Re: Problém při snímání reproboxu 4x12 (umístění mikrofonu)

Dynamické, kondenzátorové, bezdrátové, ...
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Zdravim, je tady toho celkem dost ale pořád nemůžu najít to co by mi úplně pomohlo..

Jde o to že se snažím sejmou mikrofonem "shure sm57" reprobox randall 4x12.
Aparát mám postavenej od stanleyho (kopie singla rectifieru).
Největší problém je asi s laborováním umístění mikrofonu.. Když ho dam na třed reproduktoru je to obzučený a úzký, trochu vlevo pořád úzký, když ho dám na okraj membrány reproduktoru tak je to zas trošku vintage zvuk s nekonkrétnímy výšky.. Zkoušel jsem dát mikrofon těmito způsoby i k reproduktoru i do něj 15cm.
Můj záměr je sejmout high-gain zvuk kytary s nízkými středy a výraznejma výškami který ale nesměj tahat za uši.

Vím že je tahle problematika dost obsáhlá ale i přesto Vás prosim o různé tipy a triky.. Třeba se něčeho chytim a pomůže mi to jako odrazový můstek.. Předem Díky :)
Naposledy upravil(a) Nik 555 dne 24.01.2012 16:23, celkem upraveno 1 x.
Hudba si vyžaduje své přednosti, které nemají kompromisy.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém při snímání reproboxu 4x12

Příspěvek od pavlii »

Mno - třeba by to chtělo taky vyměnit mikrofon 8) já obvykle snímám v 1/3 - 2/3 membrány (bráno od středu - začínám tou středovější), mic kolmo k repro a případně ho v té krajnější pozici vytáčím směrem ke středu.

Nicméně mám obvykle výrazně zjednodušenou situaci v tom, že kytarista přijde s hotovým zvukem z multiefektu nebo krabky (případně kombinace), takže točím linkou a nestarám se o nic :D

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

pavlii píše:Mno - třeba by to chtělo taky vyměnit mikrofon 8) já obvykle snímám v 1/3 - 2/3 membrány (bráno od středu - začínám tou středovější), mic kolmo k repro a případně ho v té krajnější pozici vytáčím směrem ke středu.

Nicméně mám obvykle výrazně zjednodušenou situaci v tom, že kytarista přijde s hotovým zvukem z multiefektu nebo krabky (případně kombinace), takže točím linkou a nestarám se o nic :D

P.
Díky za tipy.. :)

Bohužel nemam jiný mikrofony než shure sm 57, sm 48 a AKG 660s. Ještě mě napadlo je nějak kombinovat.
Jinak, psal jsem si se stanleyim a poslal mi tenhle obrázek.. Obrázek

Zjistil jsem že když se mikrofon trošku natočí tak je zvuk o něco širší ..

Edit: Mikrofon jsem umístil přími k síťce u reproboxu. Asi před hodinou se mi povedlo sejmout tenhle sound, ale pak jsem s tim nějak blbě hejbnul :evil:
http://www.ulozto.cz/12801858/guitar-1-wma
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano, obrázek popisuje jednu z poloh. Vzhledem k tomu, že na polohu/vzdálenost/natočení je barva zvuku závislá víc než je zdrávo, asi víc než kde jinde bude na místě "holt to musíš několik desítek minut/hodin zkoušet" - ale hlavně to pak nastavovat vždycky stejně (což je taky prekérka - aspoň ze začátku).

P.

Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

pavlii píše:Ano, obrázek popisuje jednu z poloh. Vzhledem k tomu, že na polohu/vzdálenost/natočení je barva zvuku závislá víc než je zdrávo, asi víc než kde jinde bude na místě "holt to musíš několik desítek minut/hodin zkoušet" - ale hlavně to pak nastavovat vždycky stejně (což je taky prekérka - aspoň ze začátku).

P.
Abych pravdu řekl, tak se s tim peru už dost dlouho a možností umístění je fakt dost. Každopádně zkusím i tu tvojí polohu -> mikrofon ke kraji membrány a natočit směrem k vrchlíku (středu reproduktoru).
BTW: Je pro mě celkem složitý umístit mikrofon na membránu podle mých představ, když není vidět reproduktor přes síťku na boxu :?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak prostě postupuj podle uší 8) jako velikost a umístění repra se dá odhadnout (a obvykle je to tak nějak trochu vidět z nějakého úhlu) - takže kde je střed a kde kraj membrány je víceméně pohoda. Pak stačí vědět už jen ty zákonitosti, které znáš (směr/poloha ke středu repra = ostřejší, směr/poloha ke kraji repra = kulatější). Asi by to chtělo zkoušet si to na kombu s jedním repro a ne zkoušet brát hned box 4xněco. Ono legrace je i v tom, že i v boxu bývají nakombinované repro, takže pak budeš mít další dilema (kterou dvojici v tom výsledném zvuku upřednostnit), pak se tu naskýtá otázka, zdali by víc práce neudělaly mikrofony dva...no prostě je toho dost.

Možná bych tu spíš volil ne až tak "close-miking" jako snímání z větší vzdálenosti (~ 0.5 - 1m), aby se projevil ten charakter boxu...ale to je zase o akustice místnosti....no nebudeš to mít jednoduchý :wink:

P.

Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

No snažim se nějak pod šikovnym úhlem reproduktor vidět ale bez síťky by to bylo lepší, jenže u toho randall boxu bude ta síťka určitě nějak pečlivě přidělaná.. Jinak s tim snímáním z 1m to by možná chtělo ještě jednim mikrofonem třeba kondenzátorem kterej by sejmul jakoby "ambience". Škoda jen že už jsem tu dobrou polohu našel včera ale nějak jsem s tim hýbnul a teď to nemůžu za boha nastavit tak jak to bylo :(

Edit: Testuju to tak, že nastavim polohu nahraju dvě stopy kytar a pak si to poslechnu jak to zní v nahrávce.. To je ale šíleně zdlouhavej spůsob.. Asi by byl lepší nějakej monitoring nebo tak něco..
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

E-e...snímáním z větší vzdálenosti jsem nemyslel zachytit ambienci; to by bylo třeba z větší vzdálenosti než 1m. Právě proto, aby v tom 1m (například) pořád ještě ambience nebyla a mohl se projevit charakter boxu, je potřeba té akusticky upravené místnosti ve smyslu bez zbytečného dozvuku a odrazů.

P.

Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

pavlii píše:E-e...snímáním z větší vzdálenosti jsem nemyslel zachytit ambienci; to by bylo třeba z větší vzdálenosti než 1m. Právě proto, aby v tom 1m (například) pořád ještě ambience nebyla a mohl se projevit charakter boxu, je potřeba té akusticky upravené místnosti ve smyslu bez zbytečného dozvuku a odrazů.

P.
Aha, no když jsem zkoušel snímat třeba už jen z 20cm tak mi zvuk přišel míň průrazný a tvrdý než když ho snímám metodu close-miking (zblízka). Nadruhou stranu asi záleží na hlasitosi která musí bejt vysoká když se snímá z 0,5 až 1m ne?
Amorph

Příspěvek od Amorph »

Je to vzdycky dost laborovani a pak i v mixu je treba jeste spoustu veci resit. Ja vzdycky nahravam vice mikrofonama - na blizko vetsinou kombinuju sm57 bud s sm81 nebo s nejakym jinym kondikem a obcas dam i mikrofon do vetsi vzdalenosti - zvuk pak zacina byt hladsi a vic stredovy, coz pak nakombinuju s konkretnim vejskovym signalem z sm57, kterou mam blizko u stredu repra. Jen je v takovem pripade potreba dobre fazove srovnat nahrane stopy (proste nazoomujes nad sebou waveformy a posunes tak, aby se jejich amplitudy co nejlip scitaly).

Tady mam nejaky info o nahravani z minuleho tydne a je tam i nejake foto, jak mam mikrofony, tak se muzes inspirovat.

http://www.electrozone.cz/zvuk/serial-z ... 16622.html
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

Nik 555 píše: Aha, no když jsem zkoušel snímat třeba už jen z 20cm tak mi zvuk přišel míň průrazný a tvrdý než když ho snímám metodu close-miking (zblízka). Nadruhou stranu asi záleží na hlasitosi která musí bejt vysoká když se snímá z 0,5 až 1m ne?
Ne, že bych ti do toho chtěl kecat, ale potichu to nikdy nebude ono...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Nik: jo, Amorph to sem šoupnul dřív, měl jsem taky myšlenku odkázat tě na sousední fórum, kde má popis i obrázky...pro inspiraci.

P.

dalabo

Příspěvek od dalabo »

Jenom ti povim jak sme točili v Německu tak se na kytaru vávali 3 mikrofony nablízko 2 x SM57 1 x AKG a s půl metra velký Neuman: pak se ze 4 stop vybíralo a mixovalo.
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Amorph: No krom shure sm57 mam ještě kdyspozici z nabídky mikrofonu co by se dal použíttak shure sm48..
Jinak díky za link na ty fota, inspirace není nikdy dost :) EDIT: Ta barva zvuku kytar se mi fakt líbí!

Dan Rohanský: No úplně potichu to nemam ale že by to řvalo se taky říct nedá. Volume mam cca na 8 hodinách.

Pavlii: Kdybys věděl o něčem dalšim tak to sem neváhej dát, dost mě tyhle infa kterých se můžu chytit zajímaj :wink:

dalabo: škoda že tuhle možnost nemam, kdyspozici mam pouze shure sm57,48 AKG660s a kondík Apex435.
Naposledy upravil(a) Nik 555 dne 26.01.2012 12:27, celkem upraveno 1 x.
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Někdy pomůže bednu naklopit aby směřovala šikmo od podlahy a pak hledat místo na mikrofon a jeho natočení
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Jako že se pak zvuk odráží od podlahy a mění se tim charakter zvuku? Jinak snímám z horní části boxu, kde jsem nedávno nainstaloval celestiony V30 dole jsou nějaký ty randall jaguar..
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Ne právě se box sklopí aby šel zvuk šikmo nahoru jako to mají třeba Fender komba tu opěrku na boku.
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

dalabo píše:Ne právě se box sklopí aby šel zvuk šikmo nahoru jako to mají třeba Fender komba tu opěrku na boku.
Jo šikmo "od" podlahy, špatně jsem si to přečetl.. No proto taky dělaj i ty zkosený boxy jako mesa ractifier 4x12 apod. viď? Jinak apec jsem si nastavil prasácky takto:

Obrázek
Jde mi o to aby byli výšky fakt výrazný a netahali za uši, to chci řešit staženou presencí a pozicí mikrofonu. A moc středů taky nemusím :wink:
Amorph

Příspěvek od Amorph »

Nik 555: hele tak tohle mozna bude ten zakladni problem. Tohle nastaveni eq zpravidla znamena sycivej necitelnej hukot. Pro citelnej plnej ton na naproste vetsine aparatu funguje spis obracene V - basy pod 12 hodin, stredy nad 12 hodin a vysky cca na tech 12. Radsi by sis mel ke stredum najit nejaky lepsi vztah, kdyz hrajes na kytaru;)
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Amorph píše:Nik 555: hele tak tohle mozna bude ten zakladni problem. Tohle nastaveni eq zpravidla znamena sycivej necitelnej hukot. Pro citelnej plnej ton na naproste vetsine aparatu funguje spis obracene V - basy pod 12 hodin, stredy nad 12 hodin a vysky cca na tech 12. Radsi by sis mel ke stredum najit nejaky lepsi vztah, kdyz hrajes na kytaru;)
Já si taky říkám ale když vytáhnu středy a výšky snížim, tak už to není tak říznej zvuk a středy tomu dodaj takovej zvuk jakony z roury :) Nebo se to pak řeší spíš polohou mikrofonu? Jen mě klidně pouč bude se mi to hodit :)

BTW: A když přidam basy, tak v pohodě ale při pulm muttingu je to dost nabasovaný ale při plných tónech no problem..
Odpovědět

Zpět na „Mikrofony a snímání“