Stav a likvidita trhu s použitými nástroji

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Asanoth

Stav a likvidita trhu s použitými nástroji

Příspěvek od Asanoth »

Ahoj,
mám doma pár kytar, nevadilo by se mi jich zbavit, ale nijak nespěchám.
Pověsil jsem 94 USA Standard Strat, cena dohodou, nechci žádný pálky, ale zas za 25 ho fakt nedám. Nicméně ozvalo se mi za několik měsíců asi 3 nebo 4 lidi, a kromě jednoho to všechno byly silně podtržní nabídky, možná jen na otočení.
Nicméně, když koukám na bazar, většina USA Std. Fenderů je v nabídce kolem 35, nebo i kolem 40. Lidi chtějí klidně 35 i za Highway.
Překvapuje mě, jak nízká je z mojí pozice likvidita trhu. Nevím, jestli je nesoulad mezi nabídkou (35 - 40) a poptávkou (25 - 30), nebo jestli lidi prostě nemají peníze a nechtějí zásoby dávat do kytar.
Nemáte do toho někdo vhled? Jedná se z mé strany spíš o akademicky zvídavý dotaz, jako rád bych, aby mi ten kufr přestal zabírat doma místo, ale tak to zvládnu.
Prodávám taky unikátní Custom Framus z devadesátek, hráčsky parádní kytara a jedinečný kus, tam se mi ozvalo pár spamů a jedinou nabídku jsem dostal od studenta z německa na 400 € (líbila se mu žíhaná javorová deska :D ). Tam bych čekal menší zájem, je to spíš sběratelská věc, ale čekal bych, že USA Standardy se budou docela točit.
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Re: Stav a likvidita trhu s použitými nástroji

Příspěvek od mirostrat »

No ja som teraz predal Squier Classic Vibe 50 " za 130 Eur. Bola relic, ale všetko pôvodné a funkčné. Iné gitary som predal za fakt nízke ceny. Asi o 40% lacnejšie, ako idú na bazároch.
O tomto ( cenách ) som sa bavil s chlapíkom, ktorý sa fakt vyzná, tomu som predal ten CV. Fender Mexico išli na bazáre hore + - o 200 Eur. Chcel som nejaké Mexico kúpiť, tak som si to sledoval. On to tiež sledoval tie ceny a hneď mi povedal, že pred rokom boli tie Mexico za + - 400, teraz idú od 600 Eur.
Ja som chcel pôvodne, Mexico Strat, alebo US Strat s palisandrom, alebo nejaké US LP alebo Epiphone.
Nakoniec som kúpil Vintage V 100 CS z bazáru :)
Basista chcel Mexico Strat a kúpil ZOOM G 6 za 262 Euro, bol jeden deň v akcii :!:
Ale hlavne napr. hudební bazar je aj slovenský trh a u nás ide hore DPH z 20 na 23% a všetko sa dosť rapídne zdražuje.
Tak podla mňa, zo strany slovenských kupujúcich to bude ešte horšie :!:
Ja naozaj dosť hudobním kupujem z bazaru z Čiech a Moravy a čo je pre nás dobré je kurz. Teraz je nad 25 Czk za 1 Euro.
Cez Covid skoro 28, po Covide 22-23.
Všimol som si zvýšenú mieru nespolahlivých kupujúcich, špekulantov na bazároch.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
José

Příspěvek od José »

Problém se sníženou likviditou bych viděl v ceně dohodou, to odrazuje spoustu zájemců případnou složitostí domluvy a láká spekulanty.
Nicméně chci-li to vyřešit a odhadnout peněžní hodnotu takového aktiva (proč jsme se pustili do těhle ohavných termínů?), mrknu na reverb: evropské nabídky + historie skutečných prodejních cen. Což když sem udělal, vidím, že tam visí jeden z Polska, 1994 USA za 1300€, takže nějakej meganářez bych nečekal. U českých bazarových nabídek se orientoval podle těch cen za které to zmizí, tedy si udělal vlastní přehled historie cen, teda ta nabídka mi přijde mimo realitu.
https://reverb.com/en-cz/item/86480129- ... 1994-black
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Nič v zlom, ale tento
https://reverb.com/en-cz/item/86480129- ... 1994-black
Strat je často a mylne vydávaný za Anniversary 40 th. Je to však bežný Strat, iba tam má ten odznačik a bol vyrobený v tom roku, kedy bolo výročie. Aj na bazáre bol takýto Strat.
Toto je 40 th, ja som sa napr. mylne domnieval, že je to Custom Shop
IMG_20200904_110152_zmensena.jpg
IMG_20190829_135229_zmensena.jpg
Naposledy upravil(a) mirostrat dne 13.02.2025 8:05, celkem upraveno 3 x.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
José

Příspěvek od José »

mirostrat píše: 27.01.2025 15:59 Je to však bežný Strat, iba tam má ten odznačik a bol vyrobený v tom roku, kedy bolo výročie.
Tedy, jestli to chápu správně, je to odpovídající přesně Asanothově kytaře, o což jde, ne?
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Tak to ano, tam ta cena odpovídá.
Ja ešte napíšem k cene dohodou, kamoš gitarista, keď niečo predáva, tak dáva dosť vysokú cenu. Že, aspoň budem môcť spúšťať cenu potom. Ja sa na také inzeráty s vyžšou cenou, ako je priemer, spravidla ani neozvem.
Dával som aj ja na niečo cenu dohodou, ale už dám radšej nejakú cenu, lebo tí, ktorí chcú niečo koupit, majú aspoň predstavu o cene a nemusia riešiť nejaké dohadovanie sa.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Jenže v tom mojem stratu jsou CS54 snímače (a zamykací mechaniky, ale čert to vem). Kvůli těm snímačům jsem to viděl tak na 34 000, ale dost možná i to může leckohos naopak odradit. S původními snímači si myslím, že těch 1250 - 1300 € je taková normální cena - vpravdě bych jí za 1300 € asi klidně dal i takhle, byť je to kus v téměř perfektním stavu.
mirostrat píše: 27.01.2025 15:00 On to tiež sledoval tie ceny a hneď mi povedal, že pred rokom boli tie Mexico za + - 400, teraz idú od 600 Eur.
No, "idú", nebo jsou nabízeny? To může být totiž dost rozdíl...
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Čau, no pravdupovediac, ja sa až tam moc neorientujem v tých jednotlivých modeloch, lebo je ich fakt fúra. Vždy si vyberiem niečo, čo chcem koupit a o tom si pozisťujem detailné informácie.
Likviditu a aktíva berem :)
Čo sa týka CS snímačov to je velké +
Zvlášť, keď máš originály, lebo toto nechápem, že keď pozerám inzeráty, pomenia tam mechaniky, snímače a kadečo. Ja tomu nerozumiem, že potom tie origo veci nemajú, aj napr. doklady a nálepky, kartičky, krabice :)
Ten môj Strat 54 " som dal ako príklad, lebo tie s odznakom, potom núkajú ako nejakú raritu, mimochodom, ten odznačik je dizajnovo fakt otrasný, špatí to celú gitku, môj názor.
Za tú 54-ku mi v inzeráte, keď so tam mal dohodu núkal jeden exot 1200 Euro a ešte mi skoro nadával a vypisoval hovadiny :shock: Tá gitka má teraz 31 rokov a je skoro nehraná. Som rád inak, že som ju nepredal, aj keď mi leží v kúte a iba si sem tam na nej zahrám.
Hrám na PRS SE a teraz Vintage V100 CS, ktorú riešim v treadoch.
V mojom prípade sú zamykacie mechaniky -
Jedine, že sú aj origo k tomu, na výmenu, do pôvodného stavu.
To vieme, že každý si dá nejakú cenu a je to jeho vec. No len potom to na bazároch visí 2-3-4 roky a iba tie inzeráty mažú, aby tam bol nový dátum :) Že to nepredajú je ich vec.
Ja nikdy nepredávam kvôli peniazom, ale že koupím niečo nové a tie veci mi zavadzajú.
Takéto nástroje, keď nie sú finančné suchoty, nech sú radšej v kúte :) No a keď sú, tak sa tomu musí prispôsobiť cena, aby sa to rýchlejšie predalo, to vieme.
Pre porovnanie cien, zhruba
https://www.mjguitars.de/gitarren-baess ... n=24&s=142
https://guitarplace.de/en/electric-guitars/fender/
Ešte dopíšem, keď som sa rozbehol.
Cenu teraz ovpyvňujú hlavne lacné kópie, ktoré sa kvalitou spracovania zlepšili.
Podstatnejší moment trebárs aj pre mňa je ten, že začali aj na lacnejšie gitary osadzovať pečený Javor na krky. Niekto to možno nerieši, ale ja keby som kupoval nejakú drahšiu gitku nad 1000 Euro, tak jedine s pečeným Javorom na krku.
Netreba zabúdať ani na to, že dopyt je viac po SuperStratoch, štýl Petrucci, Steve Vai a takíto vypalováci a to si pýta modernú gitku. Basistov syn si teraz presadzuje Explorer :)
Myslím, že éra klasických Stratov a Gibsonov je na ústupe. Do popredia vystupujú vzhľadom a komfortom hrania metalovejšie gitky.
Ja, ale teraz pátram po US Gibsone a basák po Mex Strate :) len už sme starí fotri.
José

Příspěvek od José »

Můj další poznatek, upgrady peněžní hodnotu nezvyšují - vrátit pokud možno do origo stavu a snímače/mechniky prodávat zvlášť..
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Zásadní aspekt likvidity je, že ta věc je hodně známá nebo proslavená. Tam pak stačí lehce slevit a je jasný, že po tom někdo skočí.
(To ví asi každý, ale zaznít by to tady mělo.)
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

To, José : Presne tak, keď pozerám repair gitár, tak všetko, napr. vymlátené pražce, keď vymení za nové, staré dá do sáčku, alebo mechaniku, snímače. hocičo. To patrí k tomu nástroju, alebo aparátu. Staré pôvodné lampy z aparátu by som nikdy nevyhodil, po výmene za nové.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Jedna z věcí je nabídka vs. poptávka, ale u takové klasiky jako je US standard je to spíš otázka ceny. A tam hraje nemalou roli i určitý 'mindset', kdy se ceny US stratů za posledních cca 15-20 let pohybovali kolem 23.000 - 28.000,- CZK, tak proč dávat víc, když většinou i původní majitel víc nedal. Pokud si to někdo vybral jako investici...
V dnešní době je i daleko víc alternativ, ať už v podobě levnějších mexik a nebo potom kolem těch 35 tisíc, víc vintage orientovaných kytar jako jsou AVRI modely nebo např. Haar, Maxwell, Kaufmann.
Posledního strata jsem prodal pár měsíců zpátky, '89 rok excellent condition, cena 31.000,-
vintager

Příspěvek od vintager »

Trh s pouzivanymi gitarami je asi taky, ze gitar je dost aj v obchodoch aj na bazaroch, kazdy ma uz aspon 1-2 gitary, da sa kupovat zo zahranicia, takze je to tzv. "buyer's market" - kupujuci je kral. Inymi slovami, ceny su relativne nizke v pomere k novym v obchodoch.

Ako kupujuci mas z coho vyberat, mozes spekulovat, ako predavajuci si postaveny do polohy, ak chcem predat, musim sa snazit.

Dalsia vec je rarita danej gitary, jej atraktivita a prevedenie inzeratu.

To vsetko ma vplyv na cenu. Ja sa snazim predavat gitary za taku cenu, za aku by som ich ja sam kupil. Nove z obchodu uz radsej ani nekupujem (s vynimkou Harley Bentoniek, kde az tak vela neprerobim).
Lefty Gibson Les Paul Custom Black Beauty 1973
Lefty Fender American Standard Stratocaster 2007
Lefty Charvel Pro-Mod San Dimas HH 2021
Lefty Harley Benton TE-62 DB LPB 2023
Lefty Sterling by MM stingray Ray4
starypard

Příspěvek od starypard »

Kytar je opravdu mrtě.
NIKDO už nepotřebuje další.
Sběratelství - dost specifická část trhu, mírně blbá, v důsledku, pro aktivní hráče, protože ty emoce, ta touha sběratele nástroj mít, deformuje cenu. Pak jsou tu spekulanti. Ti jsou i v nejvyšší kategorii i v nejnižší. Vždy jde o prachy, Je fuk zda jde o tisíce dolarů či korun, styl je stejný. A důsledky také. Deformace trhu.
Stejně je to celé o tom, nakolik moc tu věc chceš, nakolik na to máš (i i když třeba nemáš), nakolik máš štěstí v čase a místě.
Ty nejlepší kytary, i za tisíce korun i za tisíce dolarů, stejně muzikant neprodá. Protože na ně hraje.
Ty nejlepší nástroje z trhu zákonitě mizí - protože jsou dobré, funkční.
Statisticky vzato (i logicky, ve smyslu mé logiky), v bazarech i na něžném trhu, inzerci a přeprodeji, se nabízí vždy (s výjimkami) věci druhé až třetí kategorie.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Problem je v cene dohodou u obojiho. Muzes bejt vyjimka a chtit za nej rozumny penize, ale s takovejma inzeratama mam osobne spis opacnou zkusenost - kdyz uz tam byla napsana dohoda, tak se vetsinou dohodnout spis neslo :D

Zaroven tech American Standardu je hodne. Pokud ten tvuj neni necim vylozene superspecialni (limitka, barva...), proc by nekdo daval prednosti inzeratu s dohodou pred inzeratama, kde je cena jasne napsana? S upgrady viz vyse - ty cenu nastroje skoro nezvysuji, pokud se nejedna o nejakej low-end s hi-end upgrady (a i tam to byva diskutabilni).

Ten Framus je tak niche vec, ze sam bych nevedel, jak to nacenit. Zpravidla ale tyhle kytary moc draze nevidam, ackoliv tohle je custom specifikace.
petrxyz

Příspěvek od petrxyz »

mirostrat píše: 28.01.2025 12:09 ...............Netreba zabúdať ani na to, že dopyt je viac po SuperStratoch, štýl Petrucci, Steve Vai a takíto vypalováci a to si pýta modernú gitku. Basistov syn si teraz presadzuje Explorer :)
Myslím, že éra klasických Stratov a Gibsonov je na ústupe. Do popredia vystupujú vzhľadom a komfortom hrania metalovejšie gitky.
Ja, ale teraz pátram po US Gibsone a basák po Mex Strate :) len už sme starí fotri.
Mně spíš přijde, že dnes každý hraje na Telecaster, jak mladí, tak staří.:-)
A zjištění, že klasické kytary jako Les Paul, Strat a Tele, jsou zvukově nejlepší i nejhezčí, je u každého jen otázka času. Nic proti superstratům, některé jsou taky ok.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Kinx píše: 12.02.2025 12:17 Problem je v cene dohodou u obojiho. Muzes bejt vyjimka a chtit za nej rozumny penize, ale s takovejma inzeratama mam osobne spis opacnou zkusenost - kdyz uz tam byla napsana dohoda, tak se vetsinou dohodnout spis neslo :D
Naprosto potvrzuji, na tyhle inzeráty už ani nereaguji. Většinou je to idiot.
Naposled to probíhalo asi následovně, a to jsem ani žádnou cenu nenabízel, a žádné snížení ceny nechtěl:

Dobrý den. Jaká je Vaše představa o ceně?
- Dobrý den. Nepůjdu pod 23 000,-
Zatím děkuji za informaci, zvážím to.
- A co teda, máte zájem?
Děkuji, ale prohlížím bazar co a za kolik je momentálně k mání.
- A kolik byste si teda představoval?
Zatím si nic nepředstavuji, zvážím Vaší nabídku. Děkuji
- To si jako myslíte, že to prodám za 20 000,- ?
Ne to si nemyslím, jen mě zajímala Vaše nabídka, tak jsem se zeptal.
- No to mám nejradši, takový co by to chtěli za 15 000,-
Já to nechci za 15 000,-, já chtěl jen vědět cenu, protože v inzerátu nebyla.
- Víte co, jděte do prdele.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Čavli píše: 28.02.2025 8:41
Kinx píše: 12.02.2025 12:17 Problem je v cene dohodou u obojiho. Muzes bejt vyjimka a chtit za nej rozumny penize, ale s takovejma inzeratama mam osobne spis opacnou zkusenost - kdyz uz tam byla napsana dohoda, tak se vetsinou dohodnout spis neslo :D
Naprosto potvrzuji, na tyhle inzeráty už ani nereaguji. Většinou je to idiot.
Naposled to probíhalo asi následovně, a to jsem ani žádnou cenu nenabízel, a žádné snížení ceny nechtěl:

Dobrý den. Jaká je Vaše představa o ceně?
- Dobrý den. Nepůjdu pod 23 000,-
Zatím děkuji za informaci, zvážím to.
- A co teda, máte zájem?
Děkuji, ale prohlížím bazar co a za kolik je momentálně k mání.
- A kolik byste si teda představoval?
Zatím si nic nepředstavuji, zvážím Vaší nabídku. Děkuji
- To si jako myslíte, že to prodám za 20 000,- ?
Ne to si nemyslím, jen mě zajímala Vaše nabídka, tak jsem se zeptal.
- No to mám nejradši, takový co by to chtěli za 15 000,-
Já to nechci za 15 000,-, já chtěl jen vědět cenu, protože v inzerátu nebyla.
- Víte co, jděte do prdele.
Krásný.
To je jak v tom vtipu, kdy si jde soused ke druhému sousedovi půjčit vajíčka(cokoliv). Po cestě začne pochybovat, jestli mu je půjčí(beztak žádné nemá), stále to v jeho mysli eskaluje(proč by mi je půjčoval?) a když přijde ke dveřím, tak mu nedá ani šanci nic říct a rovnou ho pošle do p*dele, zato že je teda takovej lakomec! :D
torst

Příspěvek od torst »

Tak si přisadím. V době té závratné inflace jsem si řek, než než nechat prachy rozplynout na účtě, koupim nějakeho toho Gibsona. Investice, jistota + muzikantská radost. Stalo se. Při dnešním brouzdání po bazaru a sledování nabídek se ceny pohybují zhruba stejně, jako před těmi 2 - 3 lety, takže zkopírovaly inflaci a nijak jsem se finančně nezachránil. Přesto nelituju, mám krásný nástroj na kterej je slast hrát a efektní dekoraci.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

V nejakom 1992 sa tu v Zichiho paláci v hudobnom obchode objavili prvé Straty a stáli 35 000 vtedy ešte ČeskoSlovenských korún. Mexico.
Vtedy stála jedna izba 10 000 korún. Však za ten Strat som mal troj izbový byt.
No a mal som vtedy Marshall JMP a za ten som dal 12 000 korún, to je 400 Euro. Teraz idú v dobrom stave za + - 3 - 4 000 Euro.
Trojizbák sme neskôr kúpili za 1 600 000 už Sk korún, to bolo 54 000 Euro a tie byty sa tu teraz predávajú za + -350 000 Euro :!:
Podla mňa tie staré nástroje z 90-tych rokov nebudú mať nikdy takú cenu, jak naozaj Vintage 50-60- aj 70 roky.
A prečo by aj mali, za kolko by som dneska predal ten Strat Mexico z 92-ho ? Pochybujem, že za 1100 Euro, čo je prepočet.
Nie všetko staré je aj vzácne, alebo vzácnejšie.
Tie povojnové kredence na Bazoši, píšu, že predám starožitný kredenc :mrgreen:
Starožitný kredenc je nejaký mahagón, alebo neviem jaké drevo so šelakom a zo 14-15-16 storočia už vtedy pre boháčov.
To isté aj gitara, nemožem počitat s tým, že dnes kúpim Strat za 1800 Euro a za 5 rokov ho predám za 2500.
To je, ale iba môj názor, možno to funguje inak.
Pre porovnanie gitary a Bitcoin :D
Prvých 10 bitcoinov poslal Satoshi cez internet 12 januára 2009. V októbri 2009 mal jeden US dolár hodnotu 1309 bitcoinov. V máji 2010 programátor Laszlo Hanyecz uskutočnil prvú obchodnú transakciu, keď za 10 000 bitcoinov objednal a dostal dve pizze, čo by v roku 2023 bolo viac ako $160 miliónov dolárov :!:
to: petrxyz
To si kupujú origo USA Straty, Tele, LP, alebo kópie ?
Kópie idú od 90 Euro, SuperStrat Jackson je od 160, čo môže byť už dosť veĺká položka naviac pre niekoho. K tomu nejaký aparát za 90 Euro aby to bolo čo najlacnejšie.
Keď je rozhodujúci rozpočet, tak sa velmi ťažko rozhoduje.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“