Znate nekoho, kdo by byl ochotny ucit naprosteho zacatecnika? Do ZUS uz me nevezmou, jsem prestarly =)..
Diky
Kuba
kuba@mrakoplas.net
Shanim dobreho ucitele hry na trubku
Pravidla fóra
Nevezmou? Jak to? U vás se nevede "Výuka pro dospělé"? U nás určitě, ale pokud je v tom takový problém, stačí si sehnat nějakého schopnějšího hráče (pokud možno někoho kdo nedávno absolvoval ZUŠ a buď hraje jen tak pro zábavu nebo je v prvním nebo druhém ročníku na konzervatoři, případně někoho z druhého stupně ZUŠ), který ti vysvětlí úplné základy a dohlédne na tebe v prvních týdnech. Pak tě přestane "učit" a začne tě "vést", tedy občas zkontroluje, jestli sis nevypěstoval nějaké zlozvyky. A pak nastává třetí fáze, kdy už ti jen předává různé menší rady a obcas nějakou tu techniku navíc, ale směr si už určuješ sám.
Zdá se to jako informační a psychické upírství, ale zjistil jsem, že je to opravdu jen zdání. Zkušenější trumpetista si totiž při tom nezřídka uvědomí nějaký svůj zlozvyk a osvěží si absolutní základy, které se každý pochopitelně snaží zvládnout a nechat za sebou co nejdřív a pak, když už hraje pokročilejší věci, už se mu nechce tyto základy upevňovat. Já jsem třeba po 11 letech zjistil, že nemám zrovna dobrou techniku dýchání a že jazyk také není zdaleka tak rychlý, jak by měl být. A že rychlé sjezdy po stejných intervalech (používané hlavně v jazzu, ale i jinde) jsem dávno měl umět, ale jsou pro mě trochu problémem. A našlo se toho víc. Ono něco bude na tom, že když se chceš něco pořádně naučit, začni to učit někoho jiného.
Zdá se to jako informační a psychické upírství, ale zjistil jsem, že je to opravdu jen zdání. Zkušenější trumpetista si totiž při tom nezřídka uvědomí nějaký svůj zlozvyk a osvěží si absolutní základy, které se každý pochopitelně snaží zvládnout a nechat za sebou co nejdřív a pak, když už hraje pokročilejší věci, už se mu nechce tyto základy upevňovat. Já jsem třeba po 11 letech zjistil, že nemám zrovna dobrou techniku dýchání a že jazyk také není zdaleka tak rychlý, jak by měl být. A že rychlé sjezdy po stejných intervalech (používané hlavně v jazzu, ale i jinde) jsem dávno měl umět, ale jsou pro mě trochu problémem. A našlo se toho víc. Ono něco bude na tom, že když se chceš něco pořádně naučit, začni to učit někoho jiného.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Ono ZUŠ zpravidla byvaji statni, a u takovych je vyuka statem dotovana, ale pouze pro zaky strednich skol a nebo pro zaky do 18 let. Skolne se v takovych pripadech pohybuje mezi 1500-4000(coz uz je hodne) za pul roky. Ovsem, jakmile prekrocis urcitou hranici, stat te prestava dotovat a musis si to cely zaplatit sam, jeto neco okolo 10 000, coz ne kazdy ma. Proto je lepsi soukromy ucitel. Takze StPD se sice vede, ale vypada to zhruba takhle.
Jinak, radsi bych si nasel nejakeho aprobovaneho ucitele, nez riskoval, ze chytnu nejakyho floutka z konzervy, co chce lehce vydelat prachy...
Jinak, radsi bych si nasel nejakeho aprobovaneho ucitele, nez riskoval, ze chytnu nejakyho floutka z konzervy, co chce lehce vydelat prachy...
RHEA - progressive rock (neaktivní)
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
No tak samozřejmě je daleko lepší platit skutečně vzdělanému a zkušenému profesionálovi než nějaké rychlokvašce, měl jsem na mysli chytit si nějakého tumpeťáka v hospodě, opít se s ním a ukecat ho aby se někdy stavil a vysvětlil a ukázal základy. Pokud možno nějakého skutečného známého, ale i známost přes půllitr by mohla stačit. Nevím jak ostatní (méně naivní a ochotní) lidé, ale já bych si za to nic neúčtoval, ono to není až tak náročné. První lekce je stejně jen o dýchání a o posilování patřičných obličejových svalů, další je kontrolní ohledně toho samého a během třetí lekce vyleze nesmělý tón zatím jen z nátrubku. Dále se bere změna výšky tónu a správný začátek tónu. Pak dva základní tóny na trubku. A pak se učí další základní tón a až pak prstoklady a melodie. Ale to už může žák zvládnout sám. Tohle jsem si teď z fleku nevymyslel, nejsem typ teoretika co všechno zná ale nic neumí. Jenom s tou kytarou je to trochu horší...
Co se týče cen, vážně 10k? To se mi zdá hodně... Podívám se, jak je to "u nás".
Co se týče cen, vážně 10k? To se mi zdá hodně... Podívám se, jak je to "u nás".
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Re:
Zkus nejdřív tu zušku, u nás taky brali dospělí. K mýmu učitely chodil 36 letej týpek, taky se učil na trumpetu.Dojlus píše:Já jdu 21. na den otevřených dveří na zuš tak se taky kouknu co a jak....jinak mám docela problém páč nevím jak začít a žádného trumpetisku v okolí neznám
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.
::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
Re: Shanim dobreho ucitele hry na trubku
Tak byl jsem na té zušce a říkal že příští týden si mám přijít zkusit fouknout