Tak dneska jsem se vydal konečně do kytar vyzkoušet ten Korg D1 s vlajkovou mechanikou RH-3 Made in Japan, kterou Korg dává i do digitálních pian za pade. Byl jsem dost natěšenej a tak napůl nakročenej si ho koupit a vyměnit za svůj Studiologic, čekal jsem za 15k něco lepšího než třeba Yamaha GH3, nebo alespoň zhruba na té úrovni.
No, tak je to klasická "korží" mechanika, synťák, jenom trochu těžší.
Piano vytváří zvuk tak, že při stisku klávesy vymrští kladívko, jehož rychlost je úměrná síle dynamického stisku klávesy a tato rychlost se pak promítá do úderové síly kladívka o strunu, čímž vzniká zvuk. Pokud stisknete klávesu pomalu ("dynamická" síla je příliš malá), bez ohledu na sílu stisku (např. myšlenkově při stisku klávesy svěrákem), nic se nestane. Jediné, co se hýbe spolu s klávesou je dusítko.
Tohle je princip, který je podle mě velmi důležitý při pocitu z mechaniky digitálního piana a taky princip, který Korg podle mého naprosto nepochopil. U něj prostě mačkáte klávesu a cítíte pořád stejný odpor, ať jste v půlce nebo na začátku, je to velmi podobné pocitu ze hry na varhany nebo na synťák. Když stisknu klávesu na studiologicu, cítím, že musím přetlačovat jakousi pružinu, která reaguje různě dle polohy klávesy a po stisku klávesu, v tomto případě dosti hlučně, vymrští zpět. Tento princip má velmi dobře, tedy v rámci možností, zvládnut třeba Roland FP-30. Korg RH-3 je prostě takovej tužší synťák a nic podobného se tam neděje. Škoda...
Do 15 000 bych určitě radši sháněl Yamahu P-125 a nebo ještě radši Roland FP-30, je ale pravda, že mi na něm trochu vadí zvuk hlavně basových kláves, nebo, ale to už jdu po paměti, nějaké Casio s tou jejich nejlepší mechanikou (myslím Advanced Hammer Action II, ale nejsem si jist), je-li v té cenové relaci nějaké. Korgu bych se pro náhradu piana vyhnul obloukem. Alespoň, že jsou konzistentní