Struny na pianino petrof

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Mimoa

Struny na pianino petrof

Příspěvek od Mimoa »

Zdar a sílu.
Chtěl bych vyměnit struny na našem klavíru -Pianino petrof. Struny jsem měřil posuvkou, ale ta není dostatečně přesná. atím budu měnit jen ty slabý - ocel. dráty. A jsou tam průřezy od asi 0,75 do 1,2 mm. Mikrometr zatím nemám, chtěl bych struny nahradit těmi stejnými. Je nějaký daný standard strun na tydle klavíry?

Díky
mira.
MilanT

Re: Struny na pianino petrof

Příspěvek od MilanT »

Mimoa píše: na našem klavíru -Pianino petrof.
Tak pianino (piano) nebo klavír (křídlo)?
Obdivuji tvoji snahu měřit struny šuplérou a měnit si a ladit struny sám. Můj názor je nechat to odborníkovi.
jung

Příspěvek od jung »

Proč hned měnit struny? Nestačilo by nástroj naladit?
Mimoa

Příspěvek od Mimoa »

Jojo pianino.
Struny jsou docela rezavy. Chcu to vymenit sám. To je takovej jako koníček. Něco vás napadne, tak to zkusíte, jednou ráno sem se probudil a říkám, mohl bych zkusit flashnout xbox. no a o dva dny pozdeji to bylo. Slyším dobře, klíč mám.
Čili předchozí otázka: jsou nějaké standardy, nebo máte někdo vyzkoušené, okoukané průměry? Mikrometrem jsem v práci zkoušel a je to docela změřitelné, ale musel bych si ho půjčit přes vrátnici a to jest risk.
Díky za každý užitečný příspěvek.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Což o to, ty struny možná jako manuálně zručný vyměníš, ale naladit je pak pořádně, to už je kumšt. Proto ještě ladiči pian nevymřeli.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Mimoa

Příspěvek od Mimoa »

Mno což o to. Pijan sem a ladit to budu pomalu postupně, dokud se mi to nebude líbit.
Takže netušíte teda někdo. eště to zkusím v obchodě, ale tam mi určitě neporadí, spíš, že přijedou na výměnu jako servis za těžký kačky.
Budu měřit no.
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Pokud struny nejsou opravdu hodně prorezivělé, mohou snadno po výměně znít hůř než předtím. Pokud je zvuk v pořádku a problémem je jen vzhled, je možná nejlépe nechat je na pokoji. Pokud je problémem zvuk, pak může mít problém mnoho příčin, a struny možná nejsou ani nejčastější.

Pro zajímavost, na pianoworldu mají hodně frekventované fórum opraváři pián. Pár threadů o prorezivělých strunách a jejich výměně nebo opravě (odrezování): zde, zde, zde, zde, zde, zde ...
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
clayman

Příspěvek od clayman »

Z původního dotazu mám dojem, že tazatel vidí výměnu strun u pianina jako Hurvínek válku. Bohužel flashnout XBox nebo vyměnit kapající vodovodní baterii není to samé, co vyměnit a naladit 230+ strun u pianina. Jsou lidé, kteří to dělají roky a přesto se pořád něčemu učí.

Tazateli každopádně přeji mnoho zdaru. :)
Digi piano Kawai CA-95 Rosewood od června 2013. :)
Mimoa

Příspěvek od Mimoa »

Jistě že to vidím jako Hurvínek válku, proto potřebuji pomoct alespoň s těma průměrama...
Xbox flashnout by se některým lidem nepodařilo za celej život, kdyby nevěděli, kde začít, koho se zeptat, co si přečíst, a ta baterie by taky pravděpodobně mohla prokapávat při použití špatné koudele...
S laděním mi těžko od displeje někdo pomůže, na to už musím stačit sám, je to pro mě docela výzva a takovýhle mám docela rád, takže tak a rozhodně nechci, aby tendle příspěvek vyzněl jako že jsem namachrovanej všeznal a všeuměl, prostě žádám o radu a pomoc, toť vše.takže tak.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Mimoa píše:ta baterie by taky pravděpodobně mohla prokapávat při použití špatné koudele...
Není špatná a dobrá koudel, je jen dobrá a špatná technologie a postup práce.
Pokud si budu chtít vyměnit palivo v jaderné elektrárně, nestačí mi že mi někdo doporučí to nejlepší jaderné palivo. K tomu potřebuji setsakra víc znalostí a dovedností a techniky kolem než jen informaci o palivu.

Ve svém prvním příspěvku píšeš, že jsi posuvkou měřil průřez. Nechtěl jsi spíš napsat průměr?
Pokud se ti jedná o standardy průměru ocelových drátů pro piano, tak jsem našel třeba tohle - http://www.klavirovestruny.cz/basovestr ... mery-dratu
Ale to budeš opravdu potřebovat ten mikrometr, protože šupléra nezvládne tisíciny milimetru.
Mimoa

Příspěvek od Mimoa »

Kód: Vybrat vše

Ve svém prvním příspěvku píšeš, že jsi posuvkou měřil průřez. Nechtěl jsi spíš napsat průměr?
Pokud se ti jedná o standardy průměru ocelových drátů pro piano, tak jsem našel třeba tohle - http://www.klavirovestruny.cz/basovestruny/3-Specifikace-vyroby/3-Prumery-dratu
Ale to budeš opravdu potřebovat ten mikrometr, protože šupléra nezvládne tisíciny milimetru.

Průměry jsem měřil.
Právě tady vodsud bych si ty stróny objednával, ale sám vidíš, jakej je výběr a u mě končí průměry na dolní hranici někde kolem 0,78 a horní 1,25. Asi to ale změřím tou šuplerou, zvládne setiny. Mikrometr mám už též, ale teď sem si všiml, že má taky nejmenší díl 0.01 mm, navíc se s ním blbě dostává ke strunám v napnutém stavu. Mno uvidíme.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Mimoa píše:... navíc se s ním blbě dostává ke strunám v napnutém stavu. Mno uvidíme.
....já myslel, že je budeš měnit a tudíž staré vyndavat a to se pak měří dobře, ne?
clayman

Příspěvek od clayman »

Mimoa píše:Jistě že to vidím jako Hurvínek válku, proto potřebuji pomoct alespoň s těma průměrama...
Xbox flashnout by se některým lidem nepodařilo za celej život, kdyby nevěděli, kde začít, koho se zeptat, co si přečíst, a ta baterie by taky pravděpodobně mohla prokapávat při použití špatné koudele...
S laděním mi těžko od displeje někdo pomůže, na to už musím stačit sám, je to pro mě docela výzva a takovýhle mám docela rád, takže tak a rozhodně nechci, aby tendle příspěvek vyzněl jako že jsem namachrovanej všeznal a všeuměl, prostě žádám o radu a pomoc, toť vše.takže tak.
Já se tě nechci nijak dotknout a svým způsobem obdivuju tvoje odhodlání, ale chtěl jsem říct, že XBox sice leckdo nedokáže naflashovat za celý život, ale stačí jednoduchý step-by-step návod a je to v zásadě brnkačka.

Na druhou stranu, na opravdu dobré naladění piana jen pouhý návod prostě nestačí. Na to je třeba hromada zkušeností a cit. Pokud jsi skálopevně přesvědčený, že to dokážeš, tak prosím. Ale bojím se, že si to pianino akorát rozvrtáš a nakonec stejně budeš volat profesionálního ladiče a ještě si připlatíš za opravu těch strun.
Digi piano Kawai CA-95 Rosewood od června 2013. :)
jung

Příspěvek od jung »

clayman píše:
Mimoa píše: S laděním mi těžko od displeje někdo pomůže, na to už musím stačit sám, je to pro mě docela výzva a takovýhle mám docela rád, takže tak a rozhodně nechci, aby tendle příspěvek vyzněl jako že jsem namachrovanej všeznal a všeuměl, prostě žádám o radu a pomoc, toť vše.takže tak.

Ale bojím se, že si to pianino akorát rozvrtáš a nakonec stejně budeš volat profesionálního ladiče a ještě si připlatíš za opravu těch strun.
Navíc u starých nástrojů při výměně strun hrozí, že se rozvolní kolíky a pak je nutno celé pianino převrtávat.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

To převrtání kolíkú se u starého dělá při opravě běžně, prostě se udělá větší díra, vyvložkuje něčím tvrdým, vyvrtá nová a zas tam ten kolík nějak drží. Ostatně, znám lidi, kteří již 20 let rekonstruují pianina, zas taková věda to není, jen se s tím seznámit, je to spíš truhlařina než umělecká práce. A ty si také takové dva najdi, oni budou po celé republice. A voptej se jich, jak na to, IMHO ti rádi poradí, každý je rád chvilku důležitý. Ladění bych se nebál, kdo slyší, může si pianino ladit průběžně sám (nikoliv kombinačkama, kup si ten klíč přesně na to), náš pan regenschori to dělal běžně. On je tam potřebí určitý cit, prostě to nesmí být podle elektronické ladičky. Tak držím palce.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Mimoa

Příspěvek od Mimoa »

....já myslel, že je budeš měnit a tudíž staré vyndavat a to se pak měří dobře, ne?
Chci právě měnit jednu podruhé - za A - nezměním napětí na rám - čili ani na kolíky, a třebas se nebudou muset převrtávat, bo to vydrží, čili struny budou natažené, potřebuji koupit nové, takže tydle musím proměřit...mmchdm už to mám je jich tam jen 10 druhů - těch slabých, pokud jsem měřil dobře. Za B ten klavír je naladěn relatívně dobře, takže budu moct využívat postupně jednotlivých strun pro ladění těch nových nahrubo a po výměně všech to komplet jemně dotáhnout, klíč už mám, stál pětsetpade (je to docela umělecká práce, pěkná dekorace), takže už není cesty zpět.... V době internetu je dostupných stepbystep, návodů, rad a onlajn pomocníků mraky a taktéž i na tudle operaci. Ale je pravda, že si to člověk musí zkusit sám, aby poznal, co to obnáší - a právě proto to chci zkusit zmáknout. Dám pak vědět, jak sem se s tím potrápil.
jung

Příspěvek od jung »

Pokud se ti náhodou kolík uvolní, je k dispozici finta starých ladičů: Kolík stačí poklepem kladívka více
zarazit, kde si vyřeže nový závit a struna bude držet.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“