Tune Bot ladička

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
shotteckk
Bandzone: www.bandzone.cz/exorcizphobia; www.bandzone.cz/plh

Tune Bot ladička

Příspěvek od shotteckk »

Nazdar kolegové,
Musím se vám svěřit se svou zkušeností,
koupil jsem si Tune Bot ladičku, ne že bych ji nějak extra potřeboval, spíš sem se chtěl přesvědčit jak (ne)přesný mám uši :-D legrace za 2.5tisíce..
Naladit buben na určitý tón bez pomoci není podle mě sranda, i když pro amatéry není důležitý jaký tón buben má, ale aby to hlavně nějak znělo.
Moje bicí sem si naladil podle ucha vždycky aby zněly, neměl sem s tím problém aby šrouby byly stejně, ale tahle ladička je celkem zajímavá hračka :-)
Teď si s tím hraju a zkouším naladit bicí podle různých tónin a zní to vážně dobře a zajímavě :-)
pehve

Re: Tune Bot ladička

Příspěvek od pehve »

To máš pravdu, taky si s tím hraju už delší dobu, nejvíc zajímavá funkce je když se ti líbí na koncertě bicí domluvíš se s bubeníkem a nasnímáš si to toho frekvence jeho setu, potom doma naladíš stejně.
Bohužel ne vždy bubny znějí stejně protože je to i o materiálu a celkové konstrukci a provedení nástroje.
Tohle je opravdu dobrá věcička a kdo je kutil a tuní a zajímá se o zvuky a ladění není nic lepšího.
Na netu jsou spousty příkladů ladění.
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

Určitě je to zajímavá hračka a když už někdo neví roupama za co ty peníze dát, tak ať si to koupí. Osobně bych ale řekla že třeba ty stejné prachy investované do nových blan, naladěné podle ucha a možností toho kterého nástroje, je o moc lépší investice.....
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
pehve

Příspěvek od pehve »

Nemyslím si Moniko že je to roupama :D
Prostě je to ladička se kterou docílíme další možnosti ladění nástroje.Ne každý má uši jako Mozart aby si pamatoval zajímavé ladění které potká na svých toulkách za muzikou :wink:
shotteckk

Příspěvek od shotteckk »

Jo :-)
Blany mám celkem nový, takže dávám peníze do příslušenstvího, činely, ladička, paličky, různý clampy, držáčky a udělátka :-)
Tahle ladička mě dlouho ležela v hlavě než sem se odhodlal ji koupit..
Shotteckk

Mapex (22-14-10-12-13-16)
Doublepedal Pearl Demon Drive,
Činely Paiste, Sabian, Ufip
Paličky Balbex 5B Nylon.
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

Mě nepřijde 2,5tácu jako hodně,pokud je to opravdu tak dobrá a spolehlivá věcička. Kytaru taky kde kdo naladí podle ucha,ale prostě ladička je ladička.Jasně že každý bicí jsou omezený v rozsahu ladění a hlavně v jejich nejlepším zvuku v kombinaci s určitýma blánama,takže s tou přenositelností ladění to určitě nebude tak slavný,ale každopádně nejsem proti.Ale spíš si myslim,že je to dobrý do studia a vcelku souhlasim s Mončou. :wink:
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
shotteckk

Příspěvek od shotteckk »

No vzhledem k tomu že mechanický ladičky stojej o něco málo míň to není hrozná cena, ale 2500 je za "ladičku" celkem dost..
Dnes jsem ze svých bubnů měl po přeladění fakt radost, aspoň sem se přesvědčil že nejsem hluchej, protože moje naladění nebylo moc daleko od frekvencí který mě ta ladička ukázala :-)
Jo jo Do studia je určitě parádní..
Shotteckk

Paličky Balbex 5B Nylon.
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Abychom si rozuměli... nepřu se tu jestli 2,5k je hodně nebo málo za ten přístroj. To je relativní.
jde spíše o to, že jak tu psal NECIBICI, tak "přenositelnost" zajímavého ladění slyšeného jinde na svoji sadu je prakticky nemožná, neb to ovlivňuje moc faktorů (materiál a vyzrálost korpusu, blány, technika hry,...)... navíc jsem si jistá že málokdo, nejspíše skoro nikdo z nás, netuší, na jaký tón "by měl být správně ten který buben naladěn"!! A je to logické, není na to žádný obecný předpis :-p

Navíc je úsměvné sledovat, jak se někteří "bijí" za nutnost přesného ladění na ten který tón, u svých bubnů... přitom je (jak plyne z jiných diskuzí) neváhají vycpat spoustou materiálu kvůli tlumení, polepit korpus folíí kvůli "parádě" či zabývat se převozními blánami...... tedy jinak řečeno prznit jejich zvuk, dozvuk a přirozenou rezonanci!!

kdepak, na ladění bubnu je třeba trochu cviku a základ hudebníhio sluchu... nikoliv absolutní sluch jako zmíněný kolega z kumštu, zmiňovaný pan Mozart ;)
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
pehve

Příspěvek od pehve »

s tím Mozartem :) jsem to možná nepřesně napsal, myslel jsem tím že když se mi líbí ladění nějakého setu tak je prakticky nemožné pamatovat si to v hlavě (snad ten Mozart by na to měl) a zkusit si to doma takto vyladit - na to je právě dobrý Tune Bot. Je to jen ladička s nějakými funkcemi co někdo může prakticky využít, navíc uložit si nějaký to ladění je jen jedna z možností co tenhle přístroj nabízí.
Rozhodně každý set chce své, to jsme se shodli že přenositelnost ladění není universální. Nicméně stejné sety lze takto vyzkoušet a vůbec - je to první frekvenční analyzér pro bubny, kdo chce a rád zkouší - doporučuji. Cesta za dobrým zvukem není snadná a tahle věc je dost dobrá pomůcka.
Nakonec stejně naše uši rozhodnou, o tom není žádných pochyb.
Možná by sem měli více psát ti kdo ji mají :wink:
shotteckk

Příspěvek od shotteckk »

Jo jo a o tom to je, neříkám ze můj buben musí být naladěn na G# ale jen jsem chtěl vědět jak to zní podle mého ladění a jak zní naladění na G, Dis atd, a sladit vršek a spodek,
nebo ohledně frekvencí podle kterých to jde taky naladit, protože frekvence a tóny co se z toho někdy linuly se mě vůbec nelíbily a přitom to znělo dobře, když k tomu sladíš celou soupravu,
né vždy mě šel třeba 13" tom naladit k soupravě tak aby to znělo, a ta ladička mě v tom teď pomohla.
Stejně jsem pár herzů přidal nebo ubral podle toho jak se mi ten zvuk a tón líbil..
Takže nejedu podle tabulek ;-)
Shotteckk

Paličky Balbex 5B Nylon.
konar
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/konar0

Příspěvek od konar »

Monikad píše: nejspíše skoro nikdo z nás, netuší, na jaký tón "by měl být správně ten který buben naladěn"!! A je to logické, není na to žádný obecný předpis :-p
Tak třeba DW na své bubny píše, na jakém tónu ten buben optimálně rezonuje. Na druhou stranu - mám dojem, že spíš než na "přenos zajímavého ladění" to může být fajn na přenos toho svého na cestách. Přijedeš, postavíš, rychle přeladíš a hraješ. A budeš tam mít to svoje ladění.
Jestli to za ty prachy stojí nebo ne, to neposuzuji. Já mám rozhodně ještě do čeho investovat, takže do toho nepůjdu. Na druhou stranu - kdybych už měl bicí soupravu kompletní podle svých představ, tak bych do toho klidně šel - jsem taky celkem hračička.
kunec

Příspěvek od kunec »

Na. KYTARACH levnější než z Thomana.... Pro našeho bubeníka to bude užitečná hračka
shotteckk

Příspěvek od shotteckk »

Nehledal jsem nejlevnější ale na všech našich běžných serverech to je za 2390,
já to koupil ještě levněji, a bylo to v sadě i s paličkama, což se hodí ;-)
Shotteckk

Paličky Balbex 5B Nylon.
pehve

Re: Tune bot

Příspěvek od pehve »

kopák jsem ladil podle tohoto pána

Monikad
Rádce

Re: Tune bot - frekvence

Příspěvek od Monikad »

Asi jsem moc "stará škola", nebo "letitý staromodní praktik"... nevím... mě tohle matematické propočítávání ladění blan bubnů přijde jako zbytečně vědecké a ne zas tak zobecnitelné....

Já používám své ucho a ladící klíč. Nic víc. Zvuk bubnu ovlivňuje mnoho nevypočítatelných parametrů a čím lepší buben, tím osobitější ty vlastnosti jsou. nemluvě o stylu hry bubeníka a hudebním soundu celé kapely....

kdepak, matematiku mám docela ráda, ale v umění bych ji nechala spát... :-p
Windy

Re: Tune bot - frekvence

Příspěvek od Windy »

Tak za pomocí paličky se opravdu dal kopák naladit. Měla jsem trošku potíže s tím otvorem v rezo bláně a tak když se mi nedařiulo ladit, pomohl lehký dotek prstu ve středu blány a frekvence se ustálily. Totéž pro hrací blánu. Tam mi maličko dělal neplechu nalepený terčík, Opět pomohl prst lehce opřený o blánu.

Momentálně mám naladěné základní E hrací: 58 a rezo: 87 a musím říct, že to opravdu funguje! Ani nebylo potřeba tlumení, nicméně jsem ho tam pro pocit tiššího hraní zatím dala.
dodám ještě jednou že se jedná o kopák: javor, pearl masters 22x18 a blány hrací: Remo PWS3 a rezo: remo emepror coated.
rider

Příspěvek od rider »

Ahoj.Uvažuju o koupi tune bot.Mám ji zatím jen půjčenou a zkouším ladit.Mám trapný začátečnický dotaz:doporučené frekvence ladit u šroubů nebo uprostřed blány?Klepnutím u šroubů je frekvence jiná než uprostřed blány.Možná jsem jen nepochopil úplně návod k použití. :roll: Děkuji .
Windy

Příspěvek od Windy »

Ahoj, omlouvám se za prodlevu nějak nestíhám chodit sem denně. :-)
Co se týče ladění, ak u tune botu se vžy ladí u šroubů. Pokud se ti podaří naladit u všech šroubů přesně stejně, dostaneš požadovanou frekvenci také uprostřed. Ladit podle frekvence uprostřed nemá význam, protože ta uprostřed je výsledkem složení všech frekvencí od šroubů. Tak to alespoň zatím funguje u mě. Na to ladění je poměrně hodně videí, ale pokud mohu doporučit nějaký postrup, tak ideální je

1.sundat tom ze stojanu, položit na deku tak, aby neladěná blána byla celá zatlumená a potom ladit.
2. pokud ladíš úplně od začátku, tak všechny šrouby povolit a to úplně, poté dotáhnout rukou pocitově na stejný "moment" a potom si ladičkou přeměřit frekvence. Protože tak se dostaneš už od začátku na zhruba stejné u všech šroubů a ladění pak je mnohem snazší, protože postupně dotahuješ šrouby o zhruba stejné otáčky (osmina kruhu, čtvrtka atd... )
3. Vybrat si frekvenci, kterou chceš dosáhnout a podle ní potom postupně pořád dokola ladit jeden šroub za druhým. Ťuknout a dotáhnout a nebo lehce povolit a další šroub... ale to je na delší vysvětlování a lepší by asi bylo video. Když bude potřeba, nějaké vyrobím ;-)
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Windy píše:Ťuknout a dotáhnout a nebo lehce povolit a další šroub...
Tak tady se zrovna zeptám - Ani tak ne přímo kvůli ladičce, ale ladění obecně:
Na kytaře se struny povolují tak, že se povolí o více a opět dotáhnou (o míň, než o kolik se povolily). Má to své důvody kvůli stabilitě ladění. Dělá se toto i u bubnů?
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Windy

Příspěvek od Windy »

Moleek píše:
Windy píše:Ťuknout a dotáhnout a nebo lehce povolit a další šroub...
Tak tady se zrovna zeptám - Ani tak ne přímo kvůli ladičce, ale ladění obecně:
Na kytaře se struny povolují tak, že se povolí o více a opět dotáhnou (o míň, než o kolik se povolily). Má to své důvody kvůli stabilitě ladění. Dělá se toto i u bubnů?
Já to na žádném videu neviděla a nedělám to, protože konkrétně při tom postupu ladí podle ladičky se jedná o povolení o tak maličký kousek kruhu (pár stupňů), že by se těžko odhadovalo to povolit a dotáhnout.
Navíc... struna pruží o hodně víc než blána a to povolení u struny se podle mě! dělá právě kvůli tomu pružení, aby se struna smrštila a uvolnila se v ní mechanická energie a poté se natáhla na přesně požadované napětí.

Možná že bez ladičky se používají jiné postupy ale to by ti asi kolegové odpověděli v jiném vlákně :-)
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“