Voskování snímačů

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Voskování snímačů

Příspěvek od Kinx »

myslis, ze voskovani ma nejaky vliv na zvuk? ze zkusenosti ostatnich jsem zadne problemy se zmenou zvuku nezaslechl. docela by me zajimalo nejaky srovnani pred a po vosku. Sam bych to nedelal, sveril bych to asi Janeckemu, ktery takhle voskoval kamosovi snimac na historickym Supru (ke kamosove naproste spokojenosti).

zvazoval jsem, ze bych jeste pridal dogear p90 ke kobyle, ale libi se mi to tak, jak to je ted.

edit: z ohlasu na netu je mozne, ze pri prilisnem voskovani se ztrati vysky - tady jich je ale tolik, ze by mi to asi ani tolik nevadilo :) je to snad nejostrejsi snimac co jsem kdy potkal.
grock

Re: stabilizace kobylky na archtopu

Příspěvek od grock »

Nakolik změní zvuk si netroufnu tipnout. Hodnota 50 let staré kytary v původním stavu se ,jak sám říkáš nevratným zásahem, sníží zcela jistě, odhaduji 20-40%, samotného snímače určitě 50%. Plus zaplatíš práci. Podle mě dost ekonomických důvodů pro vyzkoušení jiných snímačů s možností návratu do původního stavu.
Já nikdy nedával snímač voskovat a nemám osobní porovnání zvuku, ale co mám zkušenost, tak zajímavý a barevný zvuk u starých kytar, co jsem měl- Ibanez a Greco šel vždy ze slabších, nevoskovaných a někdy pískajících snímačů, když jsem po nich chtěl něco nad jejich síly :-).
Fakt také je, že výrobci dnešních drahých a slavných snímačů ( ne běžná produkce) také nevoskují, myslím, že vědí proč :wink:
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Ja bych ho vymenil, ale mam pocit, ze na trhu neni nic, co by se dalo takovymto zpusobem pridelat na krk (je pridelany jakoby ke konci krku tak, ze je krk nutne pro odinstalovani snimace sundat) a nevyzadovalo to dalsi zasahy a vrtani. Ja o tom cetl a je to takova trochu ducharina voskovat ci nevoskovat, nikdo to asi exaktne neporovnaval a v tomhle mym konkretnim pripade jde vic o mikrak nez snimac :) mozna budou stacit jiny, dilci upravy nez zaliti voskem aby se tomuhle dalo predejit.

Snimace stranou, vic me zajkma ta kobylka :) pasky z gk 3 zkusim, nicmene to zabrani pohybu jen z jedne strany...

Sent from my iPhone using Tapatalk
grock

Příspěvek od grock »

Když je dáš před i za....
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Grocku, existuje nejake fyzikalni vysvetleni, proc by prakticky mechanicka stabilizace neceho mechanicky neaktivniho materialem s malou permeabilitou mela zasadne ovlivnit zvuk snimace? To nerejpu, jen me to zajima....
Hodně budem někde...
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

SUK píše:Grocku, existuje nejake fyzikalni vysvetleni, proc by prakticky mechanicka stabilizace neceho mechanicky neaktivniho materialem s malou permeabilitou mela zasadne ovlivnit zvuk snimace? To nerejpu, jen me to zajima....
Fór je v tom, že ten "mechanicky neaktivní" materiál se hýbe. Tím vzniká "mikrofonní" efekt.
Pohybem kovové struny v okolí magnetu (jádra cívky) vzniká v cívce elektrický proud. Jakmile někde teče el. proud (bacha na to, nic nikam neteče, je to jen fikce, ale takhle se běžně mluví a tak to používám), vzniká kolem toho elmg pole. V tomto následně vzniklém poli (pohyblivém!!) se nachází ona cívka. V ní tedy následně vznikne el. proud. A ten zase přes své pole generuje další proud. Nakonec se ta věc rozhýbe, ty drátky jsou tenké a jsou mezi nimi mezery, ne že ne. A pohybem těch drátků se celý efekt ještě zesiluje. Princip vzbuzení el. proudu v něčem kovovém je dán pohybem. A zpětně - představíme-li si el. proud jako pohyb, pak se generuje proud i v něčem "stojícím". Je fuk, co se vůči čemu pohybuje. A tady se pohybuje i struna i drátky snímače a i "elektrony" (fikce pohybu). To už je přesmoc a to ti, co voskují, nechcou.
Kua, ale já popisuji princip snímače (nebo MG gramopřenosky), který každý zná, ni?
Na co ses vlastně ptal? :lol:

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Rekl bych, ze nejaky pohyb vlivem "re-indukovaneho" proudu bude, vzhledem k vysoke impedanci a tim padem temer nulovemu proudu a napeti naprosto zanedbatelny.

Ona mikrofonicnost dana vzajemnym pohybem dratu vuci magnetum je jako vysvetleni prijatelnejsi, ale pak silne zavisi na zpusobu uchyceni snimace a vseho moznyho .. a ze by to delalo az tak zasadni zmeny ve zvuku?
Hodně budem někde...
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Když poklepeš trsátkem na snímač, ozývá se v podstatě jen to, co tím ťukancem ve snímači vyvoláš. Aby něco bylo slyšet, musí se něco hejbat vůči něčemu. Tedy to budou ty drátky vůčí jádru a drátky vůči sobě.

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Milan

Příspěvek od Milan »

martina72 píše:Aby něco bylo slyšet, musí se něco hejbat vůči něčemu. Tedy to budou ty drátky vůčí jádru a drátky vůči sobě.
A když budou závity fixovaný voskem, tak při poklepu trsátkem neuslyším nic?
A když tím trsátkem brnknu o strunu, tak jí taky slyším díky tomu, že se mi hejbou drátky ve snímači vůči sobě?
Asi tomu nerozumím.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Já taky ne, ale mám snímače, kde je poklep slyšet, a snímače, kde poklep skoro slyšet nejni. Kytary, basy, singly, humbuckery, čtyřky, pětky, šestky ... někdy vosk, jindy takové skoro nic, po letech zpuchřelé a drolící se, někde hnusný černý plast, taková pologuma. Ale mi to je vlastně fuk, všechny druhy mi vyhovují a rozhodně nic na kytarách neměním, neprzním původní uspořádání.
A ještě se taky můžou hejbat pólový nástavce, pokud je snímač má :).

Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Milan píše:A když tím trsátkem brnknu o strunu, tak jí taky slyším díky tomu, že se mi hejbou drátky ve snímači vůči sobě?
Asi tomu nerozumím.
Nevím, jestli je myšlen dotaz vážně nebo ironicky, nicméně pohyb struny v magnetickém poli snímače má za vliv změnu magnetického indukčního toku, v cívce snímače se indukuje elektrické napětí následkem čehož začne protékat obvodem (ze snímačů až do aparátu) indukovaný elektrický proud.
To, že jde slyšet i zaťukání trsátka o snímač při zatlumených strunách musí znamenat, že se mění magnetický indukční tok buď pohybem uvolněných vodičů v cívce (aspoň teoreticky to dává smysl) nebo se může pohybovat samotné magnetické pole vůči nehybným strunám (otřesy cívky jako celku). Prostě opět dojde k elmag. indukci.
Ale to už nesouvisí s původním dotazem, držme se tématu.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Polud se bude nektery z modu nudit, hodte prosim debatu o voskovani do samostatnyho topicu, je to zajimavy, ale blbe zarazeny :D

Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Voskování snímačů

Příspěvek od Hendrek »

Ne že bych se nudil, ale rozděleno. Původní téma zde: snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/s ... ml#p700867
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Nechť to modi přeřadí, celou diskusi o voskování.

kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Já bych ten snímač jednoznačně zavoskoval. Hratelnost především, když to jde nedestruktivně. Je možné, že samotná cívka už něčím napuštěná je, i tehdy je natírali šelakem nebo čímkoli po ruce, i epoxy. Většinou není problém v jednotlivých závitech cívky, když jsou rozumně na těsno navinuté, ale v mechanických částech snímače, které pak vibrují. Zvuk to ovlivní tím, že snímač přestane tolik brát ruchy z doteků o kytaru, nárazů trsátka do desky a takovéto mechanické impulzy. Kapacita vinutí se zavoskováním zvětší měřitelně, IMO neslyšitelně. Včelí vosk zvyšuje kapacitu trochu víc než parafin, zase je mechanicky lepší, proto se používá mix s cca 20% včelího a zbytek svíčka. Zavoskování dutiny snímače je reverzibilní, z vinutí už to moc dostat nejde, jenom ředidlem, a to bych neriskoval.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Hendrek udeřil hlavičkou ještě o jeden hřebíček. Snímače jsou uložené tak, aby šly štelovat. To má za následek většinou to, že se můžou "klepat". Neuvědomil jsem si, že když zatlumím struny a ťukám do snímače, stejně tou cívkou a jádrem pohybuji kolem nich a vzniká (leckdy docela silný) signál. Oběhl jsem kytary a opravdu - asi to bude dost rozhodující moment. Možná, že se na údajné mikrofoničnosti podílí a celkové uložení snímačů v kytaře a citlivost mechanického rázu. To by ostatně vysvětlovalo i možnost vazbení úplně masivní kytary a relativní necitlivosti lecčehos dutého (obé s překvapením vyzkoušeno).

Nu, tak jsme si pohráli :) ... a zpátky ke strunám a trsátkům. Hodina denně je absolutní minimum a občas se toho prokecá víc. Nakonec - právě pro to existují kvalitní nástroje, kde je prostě tohle všechno vychytané a jen se hraje a hraje, dosmrti, bez řešení toho, proč to hraje, či dokonce - proč to nehraje tak, jak má.

grock

Příspěvek od grock »

004.JPG
005.JPG
Koukám, že krom teoretiků tu nikdo fakta k voskování neuvedl ( kromě mě, že hodnota nevratným zásahem klesne :-) ) a téma uslo, ač bych také rád slyšel názor odborníků. Já si dnes nadělil na pokusy snímač Schaller, velmi nízký- pro kytary s i bez sound hole s tím, že ho zkusím na LP doprostřed na clean. Zajímavé je, že má uchycení přímo na krk (štelovací) a po letmém vyzkoušení NEPÍSKÁ na zkreslený. Není ani drahý u Thomanna..
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Voskování snímačů

Příspěvek od Kinx »

Tak snimac zavoskovany - to co me stvalo zmizelo (az moc vysek nekde kolem 5k) a houkani je pryc - kytara ted hraje dobre jako prase, prijde mi, ze i vystupje trochu vyssi. Pan Janecky myslim rikal neco vesmyslu ze byly uvolneny polovy nastavce.

Btw asi stejny schaller mam do soundhole a asi ho taky obetuju na pokusy

Naposledy upravil(a) Kinx dne 24.12.2015 13:03, celkem upraveno 1 x.
filo01

Příspěvek od filo01 »

Ahoj,
dneska jsem při výměně strun zjistil, že jsem měl zavoskovaný HB u kobyly. Bohužel absolutně netuším, jak dlouho jsem měl vlčí mlhu (= kdy se to stalo), ale i tak by mě zajímalo, jestli je takový "výtok" normální.
Nikde jsem kytaru dlouhodobě teplu nevystavoval a taky mi není jasné, jestli se voskuje jen kobylkový HB, protože krkový mám v pořádku. Navíc i ten kobylkáč vypadá zespodu podezřele čistě.
V kapele nehraju a pocitově se mi zdá zvuk zvuk přes sluchátka stejný, má smysl řešit nějaké dodatečné zavoskování?
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Yamaha 311H, Ibanez AZES40, iLoud, NuX Mighty Plug Pro, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22
torst

Příspěvek od torst »

to jsem v životě neviděl. Nejde o vtip?
The wind of change, Blows straight into the face of time, Like a stormwind that will ring
The freedom bell for peace of mind. (Wind of Change, Scorpions)
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“