstupem (1/2) nebo ne. Vidíš - to se musím kouknout u sebe doma 
P.

P.
- LUBOSH
No podle mého ovladač gain by měl pracovat na linkových vstupech 1 a 2 z důvodu, že vstupy 1 a 2 fungují i jako instrument vstupy.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
No když už - tak proto, že to jsou COMBO vstupy (tj. i mikrofonní). Instr/Line v zásadě jedno jest (jde jen o impedanční přizpůsobení v zásadě). Ale jak zmiňuju, musel by člověk vidět schéma, jak je ten preamp udělaný.
P.
P.
- LUBOSH
Já to bral ze své zkušenosti. Co mám Tascam kde mám vstupy 9 a 10 Hi-Z/Lin a přepíná mi to jen impedanci. Gain ovladač funguje na oboje. Vstupy 11 - 16 už jsou linky bez ovladače gain. Jinak u té Presonus jsem blokové schéma nenašel. Ale popiska na ovladačích gainu je Inst -30 / +50 dB a Mic -10 / +70 dB. Takže přepokládám, že je to jak píšeš, combo vstupy. Kdy se přepíná jen impedance. Dokonce ani v návodu tam není popis, že by vstupy 1 a 2 byly i linkové. Jen mic (1,6 kOhm) nebo inst (1 Mohm). Takže mix bych připojoval pouze do linkových vstupů 3 - 8.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ahaaha, teď jsem kouknul detailnějc na obrázky a pro jistotu i na specifikace, jsou to jen mic/instr vstupy, čili linkových je jen těch 6 vzadu - pravdu díš. A i dál to o tom připojování je correct 
P.

P.
Protože mi už nestačí nahrávat jen ve 2 stopách a zároveň se začala sypat moje doposud oblíbená zvukovka PreSonus Firestudio mobile (potenciometry + někdy už i ruchy při nahrávání) koupil jsem Roland Rubix44. Po vyzkoušení různých variant jsem vše zapojil takto: Rovnou na vstupy do zvukovky Roland Rubix44 jsem zapojil 4 mikrofony. Audacity nakonec funguje a nahrává 4 stopy současně při nastavení na 44100 Hz jak v programu tak v nastavení Windows ( i když 2 dny nefungoval ani v´tomto nastavení! )
Při nahrávání 4 mikrofonů potřebuji zároveň přehrávat jednu stoupu s hudebním podkladem a potřebuji ji dostat do mixu zvlášť. Do hudebního podkladu z této stopy zpíváme. Proto jsem v Adacity zapojil pro poslech zvukovku PreSonus Firestudio mobile. Z té beru do mixu jen přehrávanou stopu s nástrojovým podkladem. Z e zvukovky Roland Rubix44 mi jdou přímo jen mikrofony protože ji mám v Audacity nastavenu jen na nahrávání.
https://drive.google.com/file/d/13QZ7K ... sp=sharing
Tím jsem vyřešil problém, že nelze v této kombinaci nastavit aby z Roland Rubix44 šly zvlášť dostat nahrávané mikrofony a zvlášť hudební podklad z přehrávané stopy. Měl jsem dokonce za to, že půjde každý ze 4 vstupů monitorovat zvlášť a stáhnout do mixpultu. Takto mám z Roland Rubix44 všechny 4 mikrofony v mono, nebo dva L a dva P. na 1. a 2 aux- Ze 3 a 4 mi nejde nic.
Ještě k propojení z direct outů na mixpultu SPIRIT FX8. Dir jsou 1 - 8 pod mikrofonními XLR vstupy. Mikrofony zapojené do mixu musím běžně předzesílit aby z dir šel signál stejně silný jako při zapojení mikrofonů přímo do Roland Rubix44. Tedy na zvukovce Roland Rubix44 opět stejně předzesílit. Výsledek jsem porovnával. I když by toto zapojení bylo prakticky nejsnadnější, nahraný zvuk je o poznání méně jasný než při připojení rovnou do zvukovky a obsahuje znatelný šum. Nebo bych měl použít symetrický kabel trs - trs? (Opravuji - použil jsem symetrický kabel trs - trs a myslel jsem jestli je nějaký rozdíl propojit to trs - xlr) Myslím, že je to dvojitým předzesílením, ale také samotným šumem mixu, který je silnější, než u zvukovky. PreSonus Firestudio mobile používám teď jen na poslech přehrávané stopy v Adacity. Moc děkuji za vaši pozornost, vážím si vaší spolupráce na nalezení řešení.
Při nahrávání 4 mikrofonů potřebuji zároveň přehrávat jednu stoupu s hudebním podkladem a potřebuji ji dostat do mixu zvlášť. Do hudebního podkladu z této stopy zpíváme. Proto jsem v Adacity zapojil pro poslech zvukovku PreSonus Firestudio mobile. Z té beru do mixu jen přehrávanou stopu s nástrojovým podkladem. Z e zvukovky Roland Rubix44 mi jdou přímo jen mikrofony protože ji mám v Audacity nastavenu jen na nahrávání.
https://drive.google.com/file/d/13QZ7K ... sp=sharing
Tím jsem vyřešil problém, že nelze v této kombinaci nastavit aby z Roland Rubix44 šly zvlášť dostat nahrávané mikrofony a zvlášť hudební podklad z přehrávané stopy. Měl jsem dokonce za to, že půjde každý ze 4 vstupů monitorovat zvlášť a stáhnout do mixpultu. Takto mám z Roland Rubix44 všechny 4 mikrofony v mono, nebo dva L a dva P. na 1. a 2 aux- Ze 3 a 4 mi nejde nic.
Ještě k propojení z direct outů na mixpultu SPIRIT FX8. Dir jsou 1 - 8 pod mikrofonními XLR vstupy. Mikrofony zapojené do mixu musím běžně předzesílit aby z dir šel signál stejně silný jako při zapojení mikrofonů přímo do Roland Rubix44. Tedy na zvukovce Roland Rubix44 opět stejně předzesílit. Výsledek jsem porovnával. I když by toto zapojení bylo prakticky nejsnadnější, nahraný zvuk je o poznání méně jasný než při připojení rovnou do zvukovky a obsahuje znatelný šum. Nebo bych měl použít symetrický kabel trs - trs? (Opravuji - použil jsem symetrický kabel trs - trs a myslel jsem jestli je nějaký rozdíl propojit to trs - xlr) Myslím, že je to dvojitým předzesílením, ale také samotným šumem mixu, který je silnější, než u zvukovky. PreSonus Firestudio mobile používám teď jen na poslech přehrávané stopy v Adacity. Moc děkuji za vaši pozornost, vážím si vaší spolupráce na nalezení řešení.
Naposledy upravil(a) Hof dne 10.11.2020 17:17, celkem upraveno 1 x.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
No je to docela peklo - už třeba to provozování těch zvukovek. No ale už jsem byl (virtuálně) asi i u horších slepenců 
Obecně platí, že pokud to jde, tak používat TRS kabely (značně se tím sníží pravděpodobnost nachytání různého nepořádku do signálu z okolí).
Ta otázka routování - je docela dobře možné, že to prostě v Audacity udělat nepůjde, protože to interní vlastnosti zvukovky neumožňují (jinde by to možná šlo - Cubase apod.).
P.

Obecně platí, že pokud to jde, tak používat TRS kabely (značně se tím sníží pravděpodobnost nachytání různého nepořádku do signálu z okolí).
Ta otázka routování - je docela dobře možné, že to prostě v Audacity udělat nepůjde, protože to interní vlastnosti zvukovky neumožňují (jinde by to možná šlo - Cubase apod.).
P.