měl bych dotaz na majitele digitálních pian (případně jinak dotčeným), kteří bydlí v bytech, ohledně hlučnosti při hraní. Vím, že to je spíše opak toho, co běžný člověk od DP očekává, ale dle informací po internetu je zřejmé, že při hraní na DP dochází vlivem simulace kladívkové mechaniky k otřesům, které se přenášejí do podlahy. Níže situovaným sousedům pak často slušně rezonují ve stropě, byť samotný muzikant u piana nic takového neslyší. Někdo to přirovnává ke klepání kladivem, hře na bicí nebo střelbě ze samopalu… často to ovšem bývá nesnesitelné. Tak by mě zajímalo, zda s tímto tématem nemá někdo zkušenost i zde.
Rád bych si po letech abstinence koupil piano, ale jak z textu výše asi vyplývá, bych rád minimalizoval dopad na sousedy. Ve starém činžáku máme dosti „papírové“ stropy a hluk/vibrace se bohužel vertikálním směrem přenáší dobře. Po užším výběru zvažuji (z hlediska všech aspektů, nejen hlučnosti) nákup digitálního Kawai CN201 nebo CA401. Například podle Stu Harrisona by měla nově vylepšená RHIII klaviatura v CN řadě být vůbec jednou z nejtišších, při porovnání v obchodě mi ale přišla dřevěná GFC na CA401 jednoznačně tišší. Druhá zmíněná byla také dle očekávání možná lehce příjemnější na hraní, ale byť jsou pocitově docela odlišné, tak mi paradoxně vyhovují obě a nemám jasnou preferenci.
Proto bych se rád zeptal:
- Máte ještě někdo zkušenost s hlukem digitálních pian / se stížnostmi sousedů v bytech? Nevíte, zda se tento problém například v průběhu let s nástupem tišších mechanik zlepšoval? Diskusní témata tohoto typu bývají spíše staršího data, ale objevují se dodnes.
- Řešil někdo podobný problém s hlukem a vyřešil jej? Obecně se uvádí, že ani vypodložením silnými tlumícími podložkami to člověk moc nezlepší… a dělat si DIY platformu z tenisáků jako na bicí se mi nechce…
- A případně rovnou zkušenost s „novými“ klaviaturami Kawai? Dá se čekat, že se vlastnosti klaviatury DP budou časem vlivem opotřebování výrazněji zhoršovat?