Nahrávání aparátu - mikrofon dynamický + kondenzátorový

Dynamické, kondenzátorové, bezdrátové, ...
Trevor
Odborník

Nahrávání aparátu - mikrofon dynamický + kondenzátorový

Příspěvek od Trevor »

Ahoj

potřebuji radu - má smysl snímat kytaru kombinací těchto mikrofonů?
dynamiku samozřejmě mám otázkou je či dokoupit kondenzátor, pokud ano pak který .. (k SM57)

úkol je jasný, nahrát zvuk aparátu pokud možno tak, jak opravdu hraje pro ucho ..
na některých ukázkách na y.t. např. jsem si všimnul že je použita kombinace dynamického a kondenzátorového mikrofonu, ta možnost je i u amplitube a zdá se mi že je to pro zvuk dobrá kombinace,ale tam zas nemůžu posoudit jak ten "aparát hraje doopravdy" je to přeci jen syntetika ...

má smysl tohle řešit a řešit to takhle kombinací?

děkuji : )
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Nahrávání kytary - mikrofon dynamický + kondenzátorový .

Příspěvek od pavlii »

Ano, smysl to má. Z kondíků lze použít velko- i malomembrány, dobré výsledky může nabídnout treba něco z sE řady nebo Lewitt. To jen tak namátkou, nabídka je široká, ideální by bylo pár modelů si vyzkoušet.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Ok fajn

ted vyberu víceméně naslepo abych se měl na čem učit, zatím nevím podle čeho vybírat ..

svižně jsem něco početl ohledně membrán a asi bych byl pro velkou, vzhlem k finančním možnostem bych volil SE Electronics SE X1, vypadá celkem solidně podle popisu a cena je ještě akceptovatelná, pokud to neni špatný výber zkusil bych ho, tak nějakmi padl do oka a nic sympatičtějšího jsem nenašel ...

líbí se mi ten útlumový článek, to by mohlo být dobré ne? nevím jestli je to osvědčená technika pro nahrávání kraválu nebo to nevyužívat a dát mikrofon jen dál od boxu...?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Určitě kondenzátor se switchem pro útlum.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jojo - sE X1 je fajn volba - pokud vím, tak si ho spousta lidí pochvaluje a nikdo z těch, kterým jsem ho doporučil a nakonec si ho opravdu koupili, tak nebyl a není nespokojen (pokud vím).

Přepínač útlumu je fajn věc, protože pro řekněme ideální náběr bez vlivu okolí je třeba mít mikrofon do pár cm od síťky (=od repro). Ale kombo/box je potřeba i nějak vybudit, aby "to" hrálo podle představ (charakter zvuku). Pak je třeba kolikrát buď použít útlum nebo, pokud není, dát mikrofon dál od síťky, ale pak se může ve větší míře projevovat třeba místnost a komplikuje to pak efektování do mixu nebo třeba i vůbec zapadnutí toho zvuku k ostatním.

P.

P.

Amorph

Příspěvek od Amorph »

Urcite to smysl ma (pouzivam skoro vzdy, kdyz mam moznost - vetsinou kombinuju sm57 a sm81, pripadne nekdy pouzivam kombinaci sm57 a md421). Jen potom pozor, ze ty dve stopy je vetsinou treba fazove srovnat (pokud to nema byt spis uz vylozene vzdalenejsi ambient), jinak muze byt vysledek kontraproduktivni;) A urcite s tim zkus nejdrvi dost experimentovat a nahrat si ruzne pozice, natoceni a vzdalenosti, abys zjistil co to prinese.

S sE X1 asi nic nezkazis, bude se ti hodit treba i na vokal.
Skipper
Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skipper »

Když se to tu tak pěkně řeší, plánuji do budoucna něco podbného. Kondenzátorový mikrofón primárně na snímání kytary, ale zároveň abych si s ním mohl po domácku nahrávat zpěv, ve stejné kategorii jako sE X1 jsem si okouknul AKG C3000, co si myslíte o něm? :idea: Viděl jsem že na stejný typ boxu (4x12 Greenback) ho používá Honza Homola z Wohnoutů. Vím, že to není jen o boxu, ale myslím si, že zase musel taky zkoušet a vystřídat víc, než zůstal u AKG.
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Dobře děkuji všem za příspěvky,
zkusím to tedy, ona je celkem švanda nasměrovat nějak rozumě jeden mikrofon aby nahrávka byla dle představ, jsem zvědav jak to půjde s dvěma ..

ohledně toho srovnání kvůli případnému časovému posunu, budu schopen to dorovnat třeba v audacity třeba ?
jde tu jen o společný čas obou nahrávek doufám .. nahraji stereo/dvoukanálově, srovnám a sloučím do jedné stopy, tak?
Dotazy prosím do SZ
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Spíš nahraješ mono dvoukanálově, pak dorovnáš a vyexportuješ do stereo tracku.
Jinak bys musel ten tebou nahraný stereo track stejně rozbít na dva mono tracky, které vůči sobě budeš dorovnávat.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

díky, špatně jsem to napsal, dva mono kanály se nahrají, srovnají se a pak to uložit do sterea ... OK
Dotazy prosím do SZ
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nemusí to být uložené do sterea......záleží na záměru :-)

P.

Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Trevor píše:díky, špatně jsem to napsal, dva mono kanály se nahrají, srovnají se a pak to uložit do sterea ... OK
Nevím o tom, že by se v audacity dalo pracovat s fází signálů (vyjma funkce inverse). Na to jsou pluginy typu Waves InPhase.

Na co to vlastně chceš? Vyplatí se ti investovat přes deset tisíc do mikrofonu typu Shure SM xx, když to samé můžeš udělat skoro zadarmo pomocí nějakého SW simulujícího virtuální aparát?
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

pavlii píše:Nemusí to být uložené do sterea......záleží na záměru :-)

P.
Jasně, ustřelil jsem, zapomněl jsem, že nejde o nahrávání akustické kytary :oops: . Radši změním název tématu, aby více vystihoval podstatu dotazu.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Nahrávání aparátu - mikrofon dynamický + kondenzátorový

Příspěvek od pavlii »

2Hendrek - pohoda, já nereagoval na tebe, ale na tazatele (tys de-facto jen převzal použitý termín).

2Diogenes: jenže natočení aparátu a simulace jsou dvě dost různé věci, byť impulsní modelování je (pokud člověk sežene kvalitní impuls) opravdu prakticky HW originál. Nicméně je to prostě jen jiná cesta a asi bych jí jako protiargument nepoužil; to jako proč shánět dobrého zpěváka/zpěvačku, když to umí zadarmo/za pár korun pitch-korektor? 8) Krom toho jednorázová investice (mikrofon) to není, může se přes něj točit pak kdeco a mít několik typů mikrofonů se prostě hodí.

P.

Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Sice se zajímám spíše o akustickou kytaru, ale od lidí, co elektrické kytary nahrávají vím, že většina z nich používá pro nahrávání simulace.

Simulace jsou v porovnání s nahráváním starým způsobem kvalitou srovnatelné, "méně komplikované" a nabízejí toho více.

A chápu i prodavače nebo jejich kámoše, kteří chtějí "neznalému" prodat nějaký ten mikrofón (nebo dva). :)

Ale znovu se musím zeptat: Proč by si měl Trevor kupovat drahý mikrofon, když toho samého efektu může dosáhnout skoro zadarmo pomocí simulace?
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. :)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

zdravím další přispěvatele . )

Diogene chtěl bych nahrávat aparáty které vyrábím a chtěl bych se pokusit zachytit to co slyší ucho, když zahraju a když pustím nahrávku aby to bylo co možná nejpodobnější, simulace jde tedy mimo...
vím že jde třeba i preamp prohnat přes počítač se simulací boxu a kdoví čeho a vykouzlit krásný zvuk, není to ono, není to to co hraje, chci kytaru zesilovač a box a nahrát jak tohle hraje v reálu co nejvěrněji bez příkras a přidaných efektů, možná je to utopie, nevím ...

a i když si něco chci nahrát pro sebe, sednu ke kombu, počítač je to podružnější pokud to tak můžu vyjádřit ...
Dotazy prosím do SZ
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Utopie to je ... :)

Mám i kamaráda co vyrábí komba a jinou hudební elekroniku. Nedělá to pro zisk. Vzdycky vyrobí kopii něčeho, chvíli to používá a pak, když se nadchne pro něco jiného, svůj výrobek pošle dál.

Prodej probíhá tak, že si dá inzerát a když se nějaký zájemce ozve, domluví se a vše při osobním kontaku u něho doma náležitě vyzkouší.

Pořád i po tvém upřesnění nechápu, k čemu by takováto promo nahrávka byla. Stačí přece připojit jinou kytaru a zvuk bude zase jinde ...
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

funguju podobně, jistě stačí změnit cokoli, ale podívej na you tube případně i stránky prodejců, ukázky zvuku aparátů, kytar, reproduktorů, v tomto pojetí taky uplně nesmyslné, třeba i tady na foru je spousta zvukových ukázek výrobků místních lidí, když to budu brát takhle ...
jistě když je možnost osobního kontaktu tak jistě, ale když není, nahrávka neublíží ..

já to chci prostě zkusit, bo mne to baví ať výsledek bude taký či onaký, nějakou zkušenost tím naberu a užiju si u toho..

a jak výše řečeno nějaký ten mikrofon se doma neztratí, pokud se neuloží příliš pečlivě : )
Naposledy upravil(a) Trevor dne 18.04.2016 16:04, celkem upraveno 1 x.
Dotazy prosím do SZ
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Diogenes: Tak slovy klasika: nemusíme všechno pochopit, stačí to přijmout.... Ono hrát si s impulsem umí každý - s prominutím - trouba, ale umět správně nahrávat zdroj zvuku je o dost jiný level (možná proto vznikají simulace; ano - je to bez práce a rychlejší, ale taky to moc člověku nedá 8) ). Já jsem jednoznačně pro Trevorovo přístup!

P.

cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Ani s těmi impulsy to samozřejmě není taková p*del, aby výsledek k něčemu byl. Diogenes to myslí dobře, ale evidentně s tím nemá dostatečné vlastní zkušenosti a radí tak trochu stylem "jedna paní povídala" (bez urážky). Výsledek může být super, ale je to taky běh na dlouhou trať. Dostupná většina impulsů a to i komerčních, totiž stojí za prd a nebo se ukáže nepoužitelná pro Tvůj aparát. Dobrých je pomálu. Lze si mikráky půjčit a vyrobit si vlastní impulsy, ale to jsme zase někde jinde a chce to hromadu zkušeností.
Cesta ke kvalitním ukázkám preampů a zesilovačů tudy vede taky, ale je to nesmysl v případě, kdy prezentuješ i své reproboxy, či komba - oimpulsované ukázky by působily nedůvěryhodně a pro Tvůj záměr by to tedy bylo kontraproduktivní.

A jsme tedy u snímání mikrákem. :)
Ono už je otázkou, co vlastně znamená "zaznamenat aparát tak, jak skutečně hraje". :) To je opravdu trochu utopie. :) Ve skutečnosti Ti půjde jde hlavně o nalezení sweetspotu, resp. pozice mikráku, kde se Tobě subjektivně zvuk bude nejvíc líbit. T.j. jakožto výrobce tím řekneš potenciálním zájemcům: "Tenhle zvuk lze sejmout na mém aparátu. Kromě mnoha dalších."
Domnívám se, že nemusíš k SM57 pořizovat nic dalšího a lze udělat velmi slušnou YT ukázku. Kromě toho, že ušetříš :), to má další výhodu - SM57 je zvukařský standard a když lidi uslyší, že s 57mou lze na Tvém aparátu sejmout super zvuk, je to výhra.
Samozřejmě můžeš koupit kondík a začít laborovat a čančat ambienty, hrát si s polohami, vzdálenostmi a fázemi, ale ty 2 mikráky už je trochu vyšší dívčí a nemusí to nutně dopadnout líp, než jeden SM57.

Osobně bych Ti doporučil spíš co nejlépe sejmout zvuk 57mou, vymyslet spíš bohatší ukázky stylem:
- samotný zvuk mono center
- zdvojná kytara L + R
- nějaké riffy s bicími a basou, přidat melodku/sólo a aby se to celé trochu dalo poslouchat - vlastně taková pidiskladbička (příp. ještě lépe opačně - nejprve pidiskladbička pro zaujmutí a potom ty jednotlivé kytary)
- dát to smíchat a zmasterovat šikovnému studiovému zvukaři (předvést zvuky neupravené i bez úpravy)
- když bude i rozumně hezké video, zaujme to víc
- nesmí to celé být příliš dlouhé, lidi nemají výdrž :)
- pokud se na to sám necítíš, oslov nějakého dobrého kytaristu z Tvého okolí, aby ty ukázky vyrobil

Bude to možná lepší investice, než do koupě kondíku.
Odpovědět

Zpět na „Mikrofony a snímání“