Roland PHA-50 a další mechaniky

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Asanoth

Roland PHA-50 a další mechaniky

Příspěvek od Asanoth »

Zdar,
tak jsem se včera pln nadějí vydal do kytar s tím, že vyzkouším onu úžasnou Roland PHA-50 v FP-90.
A musím teda říct, že šlo o brutální zklamání. Přišlo mi to jako strašný bláto, někde na úrovni kláves za 10 000. Pocit ze hry na piano to nepřipomínalo ani trochu. Mnohem lepší mi přišla klaviatura na FP-30. A CP-4.
Jinak zajímavý je, že jsem zkoušel vedle sebe 2 Kawaie, CN-37 a CN-27, v nichž obou je údajně RH-III, ale ten pocit ze hry (i bez zvuku) je výrazně odlišný. Prostě se to mačká jinak. Nechápu. Vedle bylo ještě něco s Grand Feel Compact, tak třicet sedmička mi přišla lepší.
No prostě je to děs :D .
Nezkoušel si někdo tu PHA-50 s podobnými pocity?
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Asanoth

Re: Roland PHA-50 a další mechaniky

Příspěvek od Asanoth »

Tak dneska jsem se vydal konečně do kytar vyzkoušet ten Korg D1 s vlajkovou mechanikou RH-3 Made in Japan, kterou Korg dává i do digitálních pian za pade. Byl jsem dost natěšenej a tak napůl nakročenej si ho koupit a vyměnit za svůj Studiologic, čekal jsem za 15k něco lepšího než třeba Yamaha GH3, nebo alespoň zhruba na té úrovni.
No, tak je to klasická "korží" mechanika, synťák, jenom trochu těžší.
Piano vytváří zvuk tak, že při stisku klávesy vymrští kladívko, jehož rychlost je úměrná síle dynamického stisku klávesy a tato rychlost se pak promítá do úderové síly kladívka o strunu, čímž vzniká zvuk. Pokud stisknete klávesu pomalu ("dynamická" síla je příliš malá), bez ohledu na sílu stisku (např. myšlenkově při stisku klávesy svěrákem), nic se nestane. Jediné, co se hýbe spolu s klávesou je dusítko.
Tohle je princip, který je podle mě velmi důležitý při pocitu z mechaniky digitálního piana a taky princip, který Korg podle mého naprosto nepochopil. U něj prostě mačkáte klávesu a cítíte pořád stejný odpor, ať jste v půlce nebo na začátku, je to velmi podobné pocitu ze hry na varhany nebo na synťák. Když stisknu klávesu na studiologicu, cítím, že musím přetlačovat jakousi pružinu, která reaguje různě dle polohy klávesy a po stisku klávesu, v tomto případě dosti hlučně, vymrští zpět. Tento princip má velmi dobře, tedy v rámci možností, zvládnut třeba Roland FP-30. Korg RH-3 je prostě takovej tužší synťák a nic podobného se tam neděje. Škoda... :(

Do 15 000 bych určitě radši sháněl Yamahu P-125 a nebo ještě radši Roland FP-30, je ale pravda, že mi na něm trochu vadí zvuk hlavně basových kláves, nebo, ale to už jdu po paměti, nějaké Casio s tou jejich nejlepší mechanikou (myslím Advanced Hammer Action II, ale nejsem si jist), je-li v té cenové relaci nějaké. Korgu bych se pro náhradu piana vyhnul obloukem. Alespoň, že jsou konzistentní :D

Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
MartasK

Příspěvek od MartasK »

Je to věc vkusu, nebo na co je kdo zvyklej. Já když před 2-ma lety koupil Kawai ES-8, tak jsem považoval PHA-50 u FP-90 za nejhratelnější, byl jsem hodně nalomenej to vzít, až pak se o druhé místo dělil právě ES-8 s Yama P515 (mechanicky). Takže rozhodl zvuk, no a P-90 se mi vůbec nezamlouval, P515 mi přišel dobrý ale bez šťávy, a ES-8 mě prostě bavil i po 5-ti návštěvách na prodejně, a to rozhodlo. Přitom ES-8 je nejstarší model z těch 3, mechanicky "až" na děleném druhém místě, ale hraní ne něm mě prostě bavilo nejvíc (a baví stále), což u těch dvou novějších modelů nějak nenastalo, nevím proč.
Takže poučení žádné, snad jen to, že ve finále záleží hlavně na vkusu.
(Je teda fakt, že jsem vlastně řešil jen piano, nic jiného jsem od toho nechtěl, tak mírná technologická zastaralost nevadila).
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

S tím souhlasím, měl jsem z MP7 přesně stejné dojmy, že to teda není tak úplně jako piano (ještě aby jo), ale že mě na to i tak baví hrát. Někde jsem to tu psal a hned mi bylo vmeteno do tváře, že vlastně teda vůbec těm pianům nevěřím, když mě baví i MP7 :D

Kawai ES-8

Nashville NW-20C
Petr13

Příspěvek od Petr13 »

Pár faktů a nezávislých názorů z odborných recenzí k tvému hejtování Korgu. Korg D1 používá špičkovou mechaniku RH3 od Korgu, vyráběnou v Japonsku, kterou Korg dává do svých nejlepších modelů, včetně své vlajkové lodi Kronos, na který hrají špičkoví hudebníci.

Z recenze https://www.musicradar.com/news/korg-d1 ... ano-review :

The biggest selling point of Korg’s D1 is its top-of-the-line RH3 keybed. The action simply feels great. The keys are even and balanced; not too stiff, not too light. The D1 is a great fit for pianists who want the expressiveness of a fully weighted action, without shelling out big bucks for a piano or high-end workstation.

Verdict

Strengths
Fantastic keybed and action. Ideal for home practice and piano-centric performance. Solid, minimal, smart design in a compact frame.

Limitations
No USB connection. Piano and Wurlitzer samples lack the fidelity of higher-priced units.

Nebo zde https://www.pianodreamers.com/korg-d1-review/ :

Most importantly, how does the keyboard feel? I’d say it feels amazing.

While some might say the keys are a tad bit too hard, I’d say they feel great and are closest to the feel of a real piano than are most other keyboards in this price range.

As someone who owned a Yamaha Clavinova series digital piano (costing up to 5 times as much as the Korg D1) with its GH3 action, these are comparable.

At this price range, these are debatably the best feeling keys you can get.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“