Výměna strun, jak na to?
Pravidla fóra
Re: Výměna strun, jak na to?
Mám pocit, že se tu řešila právě výměna strun.
Samostatný téma jsem nenašel. Existuje-li, směle sem s ním.-
Nejvíc informací je v tomto tématu
Ano, řešila se tu výměna strun - kolik závitů navinout na kolík aby se nerozlaďovala, jestli použít kličku...Buddy3 píše:Mám pocit, že se tu řešila právě výměna strun.![]()
A jak s tím souvisí tvůj dotaz na tloušťku strun a hybridní struny?
Nijak.
Nikdo tady není tvým slouhou, aby za tebe něco vyhledával.Buddy3 píše:Samostatný téma jsem nenašel. Existuje-li, směle sem s ním.-
Nicméně José ti nabídl odpovídající thread.
I já přispěji troškou do mlýna a navrhnu ti tohle téma - snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/s ... da%20strun
Řešil se tam tvůj problém - tloušťka strun, hybridní struny, jakou používáte tloušťku strun?...
Na praskání strun si najdi téma už sám.
Tak tady je to ukázaný všechno pohoromadě, jednoduše, za 2 minuty 
http://www.youtube.com/watch?v=vyD_t8dFgsY
http://www.youtube.com/watch?v=vyD_t8dFgsY
-
Hans Wydle
Zdravím,
nechce se mi zakládat nový topic, neboť je to asi zbytečné. Mám el. kytaru Cort X2-lh a nedávno jsem vyměnil struny. Při natáhnutí a naladění strun se mi dost nadzvedlo tremolo. Jelikož jsem v totmo směru úplný začátečník, nebral jsem na to zřetel. Struny se mi zdály poněkud "křečovitější", a tak jsem si říkal, že to možná po pár dnech povolí. Bohužel jsem dneska chtěl na 12. pražci malého ečka provést full bend a struna okamžitě praskla a to jsem to vytáhl jen o půl tón. Struna ovšem praskla až úplně u ladícího kolíku, což mě zmátlo. Něco jsem určitě zkazil, protože dřívější struny jsem měl na kytaře dva roky, a dělal jsem s nimi všechno možné i nemožné a nebyl problém. Měl bych seřídit tremolo? Děkuji za odpověď.
nechce se mi zakládat nový topic, neboť je to asi zbytečné. Mám el. kytaru Cort X2-lh a nedávno jsem vyměnil struny. Při natáhnutí a naladění strun se mi dost nadzvedlo tremolo. Jelikož jsem v totmo směru úplný začátečník, nebral jsem na to zřetel. Struny se mi zdály poněkud "křečovitější", a tak jsem si říkal, že to možná po pár dnech povolí. Bohužel jsem dneska chtěl na 12. pražci malého ečka provést full bend a struna okamžitě praskla a to jsem to vytáhl jen o půl tón. Struna ovšem praskla až úplně u ladícího kolíku, což mě zmátlo. Něco jsem určitě zkazil, protože dřívější struny jsem měl na kytaře dva roky, a dělal jsem s nimi všechno možné i nemožné a nebyl problém. Měl bych seřídit tremolo? Děkuji za odpověď.
Temné ukulele v dáli zní...
Pokud chceš ladit po celém hmatníku, tak by jsi měl tento úkon udělat pokaždé, když měníš typ strun (značku/tloušťku).. Tvá kytara má stratovské tremolo a tudíž návod je tu. Nejlínější se nejvíc nadřou, mnohokrát ověřená pravdaHans Wydle píše:Zdravím,
Měl bych seřídit tremolo?
-
Hans Wydle
Dobrá, děkuji. Takže důvod praskání strun je ve špatně nastaveném tremolu?
Co se starých strun týče, tak řekněme, že to mému stylu hraní a požadované kvalitě nijak zvlášť neubírá
Co se starých strun týče, tak řekněme, že to mému stylu hraní a požadované kvalitě nijak zvlášť neubírá
To není jednoznačné, možná jen smůla na struny, ale určitě to tomu nepomohlo..
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Jestli ti praskla u kolíku, zkontroluj, jestli tam nemáš nějakou ostrou hranu. Taky mohlo jít jen o špatnou strunu a prostě praskla...
Nástroj si ale seřid tak jako tak. To je přece automatické po každé výměně strun.
Nástroj si ale seřid tak jako tak. To je přece automatické po každé výměně strun.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
Hans Wydle
Už jsem seřídil, tremolo je zhruba souběžně s tělem kytary. Full bend jde na všech strunách a ostrou hranu zkontroluji, e strunu jsem zatím nenasadil. Škoda, že už si nepamatuji, kde mi praskla ta minulá. Kde by měla "obvykle" struna praskat, když se nejedná o špatně opracované hrany? Už se děsím, že nasadím jinou a bude to stejný příběh.
Kdekoliv, kde materiál v tahu nejdříve přesáhne mez únavy, potom překoná mez kluzu a nakonec překoná mez pevnosti v tahu, nebo-li prdne.Hans Wydle píše:Kde by měla "obvykle" struna praskat, když se nejedná o špatně opracované hrany?
Snad si to ze školy pamatuji správně.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Poněkud zbytečný práce seřizovat tremolo, když tam pořád nemáš jedno strunu. Pak to budeš moc dělat znova...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
Hans Wydle
No, alespoň jsem si to natrénoval, pár minut se šroubovákem mi neublíží.
MilanT: Taky mám stavební školu, vím o čem je řeč.
MilanT: Taky mám stavební školu, vím o čem je řeč.
Myslím že je to jinak, buď má mez únavy, kterou když nepřekročí, má teoreticky vydržet nekonečný počet cyklů, vlivem přetížení na její snížení se zabýval jakýsi pan French (když tak hledat Frenchovo poruchové pásmo), nebo časovou (smluvní) mez únavy, která zaručuje neporušení do určitého počtu cyklů. Ale velmi výrazný vliv má koroze, tedy vliv prostředí, konstrukce a stavu povrchu. Mez pevnosti ani kluzu s tím nemají co dělat, to jsou materiálové konstanty.MilanT píše:Kdekoliv, kde materiál v tahu nejdříve přesáhne mez únavy, potom překoná mez kluzu a nakonec překoná mez pevnosti v tahu, nebo-li prdne.![]()
Jinak deformace a lomy vinou únavy jsou právě mikroplastické deformace hluboko pod mezí kluzu. Ale konec OT, technické detaily asi spíš po SZ.
Edit: Ty čárky
-
Hans Wydle
Tak jsem tedy konečně nahodil i poslední strunu a tremolo je seřízeno, jsem zvědav, jestli to při prvním pořádném bendu zase nejebne. Stala se však (mně) podivná věc, kámen na kobylce, přes který je natažená nová e struna je jaksi strašně nízko oproti ostatním kamenům a seřízení šroubovákem na to nemá výrazný vliv, co s tím?
- Hegrik
- Kontaktovat uživatele:
ehm. můžeš to zkusit vyfotit?
Mimochodem k tématu výměny strun, dneska jsem měnil struny na Parkerovi a se zamykacíma mechanikama to byla jedna báseň. Místo umotání k smrti jen jedna a něco otáček a bylo to.
Asi už nechci normální na žádné kytaře.
Mimochodem k tématu výměny strun, dneska jsem měnil struny na Parkerovi a se zamykacíma mechanikama to byla jedna báseň. Místo umotání k smrti jen jedna a něco otáček a bylo to.
Asi už nechci normální na žádné kytaře.
Jinak na seřízení výšky kamenu bývají na stratovské kobyle dva prťaví červíci na imbus.
Tu je to vidět:

Ty se seřizují tím malinkým ibusem, co bys měl dostat ke kytaře (tuším rozměr 1.5mm). Ale nevím jestli si z něj nestrhl závit..
Tu je to vidět:

Ty se seřizují tím malinkým ibusem, co bys měl dostat ke kytaře (tuším rozměr 1.5mm). Ale nevím jestli si z něj nestrhl závit..
-
tomasberan218
Ani tady?tomasberan218 píše: Nikde už se mi ale nepodařilo najít co tomu tak vadí.
Pokud nerad, tak se to budeš muset naučit sám. Kdo ti mění struny a následně seřizuje kytaru?tomasberan218 píše:Nerad bych potom šel za kytarářem znova.
-
tomasberan218