Levná vs drahá kytara do začátku

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
smelina

Re: Levná vs drahá kytara do začátku

Příspěvek od smelina »

Trochu smutné je, že většina profesionálních kytaristů svůj "holy grail" nikdy nenajde, protože na něj nikdy nebudou mít. Po světě je takových krásných kytar a většina z nich už je za tvrdou zdí z $$$$$.
Marek Rejhon OM
Jan Fišer 00 Nylon
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Jestli někdo hledá "Holy grail", tak bude hledat věčně. Já tím bohužel taky prošel. Martiny, Taylory, i Furchy, 8 - 10 kytar doma naráz, stovky tisíc v tom, a pořád to nebylo ono.
Teď mám 2 Furchy, a jsem spokojený. Problém totiž nebyl v těch kytarách.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

S tím holly grail jsem to myslel tak že Furch není značka po které bych toužil (máme jich w práci v showroomu kolem dvaceti a nechávají mě zcela chladným) Já už jsem svůj holly grail měl a to byl Gibson ale vytáčely mě ty věčné šmouhy na nitrolaku, Taylor je úplný opak, je tak matný že na něm není vidět nic a zvukově mi taky sedí. Takže v současné době žádné kytarové touhy nemám.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
himself

Příspěvek od himself »

Nemit touhu pro me neni prekazka ke koupi kytary :)
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Cavli to shrnul nejlepe...
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Osobně bych dal přednost kytaře, na kterou se mi dobře hraje - upřednostnil bych ji i před kytarou objektivně lepší.
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

To je přeci samozřejmostí, ne? Prvořadým aspektem u výběru nástroje je pocit z hraní a jak "sedne" do ruky!
Ale tady se řeší od začátku něco jiného, ne? Jak to chápu já.... Tazatel má před sebou 2 kytary (Cort vs Furch). Předpokládám, že obě mu sedí v ruce atd. - jen se ptal, má-li ta dražší nějakou jinou výhodu než "vysátí peněženky"?? Ne?
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
himself

Příspěvek od himself »

Není to prvořadý aspekt. Opravdu hodně (většina) lidí řeší především zvuk. Se zbytkem souhlas.
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Ano, i zvuk. Psal jsem prvořadý - ne jediný. U mě to je zvuk / "v ruce" ... 50/50. Když oboje není na 100%, kytaru "do sbírky" neberu. :)

Ale tady se tázal začátečník, který asi ještě zvuk nedokáže posoudit, rozlišit, porovnat (s desítkami jiných nástrojů)... Proto ode mě "subjektivní rada" o Furchovi.
---------------
---------------
himself

Příspěvek od himself »

Jo, a já si právě myslím, že prvořadý není, většina lidí řeší na prvním místě zvuk. Někde jsme to tu probírali, tak před rokem až dvěma. Sám mám na prvním místě hratelnost a pak až za dlouho zvuk a vizáž.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Měl jsem to tak, že v dávné minulosti byla hratelnost na 70%, zbytek zvuk. V současnosti to procentuálně rozdělit neumím. Už vím, co je pro mě hratelné (šířka nulťáku, rozteč strun na kobylce, struny, profil krku) a podle toho vybírám (prosvištím na netu parametry a pak jdu na lov) konkrétní modely. Sice si obvykle odnesu Furcha, ale nevyhýbám se jiným značkám (mám i dvě Cortky), pokud vyhovují osobním parametrům. Myslím si ale, že kytara pro začátečníka musí být v první řadě dobře hratelná a je jedno, co to bude za značku. Jen by neměla mít desku z překližky.
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Asi jsem to s těmi % někomu trochu zamotal. To 50/50 znamenalo jako fifty fifty. Tzn že obě věci - hratelnost i zvuk - jsou u mě rovnocenné.
Pokud jediná z toho není na 100%, už je to kompromis něčeho... a tak takovou kytaru mít doma nebudu.
---------------
---------------
vladys

Příspěvek od vladys »

Při rozhodování o nové kytaře má u mě taky vliv hratelnost a zvuk tak půl na půl. Design až jako další parametr za typem/velikostí těla, dřevem, profilem krku, šířkou nultého pražce, i povrchem atd. Ale jak tady víc lidí píše, že hratelnost i zvuk musí být u zkoušené a pořízené kytary na 100%, tak u mě je to vždy trochu kompromis, protože si dovedu představit i zkusit i mnohem lepší, než na který level mám prachy. Prostě vysněné kytary jsou někde jinde, otázkou je jestli by taková koupě měla pro mě vůbec smysl.
Walden WAG570ETB
Sigma Guitars 00M-15S
Stamar Dreadnought
Bugera AC60
Cremona 520, 525, 530
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

O akustikach vim prd... Ale myslim, ze zacatecnikovi staci kvalitni levny nastroj, na ktery se dobre hraje. Klido z bazaru, proda pak za obdobnou cenu a koupi neco, co vi (si mysli :D ), ze chce. Nevidim smysl v koupi draheho specifickeho nastroje. K cemu by mi bylo si jako prvni kytaru koupit LP Standard, kdyz celej zivot hraju jen na singly. Vyhozeny penize, ze nemam rad HB muzu poznat i na kytare za 15000 nebo na krame zadarmo.

Co se tyce zvuku, ten zvuk o ktery jde je, resp. casto neni, hlavne v rukach.
Čavli píše: 17.09.2023 10:35 Teď mám 2 Furchy, a jsem spokojený. Problém totiž nebyl v těch kytarách.
Tak tak :D .
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
MartyC

Příspěvek od MartyC »

Pokud je to ještě aktuální. Mám už pár let dred Cort 70 OP , seřízený od kytaráře s dodělanou elektrikou , nulák a kobylkové sedlo z kosti. Hratelnost solidní (11 elixír struny).
Mám ten nástroj rád a určitě bych ho neprodal. Hraju na něj ve worshipové skupině.
Zvuk tohohle Corta je velice slušný, což, překvapivě, není jen můj názor.

Onehdy jsem měl možnost zahrát si na Furcha , který by dnes stál cca 50t. Majitel Furcha po zkoušce mého Corta prohlásil - kdyby v době mého výběru bylo něco takového , koupil bych.

Podle mého soudu je lepší koupit slušný levný model (Cort, Yamaha - jsem fanda historických FG modelů a jejich reinkarnací), nechat jej seřídit odborníkem.
Stejně za čas má člověk , když se vyprofiluje, jiné preference než na začátku - zvuk, design krku a celé kytary, preferovaná značka...já třeba šilhám po kytaře Yamaha FS-3 Red label s menším tělem.
No a prodej drahého Furcha apod. je v absolutní hodnotě dost ztrátová záležitost. Yamaha nebo Cortka za pár t naopak může klidně zůstat doma v obýváku jako pohotový hrací, trénovací nástroj po ruce.
Harley Benton SC450+ VB, Harley Benton SC500 BK, Jolana Diamant black, Cort Earth 70 OP, doplněna elektrika + kostěná bižu, Cremona 4691/1988, nylonky, Aparát:Fender Mustang II V2, Multiefekt:NU-X MG300
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“