Směrová charakteristika mikrofonů při nahrávání
Pravidla fóra
-
- Nový uživatel
Směrová charakteristika mikrofonů při nahrávání
Ahoj hoši. Mám malomembránové mikrofóny Lewitt lct040 stereo pár no mám s nimi problém. Teda mikrofóny sú super kvalitné krásny zvuk atď ale stal sa nám pri nahrávaní menší fail. Keď sme s priateľkou nahrávali skladbu, museli sme byť kvôli videu dosť blízko seba otočení k sebe. Ona mala svoj mikrofón a ja som mal tieto svoje. Problém bol v tom že v mojich mikrofónoch nahralo aj jej spev. Bola od nich cca 1m a nebola pred nimi ale za nimi alebo tak šikmo proste. Pri mastrovaní som musel kúzliť aby to znelo ako tak dobre.. Viete mi poradiť čo s tým? Je nejaký soft ktorý upraví mikrofóny tak aby nahrávali menší uhol len pred seba? Alebo nezostáva nič iné len kúpiť wide objektív a byť od seba ďalej ? Alebo mi viete poradiť nejaký mikrofón na nahrávanie gitary, ktorý nahráva len gitaru priamo pred mikrofónom? Budem vďačný za každú radu
Naposledy upravil(a) rotten77 dne 28.05.2024 5:56, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Změna názvu příspěvku
Důvod: Změna názvu příspěvku
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Směrová charakteristika mikrofonů při nahrávání
Změnil jsem název tématu na "Směrová charakteristika mikrofonů při nahrávání", protože to vůbec není o LCT 040, ale o charakteristice mikrofonů.
To, co popisuješ se dá řešit mikrofonem s jinou charakteristikou a postavením mikrofonů. Vždy tam ale nějaké přeslechy budou. Doporučuju se podívat na YouTube na nějaká videa jak postavit a nastavit mikrofony - určitě najdeš nějaké podobné postavení, jako máte vy.
Viz FAQ - Základní výbava pro domácí nahrávání.
To, co popisuješ se dá řešit mikrofonem s jinou charakteristikou a postavením mikrofonů. Vždy tam ale nějaké přeslechy budou. Doporučuju se podívat na YouTube na nějaká videa jak postavit a nastavit mikrofony - určitě najdeš nějaké podobné postavení, jako máte vy.
Viz FAQ - Základní výbava pro domácí nahrávání.
Odbočka – charakteristiky mikrofonů
Při hledání a vybírání mikrofonu narazíme na pojem „charakteristika“. Jedná se o údaj vyjadřující jeho „směrovost“, neboli z jaké strany snímá signál nejlépe a z jaké nejméně / skoro vůbec. Tyto charakteristiky se udávají ve formě grafů a jsou (měly by být) součástí technických specifikací každého mikrofonu. Najdeme jich několik typů: kardioidní, super(hyper)-kardioidní, osmičková, kulová (také uváděna jako všesměrová). Asi vševypovídající budou grafy jednotlivých charakteristik:
Hraju na kytary a mašinky
Je to i o mindsetu při míchání. Prostě to tam je a tak s tím pracuješ. Nemůžeš si dovolit tak drastické úpravy, jako když je to izolované, ale nakonec - máš tam jen to, co v nahrávce má stejně být. Kdybys slyšel, co je všechno v mikrofonech při záznamu live koncertu... a taky se to dá nějak zpracovat.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jinak se ještě nabízí rozdělit (podle mě obvyklá praxe) část natáčení audia a videa. Audio natáčet tak, aby bylo maximálně použitelné pro mix (tj. s minimem nežádoucích artefaktů) a video pořídit "ve druhé vlně" na playback.
P.
P.
-
- Nový uživatel
Jojo hoši diky Chceli sme práveže nech je to "live" takže audio bolo priamo nahraté s videom. Jo dá sa pracovať aj s tým ale je to komplikovanejšie a ja zas niesom taký profik aby som to vedel tak doladiť. Predsalen je to ovela jednoduchšie keď je to izolované. Takže najlepšie keď tak kúpiť iný mikrofón a sadnúť ďalej od seba.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Zase aby nevznikl falešný dojem, že to jiný mikrofon a větší vzdálenost beze zbytku vyřeší. Vyřeší to do jisté míry, přičemž vzájemná vzdálenost v jednotkách metrů bude pořád znamenat dost přeslech (byť samozřejmě v jiné intenzitě než vyloženě u sebe). Ale nemusí to pořád uspokojivě řešit možnosti další práce s mixem. V případě kondenzátorových mikrofonů je to dost nasnadě (jsou citlivé). Výraznější posun bude s dynamickými. Asi bych si to před koupí vyzkoušel.......
P.
P.