Tohle je naprosto nevhodné na ořech, bez ohledu na to, že to někdo klidně i prodává jako pilníky na ořech.
Tyhle dráty:
1) Pilujou i boky drážky, takže jí zároveň i rozšíří, což je naprosto nežádoucí. Tomu se nedá vyhnout.
2) Nemají směrové vedení a brousí všemi směry, takže nejde udržet směr pilování kolmo k ořechu.
Vlivem nerovnoměrného tlaku, nebo třeba nehomogenity materiálu (kost) dojde k podbroušení do
strany.
3) Nemají potřebnou tuhost při přítlaku, takže se prohýbají, a nemám tak kontrolu nad tvarem "dna"
drážky.
Pokud si tuhle práci dělám sám, tak jedině proto, že mi to
1) baví,
a za
2) jsem si jistý, že to udělám stejně dobře, nebo lépe (investice více času) než kytarář.
K obojímu ale potřebuji solidní nářadí. A to fakt tahle potřeba pro svářeče není.
Malá prosba o radu. Mám Furcha green GSM. Občas bych to rád zapojil do elektriky a pohrál si s looperem.
Výrobce nabízí dvě varianty, Element a Anthem.
Na nahrávkách co jsem našel zní hezky oboje, anthem možná víc "akusticky", teple, dřevěně, ale nejsem si jist, zda to člověkna takové to domácí brnkání na (věčně a navždy) začátečnické úrovni pozná.
Cenový rozdíl mi principiálně tolik nevad, ale zase kdyby to bylo pro domácí použití zcela zanedbatelné, tak proč nasypat 4k do kanál, že.
Zajímají mne jen varianty to otvoru, řezání do lubu se mi příčí (to je pocitová věc, nepotřebuji slyšet argumenty proč je to lepší ).
Mám kombo fender acoustic.
Takže dotazy zní:
1. Má mysl anthem na domácí hraní si s looperem, nebo je to blbost.
2. Kdo to v Praze dobře umí a dělá?
Dobré jsou oba, Anthem je s mikrofonem takže více možností ale taky složitější ovládání (nastavit poměr mikrofonu a pieza) Jak psal Hyenik, možná není špatný nápad magnetický snímač do otvoru, mám tři tyhle https://www.thomann.de/cz/harley_benton ... active.htm používám na koncerty, má to mikrofon, instalace a deinstalace cca 20 vteřin, žádný zásah do nástroje.
Pokud se rozhodneš pro ty L.R.Baggs, tak instalaci zvládne každý šikovnější servisák, Furchy mají tu výhodu že už mají předvrtanou 12mm díru pro jack konektor, tak jediné co je třeba udělat je 2,5 mm dírka v dně drážky kobylky pro piezo snímač a zbytek se lepí oboustrannou páskou dovnitř.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo http://www.retroblues.net/
No, ozvučovat, zatím 15w akustické fender combo, ale mám z minulosti malý AER, byť ten má dočasně zapůjčený kamarád na nahrávání, tak pak ten.
Jinak je pro mne zásadní ta neinvazivní montáž. Prostě pocitově nechci tu kytaru řezat.
Magnet nechci, mám doma nějaký starý Artec a s tím zní stejně (blbě) hospodský Fender za 7 jako Furch za 35 (vlastně bych řekl že levný fish v tom fenderu hraje víc "akusticky" než ten Artec. Vlastně jediný důvod proč chci zvučit toho Furcha je, že doma prostě rád hraju na tuhle, mám rád ten zvuk a rád bych si ho co možná nejlépe zachoval i na to blbnutí s looperem. Je to o pocitu, nic víc. Na druhou stranu, zapojovat se tu s mikrakem na stojanu, to zas ne.
Dík za tip na ten pasivní snímač, to musím nejak vyhledat víc informací.
Btw máte tip na někoho v Praze kdo ty instalace dělá?
džetro píše: 19.03.2021 11:14
Dobré jsou oba, Anthem je s mikrofonem takže více možností ale taky složitější ovládání (nastavit poměr mikrofonu a pieza) Jak psal Hyenik, možná není špatný nápad magnetický snímač do otvoru, mám tři tyhle https://www.thomann.de/cz/harley_benton ... active.htm používám na koncerty, má to mikrofon, instalace a deinstalace cca 20 vteřin, žádný zásah do nástroje.
Pokud se rozhodneš pro ty L.R.Baggs, tak instalaci zvládne každý šikovnější servisák, Furchy mají tu výhodu že už mají předvrtanou 12mm díru pro jack konektor, tak jediné co je třeba udělat je 2,5 mm dírka v dně drážky kobylky pro piezo snímač a zbytek se lepí oboustrannou páskou dovnitř.
Já mám ve dvou kytarách Element EAS VTC, a je to dobrý snímač. Určitě doporučuji.
Vůbec není třeba řešit co nabízí výrobce, jde tam dát i bez řezání lubu spousta věcí.
Třeba tahle čína https://www.aliexpress.com/item/4001220 ... hweb201603_
Výhoda je, že se to dá kdykoliv na počkání vyměnit za lepší.
ten preamp v lubu ma vyznam spis live, ze mas podrobnejsi moznost ovladani u ruky (napr. Joe Robinson si tak pridava stredy na sola) ale nutne to neni, kdyz nechceš řezat tak neřež.
Právě proto jsem se ptal na to ozvučení, protože 15W kombo fender, to opravdu neni referencni poslech (pro me teda ani AER, to je laděné aby to dobře fungovalo live, tzn. hodně středů) takze je vlastne skoro jedno co do toho pustíš, protože to stejně nějak zázračně znít nebude ani s Anthemem.
Opravdu zkus nejaky ten magnet, ten HB ma džetro ověřený, nebo pasivní Fishman se ted divam ze je jenom za 32 ojro https://www.thomann.de/cz/fishman_neod_ ... nehmer.htm
stejně při loopování budeš poslouchat hlavně svoje pidlikání a ne ten podklad, takze to nemusi byt zadny zvukovy zazrak. Zkusil bych magnet, zjistil jestli to vubec ma smysl (treba to nakonec pouzijes 2x za měsíc) a teprve potom bych resil neco lepsiho...
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Nevite jaka je bezna cekacka na vyrobu kytary u Furcha? U prodejce jsem zadal vyrobu zacatkem unora a dnes jsem se dozvedel ze kytara bude az v sprnu , coz me teda nepotesilo , no ale co se nadelam
Jakub5P píše: 24.03.2021 16:59
Nevite jaka je bezna cekacka na vyrobu kytary u Furcha? U prodejce jsem zadal vyrobu zacatkem unora a dnes jsem se dozvedel ze kytara bude az v sprnu , coz me teda nepotesilo , no ale co se nadelam
Jediné relevantní info může dát jen výrobce.
I když to v dnešní době může být jen odhad, který se nakonec ukáže zcela mimo.
Myšlenka, že má někdo na fóru přesnější informace je nesmysl.
Tak já myslím, že pokud by měl někdo aktuální reálnou zkušenost, jak dlouho trvalo vyrobit jeho nástroj, může to být relevantnejsi info, než sliby výrobce, které se snadno nedodržují, když už máš zálohu na účtě.
Ted neví nikdo nic urcite, protože začínají problémy s dodávkama, nemocnýma lidma, vypadavaji cele směny atd.
viz napr. nedavno probehly jakési čipy v automotive, když nejsou, tak nejsou ani auta.
Prostě vydrž prťka, stejně jak já... momentálně to bude trvat několik měsíců.
Dřív to obvykle byly 3, uvodni informaci jsem ted dostal 4, potvrzena objednavka od vyrobce 4-5
Kolik to bude nakonec? Uvidime.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Dovolím si přispět svou troškou do mlýna (respektive svou troškou do bývalého mlýna jsem již přispěl… a rád).
Jsem hrdým a velmi pyšným majitelem nejdostupnějšího celomasivu Blue D-SA s datem výroby 10.10.2018. Označení D-SA znamená Dreadnought bez výřezu, horní deska masívní smrk Sitka a luby a spodní deska masívní africké Zebrano (Zebrawood). Hmatník ebenový, stejně tak kobylka. Krk mahagon, vyztužený furchovským „Furch CNR System®“. Celý korpus v tzv. Open-Pore, což je, zjednodušeně řečeno, matný lak s otevřenými póry. Kytaru jsem kupoval jako novou v květnu 2019.
V době sepisování příspěvku je konec března 2021, čili kytaru vlastním téměř dva roky.
První zkušenost s výrobcem, respektive s jeho produktem, jsem měl někdy před deseti lety (+-), kdy se mi do rukou dostala akustická kytara s logem Larson Bross. Jednalo se o menší nástroj, nedokážu však s odstupem času upřesnit typ korpusu. Co si však vybavím i dnes, tak zvuk nástroje a snadná hratelnost. Bylo mi dopřáno zažít pocit, který by rád zažil každý kytarista. Totiž… jakmile jsem rozechvěl struny, rozechvěl jsem se i já, jak mi celým tělem projela vlna muzikantské rozkoše. Neskutečné. Umocněno tím, že jsem o značce Larson Bross nikdy neslyšel, čili žádné marketingové podvědomí si neškráblo (takové to marketingové podvědomí, když držíš třeba v rukou Gibsona a něco ti na něm nesedí, ale beztak budeš nadšený a spokojený, protože sis právě zahrál na akustický svatý grál). Nuže, začal jsem se zajímat, kdo že to přivedl na svět takovou euforii… a světe drahý, oni to velmistři od Furchů! A to byl můj první reálný kontakt s produkcí Furch.
Asi to znáte… když narazíte na nástroj, který je „dokonalý“, většinou ho vlastní někdo jiný, nebo si ho nemůžete dovolit. A tak další roky šetříte, hledáte… trávíte mnoho času v prodejnách hudebních nástrojů, neustále zkoušíte… utrácíte, trápíte se, měníte struny, kolíčky, kobylková sedla, kosti, plasty, kosti, plasty, buvoli a žirafy… kupujete, prodáváte, experimentujete s efekty… ale kýžený výsledek se nedostaví. Když to ale nevzdáte a hledáte…
Samozřejmě jsem se při svém hledání nesoustředil jen na Furcha. A tak se mnou sdíleli domácnost Martin, Taylor, Cort, Ibanez, Jasmine, Takamine, hnízdil i racek, ba dokonce i ten Gibson… ale stejně jsem měl neustále v uších a prstech tu „Larsonku“… a tak se stalo, že se ze mne stal věčný hledač…
A jednoho dne, když jsem šel vrátit „do třiceti dnů“ Taylorku, píchla mne v krámě do oka struktura pruhovaného Zebrana… tak nějak ze zvyku jsem bez velkých očekávání vzal tu pruhovanou potvoru do ruky… a stalo se to! Totéž, co kdysi s Larsonkou! Docela mne to zaskočilo. Popravdě, už jsem to nečekal… správně tušíte, že jsem vzal do rukou pruhovaného Furcha. A nechtěl jsem ho dát z ruky ani prodavači, aby mi ho zabalil. Jako ve snách, jako ve snách… U pokladny jsem pak nechtěl uvěřit ceně. Myslel jsem si, že to bude nástroj cenou někde kolem 50k (já už se totiž při tom svém věčném hledání o cenovky ani nezajímal).
„Stručně“ jsem popsal, proč Furch. A nyní se konečně podělím o zkušenosti s nástrojem.
… ušetřím teď spoustu času, protože už netrávím drahocenné osobní volno v prodejnách hudebních nástrojů. Už nehledám. Není důvod. Kytara stále drží, ačkoliv v této „izolované“ době hraju dvě až tři hodiny denně. Pražce bez známek používání. Krk byl před rokem jemně seřízen na konkrétní struny „potahované Elixir 11 – 52“, původně z výroby byly nataženy dvanáctky. Nicméně seřizování nástroje po nějaké době je zcela standardní (je to i v návodu k použití). Zvukově zůstává nástroj také stabilní, mírně se prohřál, ale zvuk je hodně o stáří natažených strun, při mé intenzitě hraní měním šestkrát ročně.
Vzhled kytary je díky Zebranu zajímavý, konstrukce je velmi pevná. Kvalita zpracování je dle mého absolutním vrcholem v oboru výroby kytar (fakt jsem takovou kvalitu s cenovkou kolem 24k neviděl u žádného jiného výrobce). Chcete-li podobnou kvalitu ze zámoří (USA, případně JPN), tak si hodně připlatíte. Zajímá mne především zvuk, nevadí mi tedy spartánské (vlastně žádné) zdobení nástroje. Dva roky jenom hraji a měním struny (kvůli opotřebení strun), kytaru ošetřuji standardně (prach, jednou měsíčně ošetřím korpus a krk atd, zvlhčovač v tlumítku). Ladící mechanika je dostatečně jemná pro dokonalé ladění, večer uložím do stojanu a druhý den odpoledne pokračuji v hraní bez nutnosti dolaďovat.
A to hlavní, tedy zvuk a pohodlí při hraní.
Zvuk je velmi vyrovnaný, ovšem můžu si velmi vydatně hrát s barvou, neboť vzdáleností trsátka či prstů od kobylky je možné neskutečně měnit barvu zvuku od kulaté až po štiplavě břinkavou. Dozvuk jednotlivých strun je vynikající, při technice tlumení strun na kobylce se díky dozvukům neutlumených tónů dostávám na zcela jiný level hraní - to by měla přinášet kytara hráči především, motivovat jej k dalšímu hraní a zkoušení různých technik. Tenhle Furch je po této stránce opravdu laboratoří pro různé hráčské styly a techniky. Dynamika nástroje (možnosti dynamiky) je uchvacující. Když potřebuji do strun praštit, tak do nich prostě praštím a pořád slyším kytaru, ne bortící se kakofonii.
Mě nejvíce baví právě ta možnost barvit tóny od medovosti až do křišťálova. Ale baví mne i to tlumení, především na nízkých frekvencích… hezky kytaru „rozvrnět“. Pohyb po hmatníku… nepřemýšlím o něm, čili naprosto vyhovující.
Tak snad bylo splněno zadání v nadpisu tohoto fóra. Považuji Furch za naprostou špičku mezi výrobci kytar.
Pokud se to někomu zdálo dlouhé… tvůj čas, nemusels to číst