Dohmat na španěle

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Ragnar
Kontaktovat uživatele:

Dohmat na španěle

Příspěvek od Ragnar »

Včera sem od našich kvuli ZUŠce dostal tuhle španělu (novej učitel se cukal mě učit elektriku)
http://eshop.kytary.cz/marris-klasicka- ... 50:0:0:1:0
Dneska na ní celej den hraju a zvuk má teda oproti jinejm španělám parádní, takovej výraznej, má to koule, fakt jak dělo:D
Jenže mám problém, má fakt kolosální dohmat, asi cca 0,7 cm nad dvanáctym pražcem... je to v pořádku? možná mi to jen příde pač sem zhejčkanej z elektriky... akordy etc. se mi hrajou nadherně, i baréčka a tak, ale v těch vyšších polohách to de ztuha...
Pokud to neni normální, co se s tim dá dělat?
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Samozřejmě na všech španělách to není stejných, ale dohmat 0,7 cm mi přijde dost i na 12ctej pražec...
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

jde vo to jestli to měříš i ze strunou , nebo vod pražce nebo dřeva, jinak u španělky s tim neuděláš nic , jedině tam můžeš skusit hodit tenčí struny (třeba 28,27) ale to nevim jestli výrazně pomůže . jo tet mě napádá :
můžeš skusit upilovat kobylkovej plátek ,aby byl nižší
Fender Y. Malmsteen stratocaster ,Fender standard stratocaster,Cort Earth 200 + SD Woody,Marshall TSL 602,BOSS CS-2, GE-7, NS-2, DOD YJM 308,Digitech Digidelay,VOX Bulldog dist, Kabely Fender Elrctro-volt
Ragnar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ragnar »

Greeg píše:jde vo to jestli to měříš i ze strunou , nebo vod pražce nebo dřeva, jinak u španělky s tim neuděláš nic , jedině tam můžeš skusit hodit tenčí struny (třeba 28,27) ale to nevim jestli výrazně pomůže . jo tet mě napádá :
můžeš skusit upilovat kobylkovej plátek ,aby byl nižší
To by ale rozhodilo oktávy ne? ty tedka ladí parádně...
12 pražec - ke struně(ne struna) - 0,5 mm od hmatníku asi 0,6
Ma někdo podobnej dohmat? já jinak dneska neusnu:) ... stála mě 3K který sem mohl dát na kombo:(
framikoin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od framikoin »

teda nevim, jestli bych chodil jen kvuli ucitelovi na spanelku, i kdyz na ni sam chodim, ale neni to kvuli ucitelovi. s tim dohmatem fakt moc nenadelas, jak jsi napsal, je to zhyckani z elektriky :) mozna, jak uz tady psal Greeg, nejake to pilovani, ale to bych radeji prenechal odbornikovi. v kazdym pripade se porad s ucitelem.
Gibson Les Paul Studio,Epi SG400,Vintage Strat Icon Series,efekty,vox
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

to zvládne sám , a oktávy nerozhodí.
Hele , povol struny a vytáhni ten bílej plastovej plátek. ten zabruš šmirglpapírem rovnoměrně na tý delší straně (opačný než se dotýkaj struny) a máš to , hlavně to dělej po kouskách at to nepřeženeš. Prostě si stim musíš trošku jaksi pohrát :lol:

jinak já mám dohmat skoro stejnej jak ty a bezproblemu soluju i okolo 15 a 17 pražce , dá se na to zvyknout
Fender Y. Malmsteen stratocaster ,Fender standard stratocaster,Cort Earth 200 + SD Woody,Marshall TSL 602,BOSS CS-2, GE-7, NS-2, DOD YJM 308,Digitech Digidelay,VOX Bulldog dist, Kabely Fender Elrctro-volt
Ragnar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ragnar »

Greeg píše:to zvládne sám , a oktávy nerozhodí.
Hele , povol struny a vytáhni ten bílej plastovej plátek. ten zabruš šmirglpapírem rovnoměrně na tý delší straně (opačný než se dotýkaj struny) a máš to , hlavně to dělej po kouskách at to nepřeženeš. Prostě si stim musíš trošku jaksi pohrát :lol:

jinak já mám dohmat skoro stejnej jak ty a bezproblemu soluju i okolo 15 a 17 pražce , dá se na to zvyknout
To sem potreboval slyset, me slo o to abych si za pul roku nemusel kupovat novou protoze na tuhle nepude poradne solovat(ted nemyslim naky silenosti, ale neco klasictejsiho rychlejsiho ve vyssich polohach)... takže si zvyknu...
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

bejt tebou tak to stejně trošku zbrousnu :wink:
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

na mě nemáte, tátová španěla má dohmat celejch 1,5cm nad 12.pražcem!!!
párkrát jí nechal v autě v kufru, takže kobyla je od tý doby šroubovaná a krk do luku :D
Die Hard or Die Home
pateson

zabroušení

Příspěvek od pateson »

Já bych doporučoval koupit nový podobný plátek a dělat pokusy s ním, za pár korun se tak vždy dá snadno vrátit k původnímu nastavení
SunLady

Příspěvek od SunLady »

taky doporučuju zbrousit. já měla asi 0,6, pak sme si s tim trochu pohráli a hraje se na to nesrovnatelně líp...
metlouss

Příspěvek od metlouss »

v tom je nějakej problém když máš dohmat 0,6? Se jen ptám, já mám 0,65 a nic neřešim... :D
Trao
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

o5 je to jak to komu vyhovuje a jak je to funkční...
Die Hard or Die Home
metlouss

Příspěvek od metlouss »

asi sem si už zvykl za těch 10 let....nebo už 11?
Trao
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Tak jestli máš tlapy jak stěhovák a sílu medvěda, tak se dá 0,65 v pohodě umáčknout, ale našim jemným ručičkám s dlouhými tenoučkými prsty a silou vrabčáka to tak ideální nepřijde. Samozřejmě záleží i na strunách, třeba bych byl schopnej to dát na desítkách kovovejch, ale na nylonu určitě ne...
Die Hard or Die Home
metlouss

Příspěvek od metlouss »

no tak já mám nylonky 0.71, 0.81 a 1.02..... s těma se mi hraje nejlíp
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

metlouss píše:no tak já mám nylonky 0.71, 0.81 a 1.02..... s těma se mi hraje nejlíp

nějak nechápu tvoje označení
většinou tlouštka vysokeho e udává název celejch strun a to bejvá něco kolem 0,030 u nylonek ( v palcích)
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Měl bych na vás jeden dotaz, nejsem si uplně jistej co a jak. Na jumbu se mi lehce prohnul krk, dost se mi zvedly struny a tak bych ho rád trochu přitáhl, akorát mě jeden člověk vyděsil, že si tím rozladím oktávy... Jsem nějakej zblblej a tak nevim, jestli má pravdu nebo ne... :roll: Díky za objasnění... :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

oktávy nijak hrozně nerozladíš , na to to tam je aby se stim točilo a štelovalo
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Já si to myslel, ale byl jsem tak zmatenej, že sem si říkal, že se pro jistotu zaptám... Dík :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“