Zapamatování a použití melodie

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
himself

Zapamatování a použití melodie

Příspěvek od himself »

Ahoj,

chci se zeptat, jestli máte nějaké osvědčené postupy a fígle na zapamatování a použití melodie. Mám na mysli zapamatování pro zahrání (a klidně nejen na kytaře). Jde mi o to, že znám (slyším) desítky nebo stovky melodií, ale nevím jejich notový zápis nebo intervaly. A když se snažím je hrát a použít pro improvizaci, tak se samozřejmě příliš netrefuji, protože chci zkusit jinou tóninu, jinou polohu, atp.
Máte k tomu někdo něco? Snad jsem se vyjádřil pochopitelně. Bavím se hlavně o jazzových standardech, ale klidně třeba i o lidovce, to je jedno.

Díky
Prskyn

Re: Zapamatování a použití melodie

Příspěvek od Prskyn »

Himselfe, neber jako uštěpačnou poznámku (nečti v takové či podobné intonaci)... ale tady dost výrazně pomohou noty. Nebo nedozírná paměť... ale ty noty jsou lepší.
Pomáhám si notačním programem, když potřebuju transpozici. Většinou stačí naťukat tři, čtyři takty melodie a transponovat a případně si to pustit ve smyčce. Hodně to ulehčí hledání na hmatníku. Nebo si to nabrnknout do looperu. Ale třeba jsem dotaz úplně nepochopil...
starypard

Příspěvek od starypard »

Dotaz je divný. Sice je jasné, že tu melodii v hlavě slyšíš v nějaké výšce, tónině, tak, jak ji znáš odněkud jinud nebo tak, jak se ti sama v hlavě složila (pokud je tvoje), ale neměl by být problém, přece, ji zahrát od kteréhokoliv tónu, tedy jinde. Intervaly tam jsou stejně jasné, slyšitelné, nic se hledat nemusí, prostě začneš jinde. Příklad: "vyletěla holubička .... " zahraje každý přece od libovolného tónu kdekoliv na hmatníku kytary, obdobně na pianě nebo na houslích ..... Ty složitější melodie jsou sice složitější, ale princip spojení hlava-ucho-ruka-hmatník je furt stejnej.
Jinak, Prskyn to rozťal, úplně jsem na to zapomněl. Spousta looperů umožňuje přehrání v libovolném tempu bez posunu tóniny nebo posun tóniny bez změny tempa. Využij.
A pak, zmínka noty ....
Je to pracnější, ale prostě si to zapiš do not, transponuj, a hraj z not pak, pokud se ti to bude pak číst lépe.
Většinou je to zbytečné, ale se pocvičíš v tom, co obvykle neděláme denně ....
himself

Příspěvek od himself »

Asi jsem to špatně popsal. Příklad: Nokia tune (poměrně jednoduchá melodie, pochází myslím z nějaké klasiky, ale to je jedno). Zahrajete ji (aspoň +/-) na první dobrou v libovolné tónině?
Looper nechci, to už je nějaké opakování. Mně jde o to, aby prsty hrály, co hlava chce. Ne to, co jsem si už třikrát (nebo stokrát) vyzkoušel a umím to více méně svalovou pamětí.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

cvic stupnice. Pokud chces hrat jakoukoli melodii na prvni dobrou v jakekoliv tonine, tak ti nic jineho nez naucit "svalovou pamet" stupnice nezbyva... tak jak dnes nekoukas na pozicni znacky pri akordech, tak se nauc i stupnice. Je to vopruz, ale da se pri tom koukat na filmy s titulkama :)
Stupnic neni nikdy dost...
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Souhlas, stupnice. A k tomu si najít cvičeníčka nebo třeba přímo sw na procvičování intervalů. Protože to s čím mám při intuitivním přehráváním melodie vždy největší problém jsou velké intervalové skoky. A ještě hůř ty shora dolů. Protože ruku na srdce, při tom drcení stupnic jedete obvykle kterým směrem?
Dokázat zopakovat melodii mi přijde v muzice jako naprostý základ, lovit hady po hmatníku v rámci dané harmonie, to se dá poměrně rychle. Ale improvizovat tak, aby v tom pořád byla dobře čitelná melodie, to je už o dost těžší.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“