Michnov guitars

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Michnov guitars

Příspěvek od hyenik »

plain 24 uz je prostě tlustý drát ...a přesně tak i hraje :)
na barytonkách dycky měním "háčko" za motanou
(a to bývá .022 a stejně je to hnus, a dělá to tak víc baritónistů)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

Skoro by se dalo říct, že nehraje. Že by to vydrželo naladěný se taky říct nedá...eště, že mě ty tenký struny zas tak nezajímaj. :D
Vůbec mě nenapadlo, že to někdo, u takových strun, takhle vyrábí.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

to síla setrvačnosti (viz např. šikmý snímač na stratovi, dnes vlastne neopodstatnena cypovina a stejne to porad delaji vsichni)
daleko vic fórových chytráků by exhibovalo, kdyby najednou si mel pět motaných a jenom jednu hladkou
nastesti to obcas nekdo takhle dela a jde to teda i sehnat,
me k tomu popostrčila jedna sada John Pearse a ted uz si v klidu dokupuju i kusovky
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Ale ty motaný jdou mnohem hůř bendovat, ne? Motaný géčko nějak nevytáhnu ani o půltón, hroznej nezvyk.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

jenom nezvyk,
stejna tloustka motana ma obvykle mensi tah nez hladka
Psí voják

Příspěvek od Psí voják »

Ahoj, měl bych dotaz. Koukal jsem se, že na povrchovku používáš tvrdý olej-vosk. U mého telete z black limby jsem ho použil také, konkrétně od manahuny. Hodně mi vyhovuje, je to fajn na omak a krky takhle ošetřené jsou moc příjemné na hraní. Koukal jsem se, že máš i některé hmatníky světlé (javor?). Teď se chystám na výrobu offset kytary, hmatník plamenný javor, krk pečený javor, a trochu se bojím, že se při ošetření olejo-voskem bude prasit. Javorový hmatníky se většinou lakují, původně jsem chtěl dělat nitro povrchovku, ale oleje jsou pro mne fakt příjemnější, nejen při výrobě.
Sleduješ svoje nástroje delší dobu? Prasí se ti světlé hmatníky? Nebo máš tělo olejem a krky nitro?. Díkec
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Dovolím si přidat moji malou zkušenost. Přepražcoval jsem kytaru s javorovým hmatníkem včetně přebroušení hmatníku, nalakoval tence nitro politurou Clou Ballen Mattierung. Kytaru jsem prodal. Asi po 4 letech se objevila na bazaru a hmatník byl prohmatanej do šeda až černa, fakt ošklivě, úplně jsem se zastyděl. Možná byl ten člověk automechanik a nepoužíval solvinu, no bylo to nepěkné. Tak jsem si říkal, že s voskovým olejem to mohlo dopadnout líp, dá se to přebrousit vlnou a obnovit, líp odpuzuje vlhko.
Hlavně prohmataný lak dělá ostré přechody špinavé-čisté, zatímco u oleje by to bylo přirozenější, plynulé.
Zadní stranu krku jsem dělal jak tou nitro politurou, tak šelakem, tak voskovým olejem. Šelak trpí nejvíc, nitro a olej zhruba stejně. Nitro lak v tlustší vrstvě nebo PU by vydržel víc, ale zase je to plastová slupka.
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

Ahoj. Dělám olejem všechno. Bohužel moc neporadím. Jsem totál amatér a hobyvník samouk. Javorovej hmatník jsem dělal jen jeden, resp. dva, ale jeden neměl nic, kytaru jsem pak už neviděl.
Jak píše Karel, odpuzuje to vodu a mělo by to bejt dobře udržovatelný, ale dlouhodobou zkušenost nemám...má vlastní kytara je hnusotestovací a namořená.
himself

Příspěvek od himself »

Na to téma se dá najít dost čtení a používá se i olej na javor, i když minoritně. Sám mám jeden krk k téhle operaci připravený.
Psí voják

Příspěvek od Psí voják »

Já to mám taky jako koně, zatím jsem všechno dělal olejem a spokojenost. Zatím, což podotýkám. A taky zatím všechny hmatníky byly eben nebo jiný tmavý dřevo. Asi je fakt, že jakýkoliv lak se jednou prohmatá až na dřevo, oprava olejů bude snazší. Krk zespodu olejem je pro mne to nejlepší, co jsem měl v ruce. Mám rád otevřený póry na dřevu a chtěl jsem udělat jen tenkou vrstvu nitra na celý kytaře, ale asi zůstanu u olejů a světlý hmatník budu pravidelně čistit, stejně i eben při výměně strun napouštím olejem na hmatníky. Už jsem ohledně povrchovky přečetl ledacos, ale nikdo nemá jasno, jestli je zvukový rozdíl mezi oleji a nitro povrchem. Někdy se tvrdí, že nitro je zvukově lepší, ale ví evoluce, je-li tomu tak? Mechanická ochrana je u nitra určitě lepší, ochrana proti vlhkosti taky, silnou sklinku laku ale na kytaře fakt nechci. Nehledě na to, že není nitro jako nitro, teď kamarád kytarář předělává krk, který dělal nitrem od Manahuny (extra špéciál lak pro kytaráře, tvrdili), protože není tak tvrdý a kytaristovi na tom ruka drhne. Jó, zlatej obyčejnej Pragolesk.
himself

Příspěvek od himself »

Ošetření hmatníku bych řešil pouze z pocitového/estetického/udržovacího hlediska. Vliv na zvuk bych zanedbal - nedovedu si představit, že při všech ostatních faktorech to je něco měřitelného, natož rozpoznatelného.
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

Před časem jsem koupil mikrofon, že s další kytarou udělám lamí cover video nějakýho blícího songu. Konečně jsem měl chvilku času zkusit něco nahrát...song samo není můj, čórnutá karoke verze z youtubu...ani jsem to netrénoval...jednou, dvakrát jsem to zkusil...neumím s tím, zatím, nic dělat a nahrát to pěkně...hodil jsem jeden repík Hiddenplatovi a šel na tohle...tak pro pobavení, kdyby někdo chtěl. :D
...čistej "zpěv" mi ve sluchátkách příjde jakžtakž dobře, na repráčkách to fest tahá za uši...ale co už no :D
Přílohy
Choke.mp3
(3.5 MiB) Staženo 40 x
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Michnov píše: 26.02.2019 16:25 Po delší době konečně hotový další prkýnko :)
Lepší fotky snad příště :D

Tělo: eu jasan ze dvou kusů
Krk: šroubovaný pěti kusý javor klen - ořešák černý
Hmatník: eben makassar
Menzura: 25,5"
Snímače: Emg 81 + 85
Kobylka: Gotoh
Ladící mechaniky: Gotoh
Nultý pražec: Graphtech
Ladění: standard E
Struny: Daddario 11-49
Povrchová úprava: voskový olej
Poziční značky z boku: černo-modré Luminlay

Zepredu.jpg
Zezadu.jpg
Ahoj, prozradíš prosím, jaké mořidlo a jaký olej konkrétně jsi použil pro tuhle kytaru. Ta povrchovka vyšla parádně, chtěl bych teď na jednom z mých projektů podobně modrý jasan.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

Čau. Mořidlo Kromolux od Milesi, ředěný vodou. Tvrdý voskový olej Osmo. Asi matnej, to už si nejsu jistej.
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Moc diky za info. Ja prave doted pouzival jen lihova moridla od clou, nekdy strikane nekdy nanasene houbou. Na to ruzne oleje. Chtel bych zkusit neco jiného, zkusit jestli je prace s vodou reditelnym moridlem snazsi na aplikaci. Mrknu na ten Kromolux. Vosko olej Osmo doma mam, s nim jsem zatim nedelal kytaru, ale fosnu pod umyvadlo a prace s nim byla super. Prave me zaujala ta tvoje druha stavba, tam se to chytlo dohromady moc hezky.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

Já jsem zas dělal, zatím, jen s tímhle. :D Chcu teď dělat víc čistý dřevo, tak ani nemám potřebu zkoušet něco jinýho.
himself

Příspěvek od himself »

Já na dřevo dávám Osmo nebo PNZ a je jedno, jestli to je podlaha, skříň nebo kytara. Jen na stůl dávám včelí vosk, protože má relativně hodně blízko k potravinám.
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

Osmo má i olej na potravinářský věci. Nezkoušels?
himself

Příspěvek od himself »

Ne, to jsem nevedel.
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

Taková pěkná hlava to snad bude.:)
Přílohy
1707931454334.jpg
Odpovědět