Dětské klávesy

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Yarda1

Dětské klávesy

Příspěvek od Yarda1 »

Napadlo mne pořídit si laciné klávesy co by sloužily ke vzbuzení zájmu o hudbu u vnoučka (budou mu dva roky), aby uměly něco lepšího než napodobovat zvuky zvířat. A aby nebyla taková škoda, kdyby vnouček zkoušel po klávesách šlapat. Měl jsem něco takového, koupil jsem to kdysi na tržnici u Vietnamců, ale ohlodal to zub času a některé klávesy a spínače už nefungují.
Tak zkouším sehnat něco podobného.
Zkoušel jsem diskutovat tady, ale nevzbudilo to tam zájem.
https://kutilska.poradna.net/questions/ ... kde-koupit
Máte někdo s podobnými samohrajkami zkušenost - co a kde koupit'?
Za podobné ceny bych moc neřešil spolehlivost, stačilo by mi, kdyby to přežilo přehrání pár koled na vánoce.

Podle fotek (a ceny) by se mi zamlouvaly 61 klávesové klávesy (v odkazu dole) ale stáhnul jsem si návod a nenašel jsem v něm, jestli ty klávesy umějí třeba hrát akordy a tak.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Dětské klávesy

Příspěvek od rotten77 »

Tyhle klávesy (https://www.priceorcan.cz/iso-elektroni ... es-mq-5407) vypadají, že mají nějaké mini klávesy, já bych bral něco s "klasickou" velikostí. Nebránil bych se bazaru.

O jaké cenové hranici se tu bavíme? Pokud o 1.000 Kč, tak to nemá asi ani cenu něco vymýšlet a koupit cokoliv. V této cenové relaci to bude asi úplně jedno.

EDIT:

Pro tvoje použití bych se díval jen na to, ať to má repreáčky, případně možnost sluchátek. MIDI asi nepotřebuješ.

Hodit se může i stojan, ať to nezavazí na stole (ale někde v rohu místnosti :-D), případně i nějaký stojánek na noty, ale to už asi zacházíme moc do detailů.
Yarda1 píše: 30.09.2019 19:54Podle fotek (a ceny) by se mi zamlouvaly 61 klávesové klávesy (v odkazu dole) ale stáhnul jsem si návod a nenašel jsem v něm, jestli ty klávesy umějí třeba hrát akordy a tak.
Řekl bych, že většina těchto samohrajek nějaké "doprovody" umí. osobně mám (v této cenové kategorii a oblasti) dobrou zkušenost jenom s klávesami Yamaha, takže ty bych mohl obecně dopručit, ale žádný konrétní typ.

Obecně se stačí podívat, co je na těch klávesách všechno napsané, pokud tam je něco jako "Styles" a pod tím seznam stylů (Rock, Ballad, Jazz, apod.) tak to nějaké doprovody má.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Myšlenka dobrá, sám jsem si jako dítě s takovou podobnou samohrajkou docela vyhrál. Improvizace do stylů mne bavila, ale to se nebavíme o věku 2 roky, nýbrž o školním věku. ve dvou letech dítěti úplně stačí, že to reaguje na zmáčknutí klávesy vytvořením zvuku, čím víc, tím líp (k nebývalému štěstí rodičů). Takže základním kritériem pro výběr by asi pouze mohlo být, aby ten nástroj to dvouleté dítě "přežil".
Sám mám tři prcky a věk, kdy je dítě už schopné s nástrojem provozovat něco jiného než rámus je až kolem předškolního věku. Musí k tomu mentálně dospět.
Pro dvouletého šprcka za mě klidně toto: https://www.aliexpress.com/item/33038186901.html
To je skoro Vietnam :).
Petr13

Příspěvek od Petr13 »

Můj syn začínal hrát ve třech letech před 7 lety na dětských klávesách Casio SA-46: https://www.muziker.cz/casio-sa-46

Pak jsem mu po dvou letech koupil už Casio LK280 se standardně velkou klaviaturou, to už nastupoval do ZUŠ. Pak začal vystupovat veřejně a tak jsem mu za další dva roky pořídil Korg Pa600. No a pak začal soutěžit, tak jsem mu letos koupil Korg Kronos za 80 litrů, protože už nechci co dva roky kupovat něco nového. Ale začalo to těmi dětskými Casio SA-46, hrál na ně jednou rukou a naučil se na ně hrát řadu jednoduchých písniček.

SA-46 vydrželo cca 5 let, pak začalo blbnout a šlo do odpadu. Proto jsem loni pro dceru (4 roky) koupil ještě Yamaha Reface DX https://www.muziker.cz/yamaha-reface-dx To v podstatě nejsou dětské klávesy, ale mají zmenšenou klaviaturu vhodnou pro dětskou ruku. Je to podstatně lepší nástroj než to SA-46 s lepší klaviaturou i zvukem, ale také s podstatně vyšší cenou, takže to už asi na tebe bude moc.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Bavme se o věku dva roky. Kognitivní schopnosti dítěte jsou v tom věku natolik omezené, že nástroj bude stejně pravděpodobně přeřazen do skupiny bicích nástrojů.
Trochu se obávám, že budou mimo asi všechny námi poslané odkazy, protože pokud to nebude dělat co největší barevnou diskotéku, dítě si pro hru stejně zvolí jinou lákavější hračku.
Ale to by měla být otázka spíše na vývojového psychologa.
Petr13

Příspěvek od Petr13 »

To mi připomíná, že ještě před tím CA-46 syn měl takovou hračku z knihkupectví, knížka s přilepeným piánem, v knížce bylo pár písniček, výšky tónu byly značeny barvou. To mu mohly být ty dva roky. Ale jestli se dobře pamatuji, nikdy na to nic rozumného nezahrál. Ono to ani nešlo, kvalita těch rozviklaných kláves byla příšerná, takže těchto 'nástrojů' z hračkářství, hypermarketů a spol bych se vyvaroval. Je to spíše frustrující a odrazující.

Jsem zastánce myšlenky, že pokud má něco bavit, musí to být kvalitní a ne šunt, jinak to má účinek spíše odpuzující. Osobně vyzkoušeno na velmi levném jízdním kole. A tazatel na tom navíc pro vnuka chce hrát sám, takže imho by to mělo vyluzovat vkusný příjemný zvuk. Třeba moje žena je na to dost citlivá a ještě to Casio SA-46 jí dělalo problém, byla z něj nervní, stresovalo ji. S LK280 nebo Reface už problém nemá. Takže i v tomto směru je to potřeba zvážit. Za prvé kultivovat hudební vkus vnuka a za druhé nestresovat snachu, aby to po odchodu dědy neputovalo okamžitě na skříň :-).

Ve dvou letech je na hudební nástroj asi ještě brzo, ale jak jsem psal výše, ve třech letech už se dítě může dokázat naučit zahrát jednoduché písničky jedním prstem. Ve třech letech na to už dítě už může být mentálně dostatečně vyspělé. Vybavuji si, že v té době začal syn i chodit zpívat do dětského sboru. Je to samozřejmě individuální. Dcera ve čtyřech letech už na ten reface hraje všemi prsty (jedné ruky), teď jí je pět let a chystám se ji učit hrát oběma rukama. Ale ve třech letech (na rozdíl od syna) si nebyla schopna pořádně zapamatovat ani kočka leze dírou, chtěla to hrát, ale nechápala, jak jdou tóny za sebou. Prostřední syn má zase zhoršenou motoriku, ten ještě v pěti letech měl problém se s jistotou strefit na správnou klávesu, ač má za všech mých dětí nejlepší hudební sluch a dokáže hrát melodie podle sluchu.

Posouzení mentální vyspělosti si musí tazatel vyhodnotit sám. Třeba má dítě mentálně vyspělé schopné hrát i ve dvou letech a nebo může nákup nástroje odložit o rok a nebo počítat s tím, že reálně využití bude možné až za rok a do té doby poslouží jako hračka nebo hudební nástroj pro dědu. To už je na něm.
Naposledy upravil(a) Petr13 dne 1.10.2019 8:17, celkem upraveno 2 x.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Já dotaz pochopil tak, že na ty klávesy bude Yarda1 vnukovi hrát. A pokud se mu to bude líbit, tak si na ně taky něco "zamlátí" :-)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Petr13 píše: 1.10.2019 7:38 To mi připomíná, že ještě před tím CA-46 syn měl takovou hračku z knihkupectví, knížka s přilepeným piánem, v knížce bylo pár písniček, výšky tónu byly značeny barvou. To mu mohly být ty dva roky. Ale jestli se dobře pamatuji, nikdy na to nic rozumného nezahrál. Ono to ani nešlo, kvalita těch rozviklaných kláves byla příšerná, takže těchto 'nástrojů' z hračkářství, hypermarketů a spol bych se vyvaroval. Je to spíše frustrující a odrazující.
Taky jsme to měli doma. Nejvíc mě pobavilo, že to programoval asi nějaký trouba, protože jednoduché písničky, hratelné v C dur bez půltónů, byly transponovány tak, že se to půltóny (černými klávesami) jen hemžilo. To dětem hraní a případné učení na piáno opravdu usnadní ... Pak jsme ale koupili jinou, ta už měla ty aranže bez půltónů. Ale zase měla nějak podivně posunuté ladění, takže hrát současně s jiným nástrojem bez jeho přeladění nešlo.
Nicméně ty barevné značky s čísly není špatný nápad. Já dcerce (necelých 5) nalepil stejné značky na hranu standardního digitálního piana, a už si ty písničky podle té (druhé) knížky sama hraje. Dokonce už některé zpaměti. A já jí připravuju zápis dalších písniček, které má ráda.
Petr13

Příspěvek od Petr13 »

Imho se očekávalo, že to děti budou i zpívat, takže se to přizpůsobilo výšce jejich hlasu. U druhé knihy to vyřešili šalamounsky, tam netransponovali, tam posunuli ladění nástroje.

Já svoje děti učím hrát z paměti. Používat ty značky mě nikdy nenapadlo. Ale zase jim ty písničky převádím do midi a to LK280 má svítící klávesy, takže samo ukazuje kterou klávesu a na jak dlouho stisknout. Což je fajn, protože mě pak k tomu tolik nepotřebují. I tomu nejstaršímu, který je dnes už pokročilý hráč, to dodnes pomáhá odhalovat své chyby u složitých skladeb, kde některé chyby podle sluchu nepoznám ani já. Na cvičení je to skvělý nástroj.
Yarda1

Příspěvek od Yarda1 »

Ještě se k tomu vracím. Koupil jsem nějakou samohrajku, zlákalo mne (tedy kromě ceny), že to má asi 61 kláves. Ale má to nevýhodu, ty klávesy jsou moc malé a dospělá ruka si na tom nezahraje. Měl jsem samohrajku co měla klávesy (ty bílé) široké nejméně 2 cm, to pro dospělého považuji za minimální šířku.
Teď v Dráčiku nějaké samohrajky nabízejí.
https://view.publitas.com/dracik-marec2 ... page/10-11
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“