Pakárna s výberem + troška filozofických nářků

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
naxalite

Pakárna s výberem + troška filozofických nářků

Příspěvek od naxalite »

Ahoj,

tohle forum moc nezije, tak do nej malicko vstoupim. Chci se podelit se svym zazitkem.

Moje situace: Snazim se znovu zacit hrat (ale nikdy mi to moc neslo). Doma se mi vali stary strat na kterem je napsano Aria STG-Series. Zadna seriovka, rok, zeme puvodu.
Mel jsem za to, ze je to poradny low end (a asi je), ale kytara mi docela sedi.

I tak, seslo se par penez a vyrazil jsem do nedalekeho showroomu osahat co jsem si papirove tak nejak predvybral.
Prvni prekvapko a dotaz asi na zkusenejsi. Lakovany krk (prsilo mi, ze nekde snad i hmatnik?) - da se na to zvyknout? Prislo mi, ze hodne brzdi. Nebo vazne koupit Fendera a pak ho mrsit smirglem? Nebo radsi at to udela kytarar? Jako amaterovi mi to prijde hrozny vzit smirgl na nastroj za 35k.

Squier Classic Vibe - mela to byt volba rozumu - top squier za rozumny peniz. Cim to, ze me to tak nenadchlo.
Fender Statocaster Player Plus. Zajimavejsi, ale lakovany.
Fender Telecaster taky nejaky plusko a mel vykroj na pupek:) Bylo to pohodlny:)
Epiphone Les Paul Standard - prvni LP v ruce. Hezky hrani, prekvapive pohodlny, neprehledny znacky na hmatniku a celkove divna "masina" jak z nejakeho sci-fi 50 let. Slintak vadi. Ale jinak sexy stroj. To zas jo.
Gibson Les Paul Studio - nejak jsem nemel lepsi pocit nez z Epi. Cekal jsem, ze si sednu na zadek, ale nesedl.
Epiphone SG. Nemam asi tak dlouhy ruce:) Pri hrani v sede az smesne daleko krk :)
Yamaha Pacifica 212 - tady jsem byl "doma". Ale neprisla mi o moc lepsi, ale hezka a podezdrele levna.
Yamaha Pacifica 6xx - SD snimace plus, asi odpada starost do budoucna. Ale pocitove mi snad prisla horsi nez 212
Yamaha RSE20 - Zajimava, pohodlna, bozi krk, bylo znat, ze je lacinejsi, takze hned vyzkouset:
Yamaha RSS20 - bezva, ale prazce tak strasny, ze to prehlusilo i tichy hrani nasucho. Proboha proc? Jakto? Nechapu. Vsude ctu jak jsou Yamahy uz z vyroby v pohode, serizeny, presizne zpracovany, ale tohle byla snad nejvetsi tragedie, co jsem ten den mel v ruce. Byla to jen nahoda?
Jinak kytara celkove zajimava, zadny tezky spalek, prijemny pristup, pohodlny krk. Vzhledove zajimava, originalni. Ale jit s kytarou za dvacku hned ke kytarari brousit prazce?

Mam jeste v planu kouknout nekde na PRSka, Epi Les Paul Modern (jsem zvedavy na asymetricky krk a odlehcene telo). Nekde jinde na Yamahu RSS20, jestli jsou vsechny takova tragedie, protoze jinak by to byl asi favorit.

Chtel jsem se podelit tak nejak s celkovym zazitkem a ten byl jako vazne nic moc. Do hudebnin jsem zavital po cca 15ti letech a s rozpoctem 15-30k jsem si tak vlastne spis zoufal, nez vybiral. Prijde mi, ze kvalita celkove nic moc. Co to znamena? Mam doma dobrou kytaru? Nebo mi proste jen sedi?:) Nebo je uroven dnesnich kytar tak strasna?

Neopomenul jsem nejaky klenot? :) Moje preference jsou spise Strat HSS, nebo neco podobneho, ale spis pohodlnejsiho. I kdyz se nebranim cemukoli.

Musel jsem se z toho vypsat, snad to nikomu nevadi:)
Asanoth

Re: Pakárna s výberem + troška filozofických nářků

Příspěvek od Asanoth »

S rozpoctem 30k na strata bych si koupil USA Standard z bazaru. Kdybych chtel trochu usetrit, tak MIJ strat, ale v poslednich letech ceny hodne stouply.

Krky se bezne lakuji, spise vyjimecne olejuji (to dela treba Musicman u Silhouette, vyborne hratelna kytara, ale oproti stratu ma na me prilis tenky zvuk). Javorove hmatniky se taky bezne lakuji.
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
naxalite

Příspěvek od naxalite »

Diky. Po bazarech uz delsi dobu koukam a stale se k tomu vic a vic priklanim. I kdyz nejsem z Prahy a pak je ten vyber horsi a asi jsem dost vyhraneny na vzhled:) Jako s zenskou, kytara se proste musi libit:)
Vlastne, vsiml jsem si, ze ten muj stary strat byl asi taky driv nalakovan, ale dneska uz po laku neni skoro ani pamatky. Ruka po nem klouze jedna radost.
Dotaz na zkusenejsi - ten lak se casem sam rukou olesti? Zlepsi se to samo casem? Pokud treba do roka, je to ok. Treba ta Yamaha RSE, Pacifica 212 mela ten krk takovy sametovy, nebo jak to rict, prislo mi to jako bez laku. Naopak vylozene silny lak mi prisel, ze skoro lepi (treba Epi LP Standard).
volfi

Příspěvek od volfi »

Máš x druhů laků. Víceméně se každej nějak opotřebuje. Například Gibsonovský nitro jde rychle pryč. Pak mám doma cca 20 let starý SX, který má lak jak z továrny. A jen abych ujasnil pojmy, ty nechceš oleštit krk, ale obrousit. Pro příklad, když vezmeš lesklej krk smirkem a budeš na něj rok hrát, tak se ti zase vyleští do původní podoby. Pravděpodobně by ti nejvíc seděl olejovanej krk. Některý Ibanezky to maj. A ještě zkus pečenej javorovej krk. Btw. bych řekl, že jde jen o pocit, nikdy se mi nestalo, že by mě lakovanej krk nějak brzdil.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Placka

Příspěvek od Placka »

Že by současně vyráběný kytary byly nějak výrazně bídnější než před lety si uplně nemyslím, ale souhlasím s výše uvedeným a taky bych se díval po bazarech. Ne že by nově koupená kytara měla hrát hůř, ale při troše trpělivosti se dají na bazaru koupit kytary v krásným stavu o 30-50 % levněji než nové.
Za mě by dobrá varianta HSS stratu mohl být třeba Schecter Nick Johnston https://hudebnibazar.cz/schecter-nick-j ... /ID544953/ . Mám SSS verzi a je to moc hezky zpracovaná kytara s pohodlným krkem. Zamykací mechaniky, jen dva poťáky, jack na lubu - za mě fakt smysluplný upgrady klasickýho strata...Já hou koupil tedy o dost levněji, takže třeba bude nějaký prostor k dohodě o ceně.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Do hry také vstupuje to, jak se v daném showroom o vystavené kusy starají, jsou-li seřízené, stáří strun, atd.
Na dobře seřízenou levnou kytara se bude hrát lépe než na drahou neseřízenou.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Současně vyráběné levne kytary jsou naopak nesrovnatelně kvalitnější než před lety, zvlast v kategorii do 30 litrů, už se to vicemene vsichni naučili dělat
to plati v globalnim prumeru, samozrejme jde lehko narazit na vyjimky na obe kvalitativni strany (podmínky, udrzba, konkretni kus atd)

jak pise placka, Schectery momentalne docela jedou, a nedavno meli akci 25% v musiccity, takze sla poridit kvalitni kytar treba do dvacky
oranzovej Nick Johnston mi vrtal v GASu, ale odolal jsem :)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Pochopil jsem, že ti vadí lesklý lak na krku. Fender American Performer Stratocaster má krk matně lakovaný (satin), podle mě velice příjemný. Já tedy důvěrně znám variantu SSS, ale myslím, že existuje i ve variantě HSS. Určitě bych se na něj podíval. Bohužel i tenhle entry level US strat docela podražil a nový je teď hodně přes 30 T, takže spíš bazar. Když jsem po něm začátkem roku pokukoval, byl na bazaru jeden za 25, ale dlouho se tam neohřál.
naxalite

Příspěvek od naxalite »

Dekuju vsem za nazory a podnety. Ty laky jeste vic pokoumu. Ale ano, vyhovuje mi ten "satin". Ten mi prijde hodne prijemny a vazne mam pocit, ze to lip klouze.
Diky i za tip na Schectery. Sice mi prijdou vetsinou strasne hnusny, ale treba by se mi nejaky zalibil. Planuju navstevu hudebnin v Praze, tam budou.
Ohledne kvality - nemuzu posoudit jak to bylo driv, ale me to teda prijde dost hruza. Chapu, ze kytaram vylejzaji prazce, kdyz prijdou z Asie do Evropy, ale ze nejsou prazce vylesteny a drhnou i na kytare za 20 proste nechapu. Byl jsem i nakloneny tomu si kytaru objednat, ale po tomhle "zazitku" vazne ne a vyberu ji sam.
Zkusim urcite i toho AM Performera. A porad koukam na bazar :) Tak uvidime :)

Nakonec jsem nasel na sve stare vyrazene SN a nejspis je to China '08. A presto mi ta kytara prijde pomerne dost v pohode. Jelikoz si ji stejne z nostalgie necham, tak asi jen vymenim elektroniku a zamky. Vubec si uz nemapatuju, kde jsem tu kytaru vzal, ale kdyz koukam po historickych forech, tak to vypada jako totalni sh*t lowend, ktery by se ted prodaval za 4 tisice, ale ve srovnani co jsem videl v dnesni dobe za 10-15 tisic, tak az na hardware je uplne cajk.
Placka

Příspěvek od Placka »

naxalite píše: 16.10.2023 8:53 Diky i za tip na Schectery. Sice mi prijdou vetsinou strasne hnusny, ale treba by se mi nejaky zalibil.
Rozklikl jsi vůbec ten odkaz? Schecter Nick Johnston je poměrně normálně vypadající stratocaster (samozřejmě nemá fenderovskou hlavu a tělo není tvaro dokonale stejný). Ale furt je to normální pohledná kytara...
Ten můj má krk lakovaný, ale je to právě "satin" povrchovka, je to matné, hebké a veskrze příjemné na omak:-) Rozhodně neomezuje v rychlosti moji hry (tyhle limity jsou spíš v prackách než kdekoliv jinde:-))
naxalite

Příspěvek od naxalite »

Ale jo, klikl:)
Hodne se mi libi krk ze zadu. Ten by mi sedel. Ale jinak dost silena barva. Nelibi se mi moc ty Schecteracky znacky na hmatniku (a ze jsem bez nich ztraceny - strasne mi daval zabrat Les Paul:))
Ale jinak ano, docela normalni strat.
Design je proste hodne individualni. A je to dobre, aspon je pak hodne kytar, mezi kterymi se clovek muze prehrabovat:)
Prijde mi, ze ted hodne frci vintage style a vsechny potaky, snimace a pickguardy vypadaji jako plast z MBcka :) To se mi taky moc nelibi :)

A asi jsem magor, ale koukal jsem i na videa z tovaren, zaprve me to zajima z technickeho pohledu, ale prekvapila me dost pracovni kultura. A nejaky asijsky znacky ... no nevim, jestli bych nemel moralni problem si koupit takovou kytaru. Fabriky v USA vypadaji tak nejak "lidsteji" a ne jako koncentraky. Video PRS Guitar tour me docela nadchlo. I Schecter a Gibson.
Placka

Příspěvek od Placka »

Už to bude hodně OT, ale dobře se podívej co máš na sobě a kolem sebe, než začneš s morálním problémem kytary z Asie:-). Ten můj Schecter je samozřejmě taky z Asie, protože americkej Nick Johnston stojí, já nevím 3000$?
A z Asie jsou taky třeba Yamahy nebo Ibanez, to nejsou zrovna značky nad kteryma bych ohrnoval nos...
naxalite

Příspěvek od naxalite »

Souhlas, ze to je OT :) A taky souhlas ze vsechno kolem sebe mam z Asie:) A pri mem budgetu i ta PRS/Yamaha bude z Indonesie:) Fender uz by mohl byt aspon Mexiko. Neni to stezejni pro rozhodovani, ale udela mi vetsi radost poslat svoje penize firme sidlici v USA - ktera sama neco vymyslela, byt vyrabi v Mexiku, nez treba Epi, ktera tak dlouho kopirovala, az ji radsi koupili :) (snad se nepletu, neco na ten zpusob jsem cetl o Epi)
volfi

Příspěvek od volfi »

Mezi Asijskými kytarami najdeš dost slušně udělané kusy. Poslední dobou jsou, ale používaný netradiční materiály. Mohl sis koupit do roku 2017/18 Squiera, který měl olši/javor/palisandr, rozumné snímače a HW a celkem to bylo za nějakých 10 000kč. Dnes ani ten nejdražší Squier, takovéto parametry nemá, škoda.
Pak jsou tu další levné značky jako HB, Vintage, SX atd., kteří se snaží udělat lepší poměr cena/kvalita než například Squier. Ale i u nich je vidět, že pomalu tíhnou k alternativním materiálům.
Bohužel ani u dražších kytar nemáš záruku super práce. Například HB Fusion II sfoukne zpracováním Gibson Studio, Fender HW 1, ale zase když ty drobnosti na Gibsonu a Fenderu vychytáš, tak se nedaj ty kytary srovnávat.

BTW: jestli jedeš do prahy, tak zkus mrknout na tohle: https://www.music-city.cz/henry-s-music ... 97bcc2dcdc
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
naxalite

Příspěvek od naxalite »

Díky za tip. Relic se mi obvykle nelíbí, ale tenhle zatím vypadá asi ze všech nejlíp. A parametrove to je kytara, co by mi měla sednout, určitě ji zahrnu do výběru. Úplně mi unikla. Díky
naxalite

Příspěvek od naxalite »

Ještě poznámka. Byl tu zmíněn HB, vlákno jsem prošel, koukal na videa, skoro mě to láká, ale říkám si, že by to mohla být škoda peněz. Navíc mi ty kytary přijdou většinou dost nevkusny, az na vyjimky. Jednoho HB SC mám v okolí na bazaru a aspoň mám realne fotky a nějaký přehled. Možná ho zkusím omrknout.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Heled, kytara nehraje tim, jak vypada. Skoro to pusobi, ze vybiras nastroj na poveseni na zed.

Epiphone je starsi nez Gibson.
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
naxalite

Příspěvek od naxalite »

Kytaru beru jako umělecké dílo. Ano, musí se mi i líbit.
O to větší chuť je na ní hrát. A musí mi padnout do ruky jak ulita. A dobre znit. Výběr je velký, tak proč si nevybrat ? ;)
himself

Příspěvek od himself »

Chapu, ale tovarni umelecke dilo z Ciny do 30k nevim, no.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Kytara není umělecké dílo, kytara je nástroj - prostředek k uskutečnění určité činnosti. Teprve ta činnost už uměním být může.
Kdyby byla umělecké dílo, nebude určena k hraní, ale naopak každý by ji vnímal trochu jinak. Pokud je účel každému zřejmý, je to nástroj.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“