Moření korpusu elektriky - čím?

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
woro90

Moření korpusu elektriky - čím?

Příspěvek od woro90 »

Právě jsem ze své staré trosky sundal půl kila laku a teď mi leží na stole s jednou vrstvou nitra - uvažoval jsem o tom, že bych na ni buď nalepil nějakou pěknou dýhu nebo nechal vidět ty čtyři kusy lípy (na dálku splývají v masiv :D ), a nějak pěkně barevně to namořil - zelený burst, nebo třeba něco jako Al Di Meola signature PRS Prism, ale jen z tmavě modré do červené a do žluté, bez toho nazelenalého konce... Prostě to hodlám mořit a nevím čím. Mořidlem. Jenže to je tak všechno, co vím. Možná ještě to, že nemůžu použít mořicí vosky, protože by se neměly rády s vrchním lakem (přijde tam nitro, mám ho tu dost a na rozdíl od polyuretanu s ním umím). Doporučíte mi něco?
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Asanoth

Re: Moření korpusu elektriky - čím?

Příspěvek od Asanoth »

Mořidlem ne, protože to posere zvukový vlastnosti dřeva.
Je to transparentní lak, ne mořidlo, takový to co Ty asi chceš. :)
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
woro90

Příspěvek od woro90 »

Asanoth píše:Mořidlem ne, protože to posere zvukový vlastnosti dřeva.
Takže to mám prostě stříknout čirým nitrem, ve kterém si rozmíchám příslušný pigment? To ovšem lehce mění otázku z "čím mořit?" na "čím obarvit lak?" :wink: Asi se na to vykašlu a stříknu to jednolitou neprůhlednou žlutou, bude z toho parodie na charvel.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Asanoth píše:Mořidlem ne, protože to posere zvukový vlastnosti dřeva.
Můžeš mi vysvětlit jak to může změnit zvukové vlastnosti dřeva. ??? Já jsem kytaru mořil a ničeho jsem si nevšiml. A za druhé si ani nedokžu představit jak by to mohlo ten zvuk ovlivnit. Naneseš mořidlo, které se lehce vsákne do materiálu. A to ne hlouběji než tak 1mm. Poté co to uschne je na dřeve vlastně nanesené jenom nějaké barvivo. Nezalepí ti to póry dřeva ani nic podobného.

Podle mě se víc projeví na dřevě to když tam dáš vrstvu polyuretanovýho laku než když to namoříš. A stejně ten rozdíl 99,9% lidí nepozná. A jestli tu budeš tvrdit, že ty to požnáš tak ti nevěřím :D
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Nechcu nic říkat, ale toto je kvalitní názor. Někteří lidi dokonce nepoznají rozdíl zvuku mezi kytarou s 3mm velkou vrstvou laku a s milimetrovou. Mořidlo toho u elektriky na zvuku fakt moc nezmění
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Přesně tak. Já si nedokážu představit jak jinak by vlastně obarvovali dřevo.... jak jinak než mořidlem. Podle mě je to ten nejmenší zásah do dřeva co existuje.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
woro90

Příspěvek od woro90 »

A máte někdo tušení čím? Je mi fakt putýnka jestli budu mořit dřevo nebo barvit lak, hlavně ať už to mám konečně z krku a můžu se dívat jak to schne a těšit se, až si na to zahraju. Spíš bych se ale přikláněl k tomu laku - ne proto, že bych věřil na "posrání zvukových vlastností", ale proto, že jsem to nebrousil nějak výrazně, takže možná ještě někde zůstaly zbytky původního plniče, a dýhu nemám k dispozici. Jedině že bych to stříknul neprůhlednou žlutou a počkal jestli mi časem někdo poradí nějaké barvivo, že bych pak tu žlutou sundal, možná bych i sehnal dýhu, a dodělal to. A kdyby ne, stejně nejspíš budu mít jednu kytaru s dýhovaným vrškem, tak se aspoň bude tahle obluda lišit.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Já osobně bych použil mořidlo, pokud to dřevo je natolik hezké, že se dá nechat obnažené. To čím obarvit lak nevím. Ale pokud bych volil tuto variantu tak bych si nechal namíchat barvu podle vzorníků v nějakém kvalitním obchodě s barvama a lakama. Těch barev je nekonečné množství. Určitě si vybereš a pak na to bych šupnul klasický průhledný lak.

Jestli se dá lak obarvit nevím, ale určitě ti to v takovém obchodě řeknou.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“