Moje pokusy a omyly

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Moje pokusy a omyly

Příspěvek od mirostrat »

Zasieral som kadekomu témy s home-made výrobou, tak som si dovolil založit svoju tému, jak neco vyrábam, prerábam, atd.
Začal by som teda prerábkou Harley Benton S-620 TR Rock Series
https://www.thomann.de/cz/harley_benton ... itarre.htm
kde som místo lipového tela dal vyrobit Afro Mahagón, vrchná deska flame maple. Krk, Floyd je z Harleyky.
HB S-620 TR Rock Series 1.jpeg
Povrchovku som chcel čierno - bordovú, niečo takéto
Približný vzor finišu, Royal Red 1.jpg
Približný vzor finišu, Royal Red 1.jpg (8.32 KiB) Zobrazeno 3194 x
No, začal som morit čiernou a brúsit, aby zostali pruhy, potom som začal morit červenou a následne žltou a oranžovou a vzniklo toto :shock:
HB S-620 TR Rock Series 1.jpeg Orange.jpeg
Lebo, ako som to prebrusoval a skúšal, som narazil na toto video a velice sa mi zapáčila tá jasnosť farieb a celkový výzor tej gitky.
https://www.youtube.com/watch?v=p91umkOajUU
Trochu nerozumiem tomu, že takú krásnu gitaru s perfektným topom a super robotou môže niekto pokazit krytom. Podla mňa si to úplne pýta, aby tam nebol kryt, ale, bolo vidieť to drevo. Strakáčska samica na Jack je už fest chrómová klučka na Škode 120 :twisted:
Ale, to je iba môj názor na dizajn, ja chcem, aby bolo čo najmenej frézované do dreva a aby bolo drevo čo najviac vidieť.
Mne tie čierne pruhy nebolo tak jasne vidieť, ako jemu na síce obláčkovom Javore, ale princíp by mal byť rovnaký, ako na flame maple. Jemu po obrúsení čiernej je ledva vidiet tie kontúry a mne ich je pekne vidieť, ale následné morenie inou farbou ich tak nezvýrazní, ako jemu. Keď tam dáva červenú, potom vylezú do ostro čiernej. Tak som to obrúsil a skúsil anilínkovú farbu. Aj to oranžové sú anilínky. Tak teraz to mám takto namorené a dnes skúsim brúsit a uvidím, čo to spraví. Pred tým som používal Lazurol, liehové moridlo.
HB S-620 TR Rock Series 1.jpeg black.jpeg
Tie biele flaky, tam to už nevsakovalo, vlastne som to moril, až kým tú čiernu salo a potom som to pretrel. Teraz vidím, prečo sú kvalitné vrchné dosky také drahé, lebo + - sedí ten zrkadlový efekt a sú bez kazov.
Zas ani drahé gitky to nemajú 100 % zrkadlovo, kludne Ibanez za 6600 E, ten spodok pod pákov myslím
https://www.thomann.de/cz/ibanez_jcrg2001_und.htm
Ešte som prišiel na to, že sa to dá retušovať a opravovať, dokreslovať, do určitej miery.
Tak som telo obrúsil a namoril červenou anilínkou, je to tak jemne, už to chcem dokončit. Nechám vyschnúť do zajtra a domorím trocha žltou a oranžovou, kraje skúsim trocha ztmaviť.
HB S-620 obrus.jpeg.jpg
Namoril som oproti pôvodnému zámeru takto, lebo sa mi vždy páčili také temnejšie borDovo - čierne farby, ale, všimol som si, že tie pruhy viac vyniknú na jasnejších farbách a hlavne ten vlnkový 3D efekt.
HB namorenie.jpg
Lak som použil HB BODY PRO C496 2K HS Clear Spray Akryl.
1. vrstva
HB lak 1.jpg
HB lak 2.jpg
Hádže to kadejaké odtiene, naživo to vyzerá trocha inak, po nastriekaní 1. vrstvy som sa čudoval, ako to pekne kryje, síce to trocha postavilo chlpy, ale to spraví predpokladám prebrus 1500 na mokro. Chcel som PU lak, ale ten nemali a vraj trocha žltne. Tento lak je zatial super, smrdí, ale dost rýchlo vypáchne a potom príjemne voní, asi po 8 hodkách.
Profi robota to nie je ani zďaleka, nemám na to podmienky, robím to doma + znalosti mám z fór a netu, je to všetko pokus - omyl, niečo sa podarí a niečo nie. Do určitej miery je to zábava, ale, zaberá to kopec času.
Potom nemám čas hrať.
Zajtra prebrus a druhá vrstva.
Dnes ráno som gitku trocha prebrúsil, tú lakovanú stranu a zadnú stranu a boky. Očistil a celú strekol.
HB lak 3.jpg
HB lak 4.jpg
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Nebi sa s kominárom, lebo sa zašpiníš !
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Re: Moje pokusy a omyly

Příspěvek od mirostrat »

HB lak 5.jpg
Zadná strana vyzerá na fotke, akoby nenalakovaná, ale foťák dost skresluje a je to dosť nalakové, jeden stekanec je tam zboku.
Trochu vyliezli niekde bublinky, robím to na balkóne v krabici a keď to nastriekam, tak to chvílku nechám a zavrem, aby to nesmrdelo susedom, možno sa to dostatočne neodvetrá. Alebo tam robí neplechu to liehové moridlo, čím som moril na úplnom začiatku a ten Akryl s ním reaguje. Skúsil som na kúsok použiť Isoprophyl alcohol a rozpustí ten Akryl aj za 12 hodín.
Možno dávam aj moc silnú vrstvu. Nejak to neriešim, robím si to pre seba a sú to pokusy a omyly :)
Tiež tu nemôžem stále behať žene a dcére so šmirglami a sprejmi po byte a brúsit, pilovat a vŕtat, tak, je to trocha hŕ robota.
Sú rady, keď som za gitarou a hrám :shock:
Počkám do zajtra, aby to vytvrdlo, plné proschnutí píšu 24 hodín a keby to bolo suché. tak to skúsim leštit.
Výhoda je to, že ja som to chcel nejak zafixovať to drevo, aby sa nemastilo a aby to malo nejakú povrchovku. tak to môžem hocikedy zbrúsiť a spraviť nanovo, postup som si vyskúšal + by som mohol trocha upraviť tvar do viac ostrejších hrán. To by som už nerobil doma, ale v garáži a tam by boli lepšie podmienky.
Teraz, ale budem rád, keď to zaschne a pohrám si na tej gitke
Dnes som s vodným 1500 a skúsil obrúsiť celú gitku. No som prekvapený, lak, ako spray je super. Krásne to pokrylo povrch, aj keď som totálny amatér, takže to musí byť kvalitou toho laku.
Tam kde boli stekance, som sa asi dostal až na drevo, aj keď predpokladám, že póry sú vyplnené, len je to na povrchu bledšie. Po namočení to stmavne. Určite tam dám poslednú vrstvu kvôli tomu. Zajtra kúpim spray.
Predná strana sa podarila vybrúsit úplne do hladka, je to, ako sklo. Zadná strana, mahagón je pórovitejšia, tak tam sú drobunké jamky, tam kde sú póry, je to vidiet zblízka.
To sa sto % vyplní druhou vrstvou. Už teraz sa zadná strana dá brúsiť do hladka, lebo asi nasala viac laku, boky tak nesajú. Dalo by sa to už určite aj teraz vyleštiť. Chce to však ešte menšie prebrusy, kde vidím, alebo po prejdení rukou sú micro nerovnosti.
Obrus 1 zadná strana 1.jpg
Obrus lak 1-1.jpg
Obrus lak 2 - 1.jpg
Hobby chemka je asi dnes úplne iný level, ako kedysi.
Budem ešte sporadicky hladať chybičky, kúpim lak, leštenku a snáď to čím skôr dokončím. Bol som netrpezlivý a nenechal poriadne vyschnút lak a to ma trocha zdržalo, teda dosť :)
Rýpal som do toho a vznikli nejaké povolené straty
Dnes po detailnejšej príprave, oprava menších chybičiek a tam, kde som viac obrúsil lak, skoro na anilínky, som anilínkami dofarbil telo. Výhoda toho laku je, že ide dolu s liehom, to je, ale asi aj nevýhoda, neviem, či to tak časom vytvrdne, aby to lieh nerozpustil. Lebo, aj keď som abstinent, môže sa na to vyliať nejaký alkohol, Vodka, Fernet, Gin, Extraxt z byliniek :)
Potom som hodil Spray a budem čakat, prednú stranu odfotím, keď sa to viac uleží, lebo to je v krabici a iba chodím trochu z tej krabky odparovať ten nástrek, lebo, ten lak reaguje so vzduchom. Prišiel som na to, že, keď ten lak stojí 24 hodín a stvrdne, tak už šmirglom 1500 chytí pekný povrch a dá sa potom určite vyleštit.
Včera som kúpil leštenku a uvidím. čo to spraví.
Lak 5 zadná strana.jpg
Pri zväčšení fotky to vyzerá hrbaté, ale, to sú iba vsaky do pórov. Na dotyk to je hladké.
Nechcem na to kydať kopec vrstiev, ono to stačí jemne prebrúsiť a asi vyleštiť. Som zvedavý, čo s tým spraví leštenie.
LAK 5--1.jpg
LAK 5--2.jpg
LAK 5--3.jpg
LAK 5 --4.jpg
LAK 5--5.jpg
Zajtra brúsim na mokro s 1500, prípadne potom 2000 a viac, uvidím, najprv na kúsku poskúšam a potom, vyskúšam leštenku.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Leštenka 4.jpg
Leštenka 1-1.jpg
Leštenka 2-2.jpg
Leštenka 3-3.jpg
Tak som sa tešil na to, ako to vyleštím a ...
Vyzerá to síce dobre, len sa zmenil povrch na dotyk zo Satin na pre mňa patlanicu. Nie je to po prejdení rukou hladké, ako bolo po prebruse a asi tam je nejaký vosk, alebo podobná gebuzina. Pritom by to malo byť na tieto laky a predavač mi to aj odporučil. Písané je bez aditív.
Ďalšia vec, že, skúšal som to leštiť s AKU vrtkou a kotúčikom, síce pri malých otáčkach a iba chvílku, nech v nedeľu nebuntoším, potom rukou a handrou. Možné je, že ten lak zmäkol, ten kotúčik ho oteplil a ten lak je taký.
Skúsil som najprv zadnú stranu gitky, prednú treba ešte trochu opraviť a nalakovať. Jemný prebrus som robil s 4000 šmirglom. Normálne tvrdý bol ten lak.
Zajtra gitarku zložím a nejak už nebudem riešiť. V každom prípade lak je to dobrý, ale, lepšie riešenie by asi bolo kúpiť dvojzložkový PU lak a štetcom jemne natrieť a vybrúsiť, vyleštiť.
Dám tomu ale ešte šancu a skúsim prebrus a malo by sa to teoreticky vrátiť do stavu prvého laku, kedy sa vžral do pórov a trocha povrchu. Vlastne vtedy to bolo možno ideálne vyleštiť.
Tak to idem hneď skúsiť :)
himself

Příspěvek od himself »

Vypada to precizne!
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Fakt díky, jak je u mňa zvykom, tak něco na konci zvrzám :)
Taký, aj trochu akoby lepkavý povrch mi doslova vadí, tak musím něco vymyslet. Jak som písal vyžšie, tak lieh rozpúšťa aj zaschnutý lak, čo by podla mňa nemalo byť. Má to teda ale výhodu, že sa ten lak dá zotrieť s handrou - obrouskem, když se něco pokazí.
S aktuálním heslem
Myslel jsem to dobře, ale dopadlo to jako vždycky :)
Dík za podporu a pochvalu
Mahagón je fakt nádherné drevo, keď sa nalakuje, tak hádže také zlaté trblietky, také pásiky - čárky v tom tmavšom sektore. Robí to aj tento bledý Afro aj ten tmavý Brazíl a Honduras.
Tu je fakt za lidové ceny, len dopravu treba dát z Polska
https://woodforguitar.com/en_GB/c/Body- ... /default/3
himself

Příspěvek od himself »

Ja jsem zkusil na flek na plastove casti lednicky benzin. Jak to cele dopadlo je lepsi neprezentovat
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

S týmto Technickým lihem, alebo Isoprophylalcohol to ide normálne dolu, len treba vyhadzovať tie obrousky, handričky a robiť v rukavicích. Rozpustí to ten lak až na drevo a nasaje. Len robota v háji :)
Asi by som mal objednať z netu PU lak spray, lebo nikde v kamennej predajni to nemajú.
Pred pár rokmi toho mali haldy, asi ekologie a najväčší výber dnes na báze vody. To dnes fičí. No OK, nie som proti.
Najradšej by som mal tvrdý vosk, len to fakt strašne smrdí, čo som mal Osmo. V predajni mi povedal, že to nemá žiadny zápach. No, uvidím, čo sa mi s tým podarí vyparatit :)
V každom prípade to môžem dať celé dolu.
HA a pokazil som fakt kopec vecí, aj drahších, niekedy sa darí :mrgreen:
himself

Příspěvek od himself »

Tvrdovosk osmo nebo pnz mam moc rad!
Mam ho na kytarach, nabytku, podlaze... :)
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

je super, zo začátku príjemne voní, ale potom sa spustí reakce a fakt silná voňavka do bytu
himself

Příspěvek od himself »

Myslis par prvnich dnu? Ano, kdyz nam udelali 50m ctverecnich podlahu, tak jsem vyhnal rodinu a pokojne jsem zemrel v prvnim patre u otevreneho okna :)
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

:)
Ano, tak 4-5 hodín je to taký prírodný ozón, ale potom to začne reagovat so vzduchom a spustí sa reakce a to je fakt ťažký vzduch.
Ja som s tým iba jednu gitku natrel a teda na nevydržení.
F S C .jpg
Toto som s tým robil, len pak som to napatlal včelím voskem a zas mazanica. Išlo to pekne jemne obrousit a zložil som gitaru a snímače, struny na tom skúšam a hrám na nej. Je to úplne hladké, asi tam v póroch zostalo to Osmo. Je to kvalitka.
Kurnik, že si to vydržal v tom Osmo nátere, fakt sa čudujem, obdivuji, mňa z toho normálne hlava bolela.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Tak dnes som odstránil lak z tela, tak na 95 %, už som mal všetky handry špinavé a bolel ma chrbát, tak som si dal pauzu a trochu upratal.
Vnútro rohov som začal, dokončím asi dnes. Našiel som si spôsob, ako to najlepšie urobit.
Začal som handrou fakt namočenou lihem stierať lak, pri väčšom pritlačení sa začali robiť také žmolky a tie som stieral handrou s Technickým lihem. Išlo to dolu, ale pomaly a patlal sa ten líh s tým lakom.
Tak ma napadlo, použit šmirgel 1500 s lihem, akoby vodné brúsenie, ale, iba na zadnú stranu a boky, prednú dosku chcem zachovať, to morenie anilínkami. Fasa, že predok, keď som dával dolu, vôbec nič to nerobilo s Anilínkami.
Mákol som si. Potom ma napadlo použiť 1000 a následne 800. Zrýchlilo to robotu a išlo to pomerne rýchlo a mal som to pod kontrolou, lebo keď začal šmirgel farbiť, vedel som, že som na dreve. Tiež sa tvorili žmolky z laku, tie som stieral handrou.
Fakt som natešený, že sa to takto podarilo. Spravím ešte tie rohy, poopravujem detaily, trochu prifarbiť predok a drobnosti.
Aj, keď Osmo tvrdý vosk smrdí, tak to asi napácujem tým a v krabici na balkóne nechám vypáchnuť. To je fakt super povrch. Dúfam, že to nerozotre tie Anilínky, vyskúšam.
odstránenie laku 1-1.jpg
Odstránenie laku 2-2.jpg
Odstránenie laku 3-3.jpg
Odstránenie laku 4-4.jpg
Kajman2nd

Příspěvek od Kajman2nd »

Jestli ti OSMO smrdí, udělej to Tungovým olejem. Ten při aplikaci (ředí se pomerančovým olejem) krásně voní, a při vytvrzování nesmrdí. detaily aplikace na webu Cesta dřeva, anebo tady někde ve vlákně o DYI kytarách
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Dik za radu :!:
To vlákno poznám, dik. Som myslel, že ten tungový olej bude niečo podobné, ako Osmo.
https://www.manahuna.cz/manahuna/eshop/ ... ngovy-olej
olej-vosk-finish-37428
Z tohto vlákna som to vyčítal, tam som narazil aj na to Osmo, píšu tam, že jak sa riedi tým pomerančovým olejem a omezuje zápach, tak som preto myslel, že to je niečo podobné. Sú to možno starodávne receptúry, jak chránit drevo, také prírodné chemikálie, tie oleje.
Ono, asi tam dávajú nejaké vytvrdzovadlo, predpokladám, niekde som to čítal, to potom reaguje so vzduchom, resp. s kyslíkom a vytvrdne. Samostatný olej by asi nevytvrdol, ale, možno je to tak, že uschne a stvrdne, aj tento akryl vytvrdzuje so vzduchom.
V každom prípade dik.
Edit: aha, už viem prečo som ho nepoužil, teraz ho šudujem a on je matný a ja mám lesklý Osmo
himself

Příspěvek od himself »

Cha, tim jsem prosel taky. Nekde vedle ve vlakne mam zelene tele s lesklym osmem.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Ja som sledoval nejaké tvé vlakno, alebo to niekde bolo od teba s takým Tele, nejaký drahší atyp signature snímač ku krku si tam dal a kadejaké vychytávky navíc od Tele. Teda nevím, ci atyp :)
himself

Příspěvek od himself »

Jojo. Nic jineho (zatim) nemam :)
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Plány tam tuším, ale nejaké boli, nejaké projekty do budoucna, ne ?
himself

Příspěvek od himself »

Plánů a idejí je dost, ale chci víc hrát než kutit a přes léto už vůbec chci být spíš na sluníčku :)
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

No, my sme Zubatou od P Výběru počúvali niekedy v 82 - 3 ťom, presne si nepamätám, na nejakej kazete. To si dávam do súvislosti, že uz som starý a budem rád, keď to dokončím a zahrám si a niečo nahrám.
V najbližšej dobe žiadne projekty,
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“